Κυριακή 11 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εικονική πραγματικότητα για Γερμανούς άνεργους

Εικονική πραγματικότητα, η οποία όμως επ' ουδενί μπορεί να κατευνάσει... τα «τύμπανα της κοιλιάς» είναι η «λύση» που βρήκαν το γερμανικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί του υπηρέτες για μακροχρόνια ανέργους. Ενα εικονικό σούπερ μάρκετ στο οποίο υποτίθεται εκπαιδεύονται άνεργοι, ώστε να μπορέσουν να βγουν ξανά στην αγορά εργασίας. Η εκπαίδευσή τους: να τακτοποιούν προϊόντα στα ράφια, να οδηγούν φορτωτικά μηχανήματα, να μετακινούν καρότσια, αλλά και να δέχονται εντολές!

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δουλεύουν περίπου 40 ώρες κάθε βδομάδα για 6 έως 9 μήνες και επιβλέπονται από κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ το κόστος του προγράμματος της εικονικής πραγματικότητας που χρηματοδοτείται από τον γερμανικό Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ανέρχεται σε εκατομμύρια. Οχι σε πραγματικές θέσεις εργασίας αλλά σε ...προσομοίωσή τους. Δηλαδή, οι άνεργοι αγοράζουν και πωλούν φουσκωτό «τυρί» και τακτοποιούν άδεια μπουκάλια και κουτιά...

Οι άνεργοι που εκπαιδεύονται στο εικονικό σούπερ μάρκετ του Ανόβερο παίρνουν μια βεβαίωση παρακολούθησης, η οποία χρησιμοποιείται ως συστατική επιστολή για έναν μελλοντικό εργοδότη. Στην περίπτωση που οι εκπαιδευόμενοι αποτύχουν να τελειώσουν το πρόγραμμα υπάρχουν κυρώσεις, όπως η μείωση του επιδόματος ανεργίας τους. Πολλοί από τους συμμετέχοντες χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα «ανόητο» και «εξευτελιστικό», ενώ μερίδα αυτών αποφεύγει να αποκαλύψει σε φίλους και γνωστούς ότι λαμβάνει μέρος σε αυτό. Πάντως, τα αποτελέσματα του προγράμματος μέχρι στιγμής είναι αμφιλεγόμενα, καθώς από τους συνολικά 161 άνεργους που το έχουν παρακολουθήσει, μόλις οι 14 έχουν βρει προσωρινή απασχόληση, ως αποθηκάριοι κυρίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ