Τρίτη 30 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Η Αυτοδιοίκηση είναι «δεμένη» με την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου

Παρέμβαση της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, με αφορμή συζήτηση για την οικονομική κρίση

Τη διαφορετική πολιτική αντίληψη που εκφράζει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» υπέρ μιας ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου, κατέθεσε χτες, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της Στέλιος Λάμπρου, με αφορμή συζήτηση για την κρίση, στη διάρκεια της οποίας κυριάρχησαν οι λογικές διαχείρισης του οικονομικού προβλήματος με τις αναγκαίες από το λαό θυσίες.

Προφασιζόμενοι ότι δε γνωρίζουν τίποτα για το φόνο της επίθεσης που έχει εξαπολυθεί στα εργατικά λαϊκά στρώματα, οι επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων αρκέστηκαν σε διαπιστώσεις των προβλημάτων που προκύπτουν και στη λειτουργία του δήμου από την κρίση, με πρώτες τις περικοπές στους πόρους γενικά των ΟΤΑ που επιβάλλει η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνης διαμαρτυρήθηκε απλά και μόνο για τη μείωση έως και 35% στους πόρους των δήμων.

«Η οικονομική λειτουργία της ΤΑ είναι άρρηκτα δεμένη με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, όπως αυτά εκφράζονται και υπηρετούνται από την οικονομική πολιτική των αστικών κυβερνήσεων στη χώρα μας και πιο αποτελεσματικά μετά την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ», είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Λάμπρου. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «ο πόλεμος που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση και η ΕΕ, με τη συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. κατά του λαού, γίνεται προς όφελος της ελληνικής και ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας». «Σήμερα - συμπλήρωσε - και ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης μπαίνει επιτακτικά το ζήτημα της επιλογής, τι είδους ανάπτυξη θέλουμε. Αν θέλουμε ανάπτυξη για το λαό, τότε πρέπει να έχουμε μια άλλη εξουσία, λαϊκή. Αν θέλουμε ανάπτυξη για το κεφάλαιο, τότε πρέπει να διατηρήσουμε την εξουσία που έχουμε σήμερα».

Εκ μέρους της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σκανδαλίδης, επιχείρησε να πείσει για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης, λέγοντας ότι οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο, ενώ από την παράταξη του ΣΥΝ, ο Ρ. Αξελός ζήτησε να αποδοθούν οι θεσμοθετημένοι πόροι στους δήμους...

Αναφερόμενος στη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», ο Στ. Λάμπρου τόνισε ότι «εξυπηρετεί στη στήριξη των καπιταλιστικών σχέσεων, δηλαδή την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και την αποτελεσματική προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου». Κάλεσε τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί όχι μόνο με λόγια, αλλά με έργα απέναντι στα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα που θίγουν το βιοτικό επίπεδο χιλιάδων εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων, μικροεπαγγελματιών. «Δε φτάνει μόνο μια φραστική καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά με ποια μέτρα θα αμβλυνθούν οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής», υπογράμμισε.

Στην κατεύθυνση αυτή η «Συμπαράταξη» προτείνει: Μείωση των ανταποδοτικών τελών. Πλήρη απαλλαγή για τους ανέργους καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας τους. Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ. Επίσης, για τις μονογονεϊκές οικογένειες, για τους ανέργους. Αύξηση της κατασκηνωτικής περιόδου για την τρίτη ηλικία ώστε περισσότεροι ηλικιωμένοι να εξυπηρετηθούν. Μείωση των τελών των τραπεζοκαθισμάτων που επιβαρύνουν τις τιμές στα προσφερόμενα είδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ