Σάββατο 21 Απρίλη 2018 - Κυριακή 22 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενισχύεται η δράση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας

Η εισήγηση του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην Ολομέλεια των Κομμάτων

Από τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Από τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Στην Ολομέλεια των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Απρίλη, εξετάστηκαν ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης και έγινε δημιουργική συζήτηση.

Οι άξονες που τέθηκαν εισηγητικά εμπλουτίστηκαν με ουσιαστικές προτάσεις, που αφορούν π.χ. την πραγματοποίηση ειδικής συνεδρίασης με θέμα την ανταλλαγή πείρας για την πάλη των ΚΚ στην κάθε χώρα, εκδήλωση για την ιστορική προσφορά των κομμουνιστών κ.ά.

Στην εισήγηση που παρουσίασε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ των άλλων αναφέρονται τα εξής:

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία καταβάλλει αξιόλογες προσπάθειες, αναδεικνύει τα καυτά προβλήματα που βασανίζουν την εργατική τάξη, τους λαούς, τη νεολαία και ενισχύει τη δράση της με κοινές τοποθετήσεις, συντονισμό ενεργειών αλλά και εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες, όπως είναι αυτή που έγινε στη Βαρσοβία κατά της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016, η εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών στο Βερολίνο το Μάη του 2017, η διεθνιστική επίσκεψη στην Παλαιστίνη το Μάρτη του 2018.

Η «Πρωτοβουλία» αντιπαλεύει τις δυσκολίες και έχει καθιερωθεί ως περιφερειακή μορφή συνεργασίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Ευρώπη, που προωθεί την ενότητα του κομμουνιστικού κινήματος και προσπαθεί να ισχυροποιήσει το συντονισμό της πάλης των κομμουνιστών, να δυναμώσει τους δεσμούς του κομμουνιστικού κινήματος με τους εργαζόμενους.

Αφίσα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Αφίσα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Αξιόλογο στοιχείο της δράσης της είναι η αποκάλυψη του ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η σύγκρουση με τη στρατηγική της, που είναι στρατηγική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων και στρέφεται κατά των λαών.

Τα κόμματα της «Πρωτοβουλίας» δίνουν τη δική τους μάχη στις χώρες τους με κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, συγκρούονται με την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών, είναι στο πλευρό των εργαζομένων και συμβάλλουν στην οργάνωση των εργατών κι εργατριών, στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης.

Αξιόλογες δράσεις των κομμάτων της «Πρωτοβουλίας» μέσα στο 2017

Τα κόμματά μας οργάνωσαν μέσα στο 2017 σημαντικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Οκτωβριανής Επανάστασης, που είναι οδηγός για τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες σε όλο τον κόσμο.

Ιδιαίτερα θέλουμε να σημειώσουμε τη σημαντική εκδήλωση που οργάνωσε το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ) τον περασμένο Αύγουστο στο Λένινγκραντ με τη συμμετοχή δεκάδων Κομμουνιστικών Κομμάτων και τη συμβολή της εκδήλωσης στη σύγχρονη ιδεολογικοπολιτική πάλη.

Σημαντική ήταν η δράση κομμάτων της «Πρωτοβουλίας» κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Συνεχίστηκε η αντιπαράθεση με φασιστικές, ρατσιστικές δυνάμεις, εκφράστηκε η αλληλεγγύη σε μετανάστες και πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Θέλουμε να χαιρετίσουμε την πάλη του ΚΚ Ιταλίας και το θετικό αποτέλεσμα που πέτυχε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και να τονίσουμε ότι οι Ιταλοί κομμουνιστές και κομμουνίστριες σε σύγκρουση με την ευρωκομμουνιστική διάβρωση και ξεπερνώντας εμπόδια του αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου, κατάφεραν να πάρουν μέρος για πρώτη φορά στο 57% των εκλογικών περιφερειών, συγκεντρώνοντας πάνω από 106.000 ψήφους, που είναι σοβαρή βάση για την ενδυνάμωση του κόμματος και την παραπέρα ανάπτυξη της πάλης στους εργασιακούς χώρους, στις λαϊκές γειτονιές, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Θέλουμε να χαιρετίσουμε τη σκληρή πάλη που δίνουν το ΚΚ Τουρκίας και η Κομμουνιστική Νεολαία, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν, κατά της κλιμακούμενης καταστολής των τουρκικών αρχών ενάντια στους κομμουνιστές.

Είμαστε στο πλευρό των συντρόφων μας του ΚΕΚΡ και της Κομσομόλ (RKSM-B), που έχουν απέναντί τους την προσπάθεια των ρωσικών αρχών να περιορίσουν, να καταστείλουν τη δράση τους, βάζοντας απαγορευτικούς όρους και εμποδίζοντας ακόμα και τη συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές.

Εκφράζουμε με σταθερότητα και συνέπεια τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη και στήριξη στα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που αντιμετωπίζουν διαρκείς αντικομμουνιστικές επιθέσεις, οι οποίες αποδεικνύουν τον ταξικό χαρακτήρα της αστικής δημοκρατίας και το φόβο της αστικής εξουσίας από την πάλη των κομμουνιστών, από τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες. Καταδικάζουμε την επίθεση που αντιμετωπίζει το ΚΚ Πολωνίας, τις διώξεις των στελεχών του που οδηγούνται στα δικαστήρια, σε στημένες δίκες και εκφράζουμε τη στήριξη στους συντρόφους μας.

Τα γεγονότα αυτά αναδεικνύουν πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική της ΕΕ, η οποία έχει υιοθετήσει ως επίσημη ιδεολογία τον αντικομμουνισμό και επιδίδεται σε οργανωμένες προσπάθειες ανιστόρητης εξίσωσης του φασιστικού τέρατος με τον κομμουνισμό, που είναι το μέλλον των λαών.

Τα κόμματα της «Πρωτοβουλίας» στηρίζουν σταθερά τον αγώνα που δίνει το ΚΚΕ στην Ελλάδα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κατά της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Και είναι σημαντικό στοιχείο η στήριξη και αλληλεγγύη που εκφράζεται στους αγώνες του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, το οποίο πρωταγωνιστεί στην πάλη του συνδικαλιστικού κινήματος σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την αντιλαϊκή πολιτική, σε αντιπαράθεση με τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Κάθε κόμμα έχει τη δική του, μεγαλύτερη ή μικρότερη, προσφορά, ανάλογα με τις συνθήκες και τις δυνατότητες που έχει κατακτήσει και θέλουμε να τονίσουμε πως είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό τους, πιστοί διεθνιστές που παλεύουν στη βάση της αρχής «προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε».

Για την παραπέρα ανάπτυξη της κοινής πάλης

Ζούμε σε μια περίοδο που οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί ισχυρών αλλά και άλλων καπιταλιστικών κρατών που κατέχουν χαμηλότερη θέση στο ιμπεριαλιστικό σύστημα οξύνονται και καλύπτουν διαρκώς και μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.

Στη βάση του ανταγωνισμού βρίσκονται ο στόχος της κερδοφορίας και της επέκτασης του πεδίου δράσης των μεγάλων οικονομικών ομίλων, οι αναδιατάξεις για την κατάκτηση πιο προωθημένων θέσεων και η διεκδίκηση καλύτερων όρων στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών, των δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας, των εμπορευμάτων, το μοίρασμα των αγορών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σημειώνεται αναβάθμιση της κούρσας των στρατιωτικών ερευνών και εξοπλισμών, με την αξιοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων και πυρηνικών όπλων. Στην κούρσα αυτή διακρίνονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, ενώ πολλές χώρες βρίσκονται σε πορεία ανανέωσης των εξοπλισμών τους. Συνολικά αυξάνονται οι δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και των άλλων στρατιωτικών μπλοκ σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Οι γενικότερες τάσεις στη διεθνή σκηνή σημαδεύουν τις περιοχές στις οποίες είναι σε εξέλιξη ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, ή έχουν διαμορφωθεί θερμές εστίες που έχουν μέσα τους το στοιχείο της κλιμάκωσης.

Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής συνεχίζεται ο αιματηρός 7χρονος πόλεμος στη Συρία, που κήρυξαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και το Ιράν, χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα, όπως κάνουν συστηματικά οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να δικαιολογήσουν τους πολέμους και τις επεμβάσεις κατά των λαών.

Σήμερα, έχει αποδειχθεί με πλήθος στοιχείων πως για πολλά χρόνια, με σχέδιο και διάθεση οικονομικών πόρων, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, γενικότερα οι μοναρχίες του Κόλπου έβαλαν τις βάσεις και δημιούργησαν την υποδομή για την εμφάνιση, τη χρηματοδότηση, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση εγκληματικών οργανώσεων, όπως το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος», στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για τον έλεγχο της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβύης, των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής.

Η ήττα του ISIS όχι μόνο δεν οδήγησε στον τερματισμό του πολέμου αλλά σηματοδοτεί μια νέα φάση στο μοίρασμα της λείας και στο διαμελισμό της Συρίας. Το τουρκικό κράτος στο όνομα της παρεμπόδισης κουρδικής αυτόνομης κρατικής οντότητας στη βόρεια Συρία χρησιμοποίησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδο Ελαίας», καταπάτησε και κατέκτησε συριακά εδάφη, εισέβαλε στην πόλη Αφρίν, διαμορφώνοντας βάση παραμονής στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, ενώ πληθαίνουν οι απειλές του Ερντογάν κατά του Ιράκ.

Καταδικάζουμε τις απειλές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και κρατών - μελών της ΕΕ ότι θα χτυπήσουν με πυραύλους τη Συρία και το λαό της, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα περί χρήσης χημικών από το συριακό στρατό. Τα κόμματα της «Πρωτοβουλίας» είναι σε επαγρύπνηση και παίρνουν τα αναγκαία μέτρα για να καταδικαστεί μαζικά η ιμπεριαλιστική επίθεση και να οργανωθούν διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις σε κάθε χώρα κατά του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις σε κάθε χώρα, να εκφραστεί μαζικά διεθνιστική αλληλεγγύη στο λαό της Συρίας.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ καταδικάζει την επιθετικότητα του Ισραήλ και τη συνεχιζόμενη κατοχή της Παλαιστινιακής γης, την επικίνδυνη πολιτική των ΗΠΑ και την απαράδεκτη θέση τους για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και στηρίζουμε τον αγώνα του για ανεξάρτητο, κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του Ιούνη του 1967.

Χαρακτηριστικά στοιχεία των εξελίξεων στα Βαλκάνια είναι η επέκταση των θέσεων των ΗΠΑ και η ισχυροποίηση της στρατιωτικής τους παρουσίας (π.χ. μεγάλες στρατιωτικές βάσεις), η προώθηση του σχεδιασμού για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η ένταξη νέων κρατών όπως η FYROM στο ΝΑΤΟ. Μέσα από τη λεγόμενη «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» υπηρετούνται ο στόχος ελέγχου της περιοχής και η αποδυνάμωση της παρουσίας της Ρωσίας, που έχει παραδοσιακές σχέσεις με βαλκανικές χώρες, αλλά και ο περιορισμός της δραστηριότητας της Κίνας που χρησιμοποιεί το λεγόμενο «δρόμο του μεταξιού» για την επέκταση των συμφερόντων των κινεζικών μονοπωλίων.

Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στηρίζει την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και επεκτείνει τη δράση του σε μια ευρύτερη περιοχή προωθώντας στρατιωτικές δυνάμεις και δημιουργώντας υποδομές που εντάσσονται σε σχεδιασμό περικύκλωσης της Ρωσίας.

Η ΕΕ, παράλληλα με την αντεργατική - αντιλαϊκή στρατηγική της κατά των εργασιακών, κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, προωθεί την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) και στην πράξη αποδεικνύεται ότι η διακρατική αυτή ένωση του κεφαλαίου στρατιωτικοποιείται παραπέρα, συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ αλλά διαμορφώνει και το δικό της αυτόνομο στρατιωτικο-πολεμικό μηχανισμό κατά των λαών με χαρακτηριστικά στοιχεία τη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO), το ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας, μονάδες του αποκαλούμενου Ευρωστρατού.

Μπροστά στην επικίνδυνη αυτή κατάσταση η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία δουλεύει σταθερά για την ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των αιτιών που τους προκαλούν, κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προσηλωμένη στη θέση για καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθιερώνουν.

Για γερές βάσεις σε κάθε χώρα

Πολλά ΚΚ έδωσαν τη μάχη στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης και σήμερα απαιτείται προσαρμογή στην πάλη μας για να αντιμετωπίσουμε τα νέα ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα που ανακύπτουν στις συνθήκες της ασθενικής ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας και της προσπάθειας αξιοποίησής της από τις αστικές κυβερνήσεις.

Οι εξελίξεις είναι σύνθετες, τα καπιταλιστικά επιτελεία ανησυχούν για τις εξελίξεις στην οικονομία λόγω των επιδράσεων και των συνεπειών των ανταγωνισμών, του «οικονομικού πολέμου» που είναι σε εξέλιξη και ενδυναμώνεται με την πολιτική Τραμπ, την επιβολή πρόσθετων δασμών π.χ. στο χάλυβα και το αλουμίνιο, την απάντηση της ΕΕ, της Κίνας κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση σημειώνουμε ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει κριτήριο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, των μεσαίων στρωμάτων της πόλης. Η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν ήταν ποτέ και δεν μπορεί να είναι δίκαιη, είχε και θα έχει τη σφραγίδα της εκμετάλλευσης της εργασίας από το κεφάλαιο. Οι κομμουνιστές εντείνουν την πάλη τους για τη χειραφέτηση των εργαζομένων, για την οργάνωσή τους και την ανάπτυξη της ταξικής πάλης.

Μέσα από τις διεθνείς εξελίξεις και τις εξελίξεις σε κάθε χώρα αποδεικνύεται αναμφισβήτητα ότι ο καπιταλισμός γίνεται πιο αντιδραστικός και επικίνδυνος, επιβεβαιώνοντας διαρκώς αυτό που η «Πρωτοβουλία» έχει σημειώσει από την πρώτη στιγμή της γέννησής της, ότι το εκμεταλλευτικό σύστημα γεννάει πολέμους, κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και προσφυγιά, ότι καμία αστική κυβέρνηση δεν μπορεί να εξυγιάνει το σάπιο αυτό σύστημα.

Ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος και θεμελιακό καθήκον των κομμουνιστών είναι να πρωτοστατούν στην καθημερινή πάλη για τη συγκέντρωση και προετοιμασία εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, να συνειδητοποιείται η αναγκαιότητα της πάλης για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες του συντονισμού της δράσης, έχουμε κάνει βήματα αλλά θα χρειαστεί να συζητάμε περισσότερο τις ελλείψεις και τις αδυναμίες και να παίρνουμε μέτρα για την ενίσχυση της κοινής δράσης επιμένοντας να βάζει κάθε κόμμα γερές βάσεις στον τόπο του, να κτίζει οργανώσεις και ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη, να δίνει περισσότερη βοήθεια στις κομμουνιστικές νεολαίες, να συμβάλλει στη συγκρότηση οργανώσεων νέων κομμουνιστών όπου δεν έχουν συγκροτηθεί.

Παρεμβάσεις της Γραμματείας της «Πρωτοβουλίας»

Η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας συγκέντρωσε την προσοχή της σε βασικά ζητήματα και μεταξύ των δραστηριοτήτων μέσα στο 2017 μέχρι σήμερα, σημειώνουμε:

-- Την έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών της Ελλάδας.

-- Την ανακοίνωση για τη μέρα πάλης της γυναίκας στις 8 Μάρτη.

-- Την κριτική τοποθέτηση για την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης και της συγκρότησης της ΕΟΚ.

-- Την οργάνωση της εκδήλωσης για την 72η επέτειο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών στο Βερολίνο.

-- Τη δήλωση για τα ζητήματα της Εκπαίδευσης.

-- Το μήνυμα για τα 100 χρόνια της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

-- Την τοποθέτηση κατά της στρατιωτικοποίησης και της επιθετικότητας της ΕΕ.

-- Την έκφραση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και την απαίτηση για την άμεση απελευθέρωση της 16χρονης αγωνίστριας Αχέντ Ταμίμι.

-- Την ανακοίνωση για τα 75 χρόνια από τη μάχη του Στάλινγκραντ και τη συμβολή της στην ήττα του ναζισμού.

-- Την παρέμβαση ενάντια στις αντικομμουνιστικές διώξεις στο ΚΚ Πολωνίας και τα στελέχη του.

-- Την επίσκεψη αντιπροσωπείας κομμάτων της «Πρωτοβουλίας» στην Παλαιστίνη στις 21 - 23 Μάρτη '18.

-- Ετοιμάζεται παρέμβαση για την υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος.

Αξιοποιώντας την πείρα που συγκεντρώσαμε μπορούμε την επόμενη περίοδο να εντείνουμε την προσπάθεια και να σχεδιάσουμε τη δράση μας συγκεντρώνοντας την προσοχή μας στους ακόλουθους άξονες:

Για τον προγραμματισμό δράσης

Συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων και ένταση της πάλης κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, επιμονή να πάρει μαζικό χαρακτήρα η πάλη κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κατά των ξένων στρατιωτικών βάσεων, να μην συμμετέχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις των χωρών μας σε αποστολές στο εξωτερικό.

Προετοιμασία ενεργειών κατά της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον ερχόμενο Ιούλη και μαζική καταγγελία της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ.

Κλιμάκωση της πάλης κατά του αντικομμουνισμού και εξέταση των δυνατοτήτων για την οργάνωση κοινής εκδήλωσης μέσα στο 2018, που θα προβληθούν η ιστορική προσφορά των κομμουνιστών, τα επιτεύγματα, οι κατακτήσεις του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες.

Διαμόρφωση σχεδίου ανάπτυξης της δουλειάς των κομμουνιστών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ισχυροποίηση της παρέμβασης μέσα στους εργασιακούς χώρους.

Συνέχιση της διεθνιστικής αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και μαζική καταδίκη της ισραηλινής κατοχής.

Αυτοτελής δουλειά και συμμετοχή στη δράση του ταξικού κινήματος για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Ανάδειξη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών στην Υγεία και την Παιδεία.

Από καιρό πριν έχει εκφραστεί θετικός προβληματισμός για την οικοδόμηση σχέσεων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας με ΚΚ εκτός Ευρώπης, με τα οποία στον έναν ή τον άλλο βαθμό υπάρχει συμφωνία στην πάλη κατά της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστικής ένωσης, προσέγγιση σε ιδεολογικές, πολιτικές θέσεις, έχουν σαφή προσανατολισμό και παλεύουν κατά του καπιταλισμού, για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Πολλά κόμματα της «Πρωτοβουλίας» έχουν οικοδομήσει τέτοιες σχέσεις με ΚΚ εκτός Ευρώπης, έχουμε πείρα και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε.

Σήμερα, εκτιμούμε πως πρέπει να ανοίξει αυτό το θέμα, να γίνει η πρώτη συζήτηση και να καταλήξουμε ότι ανοίγουμε το δρόμο του συντονισμού της δράσης ώστε πιο ουσιαστικά στην πορεία να επικοινωνήσουμε με άλλα ΚΚ και γενικότερα να κάνουμε τις αναγκαίες ενέργειες την επόμενη περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ