ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ
Σε 230 αυξήθηκαν χτες τα μέτωπα της φωτιάς

Ο «κακός μας ο καιρός», στον οποίο οφείλονται οι πυρκαγιές που κάθε χρόνο καταστρέφουν το δασικό πλούτο της χώρας, ξαναχτύπησε χτες. Η τρομοκρατική οργάνωση που ακούει στο όνομα «κυβερνητική πολιτική» και είναι αυτή που με τη δράση της βάζει μπουρλότο στην οικολογική ισορροπία της Ελλάδας αλλά και σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, ήταν ανελέητη. Κατάφερε πλήγματα σε 230 περιοχές!

Μέλη της... οργάνωσης είναι πρόσωπα υπεράνω υποψίας. Εχουν συνεργάτες παντού. Ακόμα και στον πυρήνα του κυβερνητικού επιτελείου. Που βγαίνει και ομολογεί ανεπάρκεια καθώς διαφημίζει τον «αντιπυρικό στρατό» τον οποίο στέλνει κάθε φορά στη μάχη. Μόνο που φροντίζει να δίνει τα περισσότερα και τα καλύτερα όπλα στους «τρομοκράτες» που δεν τα αφήνουν ανεκμετάλλευτα. Αυτή η προδοσία έχει κοστίσει ανθρώπινες ζωές στον «αντιπυρικό στρατό».

Τα όπλα αυτά είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει το δασικό πλούτο σαν πεδίο κερδοσκοπίας, που περιορίζει τα κονδύλια του προϋπολογισμού για τα δάση, που ξεχωρίζει την καταστολή των δασικών πυρκαγιών από την πρόληψη, που έχει έτοιμο σχέδιο νόμου το οποίο νομιμοποιεί καταπατήσεις, που αναθέτει την προστασία δασικών οικοσυστημάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα, που διατηρεί τις μεγάλες ελλείψεις στις υπηρεσίες που ασχολούνται με τη διαχείριση των δασών που... που...

Σύμφωνα, λοιπόν, με δελτίο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, η κατάσταση στο μέτωπο του αντιπυρικού αγώνα χτες το απόγευμα διαμορφωνόταν ως εξής: πυρκαγιές σε εξέλιξη:

Κορινθία: στο Κιάτο η φωτιά που είχε αρχίσει προχτές το απόγευμα, μαινόταν στις περιοχές Α. Πιτσά - Ζεμενό -Βρυσούλα, Λουτρό - Αμφιθέα - Σούλι, Μουγγοστο - Χούνι -Μερτικέικα - 126ο χιλιόμετρο εθνικής οδού Αθήνας - Κορίνθου. Στον τόπο επιχειρούσαν 150 πυροσβέστες με 28 οχήματα.

Στους Αγ. Θεοδώρους η φωτιά ξεκίνησε από τη θέση Α. Κόκκινη Σπηλιά, στα Γεράνια, χτες στις 11.10 το πρωί. Γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν 50 πυροσβέστες με 13 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ.

Αχαΐα: η πυρκαγιά ξεκίνησε προχτές στις 9.08 το βράδυ στο Α. Διακοφτό Αιγίου. Εκαιγε στα χωριά Κερνίτσα - Καθολικό -Τράπεζα - Α. Πλάτανο - Καλαμιά - Α. Ακράτα. Στον τόπο επιχειρούσαν 80 πυροσβέστες με 26 οχήματα και τρία ελικόπτερα.

Φθιώτιδα: προχτές το απόγευμα αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά στο Περιβόλι Δομοκού. Τη μάχη της κατάσβεσης έδιναν 120 πυροσβέστες με 30 οχήματα και 150 στρατιώτες.

Φωκίδα: στην Καλλιθέα και στον Κολοφώνα. Η φωτιά ξεκίνησε προχτές το βράδυ και στον τόπο επιχειρούσαν 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα.

Ρόδος: στις Καλιθιές, ώρα έναρξης στις 2.05 το μεσημέρι. Τριάντα πυροσβέστες, με εφτά οχήματα και ένα ελικόπτερο πάλευαν με τις φλόγες.

Θάσος: στα χωριά Αυλακιά, Χρυσή Αμμουδιά, Ακρωτήριο, Κέφαλος. Αρχισε χτες στις 2.10 το μεσημέρι. Στην περιοχή ήταν 80 πυροσβέστες με εφτά οχήματα, ένα αεροσκάφος κι ένα ελικόπτερο.

Ηλεία: στην Αλφειούσα η φωτιά αναζωπυρώθηκε και είχε δυο μέτωπα. Στο Καλλίκομο και στο φράγμα Αλφειού. Στον τόπο επιχειρούσαν 70 πυροσβέστες με 15 οχήματα και δυο αεροπλάνα.

Μαγνησία: στη Συκή, στις δέκα το πρωί, αναζωπυρώθηκε πυρκαγιά, ενώ 70 πυροσβέστες με 15 οχήματα και δυο αεροσκάφη έδιναν μάχη με τις φλόγες.

Σάμος: η Πυροσβεστική υποστήριζε ότι υπήρχε ύφεση, όμως αργά το απόγευμα η φωτιά αναζωπυρώθηκε. Στο νησί παραμένουν 550 πυροσβέστες με 62 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Η ίδια κατάσταση επικρατούσε στα χωριά Ελατα - Ποταμός - Αγ. Ειρήνη της Χίου.

Ενα από τα πιο όμορφα δάση της χώρας μας καίγεται στην περιοχή Κορομηλιά της Σαμαρίνας Γρεβενών και σε Αγ. Βαρβάρα - Ελεύθερο - Δίστρατο Κόνιτσας. Στην πρώτη περιοχή η πυρκαγιά ξεκίνησε προχτές στις 2.50 το μεσημέρι και επιχειρούσαν 25 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 115 άτομα πεζοπόρων τμημάτων και 64 στρατιώτες. Στη δεύτερη περιοχή η φωτιά άρχισε προχτές στις 4.30 το απόγευμα και επιχειρούσαν 40 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 60 άτομα πεζοπόρων τμημάτων, ένα αεροπλάνο κι ένα ελικόπτερο.

Γρήγορα ελέγχθηκε η φωτιά που ξέσπασε στη Ν. Ζωή της Μάνδρας από 25 πυροσβέστες και τρία αεροπλάνα, όπως και στο Κρυονέρι όπου επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα. Η ίδια κατάσταση ήταν στα Νεροτρίβια Εύβοιας.

Χτες το βράδυ αναμενόταν μεγάλο μέτωπο πυρκαγιάς από τη νότια Βουλγαρία. Ηταν σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τα σύνορα και πλησίαζε προς το Πεντάλοφο. Στην περιοχή υπήρχε ένα όχημα της Πυροσβεστικής με εποχικούς για να την αναχαιτίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες δε διατέθηκαν άλλες δυνάμεις, ούτε ανοίχτηκε ανιπυρική ζώνη διότι οι αρχές εκτιμούν ότι η πυρκαγιά θα περάσει στην Τουρκία.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Μεγάλες καταστροφές στα χωριά

Κάηκαν 60 - 70 σπίτια και άλλα 200 έπαθαν ζημιές

Ανεξέλεγκτη ήταν η κατάσταση χτες στο Νομό Κορινθίας, όπου μαινόταν φωτιά σε δύο μέτωπα, στους Αγίους Θεοδώρους και τα Κάτω Πιτσά Ξυλοκάστρου, με αποτέλεσμα να πλησιάσει σε κατοικημένες περιοχές, να καούν σπίτια, να κινδυνέψουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές, ενώ η φωτιά προς στιγμή φάνηκε να πλησιάζει προς τα διυλιστήρια της «Μότορ Οϊλ».

Η φωτιά που ξεκίνησε στους Αγίους Θεοδώρους στις 11.10 π.μ από δασική περιοχή στη θέση Πανόραμα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, επεκτάθηκε γρήγορα και στις περιοχές Ανω και Κάτω Κόκκινη Σπηλιά, ενώ κατευθύνθηκε προς την Εθνική Οδό και πέρασε απ' την άλλη πλευρά.

Δεκάδες σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες, από τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, 60 με 70 κάηκαν και άλλα 200 έπαθαν ζημιές, οικισμοί και χωριά εκκενώθηκαν, καθώς η φωτιά πλησίαζε και περνούσε μέσα από κατοικημένες περιοχές, ενώ διακόπηκε προσωρινά και η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου. Η φωτιά πέρασε επίσης από τις περιοχές Στενό, Σουσάκι και Κιάφα Μπέκα, ήταν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο στα Γεράνια Ορη.

Η κατάσταση ήταν δραματική, καθώς πέρα από τις πύρινες φλόγες που κατέστρεφαν τα πάντα στο πέρασμά τους, πυκνός καπνός είχε σκεπάσει τις γύρω περιοχές, δημιουργώντας μια μουντή και αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ηταν νωρίς το απόγευμα κι έμοιαζε να 'χει ήδη νυχτώσει.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, συμμετείχαν 30 οχήματα της Πυροσβεστικής και υδροφόρα και βοηθητικά μηχανήματα του δήμου. Ενώ ακατάπαυστες ήταν κι οι προσπάθειες των ίδιων των κατοίκων να σώσουν τις περιουσίες τους και αναμετρήθηκαν με τις φλόγες με κλαδιά, νερό από δεξαμενές των σπιτιών κι ό,τι άλλο είχαν.

Στην περιοχή πραγματοποίησε περιοδεία χτες κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Κορινθίας του ΚΚΕ.

Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη με καινούρια μέτωπα βρισκόταν η φωτιά, που ξεκίνησε προχτές το απόγευμα σε δασική περιοχή στα Κάτω Πιτσά Ξυλοκάστρου. Η φωτιά είχε κάψει μέχρι χτες το απόγευμα 30 σπίτια και μεγάλη δασική έκταση, ενώ η κατάσβεση ήταν πολύ δύσκολη, καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι. Η φωτιά πέρασε από τις περιοχές Ανω Πιτσά, Κορφιώτισσα, Ξανθοχώρι, Βρυσούλες (τα δυο τελευταία χωριά εκκενώθηκαν προσωρινά) και κατευθύνθηκε προς τη Ρίζα. Στην περιοχή βρέθηκαν πυροσβεστικά οχήματα από Πάτρα, Αίγιο, Αθήνα. Το πρωί υπήρχε ένα αεροπλάνο, το οποίο, όμως, λόγω αέρα, δεν μπορούσε να πετάξει. Οι πύρινες γλώσσες πέρασαν και από την Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών, όπου η κυκλοφορία διακόπηκε προσωρινά και το μεγάλο μέτωπο μαινόταν μέχρι αργά το βράδυ.

Απ' το Ξυλόκαστρο ως την Ακράτα

Η φωτιά στην περιοχή της Ακράτας ξεκίνησε από τη δασική περιοχή Κερνίτσα το βράδυ της Τετάρτης. Είχε σβηστεί, αλλά αναζωπυρώθηκε χτες το πρωί. Μαίνεται ανεξέλεγκτη. Μέχρι στιγμής οι πρώτοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για περίπου 12.000 στρέμματα καμένης έκτασης. Στη διάρκεια της μέρας η φωτιά έφτασε μέχρι τα όρια της πόλης της Ακράτας και στην κωμόπολη Αιγές, η οποία βρίσκεται στα όρια του νομού Κορινθίας. Απώλειες τουλάχιστον 12 καμένα σπίτια και απροσδιόριστος αριθμός αγροικιών και καμένων αποθηκών. Απειλήθηκε, επίσης, και το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας στην Ανω Ακράτα. Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι μιλούν για εμπρησμό, ενώ στην κατάσβεση της φωτιάς η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη συμμετέχουν 80 πυροσβέστες με 26 οχήματα και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα. Αεροπλάνα δεν μπορούν να πετάξουν, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Ξυλόκαστρο

Σε πύρινη κόλαση είχε μετατραπεί χτες το Ξυλόκαστρο. Οι πύρινες γλώσσες που ξεκινούσαν από το βουνό Ζήρεια έζωναν τις γύρω περιοχές. Κόκκινες σπίθες ξεχύνονταν στις πλαγιές και σε δευτερόλεπτα από παντού ξεπηδούσαν νέες φλόγες που έκαιγαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Σπίτια, εργοστάσια, αποθήκες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Οι κάτοικοι έντρομοι προσπαθούσαν να σώσουν ό,τι μπορούσαν. Ηταν αδύνατο να μάθει κανείς την έκταση της καταστροφής. «Καίγονται όλα», ήταν η απάντηση που παίρναμε απ' όλους. Δυο αδέρφια στην προσπάθειά τους να σώσουν το φλεγόμενο σπίτι τους τραυματίζονται και ο ένας, ο Γιώργος Πάγκαλος, μεταφέρεται στο νοσοκομείο Κορίνθου με εγκαύματα. Στο ίδιο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν άλλα δέκα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι πάλευαν απεγνωσμένα, αλλά η πυρκαγιά ήταν απέραντη. Οσο βλέπει το μάτι φαίνονταν μόνο κόκκινες φλόγες και ένα κόκκινο φεγγάρι στο μαύρο ουρανό.

Πρώτος απολογισμός: Χιλιάδες στρέμματα δασών και αγροτικών εκτάσεων. Δέκα σπίτια και μια εκκλησία καταστράφηκαν στο χωριό Ρίζες. Τα δάκρυα πνίγουν τους ανθρώπους που στέκονται πάνω από τα ερείπια των σπιτιών τους. Ιδια φρίκη και στο εργοστάσιο χρωμάτων της περιοχής. Επίσης στο χωριό Μαρτινέικα κάηκαν πέντε σπίτια, αποθήκες και εκτάσεις με σταφίδες.

Εκτακτα μέτρα εκ των υστέρων

Επιπρόσθετα μέτρα, εκ των υστέρων και εξαιρετικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας, αποφάσισε η κυβέρνηση σε έκτακτη σύσκεψη χτες το απόγευμα υπό τον Κ. Σημίτη, καταρρίπτοντας, έτσι, τον πολυδιαφημισμένο ισχυρισμό της ότι ήταν πανέτοιμη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, εκτός από τη μετάθεση των ευθυνών στις «ακραίες καιρικές συνθήκες», επιχειρεί, έμμεσα πλην σαφώς, να τις φορτώσει και στους πολίτες(!), απευθύνοντας διαρκώς ανούσιες «εκκλήσεις». Οπως ανακοίνωσε μετά τη σύσκεψη η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η διαρκής κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων με περιπολίες, αλλά και συμμετοχή των στρατιωτών στην πυρόσβεση κάτω από διαταγές της Πυροσβεστικής, να ζητηθεί βοήθεια από το εξωτερικό, από τις σκανδιναβικές χώρες και Γερμανία (σ.σ. οι οποίες όμως στην πραγματικότητα δε διαθέτουν καθόλου ή ελάχιστα αεροσκάφη), να μισθωθούν επιπλέον αεροσκάφη (σ.σ. χωρίς να αναφέρει από πού) και να γίνουν επείγουσες προσλήψεις εποχικών δασοπυροσβεστών, που έχουν εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια (σ.σ. έπρεπε πρώτα να κατακαεί ο τόπος...). Η υπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ δύσκολη και επικαλέστηκε, με τη σειρά της, τις ακραίες καιρικές συνθήκες, τονίζοντας ότι οι επόμενες μέρες είναι αρκετά επικίνδυνες. Η κυβέρνηση, είπε, δεν πιστεύει ότι υπάρχει κάποιο συνολικό σχέδιο για τις πυρκαγιές, αλλά «πολλοί εμπρησμοί δεν είναι τυχαίοι». Από την πλευρά του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε πρωτοφανείς τις καιρικές συνθήκες, εξαιτίας των οποίων τα αεροσκάφη δεν μπόρεσαν χθες να βοηθήσουν ουσιαστικά τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Ταυτόχρονα, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να συμπαρασταθούν στους πυροσβέστες, για «να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο της διάσωσης περιουσιών και της διάσωσης των δασών μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ