Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΣΤΟ ΕΚΟΦΙΝ
Δεσμεύσεις για συνέχιση των ανατροπών

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για την εφαρμογή ενός σκληρού προγράμματος καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων - στο πλαίσιο της περιβόητης στρατηγικής της Λισαβόνας - επανέλαβε στο κοινοτικό διευθυντήριο, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, που μετείχε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας του «Γιουρογκρούπ» (12 χώρες της ευρωζώνης) και του ΕΚΟΦΙΝ (27 χώρες - μέλη της ΕΕ).

Αξίζει να σημειωθεί πως ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις Χ. Αλμούνια, με δηλώσεις τη Δευτέρα το βράδυ, ανέφερε πως 5 χώρες - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για μηδενισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μέχρι το 2010. Το ίδιο βράδυ, ο Γ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε τον Χ. Αλμούνια για την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει τις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και να συνεχίσει την προσπάθεια για «δημοσιονομική εξυγίανση» μέσω του κρατικού προϋπολογισμού του 2008. «Εξυγίανση», η οποία προβλέπεται να επιτευχθεί με τη φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων (πρόσθετοι φόροι 6 δισ. ευρώ) και τη σκληρή πολιτική λιτότητας σε μισθούς, συντάξεις και δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο των πολιτικών υποχρηματοδότησης των τομέων Παιδείας, Υγείας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Επίσης, με δηλώσεις του στις Βρυξέλλες, ο Γ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή η ΕΕ αναγνώρισε την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη δημοσιονομικής εξυγίανσης και έκανε θετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη και την ανεργία και το στόχο μείωσης του διαρθρωτικού ελλείμματος το 2008 τουλάχιστον κατά 0,5% του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΕΚΟΦΙΝ (χτες μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων), ο υπουργός επανέλαβε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, περί «βελτίωσης της απασχόλησης», αποσιωπώντας το γεγονός ότι αυτή η «βελτίωση» προωθείται μέσω της εφαρμογής μέτρων που κατατείνουν στον κατακερματισμό των εργασιακών σχέσεων και κάνουν φτηνότερη για τους εργοδότες την εργατική δύναμη. Για το θέμα των μεταναστών απλώς επιβεβαιώνεται η άποψη ότι υπό την πίεση ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων, το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις σηκώνουν τείχη «προστατευτισμού» σε βάρος των «παράνομων μεταναστών». Στο σχετικό κείμενο, αν και επισημαίνεται ότι η μετανάστευση συμβάλλει στο δυναμισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας, προστίθεται ότι «η παράνομη μετανάστευση δημιουργεί σημαντικά προβλήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ