Τρίτη 30 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΜΠΗ
«Ανοίγει» προσωρινά ο δρόμος

Τη Δευτέρα 12 Απρίλη θα κλείσει ξανά για να συνεχιστούν οι εργασίες αποκατάστασης. Οι μεγαλοεργολάβοι ζητούν το κόστος να πληρώσει ο λαός

Eurokinissi

Μετά από τρεις μήνες «ανοίγουν», προσωρινά και για τις μέρες του Πάσχα, τα Τέμπη, που παρέμειναν κλειστά μετά τη φονική κατάπτωση βράχων. Ο εθνικός δρόμος στην κοιλάδα θα λειτουργήσει από το πρωί της ερχόμενης Μεγάλης Πέμπτης μέχρι και Δευτέρα 12 Απρίλη - μετά την Κυριακή του Θωμά - όταν θα ξανακλείσει για να συνεχιστούν οι εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες - όπως έχει λεχθεί από την κυβέρνηση - πρόκειται να ολοκληρωθούν στα μέσα του Μάη, οπότε και θα «ανοίξουν» πάλι τα Τέμπη. Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Υποδομών, Γ. Μαγκριώτη, ο δρόμος μέσα στην κοιλάδα είναι τώρα πιο ασφαλής από όσο ήταν πριν την πτώση των βράχων.

Να σημειώσουμε ότι ακόμα δεν έχουν αποδοθεί οι ευθύνες για όσα έγιναν στα Τέμπη πριν τρεις μήνες και είχαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας εργαζόμενος, να προκληθεί μεγάλη ταλαιπωρία στους οδηγούς που κινήθηκαν όλο αυτό το διάστημα στην εθνική οδό και τεράστια οικονομική βλάβη στην τοπική κοινωνία. Μάλιστα, με την προσφυγή στη δικαστική διαιτησία, που συναποφάσισαν κυβέρνηση και μεγαλοεργολάβοι, δεν αποκλείεται τελικά και το κόστος της αποκατάστασης (υπολογίζεται σε τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ), αλλά και των τυχόν αποζημιώσεων να το πληρώσει ο ελληνικός λαός!

Ως γνωστόν, οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού ομίλου «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» δε δέχονται ότι έχει ευθύνη η εταιρεία, ισχυριζόμενοι ότι επρόκειτο για «ένα απρόβλεπτο και ακραίο φυσικό φαινόμενο».

Ετσι προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες της εταιρείας για το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε καμία εργασία άρσης της επικινδυνότητας της συγκεκριμένης διαδρομής, αν και σύμφωνα ακόμη και με αυτήν τη διάτρητη σύμβαση, που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, έπρεπε οι εργασίες αυτές να έχουν ολοκληρωθεί το Μάρτη του 2009. Οπως προσπαθούν να κρύψουν και το ότι για την κατάπτωση των βράχων ευθύνονται και οι εκρήξεις διάνοιξης, παρά το γεγονός ότι αναφέρεται κι αυτό ως αίτιο στο πόρισμα επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ και του ΕΜΠ.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και γιατί συνυπέγραψαν τις συμβάσεις παραχώρησης και γιατί παρακολουθούσαν απαθείς τους μεγαλοεργολάβους να μην κάνουν κανένα έργο πρόληψης και προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ