ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ζητάει να αντιμετωπιστούν οι απεργίες!

Ενδεικτικό των όσων συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Λευκού Οίκου είναι το χτεσινό δημοσίευμα της «Wall Street Journal»

Το ξεκάθαρο στίγμα των όσων συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Λευκού Οίκου ανάμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, δίνει χτεσινό άρθρο της «Wall Street Journal», στο οποίο σημειώνεται με έμφαση:

«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις βλάπτουν πραγματικά την οικονομία και οδηγούν σε μείωση των κυβερνητικών εσόδων, ενώ ο κ. Παπανδρέου δεν κάνει καλό στην οικονομία με το να επιπλήττει τους ίδιους "κερδοσκόπους" που εκείνος έχει ανάγκη για να αγοράσουν το χρέος της χώρας του.

Η συμβουλή μας είναι να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις, αρχίζοντας από την κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των δημοσίων υπαλλήλων στη μονιμότητα. Αυτό θα βελτίωνε πολύ περισσότερο τη δημοσιονομική αξιοπιστία της Ελλάδας από οποιαδήποτε άνοδο στους φόρους».

Το άρθρο καταλήγει σημειώνοντας ότι «τα στοιχήματα που θέλουν την Ελλάδα να χρεοκοπεί είναι το αποτέλεσμα, όχι η αιτία, των πιστωτικών προβλημάτων της - ο τρόπος για να καταστούν τα κέρδη των κερδοσκόπων απώλειες είναι ο περιορισμός του κράτους και η αναζωογόνηση του ιδιωτικού τομέα».

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα αντανακλά τις απόψεις των μεγάλων «παιχτών» του αμερικάνικου χρηματιστηρίου, από τους οποίους ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, καθιστά φανερό σε ποια κατεύθυνση έγιναν οι συζητήσεις Παπανδρέου - Ομπάμα και για ποια ανταλλάγματα δεσμεύτηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Στο πνεύμα της επιβολής νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων και των ζυμώσεων γύρω από τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, κινούνται και οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωένωσης. Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας είναι έτοιμος να παρέμβει αν κριθεί άμεσα αναγκαίο και αν ζητηθεί, επανέλαβε χτες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Αμαντέου Αλταφάζ και τόνισε ότι τα πρόσθετα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν «μια ελληνική λύση στα ελληνικά προβλήματα».

Την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε, για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου παρουσιάζει το «Reuters». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ρ. Μπρούντερλε προτείνει τη σύσταση ενός ανεξάρτητου φορέα, στον οποίο τα κράτη - μέλη θα παρέχουν ένα αρχικό κεφάλαιο, μέσω ενός συστήματος ποσοστώσεων, αντίστοιχο με εκείνο του ΔΝΤ. Σημειώνει ακόμα πως στόχος του Ταμείου θα πρέπει να είναι να αντιμετωπίζει τους κινδύνους που απειλούν τη σταθερότητα στην ευρωζώνη και να έχει δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στα κράτη - μέλη.

Ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Luc Chatel, είπε ότι εξετάζεται η ιδέα και πως μια σειρά ερωτηματικά παραμένουν ανοιχτά, όπως το ποιος πληρώνει. Ακόμα, στο πνεύμα της γερμανικής τοποθέτησης, σημείωσε ότι η δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου απαιτεί μεταρρύθμιση της Ευρωσυνθήκης, ενώ εξήγησε ότι η δημιουργία του ταμείου δε θα μπορούσε να συμβάλλει στην ελληνική κρίση επειδή απαιτεί χρόνο. Ο Γερμανός εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Christoph Steegmans, σημείωσε ότι εκείνο που είναι σημαντικό είναι η ενδυνάμωση των κανόνων διακυβέρνησης του ευρώ, καθώς οι υπάρχοντες έχουν πολλάκις παραβιαστεί.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Προαναγγέλλει νέα μέτρα και στοχοποιεί το κίνημα

Ενημέρωση στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στις ΗΠΑ έκανε χτες ο πρωθυπουργός

Οι εργατικές κινητοποιήσεις φαίνεται πως δεν ανησυχούν μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία σε ΕΕ και ΗΠΑ
Οι εργατικές κινητοποιήσεις φαίνεται πως δεν ανησυχούν μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία σε ΕΕ και ΗΠΑ
Την προώθηση νέων αντεργατικών «ανατροπών» και αντιλαϊκών μέτρων μέσα από το σχέδιο των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», που θα προωθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, προανήγγειλε από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ενημερώνοντας χτες τους δημοσιογράφους της αποστολής.

Ο ίδιος, σε πλήρη συντονισμό με τον ΣΕΒ και τους τραπεζίτες, φρόντισε να στοχοποιήσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα που αντιπαλεύει τα μέτρα της κυβέρνησης. Οπως είπε, «κατανοεί τις κινητοποιήσεις», αλλά «οι εικόνες κάνουν το γύρο του κόσμου και δημιουργούν πρόβλημα στη χώρα».

Εριξε ταυτόχρονα νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού με αφορμή το «κοινό σχέδιο» ΕΕ και ΗΠΑ για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας, τονίζοντας ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει επιστολή της Μέρκελ και του Σαρκοζί, προς την Κομισιόν, προκειμένου να επεξεργαστεί τις «κατάλληλες θεσμικές αλλαγές» για την «αντιμετώπιση των κερδοσκόπων».

Ο Γ. Παπανδρέου άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέροντας ότι «πάντα υπάρχει ως εναλλακτική λύση». Οπως σημείωσε, η ελληνική κυβέρνηση το «χρησιμοποιεί για να κινητοποιηθεί και η ΕΕ» και πρόσθεσε ότι «θα ήταν λάθος από τους Ευρωπαίους εταίρους να αφήσουν να οδηγηθεί η Ελλάδα στο ΔΝΤ».

Φρόντισε ακόμα να δεσμευτεί απέναντι σε ομογενείς και Αμερικανούς επιχειρηματίες για επιπλέον φιλοεργοδοτικά μέτρα, τονίζοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν καλύτερο πεδίο επενδύσεων στην Ελλάδα». Για το ζήτημα της κατάργησης της βίζας, τόνισε ότι ήταν μια «επιβράβευση» της χώρας για τον «αγώνα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και θύμισε με νόημα ότι επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ «εξαρθρώθηκε η "17 Νοέμβρη"».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταψήφισε τη στρατηγική «Ευρώπη 2020»

Συζητήθηκε η νέα συμφωνία που στόχο έχει να εμβαθύνει τη Στρατηγική της Λισαβόνας

Η στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020» συνιστά συνέχεια και εμβάθυνση της αντιλαϊκής «Στρατηγικής της Λισαβόνας», εκφράζει την ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του κόμματος στο κοινό ψήφισμα Λαϊκού Κόμματος, σοσιαλδημοκρατών και φιλελεύθερων, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, σχετικά με τη Στρατηγική «Ευρώπη 2020». Το κοινό ψήφισμα εγκρίθηκε με 462 ψήφους υπέρ, 140 κατά και 58 αποχές. Στηρίχτηκε από τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε:

«Το κοινό ψήφισμα Λαϊκού Κόμματος Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων για τη στρατηγική της ΕΕ "Ευρώπη 2020" εκφράζει την κοινή απόφαση του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου να υλοποιήσει με κάθε μέσο την άγρια επίθεση και τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς των μονοπωλίων ενάντια στην εργατική τάξη, τους εργαζόμενους σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η στρατηγική "Ευρώπη 2020", δίνει συνέχεια και εμβαθύνει την αντιλαϊκή "Στρατηγική της Λισαβόνας", καθορίζοντας τους στρατηγικούς στόχους και σχεδιασμούς του μονοπωλιακού κεφαλαίου, θέτοντας στην κλίνη του Προκρούστη θεμελιώδη μισθολογικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και συγκεκριμένα: Γενικευμένη εφαρμογή της διαβόητης "ευελφάλειας" σε συνδυασμό με την "διά βίου μάθηση", την "κατάρτιση και επανακατάρτιση" και την "κινητικότητα" των εργαζομένων, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, εκ περιτροπής δουλειά, δραστική μείωση των μισθών και των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και γενικότερα σαρωτικές αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, την Πρόνοια, την Εκπαίδευση. Παροχή στο κεφάλαιο άφθονου χρήματος από τα κρατικά ταμεία με τη μορφή επιδοτήσεων και κινήτρων στο όνομα της "πράσινης ανάπτυξης".

Η στρατηγική της ΕΕ "Ευρώπη 2020" αποδεικνύει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα - φωτιά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας, κάτω από τα χειροκροτήματα της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. και την ουσιαστική συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, δεν αποτελούν "ελληνική ιδιαιτερότητα". Είναι προαποφασισμένα από τα πολιτικά επιτελεία και τις κυβερνήσεις της αστικής τάξης των κρατών - μελών της ΕΕ. Εντάσσονται στο συνολικό στρατηγικό σχέδιο του κεφαλαίου που προωθείται με ενιαίο τρόπο σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη τα λαϊκά στρώματα στον πόλεμο του κεφαλαίου ή να αντιτάξουν το δικό τους ενιαίο μέτωπο, ενάντια σε γραμμή ρήξης με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και το ίδιο το οικοδόμημά της, σε σύγκρουση με την οικονομική κυριαρχία και την πολιτική εξουσία των μονοπωλίων».

ΝΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση στην Παλιόχωρα

Η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και το κάλεσμα του ΚΚΕ για λαϊκό ξεσηκωμό, την Παρασκευή 12 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην Παλιόχωρα, με ομιλητή τον Αγγελο Τζέκη, βουλευτή του Κόμματος.

ΚΚΕ
Είναι εχθροί του λαού

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του υπογραμμίζει:

«Παπανδρέου, ΣΕΒ και Alpha Bank επιτέθηκαν σήμερα εναντίον των εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων και απεργιών, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Εδειξαν συντονισμένα ότι εχθροί της εργατικής τάξης και του λαού είναι το κεφάλαιο και οι υπηρέτες του. Η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι αποφασιστική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ