ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Απρίλη 2010 - Κυριακή 4 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Εντείνεται η φοροεπίθεση σε βάρος των εργαζομένων...

...στο απυρόβλητο τα φορολογικά προνόμια του κεφαλαίου

Ψηφίζεται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα το φορολογικό νομοσχέδιο, ένα νομοθέτημα με το οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κλείνει τον πρώτο κύκλο της επίθεσης που έχει δρομολογήσει ενάντια στο εισόδημα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι η ψήφισή του θα γινόταν μέσα στην επόμενη βδομάδα, ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιμέρους τροπολογίες των διατάξεών του, με αποτέλεσμα η ημερομηνία της ψηφοφορίας να έχει ήδη μετατεθεί για τις 14 του Απρίλη. Σαφής στόχος της κυβέρνησης με το φορολογικό, όπως αποκάλυψαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ κατά τη συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, είναι να αυξήσει ακόμα περισσότερο τη φορολογική αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων, να εντείνει το φοροκυνηγητό των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιτηδευματιών και ταυτόχρονα να ενισχύσει παραπέρα την πολιτική των φοροαπαλλαγών και της φοροαποφυγής του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του νομοσχεδίου διαπερνά ολόκληρο το σχετικό κείμενο και συγκεκριμένα:

Πρώτο: Δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα και το πρώτο κλιμάκιο εξακολουθεί να παραμένει στο απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο των 12.000 ευρώ.

Δεύτερο: Στην πραγματικότητα καταργείται ακόμα και το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, μια και η κυβέρνηση το συνδέει με την υποχρέωση των φορολογουμένων να προσκομίζουν αποδείξεις ίσες με το 10% για το μέρος του εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ και 30% για από εκεί και πέρα.

Τρίτο: Η κυβέρνηση όχι μόνο μειώνει ακόμα περισσότερο τους συντελεστές φορολόγησης των κερδών, αλλά δεν τόλμησε να αυξήσει καν το συντελεστή φορολόγησης προσωπικών εισοδημάτων πάνω από 100.000 ευρώ πέραν του 45%.

Τέταρτο: Καθιερώνει τεκμαρτά εισοδήματα, τα οποία όχι μόνο δε συμβάλλουν στην αποκάλυψη της φοροδιαφυγής, που πράγματι υπάρχει σε γιγαντιαίες διαστάσεις στους κόλπους των μεγαλοεισοδηματιών, αλλά προαναγγέλλει την επιβολή φόρων για ανύπαρκτα εισοδήματα, ειδικά σε νέους εργαζόμενους που ζουν ανεξάρτητα από τις οικογένειές τους.

Τα βασικά τεκμήρια προβλέπουν «αντικειμενικό εισόδημα» για:

  • Κάθε φορολογούμενο ως δαπάνη διαβίωσης 3.000 ευρώ.
  • Ιδιοκατοίκηση κύριας κατοικίας (ενοίκιο ή ιδιόκτητη κατοικία) 60 ευρώ το τετραγωνικό για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα, 80 ευρώ το τετραγωνικό για τα επόμενα τετραγωνικά μέχρι και τα 200 τετραγωνικά, 150 ευρώ για τα επόμενα 100 τετραγωνικά κ.ο.κ.
  • Νοικιασμένη ή ιδιόκτητη δευτερεύουσα (εξοχική) κατοικία ποσά που αντιστοιχούν στο 50% των τεκμηρίων της κύριας κατοικίας.
  • Την κατοχή ΙΧ αυτοκινήτου 3.000 για ΙΧ μέχρι 1.300 κυβικά. Για ΙΧ μέχρι 2.000 κυβικά το ποσό αυξάνεται κατά 300 ευρώ ανά 100 εκατοστά. Για μεγαλύτερου κυβισμού ΙΧ η επιβάρυνση είναι 400 ευρώ ανά 100 εκατοστά. Τα ποσά αυτά μπορούν να μειωθούν ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου.
  • Πληρωμές ιδιωτικών σχολείων 2.000 ευρώ για τα Νηπιαγωγεία, 4.000 ευρώ για τα Δημοτικά και 6.000 ευρώ για τα Γυμνάσια - Λύκεια.
  • Τη διατήρηση βοηθητικού - υπηρετικού προσωπικού 8.000 ευρώ ανά απασχολούμενο. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις νοσοκόμων που φροντίζουν αρρώστους με αναπηρία πάνω από 67% ή είναι ηλικίας πάνω τα 65 χρόνια.
  • Την κατοχή μηχανοκίνητων σκαφών αναψυχής: 3.000 ευρώ για σκάφη μέχρι 5 μέτρα και 4.000 ευρώ για τα μεγαλύτερα.
  • Την κατοχή αεροσκάφους νηολογίου ελληνικού ή κράτους της ΕΕ, 32.000 μέχρι 2 τόνους, 50.000 ευρώ μέχρι 3 τόνους και 100.000 ευρώ για μεγαλύτερα.

Πέμπτο: Η κυβέρνηση διατηρεί το αίσχος της φορολόγησης των αποζημιώσεων εργαζομένων από απόλυση, όπως επίσης και το εφάπαξ που δικαιούνται όσοι συνταξιοδοτούνται. Μετά το θόρυβο που προκάλεσε η συγκεκριμένη διάταξη, το νομοσχέδιο προβλέπει απαλλαγή για ποσά μέχρι 60.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα ποσά καθιερώνεται συντελεστής 10% (μέχρι τις 100.000 ευρώ), 20% για το τμήμα 100-150 χιλιάδες ευρώ και 30% για τα μεγαλύτερα ποσά.

Εκτο: Ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη μειώνεται σταδιακά από 25% σε 20%. Η υπαγωγή στη φορολογική κλίμακα των διανεμόμενων κερδών στους μετόχους είναι στάχτη στα μάτια. Για παράδειγμα, οι μετοχές των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο μετοχών κατέχονται σε ποσοστό πάνω από 50 από ξένους λεγόμενους επενδυτές που δηλώνουν έδρα σε κράτη με τα οποία υπάρχουν «διακρατικές συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας» και οι οποίοι δεν πληρώνουν δεκάρα τσακιστή, όπως ακριβώς έκαναν και στο παρελθόν. Τα παράθυρα είναι ορθάνοιχτα και για τους «ντόπιους» κεφαλαιοκράτες.

Εβδομο: Η περιβόητη φορολόγηση των διανεμόμενων μερισμάτων αποτελεί ακόμα μία κυβερνητική κοροϊδία. Για να συνειδητοποιήσει μάλιστα κάποιος το μέγεθος της κυβερνητικής κοροϊδίας και εξαπάτησης, σημειώνεται ότι: Το συνολικό κονδύλι που εμφανίζεται στο «στατιστικό δελτίο φορολογικών δεδομένων του 2008», ως αυτοτελής φορολόγηση μερισμάτων είναι όλο κι όλο της τάξης των ...2,35 δισ. ευρώ (!) ή το 2,5% ολόκληρου του φορολογητέου εισοδήματος του 2008. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι και με αυτό το μέτρο τη νύφη θα την πληρώσουν κάποιες χιλιάδες μικροαποταμιευτές που διαθέτουν 200-300 μετοχές και οι οποίοι μπορεί να εισπράττουν (αν εισπράττουν) μερίσματα της τάξης των 300-400 ευρώ το χρόνο. Οι άλλοι, τα μεγάλα ψάρια και οι εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίων, προστατεύονται από άλλες ρυθμίσεις και δεν πρόκειται να πληρώσουν παραπάνω φόρους ούτε δεκάρα τσακιστή. Γι' αυτό άλλωστε και έχουν λουφάξει και δε βγάζουν τσιμουδιά.

Ογδοο: Από τη λεγόμενη «ενιαία κλίμακα φορολόγησης» εξαιρούνται οι τόκοι καταθέσεων και οι τόκοι από ομόλογα, σε όφελος των τραπεζών και άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας. Να σημειωθεί ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος από τα κέρδη του τραπεζικού κεφαλαίου προέρχεται από τόκους και βέβαια φορολογείται «αυτοτελώς».

Ενατο: «Επαναπατρισμός κεφαλαίων» αντί συμβολικού φόρου 5%. Είναι η απόλυτη πρόκληση με τη χορήγηση φορολογικής αμνηστίας σε κάθε είδους και προέλευσης κεφάλαια, προκειμένου να ενισχυθεί και η επάρκεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε όφελος της κεφαλαιοκρατίας στην ολότητά της. Στην πραγματικότητα πρόκειται για «ξέπλυμα χρήματος». Σε περίπτωση που μέσα σε δυο χρόνια τα κεφάλαια αυτά «επενδυθούν», θα τους γυρίσουν πίσω και το μισό φόρο, δηλαδή ακόμη 2,5%. Η κυβέρνηση τους δίνει τη δυνατότητα να τα δηλώσουν τώρα και να τα αφήσουν στο εξωτερικό με αντίτιμο 8%.

Δέκατο: Εξω από κάθε τεκμήριο ήταν και παραμένει η δημιουργία Ανώνυμων Εταιρειών, η αγοραπωλησία μετοχών, η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων.

Ενδέκατο: Απαλλάσσονται από κάθε φόρο τα κέρδη από αγοραπωλησίες μετοχών στο Χρηματιστήριο με τη μοναδική προϋπόθεση ότι οι μετοχές δε θα μεταβιβαστούν για ένα τρίμηνο. Στην εποχή των «ελλειμμάτων» ο φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές παραμένει στο συμβολικό 1,5 τοις χιλίοις.

Δωδέκατο: Νέες φοροαπαλλαγές στο όνομα της διατήρησης θέσεων εργασίας. Το μπόνους διαμορφώνεται σε μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών κατά 2 μονάδες και αφορά επιχειρήσεις που δηλώνουν μείωση του τζίρου για τρία στη σειρά χρόνια.

Δέκατο τρίτο: Εκπτώσεις στα φορολογητέα κέρδη επιχειρήσεων που δηλώνουν δαπάνες για «έρευνα και τεχνολογική καινοτομία» με τη δημιουργία «αφορολόγητου αποθεματικού».


Ο. Τ.

ΠΑΜΕ
Ολοι στα συλλαλητήρια την Πέμπτη 8 του Απρίλη

Εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, όλοι όσοι πλήττονται από τη φοροεπιδρομή που εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια στα εισοδήματά τους, δίνουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση με συλλαλητήρια που διοργανώνονται την επόμενη Πέμπτη 8 του Απρίλη σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το ΠΑΜΕ, καλεί σε παλλαϊκό ξεσηκωμό την εργατική τάξη, τους ανέργους, τη νεολαία, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Σ' αυτήν την κατεύθυνση οι ταξικές δυνάμεις οργανώνουν συλλαλητήρια στις 8 του Απρίλη σε όλη τη χώρα και καλούν σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους και συνολικά τα λαϊκά στρώματα. Στην Αθήνα το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το ΠΑΜΕ, «με το χρήμα που θέλουν να συγκεντρώσουν από τα εργατικά λαϊκά στρώματα θέλουν να δημιουργήσουν νέα επενδυτικά πεδία για τον κλεμμένο από τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα συσσωρευμένο πλούτο του μεγάλου κεφαλαίου».

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να μην εφησυχάζουν, καθώς η επανάπαυση και ο εφησυχασμός ρίχνουν νερό στο μύλο του αντιλαϊκού μετώπου κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ευρωπαϊκής Ενωσης και κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 8 του Απρίλη, απαιτώντας: Να ανέβει άμεσα ο συντελεστής φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%. Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών. Να αυξηθεί το οικογενειακό αφορολόγητο όριο στα 40.000 ευρώ και από 5.000 για κάθε παιδί. Να αναγνωριστούν τα λογιστικά βιβλία ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών.

ΠΑΣΕΒΕ
Φιλομονοπωλιακές οι επιλογές της κυβέρνησης

Η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις στις 8 του Απρίλη

Με σύνθημα «αρνούμαστε να γίνουμε για άλλη μια φορά τα θύματα της αντιλαϊκής - φιλομονοπωλιακής πολιτικής και της οικονομικής κρίσης που το μεγάλο κεφάλαιο δημιούργησε», η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια στις 8 του Απρίλη.

Ειδικά για το φορολογικό νομοσχέδιο, η ΠΑΣΕΒΕ τονίζει:

Οι ρυθμίσεις του Φορολογικού Νομοσχεδίου ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους:

Μειώνουν ουσιαστικά στις 6.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο και για το υπόλοιπο μέχρι τις 12.000 ευρώ προσπαθούν να μας κάνουν κυνηγούς αποδείξεων.

Συνεχίζουν το σύστημα των ανέλεγκτων χρήσεων και των κλεισιμάτων, που τώρα το ονόμασαν αυτοπεραίωση, που οδηγεί σε αναδρομική φορολόγηση και εκβιασμό των μικροεπαγγελματοβιοτεχνών, με τον μπαμπούλα του ελέγχου.

Επιβαρύνουν με φόρο πολυτελείας 10% κλάδους της βιοτεχνίας (δέρμα, αργυροχρυσοχόους), χωρίς να υπολογίζουν ότι είναι κλάδοι, που, λόγω της κρίσης και του κατακλυσμού των εισαγωγών, κινδυνεύουν με αφανισμό.

Αυξάνουν υπέρογκα τη φορολογία επαγγελμάτων, όπως τα ΤΑΞΙ, τα μικρά φορτηγά ΔΧ, τα περίπτερα κλπ., με την ένταξή τους στο λογιστικό προσδιορισμό και τις ταμειακές μηχανές, για λόγους δήθεν ίσης φορολογικής αντιμετώπισης.

Ο λογιστικός προσδιορισμός και οι αποδείξεις δεν έχουν κανένα νόημα και δεν οδηγούν σε καμία φορολογική δικαιοσύνη, αν δε συνοδεύονται από:

  • 20.000 ευρώ αφορολόγητο όριο για όλους, 40.000 ευρώ για όλη την οικογένεια.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.
  • Κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των ανέλεγκτων χρήσεων και των εκβιαστικών κλεισιμάτων.
  • Αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου των ΑΕ στο 45%.

Η ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλει το γεγονός ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσφέρει απλόχερα νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο.

Και το κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ συνεχίζει:

«Προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι, ανακοινώνοντας μέτρα για χρηματοδότηση μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, για την εξόφληση οφειλών σε Δημόσιο - ασφαλιστικά ταμεία - προμηθευτές. Στην πραγματικότητα ενισχύουν πάλι τις τράπεζες με ζεστό χρήμα.

Προσπαθούν να κλείσουν τις τρύπες και τα ελλείμματα του Δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών και στους μικρούς αυτοαπασχολούμενους θα μείνουν τα χρέη και τα δάνεια, που σε περίοδο κρίσης και πτώσης του τζίρου είναι θηλιά στο λαιμό τους.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι ρυθμίσεις για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών, γιατί εξισώνουν την εισφοροδιαφυγή των μεγαλοεργοδοτών με την αδυναμία των μικρών ΕΒΕ που δεν έχουν να πληρώσουν και μένουν ακάλυπτοι.

Συνάδελφοι - συναδέλφισσες

Η ΠΑΣΕΒΕ, που εκφράζει τα συμφέροντα των μικρών και αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων - Αυτοκινητιστών, καταγγέλλει τα νέα φορολογικά μέτρα και καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα να οργανώσει την πάλη του σε κοινό μέτωπο με τις αγωνιστικές δυνάμεις των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για την ανατροπή της αντιλαϊκής - φιλομονοπωλιακής πολιτικής, και να στηρίξει το αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων της ΠΑΣΕΒΕ, παραμερίζοντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ, που με τη συμμετοχή τους στο στημένο κοινωνικό διάλογο, αφού έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διευκολύνουν την κυβέρνηση στην προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων, σήμερα εκτιμούν ότι βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση».

Συγκεντρώσεις σε 60 πόλεις

Αθήνα: 7.30 μ.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη: 7 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Ξάνθη: 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Κομοτηνή: 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη: 7.30 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο

Κοζάνη: 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Πτολεμαΐδα: 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα: 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καβάλα: 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Σέρρες: 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Βέροια: 7 μ.μ., πλατεία Ωρολογίου

Νάουσα: 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Κιλκίς: 7.30 μ.μ., πλατεία Ειρήνης

Εδεσσα: 7 μ.μ., Μικροί Καταρράκτες

Γιαννιτσά: 7 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Κατερίνη: 7 μ.μ., Συντριβάνι (πλατάνι)

Φλώρινα: 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά: 7 μ.μ., απέναντι από τη Νομαρχία

Γρεβενά: 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία

Βόλος: 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Χαλκίδα: 7.30 μ.μ., πλατεία αγοράς

Λαμία: 7 μ.μ., πλατεία Πάρκου

Αμφισσα: 8.30 μ.μ., πλατεία Λαού

Λιβαδειά: 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αλιβέρι: 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Θήβα: 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπλιο 8.00 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου

Πάτρα: 7.30 μ.μ., πλατεία Γεωργίου

Τρίπολη 8.00 μ.μ., πλατεία Αγίου Βασιλείου

Καλαμάτα 8 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Πύργος: 7.30 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ

Κεφαλονιά: 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Σπάρτη: 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος: 7.30 μ.μ., Περιβολάκια

Ζάκυνθος: 8 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Χανιά: 7.30 μ.μ., Νέα Καταστήματα

Ηράκλειο: 7 μ.μ., Νομαρχία

Ρέθυμνο: 7.30 μ.μ., Δημαρχείο

Ιεράπετρα: 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αγ. Νικόλαος: 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Γιάννενα: 7 μ.μ. Δημαρχείο

Αρτα: 8.30 μ.μ. πλατεία Κιλκίς

Πρέβεζα: 8 μ.μ. Θεοφάνειο

Ηγουμενίτσα: 7 μ.μ. Πεζόδρομος

Αγρίνιο: 8 μ.μ. πλατεία Δημοκρατίας

Μεσολόγγι: 8 μ.μ. κεντρική πλατεία

Ναύπακτος: 8 μ.μ. κεντρική πλατεία

Κέρκυρα: 7.30 μ.μ. πλατεία Σαρόκο

Λευκάδα: 8 μ.μ. Αγιος Μήνας

Σάμος: 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Ικαρία: 8 μ.μ., Εύδηλο

Ρόδος: 6.30 μ.μ., Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Μυτιλήνη: 7 μ.μ., πλατεία Σαπφούς

Λήμνος: 8 μ.μ. λιμάνι Μύρινας

Επίσης ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στην Κω και στην Κάλυμνο, ενώ τις επόμενες μέρες θα καθοριστεί η ώρα και ο τόπος συγκέντρωσης.

Στις 9 Απρίλη

Στη Λάρισα στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, στα Τρίκαλα στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, ενώ ανάλογη συγκέντρωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην Καρδίτσα. Επίσης, στη Χίο στις 6.30 μ.μ., στην είσοδο Απλωταριάς.

ΠΑΣΥ
Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία

Αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ για συμμετοχή στα συλλαλητήρια της Πέμπτης, 8 του Απρίλη

Κάλεσμα στη μικρομεσαία αγροτιά να δώσει το αγωνιστικό της «παρών» στα συλλαλητήρια της επόμενης Πέμπτης ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο απευθύνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ). Στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ αναφέρεται:

«Η αγωνιζόμενη αγροτιά, συμμετέχοντας μαζικά στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στις 8 Απρίλη, εκφράζει την εναντίωσή της στην άγρια φοροεπιδρομή με το νέο φορολογικό, που χτυπά και τους μικρομεσαίους αγρότες.

Το αγροτικό εισόδημα έχει λεηλατηθεί από τους εμποροβιομήχανους και τραπεζίτες, με τη συμπαράσταση και κάλυψη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η ληστεία εντείνεται τώρα και με το ληστρικό φορονομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η μείωση στο αφορολόγητο εισόδημα, η αύξηση στο συντελεστή του ΦΠΑ, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και το πετρέλαιο, η κατάργηση γεωργικών απαλλαγών, οι παράνομες παρακρατήσεις μέρους των επιδοτήσεων από τις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών με υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που θα εκδίδονται κάθε χρόνο, προμηνύουν νέα βάσανα και φτώχεια για τη μικρομεσαία αγροτιά.

Ταυτόχρονα με την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μαζί με τα αντεργατικά μέτρα της στρατηγικής "ΕΕ 2020", περιλαμβάνεται και η ΚΑΠ. Προωθώντας την ταχύτερη μεγέθυνση της αγροτικής ιδιοκτησίας και παραγωγής, που θα διώξει ακόμα πιο βίαια εκατοντάδες χιλιάδες μικρών και φτωχομεσαίων αγροτών στην Ελλάδα και την ΕΕ, ώστε γρήγορα και άμεσα να μείνουν οι μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες.

Αυτά ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τώρα με τις "μεγάλες τομές και αλλαγές, την επανάσταση στο φορολογικό σύστημα" που διατυμπανίζει, θα λεηλατήσει το λαϊκό εισόδημα. Η "φορολογική δικαιοσύνη", που υποστηρίζει, είναι οι νέοι αντιλαϊκοί φόροι σε βάρος της φτωχής αγροτιάς, των εργατοϋπαλλήλων, των άλλων λαϊκών στρωμάτων και οι φοροαπαλλαγές για την πλουτοκρατία.

Η ΠΑΣΥ, που συσπειρώνει αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς, ομοσπονδίες, συντονιστικές επιτροπές αγώνα, γεωτεχνικούς και αγρότες, εκφράζοντας τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, καταγγέλλει τα νέα άγρια φορολογικά μέτρα και καλεί την αγωνιζόμενη αγροτιά σε κοινό μέτωπο με τις αγωνιστικές δυνάμεις των άλλων εργαζομένων σε παλλαϊκό ξεσηκωμό τώρα, ενάντια στη θυσία λαϊκών δικαιωμάτων, πριν χάσουμε ό,τι έχει απομείνει.

Καλούμε τους αγρότες να πάρουν μέρος μαχητικά με τα τρακτέρ τους, στις κοινές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 8 Απρίλη σε όλες τις πόλεις. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ