ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα όξυνση στη μεθόριο με τη Γάζα

Οι συγκρούσεις γενικεύονται στην μεθόριο της Γάζας
Οι συγκρούσεις γενικεύονται στην μεθόριο της Γάζας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΛΟΝΔΙΝΟ._

Νέα ένταση δημιουργήθηκε, χτες το πρωί, κατά μήκος της συνοριακής γραμμής μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, στο ύψος της πόλης Κχαν Γιούνις, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά Παλαιστινίων διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία κοντά στη μεθόριο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σκοτώθηκε ένας 15χρονος Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 12 διαδηλωτές, μεταξύ αυτών και ένας 9χρονος, όπως ανακοίνωσαν παλαιστινιακές ιατρικές πηγές, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο σημείο είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι για να τιμήσουν την «Ημέρα της Γης», δηλαδή τη συμπλήρωση 34 χρόνων (1976) από την ημέρα που έξι Ισραηλινοί Αραβες σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά σε διαδήλωση ενάντια στις προσαρτήσεις της γης τους από το κράτος, εντός της ισραηλινής επικράτειας. Ανάλογες επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη και στις πόλεις των Ισραηλινών Αράβων.

Νέο βρετανικό μέτρο

Μετά την απέλαση του Ισραηλινού διπλωμάτη από τη Βρετανία λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση πλαστογράφησης 12 βρετανικών διαβατηρίων που χρησιμοποιήθηκαν από τους ύποπτους για τη δολοφονία του στελέχους της «Χαμάς» Μαχμούντ Μπάμπχουχ, στο Ντουμπάι, στα τέλη Ιανουαρίου, το Λονδίνο επιμένει στο πιο έντονο ύφος απέναντι στο Ισραήλ. Χτες, η κοινοβουλευτική επιτροπή για τον Ελεγχο των Στρατιωτικών Εξαγωγών κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι τα όπλα που λαμβάνει η ισραηλινή ηγεσία από τη Βρετανία δεν χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις εντός των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. Σύμφωνα, πάντα, με την ανακοίνωση, θα εξεταστεί το ζήτημα ανά συμφωνία και όχι συνολικά προκειμένου να υπάρχουν ασφαλέστερα συμπεράσματα.

ΙΡΑΝ - G8
Κορυφώνονται επαφές και πιέσεις για επιπλέον κυρώσεις

OTTABA - ΑΓΚΥΡΑ.--

«Ισχυρά και αυστηρά μέτρα» κατά του Ιράν σε περίπτωση που δε συνεργαστεί με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, προκειμένου ν' αποδείξει τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού του προγράμματος ζήτησαν, χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών της G8, που συναντήθηκαν στην Οττάβα του Καναδά, συμπληρώνοντας ότι «ο δρόμος του διαλόγου παραμένει πάντα ανοιχτός». Στην εισηγητική του ομιλία, ο Καναδός πρωθυπουργός Στέφερ Χάρπερ απηύθυνε έκκληση στην Τεχεράνη για «άμεση συνεργασία» αλλά και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας «να αναλάβει τις ευθύνες του κάνοντας σημαντικά βήματα».

Πάντως, εντός και εκτός της συνόδου, αλλεπάλληλες ήταν οι συζητήσεις για το τι στάση θα τηρήσει τελικά η Κίνα ως προς το ζήτημα στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας όπου συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις. Ανοιχτά το ζήτημα έθεσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία, σε δηλώσεις της, απέφυγε να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και την κινεζική στάση, υποστήριξε, όμως, ότι και για το Πεκίνο είναι αδιανόητο να υπάρξει Ιράν με πυρηνικά όπλα.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνόδου στην Οττάβα, ο Ρώσος Πρόεδρος επαναλάμβανε ότι τάσσεται υπέρ της εξάντλησης των διπλωματικών προσπαθειών τονίζοντας, όμως, ότι «δεν μπορεί ν' αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, οι οποίες, όμως, θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά έτσι ώστε να μην είναι σε βάρος του ιρανικού λαού». Από την άλλη, την κατηγορηματική του αντίθεση στην προοπτική επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν επαναδιατύπωνε, ο Τούρκος πρωθυπουργός, στις επαφές του με την Γερμανίδα Καγκελάριο που επισκέπτεται την Αγκυρα, υπογραμμίζοντας ότι «οποιαδήποτε επιλογή εκτός της διπλωματίας απειλεί την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή του Κόλπου».

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιού Γιορκ Τάιμς», το οποίο επικαλείται διαρροές προερχόμενες από επιθεωρητές του ΟΗΕ και από μυστικές υπηρεσίες αλλά και δήλωση του επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί του «Iranian Student News Agency», υποστηρίζει ότι το Ιράν «αρχίζει να κατασκευάζει άλλους δύο νέους πυρηνικούς σταθμούς, σε ορεινές περιοχές», προετοιμαζόμενο για ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, πάντως, ότι ακόμη και αν ισχύουν οι πληροφορίες αυτές, οι σταθμοί αυτοί δεν θα είναι έτοιμοι πριν παρέλθει μια τετραετία.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίσκεψη Μιούλεν

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Μετά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ήταν η σειρά του επικεφαλής του αμερικανικού στρατού, Μάικ Μιούλεν να επιθεωρήσει τα κατοχικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν και δη την πρόοδο των ιμπεριαλιστικών πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Μαρτζάχ στην επαρχία Χελμάντ. Οι κατοχικές δυνάμεις δεν άφησαν να δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες σχετικά με την επίσκεψη Μιούλεν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμερικανο - ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις, μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Μαρτζάχ προετοιμάζονται πυρετωδώς για μια νέα ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στην επαρχία Κανταχάρ, που επίσης θεωρείται «προπύργιο των Ταλιμπάν».

Χτες τουλάχιστον πέντε άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στο δυτικό Αφγανιστάν, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε εκρηκτικό μηχανισμό, που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο, με την επίθεση να αποδίδεται στις δυνάμεις των Ταλιμπάν.

ΣΟΥΔΑΝ
Απειλές Μπασίρ ενόψει των εκλογών

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Με ακύρωση του δημοψηφίσματος που έχει προγραμματιστεί το Γενάρη του 2011 για την ανεξαρτησία του νότου απείλησε χτες ο Σουδανός πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ με αφορμή την απειλή 17 κομμάτων της αντιπολίτευσης και του SPLM (πρώην ανταρτικό «Σουδανικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα») να μποϋκοτάρουν τις πρώτες προεδρικές, κοινοβουλευτικές, πολιτειακές και δημοτικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στη χώρα μετά από περίπου 2,5 δεκαετίες από τις 11 ως τις 13 Απρίλη.

Μιλώντας σε προεκλογική εκστρατεία στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, ο Μπασίρ υπεραμύνθηκε των εκλογών, λέγοντας πως «είναι εθνική υποχρέωση που θα πρέπει να εκπληρωθεί» και πως η πρόταση για ακύρωση των εκλογών είναι «απαράδεκτες ανοησίες». Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως «εάν αυτοί αντιταχθούν στις εκλογές, τότε εμείς έχουμε το ίδιο δικαίωμα να απορρίψουμε το δημοψήφισμα στο Νότο».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν νέα αναβολή των εκλογών ως το Νοέμβρη λόγω σοβαρότατων προβλημάτων που αφορούν στην εξέλιξη της προεκλογικής και εκλογικής διαδικασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ