Κυριακή 11 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
2. Συρτάρια γεμάτα με αντιδραστικά μέτρα

Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης δεν είναι τυχαίο. Εδράζεται στις γενικότερες στρατηγικές στοχεύσεις της ΕΕ που έχει συνυπογράψει και η ελληνική κυβέρνηση. Την εφαρμογή και την προώθηση των αναδιαρθρώσεων θα εξετάσει αρχικά στα μέσα Απρίλη και στη συνέχεια στις αρχές Μάη η τριμερής επιτροπή επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ), η οποία θα συντάξει και την έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία, που θα ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Μάη.

Στη συγκεκριμένη έκθεση, εκτός από τις αναφορές στην πιστή τήρηση της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας, θα υπάρχει αναφορά και στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών, σε σχέση με την κατάσταση της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας. Μαζί με τη σκληρή «δημοσιονομική πολιτική», οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών θα πρέπει να προωθούν και το αντιδραστικό πακέτο των μεταρρυθμίσεων, αφού πλέον η προώθηση μέτρων σε χώρες που βρίσκονται υπό επιτήρηση θα γίνεται με γνώμονα και το επίπεδο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (25 - 26 Μάρτη) επικυρώθηκε αυτή η συμφωνία, την αποδέχτηκε και η ελληνική κυβέρνηση. Τον Ιούνη, μάλιστα, τα κράτη - μέλη θα παρουσιάσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Το περιεχόμενο, όμως, έχει ήδη εγκριθεί και προβλέπει νέο πακέτο σκληρών ταξικών μέτρων. Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής βασίζονται σε απόρρητη έκθεση που είχε υποβάλει ήδη από το Γενάρη ο τότε επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Χ. Αλμούνια στην Κομισιόν και αποτελούν εξειδίκευση των αποφάσεων που είχε πάρει το «ΕΚΟΦΙΝ» (σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των χωρών - μελών της Ευρωζώνης) στις 1 και 2 Δεκέμβρη 2009, με τη συμμετοχή και του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Τα σχέδια και τι σημαίνουν

Με σειρά παρουσιάζουμε τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ, τις προτάσεις Αλμούνια που τις εξειδικεύουν εκ μέρους της Κομισιόν (και φέρουν την έγκριση των κρατών - μελών της ΕΕ) και τι θα σηματοδοτήσουν αυτές για τους εργαζόμενους.

1. ΕΚΟΦΙΝ: Να συνδεθεί η παραγωγικότητα με τους μισθούς.

Κομισιόν: «Την παραπέρα μείωση (ρύθμιση) στους μισθούς του δημοσίου τομέα και την επέκτασή τους και στον ιδιωτικό τομέα με τις αποδοχές να συνδέονται με την παραγωγικότητα».

Η σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα παραπέμπει ευθέως στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα.

2. ΕΚΟΦΙΝ: Αλλαγή του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων.

Κομισιόν: «Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων και των συμβάσεων αορίστου χρόνου».

Ουσιαστικά, προωθείται η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με στόχο ακόμα και την κατάργηση του πενιχρού κατώτατου μεικτού μισθού των 740 ευρώ.

3. ΕΚΟΦΙΝ: Απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων στις επιχειρήσεις.

Κομισιόν: «Την απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων με την άρση του ορίου του 2% συνδυασμένα με κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης μέσω τετραημέρου, ευέλικτων ωραρίων και απασχόληση χωρίς ασφάλιση για τους νέους».

Πρόκειται για ισοπέδωση κάθε εργατικού δικαιώματος, αφού όχι μόνον επιδιώκουν να δώσουν στις επιχειρήσεις το δικαίωμα να προχωρούν σε μαζικές απολύσεις, αλλά, ταυτόχρονα, να απασχολούν για τρεις ή τέσσερις μέρες τους εργαζόμενους, για λιγότερες ή περισσότερες ώρες, ακόμα και ανασφάλιστους.

4. ΕΚΟΦΙΝ: Να ενισχυθεί ο συνδυασμός της ευελιξίας με την ασφάλεια (flexicurity).

Κομισιόν: «Την προώθηση νόμων και ρυθμίσεων για την επέκταση όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης για τους μερικώς απασχολούμενους, "ενοικιαζόμενους" εργαζόμενους, "μπλοκάκια" κ.ά.».

Το νομοσχέδιο της κυβέρνηση που έρχεται μέσα στον Απρίλη ενισχύει όλες τις μορφές ελαστικής εργασίας, μειώνοντας μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, προσφέροντας ταυτόχρονα ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια στους κεφαλαιοκράτες.

5. ΕΚΟΦΙΝ: Ενδυνάμωση των ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας.

Κομισιόν: «Την περικοπή των υπερωριών και αντικατάστασή τους με ρεπό, στα οποία ο εργαζόμενος θα μπορεί να παρακολουθεί εκπαιδευτικά προγράμματα».

Δίνεται, ουσιαστικά, στους μεγαλοεργοδότες το δικαίωμα να ξεζουμίζουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, αφού δεν τους πληρώνουν την υπερωριακή εργασία και θα καρπώνονται ακόμα μεγαλύτερο τμήμα από την υπεραξία της εργατικής δύναμης.

6. ΕΚΟΦΙΝ: Μείωση του υψηλού επιπέδου προστατευτισμού στους μόνιμους υπαλλήλους του Δημοσίου.

Κομισιόν: «Αρση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα και περικοπή όλων των επιδομάτων που ξεπερνούν το ύψος του καθιερωμένου βασικού μισθού».

Η περικοπή του συνόλου των επιδομάτων βρίσκεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς μέσω και της καθιέρωσης «ενιαίου μισθολογίου», που θα συμπιέσει ακόμα περισσότερο τις αποδοχές. Οσο για την άρση της μονιμότητας, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη φροντίζουν να την αφήνουν ορθάνοιχτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προεπισκόπηση των ανατροπών από το 2008 (2011-07-02 00:00:00.0)
Ταυτίζονται στρατηγικά ΕΕ - ΔΝΤ (2010-04-25 00:00:00.0)
Τι ετοιμάζουν (2010-04-18 00:00:00.0)
Δεσμεύσεις για συνέχιση των ανατροπών (2007-11-14 00:00:00.0)
Κατευθύνσεις για βάθεμα των ανατροπών (2006-10-13 00:00:00.0)
Επιμένει σε μέτρα για σκληρότερη λιτότητα (2005-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ