ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
Η πλειοψηφία απέρριψε την αγωνιστική πρόταση της ΔΑΣ

Δυναμική παρέμβαση εκπροσώπων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, οι οποίοι έκαναν καθαρό πως οι καρεκλοκένταυροι, που πουλάνε εν ψυχρώ κατακτήσεις ενός αιώνα, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των εργαζομένων

Σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» μπαίνουν οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, μπροστά στην αντεργατική επίθεση, η οποία ξεδιπλώνεται από κυβέρνηση και εργοδοσία, που απαιτούν, ουσιαστικά, την παράδοση «άνευ όρων» των εργαζομένων και την κατακρεούργηση των εργασιακών σχέσεων υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Στο στόχαστρο αυτής της επίθεσης, μπαίνει ο πυρήνας των εργατικών κατακτήσεων του 20ού αιώνα. Στην κλίνη του εκσυγχρονιστή Προκρούστη, κυβέρνηση και εργοδοσία βάζουν την πλήρη απασχόληση, την πλήρη αμοιβή, το πλήρες συγκεκριμένο 7ωρο ή 8ωρο, την πλήρη σύνταξη, τις συλλογικές συμβάσεις, τα όρια απολύσεων, τη μονιμότητα στο δημόσιο τομέα και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Και ενώ οι αντιδράσεις απ' άκρη σ' άκρη της χώρας φουντώνουν, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με τη γνωστή τακτική της παραπλάνησης και των «αντιδράσεων» στα λόγια, επί της ουσίας ανοίγει το δρόμο ενός «διαλόγου», που μόνο στόχο έχει τον ευνουχισμό των αντιδράσεων και την εξασφάλιση άλλοθι δημοκρατικότητας στην κυβέρνηση.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, η πλειοψηφία της (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση») απέρριψε την αγωνιστική πρόταση της ΔΑΣ και ακολουθώντας τη γνωστή τακτική των ελιγμών, επί της ουσίας, αποφάσισε να στηρίξει την κυβέρνηση και τις επιδιώξεις της, ενώ, ταυτόχρονα, με κορόνες «αντιδράσεων», προσπαθεί να βάλει στο περιθώριο την ίδια την εργατική τάξη, η οποία καλείται και πάλι να πληρώσει το ...μάρμαρο αυτού του «διαλόγου».

Και στη χτεσινή συνεδρίαση, ξεχώρισαν οι δυο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα. Από τη μια, οι δυνάμεις εκείνες που με συνέπεια και ταξικό προσανατολισμό ζήτησαν την κατηγορηματική απόρριψη των κυβερνητικών σχεδίων και την οργάνωση των αγώνων και, από την άλλη, οι δυνάμεις της πλειοψηφίας, που ψάχνουν για άλλοθι για να πάνε στο «διάλογο» - αυτοκτονία.

Στις ξεκάθαρες προτάσεις της ΔΑΣ: Ν' απορριφθούν συνολικά οι αποφάσεις της κυβέρνησης, να μην πάρει μέρος η ΓΣΕΕ, με κανένα τρόπο, σε κανενός είδους «διάλογο» και να κηρύξει την Τρίτη, 25 Ιούλη, 24ωρη πανελλαδική απεργία, η πλειοψηφία, όχι μόνο τις απέρριψε κατηγορηματικά, αλλά δήλωσε και διατεθειμένη να πάει σε ένα «διάλογο» για την απασχόληση..!

Σε ανακοίνωσή της, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ενώ για τα μάτια του κόσμου «απορρίπτει τα 5 σημεία της κυβερνητικής πρότασης», παράλληλα, σταθερά στο δρόμο της συναίνεσης και της παγίδευσης της εργατικής τάξης, περιγράφει τα ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να μπουν στην ατζέντα αυτού του «διαλόγου» και είναι: Το θεσμικό πλαίσιο, όπως έχει διαμορφωθεί με το νόμο 2639/98, η απορρόφηση κονδυλίων του Β` ΚΠΣ, ολοκληρωμένες μεταναστευτικές πολιτικές, ευρύτερες διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο και ευρύτερα στο δημόσιο τομέα της οικονομίας, ο αναπτυξιακός νόμος και η επίδρασή του στην απασχόληση, οι διαρθρωτικές αλλαγές στον αγροτικό τομέα της οικονομίας και όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την πρόταση για το 35ωρο. Κατά τ' άλλα, για να «προλάβει» τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, ανακοινώνει για την Πέμπτη διάβημα στα υπουργεία Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας και προετοιμασίες για «απεργιακές κινητοποιήσεις... όταν αυτές απαιτηθούν».

Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνημα και όλους τους εργαζόμενους ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της ΔΑΣ, στηλιτεύοντας τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που μπροστά σε μια τέτοια θυελλώδη επέλαση δεν κάνει τίποτα. Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε την ανάγκη ανυποχώρητου αγώνα για την υπεράσπιση του οχτάωρου, της σύνταξης, της ασφάλισης, των μισθών και κάλεσε όσους θέλουν να παλέψουν, να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη το απόγευμα, έξω από το υπουργείο Εργασίας.

«Δε σας αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα διαπραγμάτευσης»!

Στην έναρξη της συνεδρίασης της ΕΕ, πάνω από 30 συνδικαλιστές, εκπρόσωποι ομοσπονδιών και σωματείων, έκαναν δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας προς την πλειοψηφία της ΓΣΣΕ και κατήγγειλαν τη στάση της, υπογραμμίζοντας ότι «δεν της αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα διαπραγμάτευσης για λογαριασμό των συνδικάτων και των εργαζομένων».

Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΓΣΣΕ και τα μέλη της ΕΕ, ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), κατήγγειλε τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβερνητική επιτροπή για τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και τη στάση της πλειοψηφίας. Στην καταγγελία που κατέθεσαν οι συνδικαλιστές στην ΕΕ σημείωναν ότι τα μέτρα αυτά: «Είναι μέτρα, που έχουν στόχο να καταργήσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να επιβάλουν την πλήρη κατάργηση του οχταώρου, να γενικεύσουν το ωρομίσθιο και τη μερική απασχόληση, να απαλλάξουν τους εργοδότες από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Οι στόχοι που υπαγορεύονται από το κεφάλαιο και τις πολυεθνικές -ενταγμένοι στη διατηρησιμότητα της ΟΝΕ - είναι ολοφάνεροι. Μεγαλύτερη συγκέντρωση κερδών για το κεφάλαιο, μεγαλύτερη και χωρίς εμπόδια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Καταγγέλλουμε τη στάση που μέχρι τώρα ακολουθείτε απέναντι σ' αυτήν την άγρια και εφ' όλης της ύλης επίθεση. Με τη στάση σας - τονίζεται στην καταγγελία - συνειδητά βοηθήσατε την κυβέρνηση στα σχέδιά της. Βοηθήσατε πιο εύκολα αυτά να γίνουν νόμοι, να υλοποιούνται μέσα στους χώρους δουλιάς. Συντελείται ένα έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων, στο οποίο είστε συμμέτοχοι.

Ο κοινωνικός διάλογος, στον οποίο συμμετείχατε, ήταν το κυβερνητικό και εργοδοτικό άλλοθι, για την επέλαση, που έχει συγκεκριμένα αρνητικά αποτελέσματα στη ζωή των εργαζομένων. Τώρα ετοιμάζεστε πάλι - μέσα από τον «κοινωνικό διάλογο» - για νέα άλλοθι, για νέους συμβιβασμούς και συνέχιση στο έγκλημα που συντελείται. Είστε υπόλογοι απέναντι στην εργατική τάξη. Δε σας αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα διαπραγμάτευσης για λογαριασμό των συνδικάτων και των εργαζομένων».

Η δυναμική παρέμβαση των συνδικαλιστών ενόχλησε σφόδρα την πλειοψηφία της ΕΕ, που φαίνεται ότι αισθάνεται άβολα, απ' αυτήν και μόνο την παρουσία εργαζομένων και εκπροσώπων σωματείων στο κτίριο της ΓΣΕΕ. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης» ανέλαβαν το ρόλο των υπερασπιστών της κυβερνητικής πολιτικής και της τακτικής της ΓΣΕΕ και καταφέρθηκαν κατά των διαμαρτυρόμενων συνδικαλιστών.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ολες οι δυνάμεις στη μάχη για την καλύτερη προετοιμασία του πρώτου συλλαλητηρίου που θα γίνει την Πέμπτη το απόγευμα έξω απο το υπουργείο Εργασίας

Να τεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλες οι συνδικαλιστικές ταξικές δυνάμεις. Οργανωμένα και συντονισμένα η εργατική τάξη, οι άνθρωποι του μόχθου και του μεροκάματου θα βρεθούν στην πρώτη τη γραμμή κόντρα στην εκμετάλλευση, στην απόλυτη εξαθλίωση, στο νέο εργασιακό μεσαίωνα που έχει οραματιστεί, σε βάρος τους, η κυβέρνηση. Αυτό το μήνυμα - προειδοποίηση έστειλαν χτες συνδικαλιστές, φορείς κλαδικών οργανώσεων, συνδικάτων που συμμετείχαν μαζικά στη σύσκεψη που κάλεσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και πραγματοποιήθηκε στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη: Ολοι θα εργαστούν και θα προετοιμάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρώτη δυναμική αντίδραση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Πέμπτη 20 το μήνα με καθιστική διαμαρτυρία στις 8 το βράδυ έξω από το υπουργείο Εργασίας. Μέχρι τότε όλοι μαζί θα ριχτούν στη μάχη της ενημέρωσης με περιοδείες, συγκεντρώσεις και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς. Για το νέο εργασιακό «μοντέλο» και την ένταση της εκμετάλλευσης μίλησε εισηγητικά ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Προειδοποίησε ότι οι αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής ανοίγουν τους «ασκούς του Αιόλου», ενώ επισήμανε ότι ο «κοινωνικός διάλογος» δεν υπηρετεί κανένα σκοπό παρά μόνο να «χρυσώσουν το χάπι» στις αντιλαϊκές επιλογές.

«Να πορευτούμε όλοι μαζί και να υπερασπίσουμε τις εργατικές κατακτήσεις. Μια πρώτη απάντηση ότι δεν παίζουμε, αλλά και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάψει να παίζει με τον εργαζόμενο, θα τη δώσουμε την Πέμπτη», κατέληξε ο Γ. Μαυρίκος.

Στους χώρους δουλιάς

Στη μάχη για την καλύτερη προετοιμασία της αγωνιστικής κινητοποίησης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Πέμπτη 20 του μήνα έχουν ριχτεί μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις με περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς. Ετσι σήμερα συνδικαλιστές θα περιοδεύσουν στις 6.30 το πρωί στο αεροδρόμιο των Σπάτων, στις 12 το μεσημέρι στην επιχείρηση Ιματισμού Σιούτης και στη Λιθογραφία Μπουρναζίου. Επίσης, στις 3 το μεσημέρι θα γίνει περιοδεία στο HONDOS CENTER Αθήνας και στις 3.30 το μεσημέρι στο τσαγκαράδικο Μπουρνάζο.

Αύριο Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί περιοδείες, στις 6.30 το πρωί στους εργαζόμενους του Δήμου Αθηναίων, στις 10.30 το πρωί στο εργοστάσιο της ΣΕΞ ΦΟΡΜ και στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του ΟΤΕ πλατείας Βικτωρίας.

Θύελλα αντιδράσεων

Τετάρτη και Πέμπτη συγκεντρώσεις και πικετοφορίες σε  Λάρισα, Καλαμάτα Τρίπολη και Πειραιά

Αγωνιστικός πυρετός επικρατεί σε όλη τη χώρα. Οι εργαζόμενοι σε Λάρισα, Κρήτη, Πελοπόννησο, ήδη, βρίσκονται στο πόδι εντείνοντας τις αγωνιστικές προετοιμασίες τους για να αποκρούσουν την κατά μέτωπο επίθεση που ξεδιπλώνει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σε βάρος ιστορικών κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Ειδικότερα το Εργατικό Κέντρο Λάρισας διοργανώνει συγκέντρωση μεθαύριο Τετάρτη 19 Ιούνη στις 8.30 το απόγευμα στην πλατεία Ταχυδρομείου. Την Πέμπτη 20 του μήνα η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Καλαμάτας διοργανώνει συγκέντρωση στις 8 το απόγευμα στην πλατεία 23ης Μάρτη. Την Πέμπτη επίσης στις 8 το απόγευμα συγκέντρωση διοργανώνει και το Σωματείο Μετάλλου Μετάλλου Πάτρας στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, ενώ την ίδια μέρα στις6 το απόγευμα το Συνδικάτο Οικοδόμων Γορτυνίας και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων και Συνταξιούχων στη ΔΕΗ διοργανώνουν σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας και στη συνέχεια πικετοφορία στους γύρω δρόμους. Σύσκεψη διοργανώνει και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών του Νομού Ηρακλείου Κρήτης μεθαύριο Τετάρτη στις 8 το βράδυ στο ΕΚ Ηρακλείου.

Στο «χορό» των αγωνιστικών κινητοποιήσεων μπαίνουν δυναμικά και τα ταξικά σωματεία του Πειραιά, καθώς την Πέμπτη, 20 του μήνα, στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Την κινητοποίηση διοργανώνει ηΣυντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά.

Στη Δυτική Πελοπόννησο

Πάτρα: Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών πραγματοποιεί συγκέντρωση την Πέμπτη 20 Ιούλη στις 8 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης έξω από το ΕΚ Πάτρας.

Αίγιο: Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών πραγματοποιεί συγκέντρωση την Πέμπτη 20 Ιούλη στις 8 μ.μ. στο ΕΚ Αιγίου.

Κόρινθος: Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών πραγματοποιεί συγκέντρωση την Πέμπτη 20 Ιούλη στις 8 μ.μ. στο ΕΚ Κορίνθου.

Κεφαλονιά: Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης πραγματοποιεί συγκέντρωση την Πέμπτη 20 Ιούλη στις 8 μ.μ. στο ΕΚ στο Αργοστόλι.

Πύργος: Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών πραγματοποιεί συγκέντρωση την Παρασκευή 21 Ιούλη στις 7.30 μ.μ. στο ΕΚ Πύργου.

Σε αγωνιστική επαγρύπνηση καλεί τους εργαζόμενους, με ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, ενώ ανακοίνωση καταγγελίας εξέδωσε και η Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΥΔΑΠ.

Κατηγορηματικό «ΟΧΙ»

Το κείμενο με τις θέσεις της ΔΑΣ που κατατέθηκε στην ΕΕ της ΓΣΕΕ

Τις θέσεις της ΔΑΣ στην ΕΕ της ΓΣΕΕ κατέθεσαν ο Γ. Μαυρίκος και ο Χ. Κατσιώτης, οι οποίοι σημειώνοντας την κρισιμότητα της συνεδρίασης, τόνισαν ότι αυτό που επιδιώκεται σήμερα είναι η διαμόρφωση, για δεκαετίες, ενός εργασιακού μοντέλου που θα μεγιστοποιεί τη συνολική εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και θα ενισχύει την πορεία της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ ανέλυσαν τους κεντρικούς άξονες των αντεργατικών ρυθμίσεων και διατύπωσαν τις αιχμές πάλης της εργατικής τάξης, μπροστά στη λαίλαπα των αντεργατικών ανατροπών.

Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ υπογράμμισαν: «Οι αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής που μπαίνουν για συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ δεν είναι μία οποιαδήποτε Απόφαση. Είναι αρκετά δεμένη με την ουσία των στρατηγικών στόχων του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην "εξευρωπαϊσμένη" αντιπολίτευση. Κεντρική επιδίωξη αυτής της στρατηγικής είναι να διαμορφώσει για δεκαετίες ένα εργασιακό μοντέλο που θα μεγιστοποιήσει τη συνολική εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, θα ενισχύει την πορεία της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης και θα πολλαπλασιάζει τον "θεό" του συστήματος, τα κέρδη.

Ο πυρήνας του τερατουργήματος αυτού χτυπά τον πυρήνα των εργατικών κατακτήσεων του 20ού αιώνα. Την πλήρη απασχόληση, την πλήρη αμοιβή, το πλήρες συγκεκριμένο 7ωρο ή 8ωρο, την πλήρη σύνταξη, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τα όρια απολύσεων, τη μονιμότητα στο δημόσιο τομέα και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Αποτέλεσμα: η αύξηση της ανεργίας και το μοίρασμα της φτώχειας.

Ιδεολογικοί, πολιτικοί και συνδικαλιστικοί στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής

Οι ιδεολογικοί στόχοι στηρίζονται στις θεωρίες του "μονόδρομου της ΟΝΕ", της "ανταγωνιστικότητας" και της "αύξησης των κερδών". Ολες αυτές οι απόψεις αποτελούν το κυρίαρχο σύστημα αντιλήψεων του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης. Αυτό που προβάλλεται σαν "μονόδρομος" για τη χώρα, είναι απλά ο δρόμος της μιας τάξης, της αστικής για την εδραίωση της κυριαρχίας της πάνω στην εργατική τάξη. Οσα λοιπόν λέγονται και προβάλλονται για "βελτίωση της ελληνικής οικονομίας" είτε για "ανταγωνιστικότητα της Ελλάδος", χρειάζεται να ξεκαθαρίζουμε ότι αφορούν τη... βελτίωση και την ανταγωνιστικότητα των οικονομικών και των κερδών των βιομηχάνων. Για την εργατική τάξη όλα αυτά σημαίνουν ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης, απόλυτη και σχετική εξαθλίωση.

Στους κεντρικούς πολιτικο-συνδικαλιστικούς στόχους της κυβέρνησης, ξεχωρίζει η προσπάθεια κυβέρνησης - κεφαλαίου να χτυπήσουν τις οργανώσεις, κλαδικές και εργοστασιακές, του συνδικαλιστικού κινήματος. Τις βγάζουν έξω από οποιοδήποτε ρόλο και αρμοδιότητα, αξιοποιώντας την πείρα από ανάλογες ρυθμίσεις όπως εκείνες του Ρήγκαν και της Θάτσερ. "Αναδεικνύουν" το ρόλο ατομικά του κάθε εργαζόμενου. Παράλληλα με την εφαρμογή δεκάδων μορφών απασχόλησης και την εμφάνιση πανσπερμίας μορφών συνδικαλιστικής υποτίθεται έκφρασης, σπρώχνουν στον τεμαχισμό της εργατικής τάξης, σε τεχνητούς διαχωρισμούς, σε δυσκολία συσπείρωσης, συντονισμού και κοινής δράσης.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρει ωμά και αποκαλυπτικά ότι "τα μέτρα της Κυβέρνησης αποτελούν προϊόν του Κοινωνικού Διαλόγου που κατέληξε στο Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000". Αυτή η ομολογία επιβεβαιώνει αφ' ενός την κεντρική γραμμή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ότι οι θεωρίες αυτές όπως και ο ίδιος ο κοινωνικός Διάλογος αποτελούν φουρνέλο στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και αφ' ετέρου ξεγυμνώνει τις εγκληματικές ευθύνες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ που πήραν μέρος στην απάτη του "Κοινωνικού Διαλόγου" και έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην αφαίρεση σημαντικών εργατικών δικαιωμάτων.

Επίσης η ίδια ομολογία επιβάλλει την απαίτηση για κατηγορηματική άρνηση σε όποιο "Κοινωνικό Διάλογο" είτε για το Ασφαλιστικό είτε για τις εργασιακές σχέσεις. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν μπορεί τώρα να καμώνεται την ανήξερη. Εσείς είστε που στρώσατε το δρόμο με τις δάφνες του "Κοινωνικού Διαλόγου" στην Κυβέρνηση και στους βιομηχάνους. Εσείς είστε που αποδεχτήκατε, ενστερνιστήκατε και τώρα υπηρετείτε την κεντρική επιλογή του κεφαλαίου, της συναίνεσης, των κοινωνικών εταίρων και των ψευτοδιαλόγων. Εχετε βάλει και εσείς πλάτη για να διαμορφωθεί η σημερινή πολιτική που συζητά η Εκτελεστική. Και είστε έτοιμοι και τώρα να πάρετε μέρος σε ψευτοσυζητήσεις για την εφαρμογή της πολιτικής αυτής. Η συμμετοχή σας σε έναν τέτοιο διάλογο, που στόχο έχει να δώσει άλλοθι στην κυβέρνηση και να νομιμοποιήσει το αντεργατικό κατασκεύασμά της, θα κάνει ακόμα μεγαλύτερες τις ευθύνες όσων πάρουν μέρος. Η εργατική τάξη πάντως δε σας εξουσιοδοτεί.

Οι επιχειρούμενες πολιτικές αποτελούν μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση, με στόχο την ενίσχυση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της ωμής τρομοκρατίας μέσα στους χώρους δουλιάς, την αξιοποίηση της στρατιάς των ανέργων και των αλλοδαπών σαν πέμπτης φάλαγγας, σε βάρος της ίδιας της εργατικής τάξης είτε δουλεύει, είτε είναι άνεργη. Ο καθένας, με βάση την πείρα του, εύκολα αντιλαμβάνεται τι θα συμβεί στην πράξη. Οι εκβιασμοί και οι απολύσεις, η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων θα συνοδεύουν κάθε στιγμή τον εργατοϋπάλληλο. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τον εντεινόμενο Κυβερνητικό Αυταρχισμό με τη δράση των ΜΑΤ, την αναζωογόνηση του κράτους βίας και τρομοκρατίας οδηγείται ο καθένας στο λογικό συμπέρασμα ότι αν εφαρμοστεί η πολιτική της κυβέρνησης, η Δικτατορία της Εργοδοσίας θα θυμηθεί παλιές δόξες μέσα στους χώρους δουλιάς.

Ενας παραδοσιακός, με ισχυρά ακόμα χαρακτηριστικά, θεσμός, όπως αυτός της εργατικής οικογένειας, του λαϊκού νοικοκυριού δέχεται μέσα από τις πολιτικές της κυβέρνησης πλήγματα, αφού σπάνια η οικογένεια θα έχει τη δυνατότητα να καθίσει στο ίδιο τραπέζι, να κουβεντιάσει όλη μαζί, να πάρει μέρος σε μία κοινωνική εκδήλωση. Οι ρυθμίσεις που προωθούνται, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ανεργία, θα έχουν πολύπλευρες κοινωνικές, οικογενειακές, ψυχολογικές και πολιτιστικές επιπτώσεις. Το όραμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για αμερικανοποίηση της ελληνικής οικογένειας θα πάρει σάρκα και οστά.

Οι αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής δεν εξαντλούν τις επιπτώσεις τους στις εργασιακές σχέσεις. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ τα ασφαλιστικά ταμεία, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης θα δεχτούν σοβαρά χτυπήματα. Τις συνέπειές τους θα αισθανθούν και οι μικρομεσαίοι και επαγγελματο-βιοτέχνες, που έχουν κάθε συμφέρον να ευθυγραμμιστούν με την εργατική τάξη στον αγώνα για την απόσυρσή του.

Προτάσεις

1. Να απορριφθούν συνολικά οι αποφάσεις της κυβέρνησης.

2. Να μην πάρει μέρος η ΓΣΕΕ με κανέναν τρόπο σε κανενός είδους "διάλογο".

3. Να κηρύξει για την Τρίτη 25 Ιούλη 24ωρη Πανελλαδική Απεργία.

Αιχμές στην πάλη της Εργατικής τάξης να αποτελέσουν:

  • Καμία αντεργατική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις,
  • Πλήρης απασχόληση με πλήρη μισθολογικά - ασφαλιστικά δικαιώματα .
  • Απαγόρευση των Απολύσεων.
  • 35ωρο - 7ωρο - 5ωρο με γενικευμένη νομοθετική ρύθμιση.
  • Να καταβάλουν οι εργοδότες άμεσα και στο ακέραιο τα ασφάλιστρα.
  • Κατάργηση υπερεργασίας - υπερωρίας».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεν υπάρχουν αντιθέσεις»

Την ασύστολη ψευδολογία επιστρατεύει η κυβέρνηση προκειμένου να εμφανίσει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων ως αναγκαιότητα. Ταυτόχρονα, παρά τα όσα σκόπιμα διοχετεύονται περί αντιθέσεων στο εσωτερικό της, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος όχι μόνο δεν ανησυχεί για τις «διαφορετικές» απόψεις των υπουργών της, αλλά πιστεύει ότι και η ΓΣΕΕ θα προσέλθει τελικά στον κοινωνικό διάλογο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας επιχείρησε άλλη μια φορά να δικαιολογήσει τη νέα αντεργατική επέλαση στις εργασιακές σχέσεις, ισχυριζόμενος ξεδιάντροπα ότι «στόχος είναι η δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι όποιος αντιτίθεται στα μέτρα της κυβέρνησης δε διευκολύνει την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο διάλογος θα είναι «καλόπιστος, ουσιαστικός, γόνιμος και αποτελεσματικός» και χαρακτήρισε «πυροτεχνήματα» τις απόψεις και τους ισχυρισμούς που «δυναμιτίζουν την έναρξη αυτής της προσπάθειας»(!), δείχνοντας έτσι την «εκτίμηση» που έχει η κυβέρνηση τόσο για τις «αντιδράσεις» της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ όσο και κυβερνητικών στελεχών. Ειδικά για τους τελευταίους επισήμανε με νόημα ότι «όλοι οι κορυφαίοι υπουργοί επιδιώκουν τον ίδιο σκοπό και θα έλεγα ότι οι απόψεις τους κινούνται απολύτως στην ίδια κατεύθυνση, είναι ομόρροπες». Αρα, συμπλήρωσε, δε δικαιολογείται, είναι υπερβολή αυτή η εντύπωση, που τείνει να δημιουργηθεί ότι υπάρχει απόκλιση ή διαφορετική προσέγγιση επί των θεμάτων.

Υπεραμύνεται η ΝΔ

Το γνωστό, ασφαλίτικης έμπνευσης, παιχνίδι του «καλού», του «κακού» και του «μετριοπαθούς» επιχειρεί να παίξει, μετά την κυβέρνηση, και η ηγεσία της ΝΔ στο θέμα της δρομολογούμενης ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Ενώ η ηγεσία του κόμματος έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας και των συγκεκριμένων μέτρων με δηλώσεις τόσο της καθ' ύλην αρμόδιας Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου και του Γ. Αλογοσκούφη, ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλης επιχείρησε χθες να περισώσει τα προσχήματα, δηλώνοντας (στον «Φλας») ότι «αν η αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνήσει με τα εξαγγελθέντα μέτρα, τότε δεν έχει λόγο να υφίσταται ως κόμμα». Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη τοποθετήθηκε με σαφήνεια, λέγοντας ότι τα μέτρα της κυβέρνησης «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» και μάλιστα εκτίμησε ότι είναι υπερβολικά καθυστερημένα και δεν είναι αρκετά ριζοσπαστικά(!), εννοείται προς πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μ. Εβερτ, όχι μόνο συμφώνησε ότι πρέπει να αλλάξει το εργασιακό σύστημα, αλλά και επέκρινε τη ΓΣΕΕ, λέγοντας ότι «ήταν λάθος να μην προτρέξει στο διάλογο»! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Καραμανλής θα έχει σήμερα συνάντηση με συνδικαλιστικά στελέχη του κόμματός του, με στόχο προφανώς να «πειθαρχήσουν» στην κεντρική γραμμή, η οποία ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, αλλά από πιο προωθημένες νεοφιλελεύθερες θέσεις.

Αρχισε το δούλεμα

Η χτεσινή απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που επί της ουσίας άνοιξε το «παράθυρο» του «κοινωνικού διαλόγου», ερμηνεύτηκε σωστά από την κυβέρνηση. Παίρνοντας το μήνυμα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Γιαννίτσης απέστειλε επιστολή στη Διοίκηση της ΓΣΕΕ, με την οποία την καλούσε σε συνάντηση. Αργά το βράδυ, και παρά τους χαρακτηρισμούς περί μέτρων - «χαρακίρι» που έκανε μόλις το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος, η πλειοψηφία αποδέχτηκε την πρόταση του υπουργού Εργασίας για συνάντηση, που ορίστηκε για αύριο στις 11 π.μ. Προφανώς γιατί κοινή αγωνία, κυβέρνησης και πλειοψηφίας ΓΣΕΕ, είναι να προλάβουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων και μια πιθανή εργατική έκρηξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ