ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΜΟΛΙΚΑΣ
Στάχτη η «Αγρια Κοιλάδα»

Στάχτη έγιναν χιλιάδες στρέμματα του πανέμορφου Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κύρνα στα Γρεβενά, και του όρους Σμόλικα, από τη φωτιά, που έκαιγε για δεύτερη μέρα χτες και εκδηλώθηκε στην ορεινή Κόνιτσα Ιωαννίνων.

Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα, λόγω των ισχυρών ανέμων που συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή και να καθιστούν σχεδόν αδύνατη την εναέρια παρέμβαση. Αμεσα κινδύνεψαν τα ορεινά χωριά Αρματα και Δίστρατο, που βρίσκονται στην περιοχή προς Λάιστα, δίπλα από τα οποία πέρασε το μεγάλο μέτωπο φωτιάς της Κόνιτσας. Στην επιχείρηση κατάσβεσης μετέχουν 100 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ένα αεροσκάφος καναντέρ, ένα ελικόπτερο και 36 στρατιώτες.

Στην κατάσβεση του μετώπου των Γρεβενών, όπου πέρασε η φωτιά τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης και συνέχιζε μέχρι αργά το βράδυ χτες να καίει ανεξέλεγκτη σε δύσβατη περιοχή, συμμετέχουν άνδρες της ΕΚΑΜ, πεζοπόρα τμήματα του στρατού με 60 στρατιώτες, 120 πυροσβέστες με 17 οχήματα και δεκάδες κάτοικοι και δασεργάτες. Οι επιχειρήσεις με αεροπλάνα και ελικόπτερα σταμάτησαν χθες λίγο πριν το μεσημέρι, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Στη μάχη με τον πύρινο εχθρό, παρέμειναν μόνο οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν πεζές, ή στην καλύτερη περίπτωση μεταφέρονται με μουλάρια.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο ίδιος ο Νομάρχης Γρεβενών Α. Πέτσας, η φωτιά περιορίστηκε κυρίως στην πλευρά του Σμόλικα, αφού μετά από επίπονες προσπάθειες των δυνάμεων που επιχειρούν, κατάφερε να ελεγχθεί η κορυφογραμμή του Μοράβα. Ετσι, πλέον έχει αποδυναμωθεί -τουλάχιστον μέχρι χτες το απόγευμα- το μέτωπο προς το δάσος της Σαμαρίνας, όπου βρίσκεται και το κοντινότερο ομώνυμο χωριό. Ενώ φαίνεται πως αποφεύχθηκε συνολικότερα ο κίνδυνος και για τις 7 ορεινές κοινότητες της περιοχής.

Δασικοί υπάλληλοι ανέφεραν πως στην περιοχή που παραδόθηκε στις πύρινες γλώσσες, υπάρχει ένα από τα ομορφότερα δάση της Ευρώπης, που είναι κυριολεκτικά «πνιγμένο» στη Μαύρη Πεύκη. Περισσότερα από 10.000 στρέμματα έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός μόνο στην πλευρά των Γρεβενών, ενώ αντίστοιχου μεγέθους είναι η καταστροφή και στην πλευρά των Ιωαννίνων.

Θάσος

Χθες το μεσημέρι, αναζωπυρώθηκε η μεγάλη φωτιά που έκαιγε τις προηγούμενες μέρες στη Θάσο και είχε τεθεί υπό έλεγχο. Οι ισχυροί άνεμοι ενίσχυαν το καταστροφικό της έργο και καθιστούσαν σχεδόν ανήμπορες τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, των δεκάδων εθελοντών της πυρασφάλειας και των κατοίκων που προσπαθούσαν να περιορίσουν τον πύρινο εφιάλτη. Η φωτιά έκαιγε στη δασική περιοχή μεταξύ Λιμένα και Παναγιάς.

Στο μεταξύ και στη Θεσσαλονίκη επανήλθε χτες η πύρινη λαίλαπα, καταστρέφοντας εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης στην Καλαμωτού στην επαρχία Λαγκαδά, καθώς και θαμνώδεις εκτάσεις στη Μεσημβρία και τον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης.

Προκλητική δήλωση από τον Κ. Σημίτη

Μεταθέτει, πάλι, τις ευθύνες στις «ακραίες καιρικές συνθήκες», ομολογεί ότι τα επιπρόσθετα μέτρα δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τη νέα καταστροφή και στέλνει το μήνυμα ...μην περιμένετε περισσότερα!

Μνημείο κυνισμού και αναλγησίας, αλλά και περίτρανη ομολογία για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησής του η οποία, αν και γνώριζε πολύ καλά, όπως είπε, την επικινδυνότητα των ημερών δεν κατάφερε να αποτρέψει τη νέα βιβλική καταστροφή από τις πυρκαγιές, αποτελεί η χτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού.

Στην ουσία ο Κ. Σημίτης στο «διάγγελμά» του προς τον ελληνικό λαό: Πρώτον, αποποιήθηκε κάθε ευθύνη της κυβέρνησης για το ότι η χώρα παραδόθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες στις φλόγες, μεταθέτοντας, άλλη μια φορά, την αιτία στις «ακραίες καιρικές συνθήκες»(!) Δεύτερον έστειλε σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω, καθώς όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις πυρόσβεσης «αποδίδουν το μέγιστο δυνατό» και άρα, «μην περιμένετε πολλά πράγματα». Τρίτον , αν και παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί ότι αυτές οι ημέρες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και, όπως υποστήριξε, είχε κάνει «τις απαραίτητες προετοιμασίες», αποδείχτηκε ότι -και- τα «επιπρόσθετα μέτρα» που είχαν αναγγελθεί πριν λίγα 24ωρα, ήταν τουλάχιστον ανεπαρκή.

Ολόκληρη η δήλωση που έκανε χτες το απόγευμα ο Κ. Σημίτης έχει ως εξής:

«Η σημερινή μέρα είναι μια μέρα ιδιαίτερα στενάχωρη, γιατί οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα έχουν οδηγήσει και σε πάρα πολλές πυρκαγιές, όπως είναι γνωστό. Η ειδική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε επισημάνει -και αυτό ήταν γνωστό σε μας και είχαμε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες- ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται τις μέρες αυτές, από σήμερα, σε κατάσταση, η οποία είναι έκτακτη και ιδιαιτέρως επικίνδυνη, εξαιρετικά επικίνδυνη. Το Πυροσβεστικό Σώμα, ο στρατός, όλες οι δυνάμεις που διαθέτουμε βρίσκονται σε κινητοποίηση και παλεύουν, κάνουν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια και πιστεύω ότι αποδίδουν το μέγιστο δυνατό. Συζητήσαμε το θέμα στην Κυβερνητική Επιτροπή και θα ξανασυζητήσουμε σήμερα (χτες) το απόγευμα. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε να ελέγξουμε την κατάσταση. Χρειάζεται προσπάθεια και θα την κάνουμε».

Ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την επίσκεψή του στη Σάμο γιατί «το ταξίδι στη Σάμο προϋπέθετε ότι δε θα υπήρχαν αλλού προβλήματα». Σε ερώτηση, αν υπάρχει κίνδυνος για τα διυλιστήρια της «Μότορ Οϊλ» στους Αγίους Θεοδώρους απάντησε ότι «τα διυλιστήρια έχουν μια ειδική προστασία, έχουν τη δική τους πυροσβεστική υπηρεσία. Ασφαλώς και η πυροσβεστική υπηρεσία προσέχει ιδιαίτερα τα διυλιστήρια, γιατί δεν πρέπει να συμβεί τίποτα εκεί».

Ο Δ. Ρέππας

Πλειοδοτώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ.Ρέππας, στο θέμα των καιρικών συνθηκών, επικαλέστηκε εκτίμηση που του μεταφέρθηκε από τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος ότι οι συνθήκες είναι «οι πιο αντίξοες και οι πιο δυσμενείς που έχουν επιχειρήσει ποτέ». Ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός των πυρκαγιών χθες ξεπερνούσε τις 100 και επικαλούμενος την εκτίμηση αρμόδιων υπηρεσιών είπε ότι έχουν αποτεφρωθεί περίπου 115.000 στρέμματα. Σε σχέση με τις αιτίες των πυρκαγιών είπε ότι «έχουμε ένα μεικτό τύπο αιτιών» και ανέφερε ότι υπάρχουν πυρκαγιές που προκλήθηκαν από εμπρησμό και πυρκαγιές που οφείλονται στην αυτανάφλεξη υλικών λόγων υψηλών θερμοκρασιών.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς συζητήθηκε η λήψη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από τις φωτιές, για τους οποίους θα ισχύσει, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, «το μοντέλο» που εφαρμόστηκε για τους σεισμοπαθείς από το σεισμό του περασμένου Σεπτέμβρη(!). Δηλαδή ένα επίδομα - ντροπή και μετά «βγάλτε τα πέρα μόνοι σας»...

«Μαύρισαν» τα πνευμόνια των Αθηναίων

Αθήνα, ώρα τρεις το μεσημέρι. Το βοριαδάκι που την «αγκαλιάζει» έχει μεταφέρει στη μεγαλούπολη τα αποκαΐδια από τις πυρκαγιές της Κορινθίας. Ο καιρός είναι αίθριος, αλλά ένα μεγάλο μανιτάρι καπνού κρύβει τον ήλιο. Στην ατμόσφαιρα πλανιέται η μυρωδιά των χιλιάδων καμένων πεύκων, που κατατρώγουν οι φλόγες στους Αγ. Θεοδώρους. Η ζέστη και η κάπνα κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Οι στάχτες στροβιλίζονται δαιμονισμένα, η αναπνοή των ανθρώπων μεταφέρει μέσα τους το θάνατο... Χιλιάδες πεύκα που εξασφαλίζουν μια ανάσα ζωής για 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους του Λεκανοπεδίου είναι νεκρά. Τα τελευταία χρόνια, τα βουνά της Αττικής έχουν γεμίσει εκατομμύρια τέτοια πτώματα.

Σε μια περιοχή που η ρύπανση υπονομεύει την υγεία χιλιάδων πολιτών, τα δάση που επιτελούν λειτουργία απορρυπαντή της ατμόσφαιρας όλο και μειώνονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα εκτάριο δάσους προσλαμβάνει κάθε χρόνο τέσσερις τόνους διοξειδίου του άνθρακα και εξασφαλίζει την αναπνοή σε δέκα άτομα. Υπολογίζεται ότι ένα στρέμμα δάσους πεύκης μπορεί να συγκρατήσει 3,2 τόνους σκόνης, ενώ ένα στρέμμα δάσους οξιάς 6,4 τόνους σκόνης.

Επίσης, συγκρατεί πολλούς ρύπους και εμπλουτίζει την ατμόσφαιρα με οξυγόνο, αραιώνει τη συγκέντρωση του ρυπογόνου αέρα στα κατώτερα στρέμματα, δημιουργώντας καθοδικά ρεύματα και απαλλάσσει την ατμόσφαιρα από μεγάλες ποσότητες αιωρούμενων σωματιδίων.

Αποτελούν φυσική ασπίδα στις πλημμύρες του χειμώνα. Τα δέντρα συγκρατούν, λόγω των φυλλωμάτων τους, από 10% ως 50% των νερών. Μειώνουν την ετήσια απορροή των νερών κατά 10% ως 20% και κατεβάζουν τις πλημμυρικές αιχμές κατά 50% ως 60%.

Ενα καμένο δάσος, όχι μόνο δεν μπορεί να συγκρατήσει το απαραίτητο νερό, αλλά οδηγεί και σε διάβρωση του εδάφους. Κάθε χρόνο μεταφέρεται από το έδαφος της χώρας στη θάλασσα ένα νησί με έκταση όση η Πάτμος και με βάθος εδάφους 2,5 μέτρα. Η ετήσια μεταφορά φερτών υλικών από τα υδάτινα ρεύματα υπολογίζεται ότι είναι 86 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1974 και μετά κατά μέσο όρο καταστρέφονταν 580.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων στη χώρα μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ