Σάββατο 21 Απρίλη 2018 - Κυριακή 22 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξαγορά, απόσυρση και κατασκευή μονάδων με κριτήριο το κέρδος

Το μεγάλο επιχειρηματικό πανηγύρι γύρω από την «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των μέσων παραγωγής, η ΔΕΗ ΑΕ προχωρά σε κλείσιμο μονάδων και δημιουργία νέων, σύγχρονων, όπως η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5». Ετσι, κλείνει ο ΑΗΣ Καρδιάς, αφού προβλέπεται τον Οκτώβρη του 2018 να αποσυρθούν από την παραγωγή οι δύο μονάδες και μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2019, το αργότερο μέχρι τέλος του χρόνου, οι άλλες δύο μονάδες. Μέσα στο 2019 αναμένεται να κλείσει και ο ΑΗΣ Αμυνταίου, ενώ τα επόμενα χρόνια θα κλείσουν και οι μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Με το κλείσιμο των μονάδων, θα προκύψει παραπέρα συρρίκνωση του προσωπικού στη ΔΕΗ ΑΕ και η ανεργία στην περιοχή θα χτυπήσει «κόκκινο». Μόνο στους ΑΗΣ Καρδιάς και Αγίου Δημητρίου απασχολούνται περίπου 1.000 μόνιμοι και 600 εργολαβικοί εργαζόμενοι. Οι μόνιμοι εργαζόμενοι - όσοι δεν φύγουν με εθελούσια και δεν συνταξιοδοτηθούν - θα καλύψουν ανάγκες των άλλων ΑΗΣ. Ετσι, πρώτα θύματα θα είναι οι ελαστικά απασχολούμενοι, αρχικά οι εργολαβικοί, που θα πεταχτούν πιο γρήγορα στην ανεργία και στη συνέχεια οι συμβασιούχοι.

Ηδη στις εργολαβίες των φορτηγών, τα τελευταία χρόνια, λόγω της μείωσης της παραγωγής λιγνίτη, έχουν χάσει τη δουλειά τους εκατοντάδες εργαζόμενοι. Συνολικά εκτιμάται ότι η απώλεια άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας στην περιοχή θα ξεπεράσει τις 10.000. Η πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας φέρνει σημαντικές επιπτώσεις και στη θέρμανση του λαού της περιοχής που βρίσκεται στην ενεργειακή καρδιά της χώρας. Μέχρι τώρα, από τη λειτουργία των ΑΗΣ τροφοδοτούνταν με χαμηλού κόστους θέρμανση η Κοζάνη, η Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και ο Φιλώτας και ετοιμάζονταν να ενταχθούν στο σύστημα της τηλεθέρμανσης η Φλώρινα και η Μελίτη.

Το προγραμματισμένο κλείσιμο του ΑΗΣ Αμυνταίου για το 2019 βρίσκεται υπό αίρεση καθώς έχει εκφραστεί επενδυτικό ενδιαφέρον από τον όμιλο Μυτιληναίου και τον όμιλο Κοπελούζου, από κοινού με την κινεζική «Senhoua».

Ο όμιλος Μυτιληναίου κατέθεσε πρόταση προς τη ΔΕΗ για ανάληψη πλήρως του κόστους αναβάθμισης του ΑΗΣ, ύψους 110 εκατ. ευρώ, ώστε να συμμορφωθεί με τα περιβαλλοντικά στάνταρντ της ΕΕ και να παραμείνει εν λειτουργία, έναντι μακροχρόνιας σύμβασης τροφοδοσίας της «Αλουμίνιον» - αλλά και όσων ενεργοβόρων βιομηχανιών επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα - έως το 2030 για ισχύ 300-400 MW, με σταθερό και φυσικά χαμηλό ενεργειακό κόστος. Μία επένδυση από την οποία ο όμιλος προσδοκά να βγει πολλαπλάσια κερδισμένος.

Σε ό,τι αφορά τη μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», η κατασκευή της αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019 και να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2ο εξάμηνο του 2020, με εγκατεστημένη ισχύ στα 660 MW, ενώ εκτιμάται ότι θα απασχολεί 130 εργαζόμενους.

Ανάδοχος του μεγάλου αυτού έργου, ύψους 1,39 δισ. ευρώ, είναι μια κοινοπραξία της οποίας ηγείται η ΤΕΡΝΑ ΑΕ με υπεργολάβους τις «Hitachi Power Europe GmbH», «Hitachi Ltd» Ιαπωνίας και «Hamon Environmental». Στο έργο κατασκευής της μονάδας απασχολούνται αυτήν την περίοδο περίπου 1.300 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους μέσω εργολάβων, με εξαντλητικά ωράρια, χαμηλούς μισθούς, απλήρωτες υπερωρίες, ελλιπή καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, εντατικοποίηση και απουσία μέτρων ασφαλείας, που οδηγούν σε συχνά εργατικά «ατυχήματα».

Τα όποια μέτρα προστασίας υπάρχουν, ήταν αποτέλεσμα του αγώνα του Συνδικάτου που δημιουργήθηκε και η εργοδοσία έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να το χτυπήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ