Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Ρατσιστικό παραλήρημα του ΛΑ.Ο.Σ.

Η ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κυριάρχησε και χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια. Ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσέλκυση παράνομων μεταναστών και ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι τέτοιου είδους πρακτικές ακολούθησε στο παρελθόν ο πρόεδρος της ΝΔ. Σε παράθεση ρατσιστικών απόψεων επιδόθηκε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, ενώ για «συντηρητικά αντανακλαστικά» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, υποστήριξε για το θέμα της ιθαγένειας στους ενήλικες οικονομικούς μετανάστες ότι θεσμοθετούνται «διαδικασίες που δε μένουν απλά στο σχετικής αξίας χρονικό όριο (σ.σ προβλέπεται παραμονή 5 χρόνων) αλλά διαδικασίες που αποτελούν ένα συνολικό ολοκληρωμένο πακέτο με συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση». Επίσης, κατηγόρησε τη ΝΔ για έλλειψη διαφάνειας στο θέμα των χορηγήσεων ιθαγένειας υποστηρίζοντας ότι η ισχύουσα διαδικασία «δε συνάδει με ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος δικαίου». Επίσης, πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις χορήγησης ιθαγένειας θα εποπτεύονται από «δευτεροβάθμιο όργανο με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό». Αναφορικά με τις δημοτικές εκλογές είπε ότι «εάν όλοι οι νόμιμοι μετανάστες και οι ομογενείς που δικαιούνται, αιτηθούν τη συμμετοχή τους, δε θα ξεπερνούν παρά τις λίγες χιλιάδες» και «δεν θα ξεπεράσουν το 1% του συνολικού εκλογικού σώματος».

Επικίνδυνες λογικές περί σύγκρουσης πολιτισμών ανέπτυξε στην παρέμβασή του ο Αντ. Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι η ιθαγένεια πρέπει να αποδίδεται σε συνάρτηση με την 9χρονη εκπαίδευση των παιδιών και με τρόπο που δε θα δημιουργεί προϋποθέσεις χορήγησης ιθαγένειας και στους γονείς μετανάστες. Οπως σημείωσε, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες «η ένταξη γίνεται ομαλά, σταδιακά, με τρόπο που δεν προκαλεί τις τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε οι μετανάστες να νιώθουν τελικά κομμάτι της κοινωνίας και να αντιμετωπίζονται ως κομμάτι της κοινωνίας. Γι' αυτό και τίθενται "ασφαλιστικές δικλείδες". Το νομοσχέδιο χρησιμοποιεί την αυτόματη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των νόμιμων μεταναστών, ως μέσο για να επισπεύσει την πολιτογράφηση των νόμιμων και τη νομιμοποίηση των παράνομων». Επίσης, απέδωσε στην κυβέρνηση εκλογικές σκοπιμότητες και πως «προσπαθεί να αλλάξει το εκλογικό σώμα».

Στη γνωστή ρατσιστική λογική κινήθηκε ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η ελληνική ιθαγένεια δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα κανενός πλην των Ελλήνων». Πρόσθεσε πως «η ιθαγένεια θα πρέπει να απονέμεται σε αλλογενείς αλλοδαπούς, με φειδώ, και κατ' εξαίρεση, δε θα πρέπει να οδηγεί σε αλλοίωση του χαρακτήρα του Εθνους-Κράτους, ούτε να δύναται να δημιουργήσει στο μέλλον έγερση μειονοτικών ζητημάτων, ιδιαίτερα από όμορες, ή ισλαμικές χώρες». Ο Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε παράλληλα ότι «η ψήφος των αλλοδαπών στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκτός του ότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα, πλήττει την εθνική μας κυριαρχία».

Με τη ...φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ ασχολήθηκε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, αποδίδοντας τα προβλήματα των μεταναστών στο νεοφιλελευθερισμό. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση σημείωσε, «ή επιλέγετε τα συντηρητικά αντανακλαστικά και τους φόβους του πολιτικού κόστους και ταυτίζεστε με ΛΑ.Ο.Σ. και ΝΔ ή ταυτίζεστε με τις προοδευτικές δυνάμεις», προσθέτοντας πως «η μετανάστευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένο φαινόμενο με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, με το οικονομικό σύστημα που κυριάρχησε βάζοντας τον άνθρωπο κάτω από τα κέρδη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ