Σάββατο 21 Απρίλη 2018 - Κυριακή 22 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε με την ...επεξήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «τα διορθωτικά μέτρα αποσκοπούν στην εξάλειψη των προνομίων που έχουν δημιουργηθεί από τα ειδικά δικαιώματα πρόσβασης που έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ (...) Τα περιουσιακά στοιχεία που πρόκειται να εκχωρηθούν θα επιτρέψουν στους αγοραστές να ανταγωνίζονται άμεσα και πιο αποτελεσματικά στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δύο Ανώνυμων Εταιρειών, μία για τις μονάδες και τα ορυχεία της Μελίτης και μία για τις μονάδες και τα ορυχεία της Μεγαλόπολης, με μοναδικό μέτοχο τη ΔΕΗ ΑΕ.

Στην πρώτη εταιρεία εισφέρονται ως περιουσιακά στοιχεία η μονάδα 1 του ΑΗΣ Μελίτης ισχύος 330 MW, η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της μονάδας 2 του ΑΗΣ Μελίτης ισχύος 450 MW, τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης που έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ ΑΕ επί των κοιτασμάτων λιγνίτη στη Μελίτη Φλώρινας και στην ευρύτερη περιοχή (λιγνιτικά κοιτάσματα Κλειδιού, Λόφων Μελίτης και Βεύης) καθώς και το δικαίωμα χρήσης των εκτάσεων κυριότητας της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή του Κλειδιού. Επίσης, το γήπεδο του ΑΗΣ Μελίτης και το γήπεδο απόθεσης στερεών παραπροϊόντων του ΑΗΣ, το σύνολο κτιριακών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού εξοπλισμού, οχημάτων, κ.λπ.

Η ΔΕΗ ΑΕ θα μεταβιβάσει τις νέες εταιρείες στους «προτιμητέους επενδυτές» που θα αναδειχθούν μέσα από ανοιχτό διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, ο οποίος θα πρέπει να προκηρυχθεί μέχρι 31 Μάη 2018.

Αμεσες συνέπειες στα εργασιακά δικαιώματα

Τα εργασιακά δικαιώματα και υποχρεώσεις του προσωπικού της ΔΕΗ ΑΕ που απασχολείται με σύμβαση ή σχέση εργασίας στους κλάδους που αποσχίζονται, μεταβιβάζονται στη νέα Ανώνυμη Εταιρεία. Μετά την πώληση των νέων εταιρειών, το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού «θα διέπεται από την εργατική νομοθεσία και τον κανονισμό εργασίας που θα καταρτιστεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».

Οι νέες εταιρείες, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «δεν δύνανται να προβούν για λόγους οικονομικούς, τεχνικούς, ή οργανώσεως, σε απολύσεις εργατικού δυναμικού που προέρχεται από τη ΔΕΗ ΑΕ, εξαιτίας των αποσχίσεων, για χρονική περίοδο έξι χρόνων από την ολοκλήρωση αυτών».

Προβλέπεται επίσης ότι «το προσωπικό της ΔΕΗ ΑΕ που απασχολείται σε υπηρεσιακές μονάδες που τίθενται εκτός λειτουργίας, καθώς και το προσωπικό των μονάδων στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη, που δεν εισφέρεται κατά την ημερομηνία απόσχισης στις νέες εταιρείες, δύναται να μετατεθεί με απόφαση της ΔΕΗ ΑΕ για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών άλλων μονάδων της ΔΕΗ, να μετακινηθεί σε άλλες θυγατρικές εταιρείες της ΔΕΗ ΑΕ ή να ενταχθεί σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου».

Στον ΑΗΣ Μελίτης σήμερα δουλεύουν 204 μόνιμοι εργαζόμενοι και περίπου 30 με 8μηνα και μέσω εργολάβων. Το γεγονός ότι προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι της «απελευθέρωσης» με δεσμεύσεις ότι οι θέσεις εργασίας διασφαλίζονται για τα επόμενα έξι χρόνια, καθόλου δεν πρέπει να εφησυχάσει και να αφοπλίσει τους εργαζόμενους.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ κάνουν έναν ελιγμό σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, για να αποφύγουν αντιδράσεις, καθώς είναι βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον ούτε το σύνολο των θέσεων θα διατηρηθεί ούτε βέβαια τα εργασιακά δικαιώματα, που θα κουτσουρεύονται ακόμα περισσότερο, όσο ο ανταγωνισμός οξύνεται.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι οι πωλήσεις των μονάδων της ΔΕΗ και η διαπραγμάτευση για τη ΣΣΕ στην επιχείρηση γίνονται την ίδια χρονική περίοδο, δίνοντας τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να εκβιάζει για τους δικούς της όρους, έχοντας ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και με τη συνδικαλιστική πλειοψηφία του κλάδου.

Ετσι, η ΔΕΗ ετοιμάζει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με μειώσεις στο τακτικό προσωπικό, ούτε καν συζητάει την υπογραφή ΣΣΕ για τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, εισάγει την «αξιολόγηση», που στόχο έχει την εντατικοποίηση της εργασίας και τις περικοπές μισθών, προωθεί την ιδιωτική ασφάλιση με τη βούλα της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ, εισάγει τις απολύσεις με τις λεγόμενες «εθελούσιες» και επιδιώκει να μειώσει δραστικά τους δικαιούχους του λεγόμενου τροφείου (6 ευρώ για κάθε μέρα εργασίας).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ