ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Η Αυτοδιοίκηση είναι «δεμένη» με την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου

Παρέμβαση της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, με αφορμή συζήτηση για την οικονομική κρίση

Τη διαφορετική πολιτική αντίληψη που εκφράζει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» υπέρ μιας ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου, κατέθεσε χτες, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της Στέλιος Λάμπρου, με αφορμή συζήτηση για την κρίση, στη διάρκεια της οποίας κυριάρχησαν οι λογικές διαχείρισης του οικονομικού προβλήματος με τις αναγκαίες από το λαό θυσίες.

Προφασιζόμενοι ότι δε γνωρίζουν τίποτα για το φόνο της επίθεσης που έχει εξαπολυθεί στα εργατικά λαϊκά στρώματα, οι επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων αρκέστηκαν σε διαπιστώσεις των προβλημάτων που προκύπτουν και στη λειτουργία του δήμου από την κρίση, με πρώτες τις περικοπές στους πόρους γενικά των ΟΤΑ που επιβάλλει η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνης διαμαρτυρήθηκε απλά και μόνο για τη μείωση έως και 35% στους πόρους των δήμων.

«Η οικονομική λειτουργία της ΤΑ είναι άρρηκτα δεμένη με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, όπως αυτά εκφράζονται και υπηρετούνται από την οικονομική πολιτική των αστικών κυβερνήσεων στη χώρα μας και πιο αποτελεσματικά μετά την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ», είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Λάμπρου. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «ο πόλεμος που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση και η ΕΕ, με τη συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. κατά του λαού, γίνεται προς όφελος της ελληνικής και ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας». «Σήμερα - συμπλήρωσε - και ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης μπαίνει επιτακτικά το ζήτημα της επιλογής, τι είδους ανάπτυξη θέλουμε. Αν θέλουμε ανάπτυξη για το λαό, τότε πρέπει να έχουμε μια άλλη εξουσία, λαϊκή. Αν θέλουμε ανάπτυξη για το κεφάλαιο, τότε πρέπει να διατηρήσουμε την εξουσία που έχουμε σήμερα».

Εκ μέρους της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σκανδαλίδης, επιχείρησε να πείσει για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης, λέγοντας ότι οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο, ενώ από την παράταξη του ΣΥΝ, ο Ρ. Αξελός ζήτησε να αποδοθούν οι θεσμοθετημένοι πόροι στους δήμους...

Αναφερόμενος στη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», ο Στ. Λάμπρου τόνισε ότι «εξυπηρετεί στη στήριξη των καπιταλιστικών σχέσεων, δηλαδή την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και την αποτελεσματική προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου». Κάλεσε τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί όχι μόνο με λόγια, αλλά με έργα απέναντι στα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα που θίγουν το βιοτικό επίπεδο χιλιάδων εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων, μικροεπαγγελματιών. «Δε φτάνει μόνο μια φραστική καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά με ποια μέτρα θα αμβλυνθούν οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής», υπογράμμισε.

Στην κατεύθυνση αυτή η «Συμπαράταξη» προτείνει: Μείωση των ανταποδοτικών τελών. Πλήρη απαλλαγή για τους ανέργους καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας τους. Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ. Επίσης, για τις μονογονεϊκές οικογένειες, για τους ανέργους. Αύξηση της κατασκηνωτικής περιόδου για την τρίτη ηλικία ώστε περισσότεροι ηλικιωμένοι να εξυπηρετηθούν. Μείωση των τελών των τραπεζοκαθισμάτων που επιβαρύνουν τις τιμές στα προσφερόμενα είδη.

ΤΕΜΠΗ
«Ανοίγει» προσωρινά ο δρόμος

Τη Δευτέρα 12 Απρίλη θα κλείσει ξανά για να συνεχιστούν οι εργασίες αποκατάστασης. Οι μεγαλοεργολάβοι ζητούν το κόστος να πληρώσει ο λαός

Eurokinissi

Μετά από τρεις μήνες «ανοίγουν», προσωρινά και για τις μέρες του Πάσχα, τα Τέμπη, που παρέμειναν κλειστά μετά τη φονική κατάπτωση βράχων. Ο εθνικός δρόμος στην κοιλάδα θα λειτουργήσει από το πρωί της ερχόμενης Μεγάλης Πέμπτης μέχρι και Δευτέρα 12 Απρίλη - μετά την Κυριακή του Θωμά - όταν θα ξανακλείσει για να συνεχιστούν οι εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες - όπως έχει λεχθεί από την κυβέρνηση - πρόκειται να ολοκληρωθούν στα μέσα του Μάη, οπότε και θα «ανοίξουν» πάλι τα Τέμπη. Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Υποδομών, Γ. Μαγκριώτη, ο δρόμος μέσα στην κοιλάδα είναι τώρα πιο ασφαλής από όσο ήταν πριν την πτώση των βράχων.

Να σημειώσουμε ότι ακόμα δεν έχουν αποδοθεί οι ευθύνες για όσα έγιναν στα Τέμπη πριν τρεις μήνες και είχαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας εργαζόμενος, να προκληθεί μεγάλη ταλαιπωρία στους οδηγούς που κινήθηκαν όλο αυτό το διάστημα στην εθνική οδό και τεράστια οικονομική βλάβη στην τοπική κοινωνία. Μάλιστα, με την προσφυγή στη δικαστική διαιτησία, που συναποφάσισαν κυβέρνηση και μεγαλοεργολάβοι, δεν αποκλείεται τελικά και το κόστος της αποκατάστασης (υπολογίζεται σε τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ), αλλά και των τυχόν αποζημιώσεων να το πληρώσει ο ελληνικός λαός!

Ως γνωστόν, οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού ομίλου «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» δε δέχονται ότι έχει ευθύνη η εταιρεία, ισχυριζόμενοι ότι επρόκειτο για «ένα απρόβλεπτο και ακραίο φυσικό φαινόμενο».

Ετσι προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες της εταιρείας για το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε καμία εργασία άρσης της επικινδυνότητας της συγκεκριμένης διαδρομής, αν και σύμφωνα ακόμη και με αυτήν τη διάτρητη σύμβαση, που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, έπρεπε οι εργασίες αυτές να έχουν ολοκληρωθεί το Μάρτη του 2009. Οπως προσπαθούν να κρύψουν και το ότι για την κατάπτωση των βράχων ευθύνονται και οι εκρήξεις διάνοιξης, παρά το γεγονός ότι αναφέρεται κι αυτό ως αίτιο στο πόρισμα επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ και του ΕΜΠ.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και γιατί συνυπέγραψαν τις συμβάσεις παραχώρησης και γιατί παρακολουθούσαν απαθείς τους μεγαλοεργολάβους να μην κάνουν κανένα έργο πρόληψης και προστασίας.

ΚΕΔΚΕ
Συναινεί στα αντιλαϊκά μέτρα

Τη συναίνεση της ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) στα αντιλαϊκά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση στο όνομα της οικονομικής κρίσης, επιβεβαιώνει ο πρόεδρός της, Ν. Κακλαμάνης, με επιστολή του στον υπουργό Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση, με την οποία ζητά να περιοριστούν ...οι μειώσεις των πόρων των δήμων στο ελάχιστο. Στην ίδια επιστολή, ο Ν. Κακλαμάνης υπογραμμίζει την κατανόηση και διαλλακτικότητα των συναδέλφων του στην αρχική πρόβλεψη του υπουργείου για μείωση της επιχορήγησης προς τους δήμους κατά 10%. Επιβεβαιώνει δηλαδή την ευθύνη του συλλογικού οργάνου και της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιρετών στην επίθεση στα λαϊκά στρώματα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση για να βγει αλώβητο από την κρίση το μεγάλο κεφάλαιο, καθώς αποδέχονται τις περικοπές, ζητώντας απλά αυτές να μην είναι τόσο μεγάλες.

Η συγκεκριμένη στάση είναι χαρακτηριστική του πώς Κεντρική και Τοπική Διοίκηση λειτουργούν ως μηχανισμοί του αστικού κράτους προς όφελος της πλουτοκρατίας. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ. στην Τοπική Διοίκηση εμφανίζονται ότι κόπτονται για τα κονδύλια που πρέπει να δοθούν στους δήμους ή για χρήματα που θα πρέπει να συνοδεύουν τις αρμοδιότητες που θα πάρουν μέσω του «Καλλικράτη». Το δίλημμα που βάζουν είναι ψεύτικο. Κι αυτό γιατί οι δήμοι λειτουργούν ως ...μεσιτικά γραφεία για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, αφού το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που διαχειρίζονται για την κατασκευή έργων πηγαίνει στο μεγάλο κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που μοιράστηκε χτες στους δήμους, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι του Μάρτη είναι μειωμένοι έως και 35%. Τόσο η ΚΕΔΚΕ όσο και η ΤΕΔΚΝΑ (σ.σ. κάνει λόγο για περικοπές έως και 40%) εκτιμούν ότι οι δήμοι δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε βασικές υποχρεώσεις τους, όπως μισθοί, λειτουργικές δαπάνες και άλλα. Προσπερνούν βέβαια τις ευθύνες τους για το γεγονός ότι όχι μόνο δε διεκδίκησαν τα προηγούμενα χρόνια αύξηση της χρηματοδότησης προς τους δήμους, αλλά αντίθετα συναινούν σε συνεχείς περικοπές και πολιτικές που επιβαρύνουν περαιτέρω το λαϊκό εισόδημα.

Πτώσεις βράχων στα Λαγκάδια

Μεγάλη καθίζηση προκλήθηκε στο 67ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης - Αρχαίας Ολυμπίας, λίγο έξω από τα Λαγκάδια, το βράδυ της Κυριακής, όταν τεράστια τμήματα βράχων αποκολλήθηκαν και έπεσαν στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η κυκλοφορία των οχημάτων.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο επειδή κοντινή παρακαμπτήρια οδός δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα, για όσο διάστημα παραμένει ο δρόμος κλειστός, η κυκλοφορία των οχημάτων από Τρίπολη προς Αρχαία Ολυμπία και Πύργο να γίνεται μέσω Δημητσάνας, ενώ για τις βορειοδυτικές περιοχές της Γορτυνίας η συντομότερη διαδρομή είναι μέσω της παλιάς εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών (111) με είσοδο από Δάφνη (Στρέζοβα) Καλαβρύτων.

Από σήμερα, τα συνεργεία των αρμόδιων υπηρεσιών θα αναλάβουν την αποκατάσταση του δρόμου, με τη δέσμευση να δοθεί στην κυκλοφορία μέσα στις επόμενες μέρες.

Στον ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας δεν μπορεί να χτίσει κανείς από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, ούτε ακόμη και αυτοί που έχουν την αποκλειστική χρήση ολόκληρου ή τμήματος του ακάλυπτου χώρου, σύμφωνα με την υπ' αριθμό 131/2010 απόφαση του Αρείου Πάγου. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι ο φυσικός προορισμός του ακάλυπτου χώρου είναι ο φωτισμός και ο αερισμός της οικοδομής. Αυτό δεν μπορεί να παραβιάζεται και επομένως ο ακάλυπτος χώρος πρέπει να παραμένει ελεύθερος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ