ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιλαϊκή επίθεση στρατηγικού χαρακτήρα

Στα μέτρα και τα χρονοδιαγράμματα του κεφαλαίου, ο λαός έχει κάθε συμφέρον να αντιτάξει την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του

Οι κυοφορούμενες εξελίξεις στο ζήτημα του δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου έρχονται να επιβεβαιώσουν την αγριότητα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τα παιχνίδια που παίζονται στο πολιτικοοικονομικό προσκήνιο και παρασκήνιο, προκειμένου κάθε χώρα να εξασφαλίσει για τη δική της αστική τάξη καλύτερους όρους επιβίωσης στην παγκόσμια σκακιέρα.

Ανεξάρτητα από το αν η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην εξώπορτα του λεγόμενου «μηχανισμού στήριξης» της ΕΕ, όπως σαφέστατα διαφαινόταν την ώρα που γράφονταν αυτές τις γραμμές, είτε συνεχίσει να αναζητά ζεστό χρήμα από τις καπιταλιστικές αγορές, ένα πράγμα παραμένει βέβαιο: Οτι αν κάποιος αναζητήσει την άκρη του νήματος, ξετυλίγοντας το μπερδεμένο κουβάρι, θα καταλήξει στις σύμφυτες με τον καπιταλισμό ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, όπου η στάση κάθε χώρας ή μιας ομάδας κρατών απέναντι στις άλλες, καθορίζεται από έναν και μόνο νόμο: Το νόμο του κέρδους.

Αυτό το δεδομένο, σε συνδυασμό με την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη και την καλή γνώση των επιμέρους αντιθέσεων και ανταγωνισμών, μπορεί να εξηγήσει και να φωτίσει τις εξελίξεις. Πολύ περισσότερο, μπορεί να προσανατολίσει το λαό στο κύριο: Ανεξάρτητα από το επίπεδο που θα φτάσει το σπρεντ, ανεξάρτητα αν ο δανειστής θα είναι η ευρωπαϊκή, η αμερικάνικη ή η ασιατική πλουτοκρατία, τα λεφτά που αναζητά η κυβέρνηση είναι για την ντόπια πλουτοκρατία. Η οποία, από τη μια, θρέφεται με επιδοτήσεις και προνόμια, και, από την άλλη, με εργαζόμενους χωρίς εργασιακά και άλλα δικαιώματα.

Αυτό το τελευταίο είναι κοινός τόπος μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ανεξάρτητα από τους επιμέρους ανταγωνισμούς τους. Γι' αυτό και ανεξάρτητα από το κόστος και την πηγή του δανεισμού, αυτό που παραμένει αδιαπραγμάτευτο και εκτός οποιασδήποτε συζήτησης, είναι το γεγονός ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν είναι μόνιμα και σίγουρα είναι η αρχή μόνο μιας λυσσαλέας επίθεσης που η αστική τάξη έχει κηρύξει σε βάρος του λαού, με στόχο να μην αφήσει τίποτε όρθιο.

Ο «Ρ» επιχειρεί σήμερα μια καταγραφή των αλλεπάλληλων πακέτων μέτρων που έχει υιοθετήσει ή δρομολογήσει η κυβέρνηση, καθώς και άλλα που βρίσκονται στα συρτάρια της. Η καταγραφή είναι αποκαλυπτική της ενιαίας στρατηγικής της πλουτοκρατίας. Επιβεβαιώνει ότι ο λαός πρέπει να αξιοποιήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό σε συνθήκες κρίσης. Να κλείσει τα αυτιά του στις απειλές και την τρομοκρατία των ελλειμμάτων και των δανείων. Να οργανώσει την πάλη με αποκλειστικό κριτήριο τις δικές του ανάγκες. Γιατί τα χειρότερα είναι μπροστά και μόνο με τον ταξικό αγώνα μπορεί να τα αποτρέψει.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

1. Σαρωτικές διαθρωτικές ανατροπές

Ο λαός έχει ένα δρόμο να διαλέξει. Το δρόμο της οργανωμένης, επίμονης πάλης, που θα αναδεικνύει ολοένα και πιο καθαρά τον άλλο δρόμο ανάπτυξης
Ο λαός έχει ένα δρόμο να διαλέξει. Το δρόμο της οργανωμένης, επίμονης πάλης, που θα αναδεικνύει ολοένα και πιο καθαρά τον άλλο δρόμο ανάπτυξης
Οι διαρθρωτικού χαρακτήρα αντιλαϊκοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης δρομολογούνται τόσο μέσα από το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» όσο και από νομοσχέδια που ήδη ετοιμάζει να ψηφίσει.

-- Ασφαλιστικό: Μέχρι τις 20 του Απρίλη η κυβέρνηση θα καταθέσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων. Εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών. Θέσπιση προνοιακών επιδομάτων ως «κατώτατων συντάξεων». Κατάργηση των επικουρικών ταμείων. Ουσιαστική κατάργηση της υγειονομικής περίθαλψης. Καρατόμηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Σφοδρές περικοπές στη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Εργασιακές σχέσεις: Η κυβέρνηση θα καταθέσει άμεσα σχετικό νομοσχέδιο. Ανάμεσα στα άλλα προβλέπει ενίσχυση όλων των μορφών «ελαστικής απασχόλησης» (μπλοκάκια, «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι, εκ περιτροπής εργασία κ.ά.), ενώ εισάγει το θεσμό της «διαθεσιμότητας», δηλαδή τη δυνατότητα των εργοδοτών να θέτουν μέχρι τρεις μήνες εκτός εργασίας τους εργαζόμενους, χωρίς καμία αποζημίωση.

-- Ιδιωτικοποιήσεις: Μέσα στη βδομάδα θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το «σχέδιο αποκρατικοποιήσεων» που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση. Με βάση τους σχεδιασμούς, θα υπάρξουν άμεσα νομοθετικές διατάξεις για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των τελευταίων μετοχοποιημένων οργανισμών και επιχειρήσεων στις οποίες το κράτος κατέχει το κυρίαρχο ποσοστό ή τη διοίκηση. Στη λίστα μπαίνει η κερδοφόρα ΔΕΗ (το Δημόσιο κατέχει το 51%), ο κερδοφόρος ΟΠΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (με καταθέσεις περίπου 5 δισ. ευρώ), η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΣΕ (αφού πρώτα «εξυγιανθεί» και περικόψει το προσωπικό του), τα ΕΛΤΑ κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει και σε συνολική αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας που κατέχει το Δημόσιο (αξίας περίπου 260 δισ. ευρώ) με τα σενάρια για ξεπούλημα κτιρίων, υποδομών και γης να πυκνώνουν.

-- Διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης»: Την επόμενη βδομάδα η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα το σχετικό νομοσχέδιο και μέχρι τις 20 Απρίλη θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Το νέο νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών. Πρώτον γιατί θα μετατραπεί στον «πολιορκητικό κριό» για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την επέκταση της μερικής απασχόλησης. Δεύτερον γιατί στους ΟΤΑ προβλέπεται να γίνουν οι μεγαλύτερες περικοπές προσωπικού. Τρίτον γιατί θα ενισχυθούν περαιτέρω μέσω της νέας διοικητικής δομής οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Επίσης, θα ανοίξει ο δρόμος για την παραπέρα εμπορευματοποίηση μιας σειράς κοινωνικών υπηρεσιών, της Υγείας - Πρόνοιας και της Παιδείας.

-- Παιδεία - Υγεία: Σχεδιάζονται νέες περικοπές στην Παιδεία (η κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία μειώνεται κατά 12% και έχει ανακοινωθεί μείωση των προσλήψεων κατά 50% τη νέα χρονιά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης) και στην Υγεία (δραστική μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και μεγάλες περικοπές σε φάρμακα, εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά).

-- Κλειστά επαγγέλματα: Μετά το Πάσχα θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή που θα ασχοληθεί με το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» και μέσα στο Μάη θα υπάρξει νομοθέτημα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αφορά αυστηρά και μόνο μια σειρά «κλειστών επαγγελμάτων», αφού θα συνδυαστεί με την κοινοτική οδηγία «Μπολκεστάιν», η οποία συμβάλλει στη συνολική υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και ευνοεί τα μονοπώλια στον άνισο ανταγωνισμό με τις μικρές επιχειρήσεις.

-- Απολύσεις - Συγχωνεύσεις - Καταργήσεις Δημόσιων Οργανισμών: Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συγχωνεύσεις σε ΔΕΚΟ και καταργήσεις υπηρεσιών του Δημοσίου αλλά και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις θα συνδυαστούν με κατάργηση θέσεων και νέες απολύσεις υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δε θα ανανεώσει καμιά σύμβαση ορισμένου χρόνου που λήγει μέσα στο 2010. Ταυτόχρονα, μέσω της κατάργησης των δημοτικών επιχειρήσεων στους ΟΤΑ, θα υπάρξουν και απολύσεις προσωπικού (σύμφωνα με μετριοπαθείς κυβερνητικούς υπολογισμούς πάνω από 30.000 εργαζόμενοι). Παράλληλα απολύσεις θα υπάρξουν και σε υπηρεσίες του Δημοσίου που θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι: «Οταν καταργείται ένας οργανισμός καταργείται αυτόματα και η θέση που υπάγεται σ' αυτόν».

-- Ενίσχυση του κεφαλαίου: Η κυβέρνηση ήδη αποδέσμευσε και χορήγησε τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες που προέβλεπε το πακέτο στήριξης των 28 δισ ευρώ. Επιταχύνεται η υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που θα προσφέρουν πάνω από 15 δισ. ευρώ ζεστό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο. Προωθείται ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα πριμοδοτήσει με νέα κεφάλαια και καινούριες φοροαπαλλαγές τους επιχειρηματικούς ομίλους. Επισπεύδεται το σχέδιο για την επέκταση των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που γκρεμίζουν και τα τελευταία εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ενεργειακοί κολοσσοί για την εγκατάσταση των υπερκερδοφόρων έργων ΑΠΕ στη χώρα.

Τα παραπάνω νομοσχέδια η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τα ψηφίσει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.

2. Συρτάρια γεμάτα με αντιδραστικά μέτρα

Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης δεν είναι τυχαίο. Εδράζεται στις γενικότερες στρατηγικές στοχεύσεις της ΕΕ που έχει συνυπογράψει και η ελληνική κυβέρνηση. Την εφαρμογή και την προώθηση των αναδιαρθρώσεων θα εξετάσει αρχικά στα μέσα Απρίλη και στη συνέχεια στις αρχές Μάη η τριμερής επιτροπή επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ), η οποία θα συντάξει και την έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία, που θα ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Μάη.

Στη συγκεκριμένη έκθεση, εκτός από τις αναφορές στην πιστή τήρηση της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας, θα υπάρχει αναφορά και στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών, σε σχέση με την κατάσταση της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας. Μαζί με τη σκληρή «δημοσιονομική πολιτική», οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών θα πρέπει να προωθούν και το αντιδραστικό πακέτο των μεταρρυθμίσεων, αφού πλέον η προώθηση μέτρων σε χώρες που βρίσκονται υπό επιτήρηση θα γίνεται με γνώμονα και το επίπεδο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (25 - 26 Μάρτη) επικυρώθηκε αυτή η συμφωνία, την αποδέχτηκε και η ελληνική κυβέρνηση. Τον Ιούνη, μάλιστα, τα κράτη - μέλη θα παρουσιάσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Το περιεχόμενο, όμως, έχει ήδη εγκριθεί και προβλέπει νέο πακέτο σκληρών ταξικών μέτρων. Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής βασίζονται σε απόρρητη έκθεση που είχε υποβάλει ήδη από το Γενάρη ο τότε επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Χ. Αλμούνια στην Κομισιόν και αποτελούν εξειδίκευση των αποφάσεων που είχε πάρει το «ΕΚΟΦΙΝ» (σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των χωρών - μελών της Ευρωζώνης) στις 1 και 2 Δεκέμβρη 2009, με τη συμμετοχή και του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Τα σχέδια και τι σημαίνουν

Με σειρά παρουσιάζουμε τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ, τις προτάσεις Αλμούνια που τις εξειδικεύουν εκ μέρους της Κομισιόν (και φέρουν την έγκριση των κρατών - μελών της ΕΕ) και τι θα σηματοδοτήσουν αυτές για τους εργαζόμενους.

1. ΕΚΟΦΙΝ: Να συνδεθεί η παραγωγικότητα με τους μισθούς.

Κομισιόν: «Την παραπέρα μείωση (ρύθμιση) στους μισθούς του δημοσίου τομέα και την επέκτασή τους και στον ιδιωτικό τομέα με τις αποδοχές να συνδέονται με την παραγωγικότητα».

Η σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα παραπέμπει ευθέως στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα.

2. ΕΚΟΦΙΝ: Αλλαγή του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων.

Κομισιόν: «Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων και των συμβάσεων αορίστου χρόνου».

Ουσιαστικά, προωθείται η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με στόχο ακόμα και την κατάργηση του πενιχρού κατώτατου μεικτού μισθού των 740 ευρώ.

3. ΕΚΟΦΙΝ: Απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων στις επιχειρήσεις.

Κομισιόν: «Την απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων με την άρση του ορίου του 2% συνδυασμένα με κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης μέσω τετραημέρου, ευέλικτων ωραρίων και απασχόληση χωρίς ασφάλιση για τους νέους».

Πρόκειται για ισοπέδωση κάθε εργατικού δικαιώματος, αφού όχι μόνον επιδιώκουν να δώσουν στις επιχειρήσεις το δικαίωμα να προχωρούν σε μαζικές απολύσεις, αλλά, ταυτόχρονα, να απασχολούν για τρεις ή τέσσερις μέρες τους εργαζόμενους, για λιγότερες ή περισσότερες ώρες, ακόμα και ανασφάλιστους.

4. ΕΚΟΦΙΝ: Να ενισχυθεί ο συνδυασμός της ευελιξίας με την ασφάλεια (flexicurity).

Κομισιόν: «Την προώθηση νόμων και ρυθμίσεων για την επέκταση όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης για τους μερικώς απασχολούμενους, "ενοικιαζόμενους" εργαζόμενους, "μπλοκάκια" κ.ά.».

Το νομοσχέδιο της κυβέρνηση που έρχεται μέσα στον Απρίλη ενισχύει όλες τις μορφές ελαστικής εργασίας, μειώνοντας μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, προσφέροντας ταυτόχρονα ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια στους κεφαλαιοκράτες.

5. ΕΚΟΦΙΝ: Ενδυνάμωση των ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας.

Κομισιόν: «Την περικοπή των υπερωριών και αντικατάστασή τους με ρεπό, στα οποία ο εργαζόμενος θα μπορεί να παρακολουθεί εκπαιδευτικά προγράμματα».

Δίνεται, ουσιαστικά, στους μεγαλοεργοδότες το δικαίωμα να ξεζουμίζουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, αφού δεν τους πληρώνουν την υπερωριακή εργασία και θα καρπώνονται ακόμα μεγαλύτερο τμήμα από την υπεραξία της εργατικής δύναμης.

6. ΕΚΟΦΙΝ: Μείωση του υψηλού επιπέδου προστατευτισμού στους μόνιμους υπαλλήλους του Δημοσίου.

Κομισιόν: «Αρση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα και περικοπή όλων των επιδομάτων που ξεπερνούν το ύψος του καθιερωμένου βασικού μισθού».

Η περικοπή του συνόλου των επιδομάτων βρίσκεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς μέσω και της καθιέρωσης «ενιαίου μισθολογίου», που θα συμπιέσει ακόμα περισσότερο τις αποδοχές. Οσο για την άρση της μονιμότητας, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη φροντίζουν να την αφήνουν ορθάνοιχτη.

3. Αφαίμαξη του λαού

Μέσα στους πρώτους έξι μήνες, η κυβέρνηση προχώρησε σε λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων. Τα μέτρα που ανακοίνωσε στις 2 Φλεβάρη και στις 3 Μάρτη προβλέπουν:

  • Περικοπή 12% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Περικοπή κατά 30% στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.
  • Γενική μείωση 7% των αποδοχών όσων εργάζονται σε ΝΠΙΔ, τα οποία εξαρτώνται από το δημόσιο.
  • Μείωση του κονδυλίου για υπερωρίες κατά 30%.
  • Πάγωμα όλων των συντάξεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • Αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, από 19% σε 21%, από 9% σε 10% και από 4,5% σε 5%.
  • Αύξηση 35% στις τιμές των καυσίμων.
  • Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα.
  • Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά.
  • Κατάργηση επί της ουσίας του αφορολογήτου ορίου, αφού θα συνδέεται με την προσκόμιση αποδείξεων.
  • Περικοπή κατά 10% των δαπανών όλων των υπουργείων.
  • Περικοπές 200 εκατομμυρίων ευρώ στο υπουργείο Παιδείας.
  • Πάγωμα όλων των προσλήψεων στο δημόσιο.
  • Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Νέα φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων με αύξηση της άμεσης φορολογίας.
  • Ενεργοποίηση της Οδηγίας Μπολκεστάιν για την απελευθέρωση των υπηρεσιών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ