Κυριακή 11 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην τελική ευθεία η αντιδραστική μεταρρύθμιση

Αύριο Δευτέρα ή Τρίτη δημοσιοποιείται το σχετικό νομοσχέδιο και ως το τέλος της βδομάδας ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης

Το σκληρό πρόσωπο μιας βαθιά αντιλαϊκής και βάρβαρης αντεργατικής πολιτικής περιγράφεται ανάγλυφα στο σχέδιο για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, γνωστή με το όνομα «Καλλικράτης», που έχει μπει στην τελική ευθεία προς δημοσιοποίηση στην ολοκληρωμένη της μορφή.

Το τελικό κείμενο του σχετικού νομοσχεδίου (πολυνομοσχεδίου για την ακρίβεια) έχει ήδη συνταχθεί. Πρόκειται για ένα κείμενο 300 άρθρων και η δημοσιοποίησή του αναμένεται για αύριο ή την Τρίτη - ενδεχομένως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό - ενώ, το αργότερο, μέχρι το τέλος της βδομάδας θα δημοσιοποιηθεί και το περιβόητο χωροταξικό, δηλαδή ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας. Θα ακολουθήσει η λεγόμενη διαβούλευση τόσο επί του νομοσχεδίου όσο και επί του χωροταξικού και μέσα στο Μάη - σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς - το όλο εγχείρημα θα έχει κατατεθεί και ψηφιστεί στη Βουλή.

Η ...καλλικράτειος αυτοδιοίκηση

Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης θα περιλαμβάνει δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη νέα δομή της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης. Ο πρώτος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αποτελείται από 370 δήμους (από 1.034 που είναι σήμερα) ενώ καταργείται πλήρως ο θεσμός των κοινοτήτων. Ο δεύτερος βαθμός θα αποτελείται από 13 περιφέρειες με αιρετά όργανα. Τέλος, η αποκεντρωμένη διοικητική δομή του κράτους θα αποτελείται από 7 περιφερειακές διοικήσεις (γενικές διοικήσεις ονομάζονταν στο αρχικό σχέδιο του «Καλλικράτη») που θα αντικαταστήσουν τη σημερινή δομή των 13 Περιφερειών.

Αναφορικά με τη μητροπολιτική αυτοδιοίκηση φαίνεται ότι υπάρχει αρκετός δρόμος ώστε αυτή να υλοποιηθεί σύμφωνα με τους σχεδιασμούς όσων την υποστηρίζουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά την Αθήνα, η μητροπολιτική διακυβέρνηση, όπως προβλέπεται στο τελικό νομοσχέδιο του «Καλλικράτη», θα ταυτίζεται με τη σημερινή Περιφέρεια Αττικής. Για να μπορέσει ο νέος περιφερειάρχης Αττικής να αποκτήσει μητροπολιτικές εξουσίες, θα πρέπει να γίνει - από την κεντρική διοίκηση προς την περιφερειακή αυτοδιοίκηση - μαζική μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων. Το θέμα αυτό δεν αντιμετωπίζεται επί του παρόντος από το προαναφερόμενο νομοσχέδιο και η κυβέρνηση το μεταθέτει προς επίλυση στα επόμενα χρόνια.

Για τη Θεσσαλονίκη δεν κατέστη δυνατόν να συγκροτηθεί ένα σχήμα μητροπολιτικής διακυβέρνησης. Ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι το ζήτημα σκόνταψε στην αδυναμία των τοπικών αυτοδιοικητικών παραγόντων να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Ετσι, στο νομοσχέδιο του «Καλλικράτη» απλώς θίγεται το θέμα, αφού προβλέπεται ότι η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης θα έχει ορισμένες ειδικές αρμοδιότητες που θα παραπέμπουν σε λειτουργία μελλοντικού μητροπολιτικού σχήματος.

Στο νομοσχέδιο ακόμη προβλέπεται η αλλαγή του εκλογικού συστήματος για τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών, με την κατάργηση του σημερινού καλπονοθευτικού 42% και την επαναφορά του παλιού καλπονοθευτικού και εκβιαστικού εκλογικού συστήματος του 50+1%, που στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγούσε στον εκβιασμό της δεύτερης Κυριακής όπου η αναμέτρηση γινόταν μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων.

Το νομοσχέδιο ορίζει εκλογική περιφέρεια για τις τοπικές εκλογές τον παλιό (δηλαδή τον σημερινό) δήμο, πράγμα που σημαίνει πως αν ένας καλλικράτειος δήμος αποτελείται π.χ. από τρεις σημερινούς δήμους, στις τοπικές εκλογές οι τρεις αυτοί δήμοι θα αποτελέσουν τρεις εκλογικές περιφέρειες που η κάθε μία θα έχει δικούς της υποψηφίους. Ακόμα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι αναφορικά με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, οι τοπικοί αντιπεριφερειάρχες θα ορίζονται εξαρχής - θα είναι δηλαδή γνωστοί πριν τις εκλογές - και δε θα χρειάζονται σταυρό προτίμησης.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στο δρόμο

Ο «Καλλικράτης» αποτελεί εφιάλτη για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο - πλευρές του οποίου έχουν γίνει γνωστές με κυβερνητικές διαρροές προς τον Τύπο (δημοσιεύματα, δηλαδή, που δεν έχουν διαψευστεί) πάνω από 200.000 εργαζόμενοι που σήμερα εργάζονται στους ΟΤΑ και στο Δημόσιο θα απολυθούν ή θα μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται δραστικός περιορισμός των φορέων που σήμερα υπάρχουν και λειτουργούν στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και εκείνων που θα μεταφερθούν από την κεντρική διοίκηση προς τους νέους ΟΤΑ. Αναλυτικότερα προβλέπεται:

  • Το κλείσιμο όλων ανεξαιρέτως των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου στους ΟΤΑ.
  • Η αναστολή λειτουργίας περίπου 1.800 δημοτικών επιχειρήσεων.
  • Το κλείσιμο των 46 μονομετοχικών ΑΕ των ΟΤΑ.
  • Η κατάργηση περίπου 900 σχολικών επιτρόπων μετά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τα σχολικά κτίρια στους δήμους.

Οι μόνες επιχειρήσεις των ΟΤΑ που, μάλλον, θα συνεχίζουν να υπάρχουν, για κάποιο χρονικό διάστημα, και με τη νέα αυτοδιοικητική δομή είναι οι κοινωφελείς. Ο λόγος διατήρησής τους εδράζεται στο γεγονός ότι ήδη εκτελούν κάποια κοινοτικά προγράμματα και μια ενδεχόμενη κατάργησή τους θα οδηγούσε σε απώλεια κοινοτικών πόρων.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω θα είναι να βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στο δρόμο, κυρίως συμβασιούχοι και εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου Ιδιωτικού Δικαίου. Οι μόνοι που, προς το παρόν, δεν προβλέπεται να θιγούν είναι οι μόνιμοι υπάλληλοι δεδομένου ότι υπάρχει συνταγματικό κώλυμα. Εντούτοις, και γι' αυτούς η κυβέρνηση κάνει ανάλογους σχεδιασμούς, αναζητώντας τη φόρμουλα εκείνη που θα της επιτρέψει να αυξήσει τον αριθμό των απολύσεων και να μειώσει ουσιαστικά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, κάτι που άλλωστε έχει ζητηθεί κατά καιρούς με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΔΝΤ - από τους συνεταίρους δηλαδή στον περιβόητο μηχανισμό «στήριξης» της ελληνικής οικονομίας που αποφάσισε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Πρόσφατα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος υποστήριξε κατ' επανάληψη ότι δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα για την απόλυση μονίμων υπαλλήλων των οποίων η οργανική θέση στο Δημόσιο έχει καταργηθεί. Την ίδια άποψη υποστήριξε, τη Μεγάλη Βδομάδα, σε συνέντευξή του στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» και ο Συνήγορος του Πολίτη Γ. Καμίνης. Ετσι, στη βάση αυτής της άποψης, οι συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών στους νέους ΟΤΑ, η μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στην Αυτοδιοίκηση και η δημιουργία - κατά συνέπεια - νέων οργανισμών οδηγεί στην κατάργηση χιλιάδων μόνιμων θέσεων και στη δημιουργία νέων οργανικών θέσεων, άρα σε πλήθος απολύσεων μονίμων υπαλλήλων.


Γιώργος ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ