Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ
Την «κομματιάζουν» με τις ευλογίες της ΓΕΝΟΠ

Με το στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο που ενέκρινε χτες το ΔΣ (προβλέπει τη σύσταση 6 θυγατρικών εταιρειών), η κυβέρνηση προωθεί την «αποδέσμευση» της ΔΕΗ από το Δημόσιο και την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της

Ενα ακόμη βήμα προς τον πλήρη «απογαλακτισμό» της ΔΕΗ από το Δημόσιο, έκανε χτες η κυβέρνηση, προωθώντας - ουσιαστικά με τις «ευλογίες» της ΓΕΝΟΠ - την πολυδιάσπαση της Επιχείρησης. Το βήμα αυτό έγινε με το στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, που εγκρίθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της, το οποίο προβλέπει τη σύσταση 6 θυγατρικών.

Θα ακολουθήσει ένα εξάμηνο «διαλόγου» και κατάρτισης μελετών σκοπιμότητας. Η παράταση αυτή, που θεωρήθηκε από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ως «πάγωμα» της σχετικής διαδικασίας και «νίκη», στην ουσία είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται η διοίκηση της Επιχείρησης για να προωθήσει τη νέα δομή και να κάνει ακόμη και διορθώσεις στα σχέδιά της, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Κριτήριο, για τις τυχόν αλλαγές που αποφασιστούν δε θα είναι το αποτέλεσμα του «διαλόγου», αλλά η καλύτερη εξυπηρέτηση της στρατηγικής που χάραξε και υλοποιεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος.

Επίσης, στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ έγινε επίσης ενημέρωση για τις επαφές της επιχείρησης με το γερμανικό κολοσσό RWE. Παρά τις πρώτες αντιδράσεις της ΔΕΗ στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τους επαχθείς όρους αυτής της συνεργασίας, και παρά την επιμονή στο ότι δεν πρόκειται να εκχωρηθεί μέρος της παραγωγικής ισχύος της ΔΕΗ στη γερμανική εταιρεία, οι πληροφορίες συνθέτουν μια άλλη εικόνα. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ φέρεται να επιβεβαίωσε ένα μέρος τουλάχιστον των σχεδίων (από κοινού ανάπτυξη δύο λιθανθρακικών μονάδων και μιας φυσικού αερίου), ενώ ήδη βρίσκεται στον ΑΗΣ Καρδιάς πολυμελές κλιμάκιο της RWE με σκοπό, όπως υποστηρίζεται από τη ΔΕΗ, την παροχή συμβουλών συντήρησης του σταθμού. Στα «σκαριά» βρίσκεται και η συνεκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων, η παροχή συμβουλών για την προκήρυξη των διαγωνισμών αντικατάστασης των παλαιών μονάδων και κοινές δραστηριότητες στα Βαλκάνια. Το επίμαχο σημείο είναι το 51% της γερμανικής εταιρείας στις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Αν και λέγεται πως η συνεργασία της ΔΕΗ με τη γερμανική εταιρεία έληξε πριν καν αρχίσει (λόγω της δημοσιοποίησης των σχεδίων και των αντιδράσεων που προκλήθηκαν) το εύρος και η σημασία της συνεργασίας είναι πολύ μεγαλύτερα απ' ό,τι άμεσα παραδέχτηκε η ΔΕΗ, η οποία μάλλον συζητά και με εναλλακτικούς «συνεταίρους».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η δημοσιοποίηση διαφόρων «ερευνών» χρηματοοικονομικών οίκων για την... ανάγκη επιβολής αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Σ' αυτό το πλαίσιο χτες δόθηκε στη δημοσιότητα σχετική έκθεση του διεθνούς οίκου «Citigroup» o οποίος κάνει λόγο για «αναγκαιότητα» αύξησης των τιμολογίων της επιχείρησης κατά 35%, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να αντεπεξέλθει στην αύξηση του κόστους παραγωγής.

Ζητά άδειες για 5 νέες μονάδες

Επίσης, στη χτεσινή του συνεδρίαση, το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε να ζητήσει από τη ΡΑΕ τη χορήγηση αδειών για την κατασκευή 5 νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Πρόκειται για τις μονάδες:

  • συνδυασμένου κύκλου ισχύος 800 MW με καύσιμο φυσικό αέριο στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης
  • ισχύος 450 MW με καύσιμο λιγνίτη στον ΑΗΣ Μελίτης
  • ισχύος 450 MW τεχνολογίας ρευστοποιημένης κλίνης με καύσιμο λιγνίτη στην περιοχή Κοζάνης - Πτολεμαΐδας
  • ισχύος 700 - 800 MW με καύσιμο λιθάνθρακα στο Αλιβέρι
  • ισχύος 700 - 800 MW με καύσιμο λιθάνθρακα στη Λάρυμνα.

Στη σχετική ανακοίνωση δε διευκρινίζεται εάν πρόκειται για μονάδες που θα λειτουργήσουν σε αντικατάσταση άλλων, στο πλαίσιο υλοποίησης της διάταξης του σχετικού νόμου περί αντικατάστασης μονάδων συνολικής δυναμικότητας 2.400 MW ή αύξησης της συνολικής δυναμικότητας της ΔΕΗ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο (2018-04-21 00:00:00.0)
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» (2014-04-02 00:00:00.0)
Σύμβαση για την «Πτολεμαΐδα V» (2012-12-13 00:00:00.0)
Ισχυρότερη παρουσία στη ΔΕΗ! (2008-04-18 00:00:00.0)
Πολιτική απαξίωσης του λιγνίτη (2007-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ