ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Απογυμνωμένες και παραδομένες στην επιχειρηματικότητα

Μόλις το 11% των παιδιών έχουν φροντίδα, ενώ η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο ενίσχυσης της «επιχειρηματικότητας στο πεδίο της κοινωνικής φροντίδας για το παιδί»

Στην απογύμνωση της χώρας από δημόσιες υπηρεσίες προστασίας του παιδιού με την ταυτόχρονη εκχώρηση αυτών των υπηρεσιών σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οδήγησαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων απ' το 1990 και μετά και ειδικότερα μετά τη σύνθλιψη των υπηρεσιών πρόνοιας την τελευταία εφταετία, η οποία συνοδεύτηκε από άγριες περικοπές ακόμη και αυτής της υποχρηματοδότησης των δημόσιων υπηρεσιών που απέμειναν.

Παρά αυτή την πραγματικότητα, η κυβέρνηση ανέθεσε μελέτη στη ΜΚΟ "Το χαμόγελο του παιδιού" γι αυτό το θέμα και μάλιστα χτες την παρουσίασε για να δείξει μεν τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα να πει ότι είναι ανάγκη να μπουν ακόμα πιο βαθιά στον ευαίσθητο αυτό τομέα τέτοιες οργανώσεις, επιχειρήσεις και άλλοι φορείς, με τραγικές συνέπειες για τη λαϊκή οικογένεια όχι μόνο οικονομικές αλλά και σε επίπεδο ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μέλετης που παρουσιάστηκε χτες στο Ζάππειο σε «συνάντηση εργασίας φορέων και υπηρεσιών για το παιδί» που οργάνωσε το υπουργείο, το κύριο βάρος της παροχής υπηρεσιών προς το παιδί το σηκώνουν Δημόσιο και δήμοι. Το 2007 παρασχέθηκε φροντίδα σε 45.933 παιδιά από το Δημόσιο, σε 40.164 παιδιά από ΟΤΑ, σε 66.502 βρέφη από βρεφονηπιακούς σταθμούς των ΟΤΑ - που λειτουργούν πλέον με τσουχτερά τροφεία - και 49.104 από εθελοντικές οργανώσεις.

Συνολικά, δηλαδή οι υπηρεσίες που προσφέρθηκαν αφορούσαν λίγο πάνω από 200.000 παιδιά, που αποτελούν μόλις το 11% των παιδιών κάτω των 18 ετών, αριθμός που βρίσκεται πολύ μακριά απ' την κάλυψη των εκρηκτικών αναγκών των λαϊκών οικογενειών. Μπροστά στο φάσμα της φτώχειας - όπως αναφέρεται και στην έρευνα - πολλά παιδιά βγαίνουν στο μεροκάματο. Οπως ανέφερε η υφυπουργός Υγείας Φ. Γεννηματά, σήμερα στην Ελλάδα δουλεύουν 100-150 χιλιάδες παιδιά, μικρότερα των 18 χρονών.

Η πολιτική που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας είναι η «οριζόντια δικτύωση και ο συντονισμός των υπηρεσιών και φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης για το παιδί». Δηλαδή, η απαλλαγή του κράτους απ' την υποχρέωσή του για σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας για το παιδί. Ταυτόχρονα, ενισχύεται η παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών. Οπως δήλωσε η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η πρωτοβουλία της «κοινωνίας των πολιτών» - δηλαδή οι ΜΚΟ - έχουν συμβολή «στην κάλυψη των κενών του κοινωνικού κράτους», ενώ ανάμεσα στους άξονες που περιλαμβάνει το σχέδιο είναι η εναρμόνιση με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και η ενίσχυση «της κοινωνικής οικονομίας» και «της επιχειρηματικότητας στο πεδίο της κοινωνικής φροντίδας για παιδί», που κυρίως γίνεται μέσω των ΜΚΟ.

Η κυβέρνηση επικαλείται την απουσία των δημόσιων υπηρεσιών αλλά αποκρύπτει ότι αυτή είναι αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με στόχο τη μείωση των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την υγεία - πρόνοια και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα αυτό, είτε αυτή γίνεται από ΜΚΟ ή απυθείας από επιχειρήσεις μέσω της λεγόμενης Εταιρικής Κοινωνικη Ευθύνης.

ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
Προγράμματα με κριτήριο την ασφάλεια των ασθενών

«Την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας ασφυκτιούν από τις τραγικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, τα νέα φορολογικά μέτρα "χτυπούν" αλύπητα το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών και μαζί των υγειονομικών, αφήνοντας στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια, η οδηγία Μπολκεστάιν σαρώνει τις εργασιακές σχέσεις νομιμοποιώντας το ανθρώπινο δουλεμπόριο σε όλους τους κλάδους (ακόμα και στην Υγεία που αρχικά είχε εξαιρεθεί), είναι προ των πυλών ο σφαγιασμός των ασφαλιστικών κεκτημένων με το νέο Ασφαλιστικό, η υπουργός Υγείας πανηγυρίζει πως θα πληρώσει τα δεδουλευμένα για τις εφημερίες του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου».

Τα παραπάνω τονίζει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, με αφορμή τη χτεσινή ανακοίνωση της υπουργού Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου ότι οι «εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών και τα δεδουλευμένα θα πληρωθούν κανονικά». Για τις απλήρωτες εφημερίες οι γιατροί κάνουν επίσχεση εργασίας στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας.

Στην ανακοίνωσή της η υπουργός δε διευκρινίζει ποιο κονδύλι εγκρίθηκε και πότε θα αρχίσει η εκταμίευσή του. Αν δηλαδή εγκρίθηκε κονδύλι που αντιστοιχεί στα προγράμματα που ενέκριναν τα επιστημονικά όργανα των νοσοκομείων ή αν εγκρίθηκε κονδύλι που αντιστοιχεί στο 1/12 του ετήσιου - και, ήδη, κατακρεουργημένου - κονδυλίου για τις εφημερίες που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές.

Κατά την υπουργό, «στόχος είναι ένα ασφαλές και εξορθολογισμένο πρόγραμμα εφημεριών που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νοσοκομείων και των πολιτών».

Αναφερόμενη στο στόχο, όπως τον περιγράφει το υπουργείο, η ΔΗΠΑΚ υπογραμμίζει: «Με αυτό τον τρόπο δηλώνει σαφώς πως στα σχέδιά της είναι η περικοπή των εφημεριών στο όνομα του εξορθολογισμού και κοροϊδεύει τους εργαζόμενους όταν ανακοινώνει ότι θα λάβει υπόψη της τις ανάγκες. Οι 5.000 οργανικές θέσεις γιατρών και οι 25.000 θέσεις νοσηλευτών που είναι κενές για τόσες δεκαετίες, η συνεχιζόμενη από όλες τις κυβερνήσεις υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, η ολοένα αυξανόμενη σύνδεση των ασφαλιστικών ταμείων (που τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι) με τον ιδιωτικό τομέα, η εμπορευματοποίηση του αγαθού της Υγείας, η ανυπαρξία αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν ΠΦΥ, η μη ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, η συνειδητή επιλογή για το κλείσιμο από τη 10ετία του '80 της κρατικής φαρμακοβιομηχανίας και η υποταγή συνολικά του αγαθού της υγείας στην μπότα του κεφαλαίου (οι ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία έχουν φτάσει το 57% και 46% την τελευταία 5ετία) είναι μερικά από αυτά που κάνουν σήμερα όλη τη λειτουργία του ΕΣΥ και όχι μόνο των εφημεριών ανασφαλή. Η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. και το ΣΥΝ /ΣΥΡΙΖΑ, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας».

Η ΔΗΠΑΚ ζητά να παρθούν πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και να συνταχθούν «προγράμματα εφημεριών με κριτήριο την ασφάλεια των ασθενών και να πληρωθούν όλες οι εφημερίες». «Αντιπαλεύουμε κάθε "λογιστική" λογική δήθεν βιωσιμότητας των νοσοκομείων» τονίζει η ΔΗΠΑΚ και προτάσσει για διεκδίκηση 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας με την απόρριψη των ευρωπαϊκών οδηγιών και των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων.

Αύριο συνεδριάζει για το θέμα αυτό και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό»

Το Σωματείο των Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» καλεί τους εργαζόμενους, ασθενείς και συνοδούς σε κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στα επείγοντα του νοσοκομείου σήμερα στις 8 π.μ.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σταματά την πίστωση φαρμάκων σε πέντε Ταμεία

Στην πεπατημένη της πρακτικής να χρησιμοποιεί τις ανάγκες των ασφαλισμένων ως μέσο πίεσης για τις καθυστερημένες πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων προχώρησε και χτες η πλειοψηφία του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) αποφασίζοντας την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων από 1η Απρίλη σε τέσσερα ταμεία (ΟΑΕΕ, ΔΕΗ, Εμπορικής και Τράπεζας Πίστεως) και από 1η Μάη στο Δημόσιο (ΟΠΑΔ).

Με την απόφαση αυτή η πλειοψηφία του ΦΣΑ που στηρίζεται απ' τα κόμματα του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου, αρνούνται να δουν ότι η υποχρηματοδότηση των Ταμείων αποτελεί μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και ιδιαίτερα στο χώρο της Υγείας. Και αντί να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει ενιαία απάντηση όσων θίγονται απ' αυτή την πολιτική με την απόφασή της στρέφεται εναντίον των ασφαλισμένων.

Στον αντίποδα κινήθηκε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αποκαλυφθεί ο γενικότερος αντιλαϊκός χαρακτήρας μέρος του οποίου είναι και οι καθυστερήσεις των πληρωμών απ' τα ασφαλιστικά ταμεία που στην περίπτωση του ΦΣΑ φτάνουν στα 42,155 εκατ. ευρώ. Πρότεινε να γίνει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή όσων θίγονται απ' την πολιτική της κυβέρνησης, που προχωρά στις δραματικές περικοπές με πρόσχημα τον εξορθολογισμό των δαπανών στο χώρο της Υγείας. Επίσης, η ΔΗΠΑΚ πρότεινε να υπάρξει πανελλαδική κινητοποίηση με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Στις 19 Απρίλη 2010 θα γίνει η Γενική Συνέλευση του ΦΣΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ