ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Κραυγές απόγνωσης απ' άκρη σ' άκρη

Την οργή τους εξέφρασαν οι κάτοικοι στην  Αλ. Παπαρήγα, στη χτεσινή της περιοδεία στο νησί

Η Αλ. Παπαρήγα μιλά σε κατοίκους του νησιού
Η Αλ. Παπαρήγα μιλά σε κατοίκους του νησιού
Κραυγή απόγνωσης απ' όλες τις καμένες περιοχές της Σάμου, στέλνουν οι κάτοικοι του νησιού, που χτυπήθηκαν σκληρά από τις πρόσφατες πυρκαγιές, οι οποίες κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα δάση και καλλιέργειες και μετέτρεψαν το νησί σε κρανίου τόπο.

Την απόγνωση και την οργή τους εξέφρασαν οι πληγέντες στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την επίσκεψή της, χτες, σε χωριά των καμένων περιοχών του νησιού, όπου είχε μια άμεση εικόνα της καταστροφής που έχει συντελεστεί. Οπου κι αν περάσεις, όπου κι αν γυρίσεις το βλέμμα, η εικόνα της καταστροφής είναι μπροστά σου.

Χιλιάδες στρέμματα μοναδικού δάσους, καλλιέργειες ελιάς και αμπελιών κυρίως, έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός, ενώ και οι κτηνοτρόφοι που κατάφεραν να σώσουν τα ζώα τους από την πυρκαγιά τώρα δεν έχουν τι να τα ταΐσουν. Ακόμα και τα μελίσσια που σώθηκαν έμειναν χωρίς τροφή.

Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους του νησιού, που κινδυνεύει να ερημώσει, αν δε ληφθούν άμεσα, τώρα, μέτρα ανακούφισης και στήριξης των αγροτών, των μικρομεσαίων επαγγελματιών, των εργαζομένων του νησιού, μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πληγέντων και στήριξης της αγροτικής παραγωγής, και όχι μόνον, του νησιού.

Μέσα από τις συζητήσεις και την ενημέρωση που έκαναν οι ίδιοι οι πληγέντες στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προκύπτει ανάγλυφα η εικόνα των τεράστιων ευθυνών της κυβέρνησης. Μιλάμε για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα, σχετικά, τόσο με την έκταση που πήρε η πυρκαγιά, όσο και με τις ζημιές που προκάλεσε. Κι αυτό, όπως σημείωσε, έχει να κάνει με όλο το σχέδιο που υπάρχει από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των προβλημάτων αφού εκδηλωθούν οι πυρκαγιές.

Ετσι οι κάτοικοι του νησιού, αρκετές μέρες μετά, περιμένουν τα μέτρα της κυβέρνησης, που απαιτούν να είναι ουσιαστικά, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να ξαναστήσουν τις καλλιέργειες και το βιος τους.

Ωστόσο, καθώς το πρόβλημα είναι τεράστιο και οι πρώτες εξαγγελίες είναι αρνητικές, οι κάτοικοι ήδη κινητοποιούνται, συγκροτούν επιτροπές αγώνα και συντονίζονται, προκειμένου να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δίκαια αιτήματά τους. Και τα αιτήματα αυτά δεν μπορεί να είναι άλλα, παρά η πλήρης κάλυψη των ζημιών και του εισοδήματος των πληγέντων για όσα χρόνια χρειάζεται και, βεβαίως, η στήριξη της ανασύστασης των καλλιεργειών και της ανάπτυξης των δασών που καταστράφηκαν, μαζί με τη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής για την προστασία της καμένης γης από τις διαβρώσεις και την πλήρη κατάρρευση του οικοσυστήματος που απειλείται.

Πολλά ερωτηματικά για την αντιμετώπιση

Μαρτυρίες της δημοτικής αρχής του Πυθαγορείου

Από τη σύσκεψη στο Πυθαγόρειο
Από τη σύσκεψη στο Πυθαγόρειο
Οπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Νίκος Μάρκου και το Δημοτικό Συμβούλιο του Πυθαγορείου την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στην οποία, εκτός της Αλ. Παπαρήγα, συμμετείχαν ο βουλευτής Λέσβου του Κόμματος Σταύρος Σκοπελίτης, ο Γραμματέας της ΝΕ Μάριος Τσαντίρης και άλλα μέλη της ΝΕ Σάμου, από το σύνολο 160.000 στρεμμάτων έκτασης του δήμου, τα 120.000 στρέμματα έχουν καεί. Καταστράφηκε, συνολικά, πάνω από το ένα τέταρτο της έκτασης του νησιού. Σε 11 χωριά και εφτά οικισμούς, η φωτιά έφτασε στα σπίτια.

Ο δήμαρχος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν την πυρκαγιά. Ο προσανατολισμός τους κυρίως ήταν να προστατέψουν τα σπίτια και όχι τα δάση και τις καλλιέργειες. Πέρα από το γεγονός ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της φωτιάς αφήνει πολλά ερωτηματικά, όπως είπε. Κι αυτό, γιατί, όπως μας τόνισαν οι κάτοικοι πολλών χωριών, η φωτιά ξεκίνησε χωρίς αέρα και από τις 4 μέχρι τις 7 την άλλη μέρα θα μπορούσε να έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Ομως, υποτιμήθηκε ή δεν υπήρξε ετοιμότητα και σχέδιο, με αποτέλεσμα να ξεφύγει και να γίνει ανεξέλεγκτη. Από κει και πέρα, διαμαρτύρονται οι κάτοικοι, συνέβησαν τραγικά γεγονότα, καθώς δεν υπήρχε κανένα σχέδιο και συντονισμός, που θα επέτρεπε την αξιοποίηση των όποιων μέσων. Συνέβησαν τραγελαφικά πράγματα.

Πυροσβεστικά οχήματα πήγαιναν στο πύρινο μέτωπο χωρίς νερό, ενώ δεν υπήρχε πρόβλεψη κάποιος να οδηγεί τα αυτοκίνητα σε υπάρχουσες δεξαμενές για να γεμίσουν και, έτσι, αναγκάζονταν να εγκαταλείπουν τα μέτωπα για να γεμίσουν νερό, γυρίζοντας πίσω! Αλλά και το προσωπικό δεν ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Ολα αυτά αποδείχνουν πως δεν υπήρχε σχέδιο για πρόληψη και καταστολή ή τα σχέδια που ήταν στα χαρτιά ήταν έξω από την πραγματικότητα. Ετσι, φθάσαμε στη σημερινή τραγική κατάσταση των τεράστιων καταστροφών.

Προκύπτει, λοιπόν, και μέσα από τη ζωή η ανάγκη ενός Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας, που θα προβλέπει, θα δημιουργεί την κατάλληλη υποδομή και θα προετοιμάζεται με τον καλύτερο τρόπο σε μέσα και προσωπικό, για την αποτελεσματικότερη πυροπροστασία, είπε ο δήμαρχος Πυθαγορείου.

Βεβαίως, σ' αυτόν το Φορέα και τα σχέδια Δασοπροστασίας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ουσιαστικό ρόλο και να εντάσσονται οι εθελοντές δασοπυροσβέστες.

Οσον αφορά τις καταστροφές, όλοι είναι κατηγορηματικοί: Ο πρωτογενής τομέας έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό. Οι αγρότες δεν μπορούν να επιβιώσουν, αν δεν ενισχυθούν αποφασιστικά. Δεν έχουν άλλο εισόδημα να ζήσουν. Τα χωριά κινδυνεύουν με δημογραφική κατάρρευση, να τα εγκαταλείψουν μαζικά οι κάτοικοί τους. Αλλά πληγέντες είναι όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, οι μικρομεσαίοι, ο τουρισμός. Χρειάζεται λοιπόν ειδικό πρόγραμμα για τη Σάμο, πρόγραμμα για τη στήριξη των ορεινών όγκων και των αγροτών, πρόγραμμα για τη στήριξη ολόκληρου του νησιού και των κατοίκων του. Γι' αυτό σημασία έχει τι χειροπιαστό θα δώσει η κυβέρνηση.

Γενικόλογα μέτρα δεν αρκούν, δεν είναι αποδεκτά. Κι εδώ οι Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι του νησιού έχουν καθαρό πως, άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, πρέπει να αποζημιωθούν οι πληγέντες και να ενισχυθούν να ξαναφτιάξουν τις καλλιέργειές τους και μέχρι οι καλλιέργειες να αποδώσουν, σε μια 5ετία - 7ετία, να αποζημιώνονται οι αγρότες.

Οσον αφορά την προστασία των δασών και των καμένων εκτάσεων, χρειάζεται σχέδιο και επιχορηγήσεις για έργα προστασίας και να αξιοποιηθεί το ντόπιο δυναμικό. Να δοθεί επιστημονική βοήθεια για την ανάπτυξη και αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, πέρα από τις ποσοστώσεις και τους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κι αυτό επιβάλλεται από την ίδια την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν όλες οι περιοχές που πληγήκανε. Ο κόσμος είναι απελπισμένος και αγανακτισμένος, όπου κι αν βρεθήκαμε στα χωριά.

Απελπισία στα χωριά

Από την επίσκεψη στον Παγώνδα
Από την επίσκεψη στον Παγώνδα
Στον Παγώνδα καμένες όλες οι εκτάσεις, δάση και ελαιοκαλλιέργειες. Κάηκαν και δύο σπίτια. Ετσι, ένα κατ' εξοχήν ελαιοπαραγωγικό χωριό βρίσκεται στον αέρα. Κι ενώ περιμένουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες, όπως μας λέει με αγανάκτηση ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου, άρχισαν οι περικοπές!

Μας λένε να κάνουμε δηλώσεις, αλλά να μη βάλουμε τις καλύβες, να μη βάλουμε τις ελιές που τσουρουφλίστηκαν και τέτοια. «Εμείς θα αντιδράσουμε, δε θα το δεχτούμε», λένε με ένα στόμα όλοι οι κάτοικοι, αγανακτισμένοι.

Τραγικότερη ακόμα είναι η κατάσταση στο χωριό Σπαθαραίοι, που καίγεται για τρίτη φορά την τελευταία δεκαετία και η καταστροφή είναι, πλέον, ολοκληρωτική. Εδώ η επιβίωση είναι το ζητούμενο άμεσα. Οι κάτοικοι ήδη πραγματοποίησαν δύο λαϊκές συνελεύσεις και άρχισε η κινητοποίηση του κόσμου, γιατί ο κίνδυνος να εγκαταλειφθεί το χωριό είναι άμεσος.

Οι αγρότες που πληγήκανε, εκτός των άλλων, πρέπει να απαλλαγούν απ' όλα τα χρέη τους, η κυβέρνηση να πληρώσει εξ ολοκλήρου αποζημιώσεις και για τη στήριξη του εισοδήματος και της παραγωγής. Δεν υπάρχει άλλη λύση, θα τονίσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Στον Πύργο, που, επίσης, έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, οι πληγέντες, εκτός των άλλων, θέτουν το πρόβλημα με την κτηνοτροφία - όση γλίτωσε, βέβαια. «Ούτε να ταΐσουμε, ούτε να ποτίσουμε τα ζώα μας μπορούμε, γιατί δεν έχουμε ζωοτροφές. Μας ξέχασαν», λένε αγανακτισμένοι οι κάτοικοι.

Φρίκη αντιμετωπίζεις, φθάνοντας στο χωριό Μαυρατζαίοι, όπου η καταστροφή είναι τρομακτική.

Κάηκε ένας άνθρωπος, κάηκαν 42 σπίτια, μια μικροεπιχείρηση και, φυσικά, οι καλλιέργειες και το δάσος.

Δεν υπάρχει πουθενά να σταθείς! Απελπισμένοι και αγανακτισμένοι, οι κάτοικοι υποδέχονται την Αλ. Παπαρήγα και την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους για το ενδιαφέρον του Κόμματος και ζητάνε να μην αφήσει σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση για να πάρει άμεσα μέτρα, τώρα.

«Η συμπαράστασή μας είναι δεδομένη κι αυτό θα το κάνουμε. Θα μεταφέρουμε τα αιτήματά σας και θα πιέσουμε. Μα, για να έχει αποτέλεσμα η δική μας πίεση, χρειάζεται η δική σας πίεση, ο αγώνας ο δικός σας, για να υποχρεωθούν να κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν», θα απαντήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ενώ, αναφερόμενη στις θέσεις του ΚΚΕ, η Αλ. Παπαρήγα θα πει: «Εδώ υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες για την καταστροφή, εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και οφείλει να αποζημιώσει ολοκληρωτικά. Ζητάμε ειδικό πρόγραμμα για τη Σάμο. Η ζημιά είναι γενικότερη και αφορά όλους τους κλάδους του νησιού. Αρα, χρειάζεται στήριξη η περιοχή, ενίσχυση συνολικά. Και, ταυτόχρονα, μέτρα για πλήρη διασφάλιση του νησιού από τις πυρκαγιές, με σχέδιο, οργάνωση και έργα υποδομής. Εμείς θεωρούμε ότι ο Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας, στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι και θα ασχολούνται όλο το χρόνο με τα δάση, είναι αυτό που χρειάζεται. Μιλάμε για ριζικές αλλαγές», είπε η Αλ. Παπαρήγα και κατέληξε: «Δεν πρόκειται τίποτα να σας χαριστεί. Πρέπει να το κατακτήσετε με την πάλη σας. Να μην πέσετε στην παγίδα των ωραίων λόγων, αλλά να απαιτήσετε συγκεκριμένα μέτρα χειροπιαστά, μέτρα αποζημίωσης, ενίσχυσης, στήριξης, υποδομής κλπ. Είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσετε την επιβίωση και την προοπτική, το μέλλον σας».

Αργά το βράδυ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με το νομάρχη Θαλ. Θαλασσινό και αργότερα μίλησε σε συγκέντρωση φορέων και κατοίκων του νησιού, σε αίθουσα της Αγροτικής Τράπεζας, στην πόλη της Σάμου.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να εξασφαλιστεί το χαμένο εισόδημα

Στη διάρκεια της περιοδείας η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε στους δημοσιογράφους τα εξής: «Από αυτά που ήξερα και από αυτά που άκουσα από όλες τις πλευρές, πολύ φοβάμαι ότι υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες, όχι τόσο γιατί ξεκίνησε η πυρκαγιά, όσο για την έκταση που πήρε και τις ζημιές που προκάλεσε. Εχουν να κάνουν με όλο το σχέδιο που υπάρχει από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού, είτε πρόληψης, είτε αντιμετώπισης των προβλημάτων αφού αυτά εκδηλωθούν. Μιλάμε για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης. Και αν η κυβέρνηση βγάλει συμπεράσματα από τη Σάμο, πιθανό να είναι καλό από εδώ και πέρα. Αν δε βγάλει όμως, τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ άσχημα».

Απαντώντας στο ερώτημα όσον αφορά τα μέτρα για το νησί, η Αλ. Παπαρήγα είπε: «Χρειάζεται πρόγραμμα για τη Σάμο, που θα διασφαλίζει την επιβίωση της αγροτιάς, των παραγωγών, των μικρομεσαίων, όχι μόνο για τα άμεσα προβλήματα που έχουν, αλλά την επιβίωσή τους για μια πενταετία, ίσως και παραπάνω, δεδομένου ότι οι καταστροφές που έχουν προκύψει στο νησί θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες. Το αποτέλεσμα θα είναι το νησί να ερημώσει κυριολεκτικά και η Σάμος να είναι μόνο το Βαθύ και το Καρλόβασι. Πρέπει να στηριχτούν οι παραγωγοί, να αποζημιωθούν και να αποζημιώνονται για όσο διάστημα δεν είναι δυνατόν να καλλιεργήσουν και να έχουν εισόδημα. Αυτό, αν θέλετε, είναι το κύριο ζήτημα που βάζουμε: Να εξασφαλιστεί το εισόδημα. Με τις ενέσεις στον τομέα του τουρισμού το πρόβλημα δε λύνεται. Ενα - δύο μήνες θα αναπτυχθεί ο τουρισμός, ένα - δύο μήνες το χρόνο δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα επιβίωσης των κατοίκων της Σάμου. Επομένως, εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση την πλήρη κάλυψη για τα προβλήματα του λαδιού, την αμπελουργία, την κτηνοτροφία, την αξιοποίηση του δασικού πλούτου. Μετά την πυρκαγιά, η καταστροφή είναι τέλεια».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Βαγγέλης ΤΟΚΑΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ