Τρίτη 30 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ
Νεκρός 15χρονος Αφγανός από έκρηξη βόμβας

Ερευνες έξω από το κτίριο, όπου εξερράγη η βόμβα
Ερευνες έξω από το κτίριο, όπου εξερράγη η βόμβα
Τραγικό θάνατο βρήκε 15χρονος μετανάστης από το Αφγανιστάν προχτές το βράδυ στα Κάτω Πατήσια, ενώ η 10χρονη αδερφή του και η μητέρα των δύο παιδιών τραυματίστηκαν, μετά από έκρηξη βόμβας έξω από τα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι τρεις τους - όπως κάθε βράδυ - έψαχναν στους κάδους σκουπιδιών της περιοχής, μήπως βρουν κάτι που θα πουλούσαν για να ζήσουν ή για να τραφούν. Θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων είχαν φύγει από την πατρίδα τους για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη. Ομως, ο καθημερινός Γολγοθάς που βίωναν στη χώρα μας προχτές ολοκληρώθηκε με το χειρότερο τρόπο.

Προχθές, στις 10.40 μ.μ., ένας σάκος έξω από το κτίριο, στην οδό Ιακωβάτων 61, τους κέντρισε το ενδιαφέρον. Πρώτη η 10χρονη άνοιξε το σακίδιο και εντόπισε ένα ρολόι. Ο 15χρονος σήκωσε το σακίδιο και αφού περιεργάστηκε το περιεχόμενο, ετοιμάστηκε να το αφήσει στο έδαφος, αφού θεώρησε ότι δεν υπήρχε κάτι που να μπορούν να αξιοποιήσουν. Δευτερόλεπτα αργότερα, η έκρηξη ήταν ισχυρή, διαμέλισε το σώμα του 15χρονου, ενώ προκάλεσε σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο της 10χρονης και τη 45χρονη μητέρα τους.

Η 10χρονη νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και υποβλήθηκε χτες το πρωί σε λεπτή χειρουργική επέμβαση στα μάτια. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, φέρει «πολλαπλά θλαστικά τραύματα στο πρόσωπο, κάκωση και των δύο οφθαλμών με οίδημα βλεφάρων και πολλαπλά θλαστικά τραύματα κάτω άκρων και σφυρών». Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, διαπιστώθηκε ότι φέρει βαριά διαμπερή τραύματα και πολλά ξένα σώματα απ' την έκρηξη και στα δυο μάτια. Εγινε συρραφή των οφθαλμικών τραυμάτων και αφαιρέθηκαν όσα ξένα σώματα ήταν δυνατόν να αφαιρεθούν χωρίς κίνδυνο πρόκλησης επιπλέον τραυματισμού των οφθαλμικών ιστών. Οι γιατροί εκτιμούν ότι θα χρειαστεί νέα χειρουργική επέμβαση στα μάτια, ενώ εκφράζονται φόβοι για το αν θα μπορέσει το 10χρονο κοριτσάκι να ανακτήσει την όρασή του. Η μητέρα νοσηλεύεται με ισχυρότατο σοκ στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». Την κάλυψη όλων των δαπανών νοσηλείας, τη φιλοξενία μετά την έξοδο από το νοσοκομείο και την ψυχολογική υποστήριξη της οικογένειας ανέλαβε, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας.

Το περιστατικό αυτό φέρνει για άλλη μία φορά στην επιφάνεια το δράμα χιλιάδων μεταναστών που ζουν στη χώρα μας. Οικογένειες που ψάχνουν στα σκουπίδια για να μπορέσουν να ζήσουν. Αλλωστε, στην περιοχή είναι πολλοί οι μετανάστες, αλλά και Ελληνες που αναζητούν στα σκουπίδια τις όποιες ελπίδες έχουν για να ζήσουν καλύτερα. Η συγκεκριμένη οικογένεια είχε έρθει από το Αφγανιστάν πριν από έξι μήνες. Μία χώρα που έζησε και ζει τη φρίκη του πολέμου από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Διαρροές που αντικειμενικά δρουν αποπροσανατολιστικά

Από την Αστυνομία διαρρέεται ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός μοιάζει με αυτόν που εξουδετερώθηκε έξω από το προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούλη του 2009 και την ευθύνη για την τοποθέτησή του είχε αναλάβει η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Η τελευταία, με ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε χθες το απόγευμα σε ιστοσελίδα, αναφέρει ότι «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το συγκεκριμένο συμβάν».

Κύκλοι της Αστυνομίας διαρρέουν ότι το πιθανό σενάριο είναι πως η έκρηξη έγινε πριν προλάβουν οι άγνωστοι που την είχαν τοποθετήσει να τηλεφωνήσουν για να δώσουν χρόνο να εκκενωθεί η περιοχή. Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε πως στις 8.46 προχθές το πρωί, άγνωστος είχε τηλεφωνήσει σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό προειδοποιώντας για ύπαρξη βόμβας σε κάποια γραφεία δημόσιας υπηρεσίας στα Πατήσια. Ομως, δε συσχετίζουν τα δύο γεγονότα. Παράλληλα, επισημαίνεται πως επειδή είχε παρέλθει ο χρόνος «που είχε οριστεί από τον άγνωστο, το τηλεφώνημα χαρακτηρίστηκε ασαφές».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, δήλωσε προχτές από το σημείο της τραγωδίας: «Ενας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του από παγίδα θανάτου που έστησαν οι τρομοκράτες. Αυτοί οι δολοφόνοι μας θεωρούν όλους εχθρούς τους, είτε πρόκειται για αστυνομικό, είτε πρόκειται για μετανάστη, είτε για τον οποιονδήποτε πολίτη». Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Ν. Δένδιας, κάλεσε τον Μ. Χρυσοχοΐδη «να πάρει το ταχύτερο δυνατόν μέτρα, μετά από έξι μήνες διαπιστώσεων, και να σταματήσει να παριστάνει τον θεατή μπροστά στα αλλεπάλληλα πλέον συμβάντα».

Ολη η φιλολογία που αναπτύχθηκε στα αστικά ΜΜΕ (π.χ., υπήρχε ή όχι προειδοποιητικό τηλεφώνημα;), αλλά και οι διαρροές από την Αστυνομία, αντικειμενικά, δρουν αποπροσανατολιστικά σε συνθήκες επιβολής των άγριων αντιλαϊκών μέτρων. Επιπλέον, βρήκαν ξανά ευκαιρία να ανακοινώσουν κατασταλτικά μέτρα, όπως αυτό της εφαρμογής της «νέας ομάδας ταχείας αστυνομικής επέμβασης» με τη συμμετοχή 2.000 αστυνομικών σε 75 δήμους της Αττικής και 444 σε 21 περιοχές της Θεσσαλονίκης, που θα βρίσκονται με μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού στους δρόμους των πόλεων. Στην ουσία, χρησιμοποιούν την υπόθεση για να τροφοδοτήσουν έναν νέο κύκλο τρομο-φοβίας, με στόχο να εντείνουν την άγρια καταστολή ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Αλλωστε, προβοκατόρικες ενέργειες αποτελούν βούτυρο στο ψωμί του αστικού κράτους, ώστε να δικαιολογηθούν δράσεις που χτυπούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ