Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ
Ανατιμήσεις 4,7% το Σεπτέμβρη

Προάγγελο νέου κύματος ανατιμήσεων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης αποτελούν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χτες και αφορούν στον «εισαγόμενο» πληθωρισμό. Οι ανατιμήσεις αυτές θα περάσουν σύντομα και στη λαϊκή κατανάλωση, καθώς αυτοί που θα επιβαρυνθούν από τις τιμές των εισαγόμενων (εισαγωγείς, βιομήχανοι, έμποροι κλπ.) θα μετακυλήσουν - και με το παραπάνω - τις αυξήσεις στους τελικούς καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία - καταγράφει τη μεταβολή των τιμών στα εισαγόμενα βιομηχανικά εμπορεύματα - αυξήθηκε το μήνα Σεπτέμβρη κατά 4,7%, έναντι αύξησης 2,1% τον ίδιο περσινό μήνα. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα και με τη συνεχιζόμενη χρηματιστηριακή κρίση και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις διεθνείς τιμές στο πετρέλαιο, τα δημητριακά και άλλες πρώτες ύλες.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές των εισαγόμενων ενεργειακών αγαθών εμφάνισαν το Σεπτέμβρη ραγδαία άνοδο σε ποσοστό 10,3%, τα ενδιάμεσα αγαθά 5,4% και τα καταναλωτικά αγαθά 2,8%. Σε μέσα επίπεδα έτους (Οκτώβρης 2006 - Σεπτέμβρης 2007) ο πληθωρισμός για τα εισαγόμενα βιομηχανικά εμπορεύματα διαμορφώθηκε σε 1,2% (από 6,5% πέρσι).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ