ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
«Σε ικανοποιητικά επίπεδα» η ... ακρίβεια

Ακόμα και οι κυβερνώντες ομολογούν ανατιμήσεις της τάξης του 6% στα αμνοερίφια, δηλώνουν, ωστόσο, ικανοποιημένοι από τις τιμές

Την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με την αντιλαϊκή λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο και αυτές τις μέρες ανεβαίνουν το δικό τους «Γολγοθά» προκειμένου να τα βγάλουν πέρα με τις αυξημένες απαιτήσεις των ημερών, η κυβέρνηση επιδίδεται στη γνωστή προσπάθεια αποπροσανατολισμού και δημιουργίας εντυπώσεων ότι δήθεν κάνει κάτι για την προστασία των λαϊκών εισοδημάτων.

Σ' αυτό το πλαίσιο χτες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δ. Σπυράκος είχαν σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της αγοράς τροφίμων, χονδρέμπορους κρεάτων και οπωροκηπευτικών, σούπερ μάρκετ, κρεοπώλες Βαρβακείου, για να διαπιστώσουν «επάρκεια στην τροφοδότηση της αγοράς και διαμόρφωση των τιμών σε ικανοποιητικά επίπεδα» και να επαναλάβουν για άλλη μια χρονιά τις γνωστές κορόνες περί «εγρήγορσης των μηχανισμών ελέγχου» και «προστασίας των εισοδημάτων των καταναλωτών».

Από τα λεγόμενα του γενικού γραμματέα Εμπορίου και των εκπροσώπων της αγοράς, προκύπτουν ανατιμήσεις στα αμνοερίφια της τάξης του 5% - 6%, τις οποίες αποδίδουν στο ότι το Πάσχα φέτος είναι νωρίτερα και τα κατσίκια, κυρίως, μικρά, καθώς και στο ότι υπάρχει ζήτηση από το εξωτερικό, γιατί το Πάσχα συμπίπτει φέτος με των Καθολικών.

Την ίδια στιγμή, φανερή είναι η προσπάθεια προβολής των σούπερ μάρκετ, που κλήθηκαν στις συναντήσεις για να διαφημίσουν με τον πλέον επίσημο και απροκάλυπτο τρόπο τις τιμές «κράχτες» για να αποσπάσουν το μέρος εκείνο των εισοδημάτων που προορίζεται για τα έξοδα των ημερών. Στην πραγματικότητα, βέβαια, αποσιωπάται το γεγονός ότι για ακόμα μια χρονιά οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι χονδρέμποροι και οι μεσάζοντες, που αξιοποιώντας αντικειμενικά σε ένα βαθμό δεδομένα όπως η περίοδος που πέφτει το Πάσχα ή οι μικρότερες ποσότητες λόγω αυξημένης ζήτησης πιέζουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων και εκτινάσσουν τις τιμές στα ύψη προς τη μεριά των καταναλωτών.

Χτες στη Βαρβάκειο τα αρνιά πωλούνταν ως επί το πλείστον μέχρι 8 ευρώ το κιλό, τα εισαγόμενα στα 7 ευρώ και τα κατσίκια μέχρι 9 ευρώ το κιλό, ενώ μέχρι τα 12 ευρώ φτάνουν στα συνοικιακά κρεοπωλεία.

Θέμα εντυπώσεων

Να δημιουργήσει την εντύπωση ότι γίνονται αυστηροί έλεγχοι της αγοράς ενόψει του Πάσχα επιδιώκει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Χτες ανακοινώθηκε ότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε στη Βαρβάκειο Αγορά της Αθήνας, εντοπίστηκαν σφάγια Ρουμανίας (αρνιά γάλακτος) που προέρχονταν από το σφαγείο της ΚΡΕΚΑ στην Καβάλα που δεν έφεραν ενδείξεις. Οπως ανακοινώθηκε, οι ποσότητες δεσμεύτηκαν και θα επιβληθεί πρόστιμο στο κατάστημα λιανικής που βρέθηκαν τα σφάγια αυτά, καθώς και στο σφαγείο. Επίσης ανακοινώθηκε ότι κρίθηκαν ακατάλληλα εφτά φορτία εισαγόμενων τροφίμων από Τουρκία, Κίνα και Ινδία.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Ανοιξε η «πόρτα» για εισαγωγές τρίτων

Ενα αποφασιστικό βήμα στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων στον τομέα του φυσικού αερίου και στην πλήρη «απελευθέρωση» της σχετικής αγοράς, από το οποίο, όμως, τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, έκανε προχτές η κυβέρνηση με την έγκριση του «Κώδικα Διαχείρισης Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου». Με λίγα λόγια, ο Κώδικας περιέχει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να μπορεί οποιαδήποτε εταιρεία καταναλώνει φυσικό αέριο ή το εμπορεύεται, να το φέρνει στην Ελλάδα, να το αποθηκεύει και να το μεταφέρει μέσω του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Είναι η ρύθμιση που ζητούσε επιμόνως η «αγορά», ιδίως μετά την άδοξη κοινή προσπάθεια της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ» και της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ τον περασμένο Δεκέμβρη, να εισάγουν την πρώτη ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που δεν θα την προμήθευε η ΔΕΠΑ. Τότε είχε δημιουργηθεί μια μεγάλη αναστάτωση, με τις υπηρεσίες του διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος, τη ΔΕΣΦΑ ΑΕ να αρνείται την παραλαβή, αποθήκευση και μεταφορά του αερίου, με τη διοίκησή της να διχάζεται και με τους ιδιώτες να ωρύονται ότι μπορούν να κάνουν τη «δουλειά» τους και με το υφιστάμενο πλαίσιο. Ακολούθησε η επίσκεψη των Βαρδινογιάννη, Μυτιληναίου στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, διάφορες καταγγελίες, ανακοινώσεις και ανταπαντήσεις, η εμπλοκή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που δέχτηκε κριτική ότι έχει καθυστερήσει να διαμορφώσει τους Κώδικες.

Τίποτα από όλα αυτά δεν είχε σημασία, αφού και η κυβέρνηση λειτουργεί σε κάθε περίπτωση υπέρ των μεγάλων ενεργειακών συμφερόντων και της «απελευθέρωσης» της αγοράς, εναρμονισμένη πλήρως με τα όσα ορίζει η ΕΕ. Η εμπλοκή του Κατάρ, με το σχέδιο δημιουργίας ενός ιδιωτικού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Αστακό, όπου θα χρειαστεί σαφώς να έχει πρόσβαση και στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς για πωλήσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας, ή την προώθηση εμπορεύματος προς τα βόρεια, μέσω Βουλγαρίας, είναι ένας παραπάνω παράγοντας για την άμεση προώθηση του Κώδικα από την κυβέρνηση.

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, φέρονται να είναι έτοιμοι για την εισαγωγή τουλάχιστον τριών φορτίων LNG το επόμενο διάστημα, της τάξης των 40.000 κ.μ. έκαστο. Το «ψωμί» της υπόθεσης είναι η μικρότερη τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά, με συνέπεια να συμφέρει τις δύο εταιρείες να το χρησιμοποιήσουν συμπληρωματικά στις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες τους, αντί να τροφοδοτηθούν πλήρως από την «ακριβή» ΔΕΠΑ. Ταυτόχρονα, αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν περαιτέρω την συγκυρία για να μεταπωλήσουν υγροποιημένο φυσικό αέριο σε τρίτους.

Οι οικιακοί καταναλωτές δε χρειάζεται να «αναστατώνονται», αφού οι λιανικές τιμές διαμορφώνονται βάσει προτύπων που εξασφαλίζουν τις υψηλές τιμές πώλησης προς αυτούς σε κάθε περίπτωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου, ο Κώδικας ρυθμίζει, μεταξύ άλλων: Τις συμβάσεις αποθήκευσης και μεταφοράς μεταξύ ΔΕΣΦΑ και χρηστών, οι οποίοι θα μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες και για μία ημέρα. Τη δευτερογενή αγορά δυναμικότητας, όπου ένας χρήστης θα μπορεί να την εκχωρεί σε άλλον, εφόσον δεν την αξιοποιεί. Τις διαδικασίες μεταπώλησης αερίου μεταξύ καταναλωτών. Κανόνες για την ασφαλή λειτουργία του συστήματος. Θέματα επίλυσης διαφορών.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Ανατιμήσεις 6,7% το Φλεβάρη

Νέο κύμα μεγάλων ανατιμήσεων αναμένεται σε ολόκληρη τη γκάμα εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης μετά και τις «ανακοστολογήσεις» που επιβάλλουν οι βιομήχανοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης παραγωγού στη βιομηχανία για το μήνα Φλεβάρη του 2010 - σύγκριση με Φλεβάρη 2009 - εκτοξεύτηκε σε ποσοστό 6,7%. Να σημειωθεί ακόμη πως οι αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή από το Μάρτη του 2010 και κατά συνέπεια δεν έχουν ακόμη καταγραφεί στα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

Οι ταξινομούμενοι βιομηχανικοί κλάδοι εμφανίζουν τις εξής ανατιμήσεις : ενεργειακά αγαθά: 15,9%, ενδιάμεσα αγαθά: 1,6%, διαρκή καταναλωτικά αγαθά: 1,5%, αναλώσιμα καταναλωτικά αγαθά: 0,9%.

Το ωράριο των καταστημάτων

Σήμερα Μ. Τρίτη μέχρι και Μ. Πέμπτη τα εμπορικά στην Αττική και τους όμορους νομούς θα λειτουργήσουν 9 π.μ. - 9 μ.μ. Τη Μ. Παρασκευή: 1 μ.μ. - 7 μ.μ. και το Μ. Σάββατο: 9 π.μ. - 3 μ.μ. Τα καταστήματα της Αθήνας το Μ. Σάββατο θα λειτουργήσουν μέχρι τις 4 μ.μ.

Σημειώνεται ότι όπου υπάρχει διαφορετική ώρα έναρξης, όπως στον Πειραιά, όπου τα καταστήματα ανοίγουν νωρίτερα, αυτή θα ισχύσει κανονικά και στην περίοδο των γιορτών.

Από την Τρίτη 6 Απρίλη επανέρχεται το κανονικό ωράριο λειτουργίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Κονδύλια 5,5 δισ. για το μεγάλο κεφάλαιο

Στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» και της - προσοδοφόρας - προστασίας του περιβάλλοντος, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής πρόκειται να διαχειριστεί κονδύλια 5,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, προκειμένου να ενισχύσει τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, την περίοδο 2007 - 2013 θα αξιοποιήσει περισσότερα από 10 επιχειρησιακά προγράμματα «για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και της βιοποικιλότητας, καθώς και για την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας της χώρας».

Οι βασικοί άξονες δράσης είναι: Προώθηση των ΑΠΕ. Δημιουργία πράσινων στεγών στα δημόσια κτήρια. Δράσεις απορρύπανσης - αποκατάστασης μολυσμένων εδαφών και υδάτων. Κατασκευή επιδεικτικών βιοκλιματικών υποδομών σε μεγάλες πόλεις. Δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης με ΑΠΕ. Πράσινες επενδύσεις υποδομών σε υπάρχουσες ΒΙΠΕ. Ολοκληρωμένα Προγράμματα Αειφόρου Ανάπτυξης στα νησιά. Εξασφάλιση Ενεργειακής Επάρκειας της χώρας τόσο σε ηλεκτρική ενέργεια, όσο και σε φυσικό αέριο με επενδύσεις σε υποδομή. Εξοικονόμηση ενέργειας στις ιδιωτικές κατοικίες. Αμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ηχορύπανσης και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Αποτελεσματική οργάνωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ