Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ζητάει να αντιμετωπιστούν οι απεργίες!

Ενδεικτικό των όσων συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Λευκού Οίκου είναι το χτεσινό δημοσίευμα της «Wall Street Journal»

Το ξεκάθαρο στίγμα των όσων συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Λευκού Οίκου ανάμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, δίνει χτεσινό άρθρο της «Wall Street Journal», στο οποίο σημειώνεται με έμφαση:

«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις βλάπτουν πραγματικά την οικονομία και οδηγούν σε μείωση των κυβερνητικών εσόδων, ενώ ο κ. Παπανδρέου δεν κάνει καλό στην οικονομία με το να επιπλήττει τους ίδιους "κερδοσκόπους" που εκείνος έχει ανάγκη για να αγοράσουν το χρέος της χώρας του.

Η συμβουλή μας είναι να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις, αρχίζοντας από την κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των δημοσίων υπαλλήλων στη μονιμότητα. Αυτό θα βελτίωνε πολύ περισσότερο τη δημοσιονομική αξιοπιστία της Ελλάδας από οποιαδήποτε άνοδο στους φόρους».

Το άρθρο καταλήγει σημειώνοντας ότι «τα στοιχήματα που θέλουν την Ελλάδα να χρεοκοπεί είναι το αποτέλεσμα, όχι η αιτία, των πιστωτικών προβλημάτων της - ο τρόπος για να καταστούν τα κέρδη των κερδοσκόπων απώλειες είναι ο περιορισμός του κράτους και η αναζωογόνηση του ιδιωτικού τομέα».

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα αντανακλά τις απόψεις των μεγάλων «παιχτών» του αμερικάνικου χρηματιστηρίου, από τους οποίους ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, καθιστά φανερό σε ποια κατεύθυνση έγιναν οι συζητήσεις Παπανδρέου - Ομπάμα και για ποια ανταλλάγματα δεσμεύτηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Στο πνεύμα της επιβολής νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων και των ζυμώσεων γύρω από τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, κινούνται και οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωένωσης. Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας είναι έτοιμος να παρέμβει αν κριθεί άμεσα αναγκαίο και αν ζητηθεί, επανέλαβε χτες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Αμαντέου Αλταφάζ και τόνισε ότι τα πρόσθετα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν «μια ελληνική λύση στα ελληνικά προβλήματα».

Την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε, για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου παρουσιάζει το «Reuters». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ρ. Μπρούντερλε προτείνει τη σύσταση ενός ανεξάρτητου φορέα, στον οποίο τα κράτη - μέλη θα παρέχουν ένα αρχικό κεφάλαιο, μέσω ενός συστήματος ποσοστώσεων, αντίστοιχο με εκείνο του ΔΝΤ. Σημειώνει ακόμα πως στόχος του Ταμείου θα πρέπει να είναι να αντιμετωπίζει τους κινδύνους που απειλούν τη σταθερότητα στην ευρωζώνη και να έχει δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στα κράτη - μέλη.

Ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Luc Chatel, είπε ότι εξετάζεται η ιδέα και πως μια σειρά ερωτηματικά παραμένουν ανοιχτά, όπως το ποιος πληρώνει. Ακόμα, στο πνεύμα της γερμανικής τοποθέτησης, σημείωσε ότι η δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου απαιτεί μεταρρύθμιση της Ευρωσυνθήκης, ενώ εξήγησε ότι η δημιουργία του ταμείου δε θα μπορούσε να συμβάλλει στην ελληνική κρίση επειδή απαιτεί χρόνο. Ο Γερμανός εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Christoph Steegmans, σημείωσε ότι εκείνο που είναι σημαντικό είναι η ενδυνάμωση των κανόνων διακυβέρνησης του ευρώ, καθώς οι υπάρχοντες έχουν πολλάκις παραβιαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ