ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΓΕ
Απέλυσε 15 εργαζόμενους

Με κέρδη 6,2 εκατ. ευρώ το Α' εξάμηνο του 2009 η εταιρεία

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις, έξω από τις πύλες του εργοστασίου της ΦΑΓΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις, έξω από τις πύλες του εργοστασίου της ΦΑΓΕ
Στην απόλυση 15 εργαζομένων προχώρησε προχτές η εταιρεία ΦΑΓΕ, με την αιτιολογία ότι ...περισσεύουν! Αμεση ήταν η αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων ΦΑΓΕ. Το ΔΣ συνεδρίασε και αποφάσισε να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση αύριο, Κυριακή 11 Απρίλη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του σωματείου, για να αποφασίσουν την αγωνιστική απάντηση που θα δώσουν στην εργοδοσία. Υπογραμμίζοντας ότι η εργοδοσία, με αυτές τις απολύσεις, στόχο έχει «την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, να αντικαταστήσει όλους αυτούς τους εργαζόμενους με άλλους, με φθηνότερο μεροκάματο, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τα κέρδη της, εντατικοποιώντας ακόμη περισσότερο την εργασία μας».

Η εταιρεία αποφάσισε να καταργήσει τη βραδινή βάρδια του τμήματος συσκευασίας, όπου απασχολούνται συνολικά 30 εργαζόμενοι. Με τις απολύσεις μειώνει το προσωπικό και εντατικοποιεί την εργασία, μεταφέροντας όλη τη δουλειά σε δύο βάρδιες. Παράλληλα, απέλυσε κι άλλους εργαζομένους από τις αποθήκες. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα μας είπε ένας απ' τους απολυμένους: «Χτες (σ.σ.: προχτές) γύρω στις 4 το απόγευμα ήρθε και με βρήκε ο διευθυντής προσωπικού και μου λέει "σταματάς για λόγους μείωσης προσωπικού". Τώρα εγώ θα μείνω στο δρόμο, στην κυριολεξία. Στο ενοίκιο μένω, με κυνηγάνε οι τράπεζες για χρέη. Τέλειωσα».

«Οι απολύσεις αυτές», σημειώνει στον «Ρ» ο Αποστόλης Γαρμπής, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νομού Αττικής, «έρχονται σε συνέχεια των αποφάσεων κυβέρνησης και ΕΕ, για ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης, για περισσότερες απολύσεις, για αλλαγή εργασιακών σχέσεων». Ο Στέργιος Χύτος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΦΑΓΕ, τόνισε: «Δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων για την ανάκληση των απολύσεων. Να γυρίσουν οι εργαζόμενοι πίσω στη δουλειά τους».

Να υπενθυμίσουμε ότι η εργοδοσία της ΦΑΓΕ (όμιλος Φιλίππου) είχε προχωρήσει και τον περασμένο Οκτώβρη σε άλλες 18 απολύσεις. Την ίδια στιγμή, όμως - κι εν μέσω κρίσης - η ΦΑΓΕ έχει κέρδη που αγγίζουν τα 6,2 εκατομμύρια ευρώ το Α' εξάμηνο του 2009. Αλλά και στην ΕΒΓΑ (μέλος του Ομίλου) έχει προχωρήσει σε απολύσεις 30 εργαζομένων τα τελευταία χρόνια. Συνολικά, στον κλάδο, υπάρχει μπαράζ απολύσεων και μέσα σε ένα τρίμηνο - από τις αρχές του χρόνου - μόνο στην Αττική έχουν φτάσει τις 70! Στο «ΝΙΚΑ», για παράδειγμα, απολύθηκαν 16 εργάτες, ενώ στον «ΥΦΑΝΤΗ», άλλοι 16.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»
Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού

Με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση συναντήθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ

Μπροστά σε μεγάλα προβλήματα που ζητούν επειγόντως λύσεις βρίσκεται το Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών «Αγιος Δημήτριος», στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, όπως διαπίστωσε κατά τη χθεσινή του περιοδεία κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την βουλευτή Σοφία Καλαντίδου.

Τεράστια είναι η έλλειψη προσωπικού και ιδιαίτερα προσωπικού φροντίδας για τα παιδιά με νοητική υστέρηση και κινητικές δυσκολίες που φιλοξενούνται στο Κέντρο. Υπάρχουν συνταξιοδοτήσεις και μετατάξεις, αλλά νέο προσωπικό δεν έρχεται, παρόλο που κατά καιρούς ανακοινώνονται και προκηρύσσονται θέσεις. Ετσι, με το παλιό οργανόγραμμα κενές είναι 17 θέσεις, στην πραγματικότητα, όμως, χρειάζεται να καλυφθούν άμεσα πάνω από 30. Στη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι οι εργαζόμενοι του Κέντρου δε δικαιούνται να ξεκουραστούν, ούτε να αρρωστήσουν, γιατί δεν υπάρχουν αντικαταστάτες και τα παιδιά θα μείνουν χωρίς περίθαλψη. Πέρα από την καθημερινή φροντίδα, χρειάζονται περισσότεροι εργαζόμενοι για τη φυσιοθεραπεία - εργοθεραπεία, τις εξωτερικές δραστηριότητες κλπ. Επίσης ένα μικρό μέρος του προσωπικού είναι συμβασιούχοι, που έχουν να πληρωθούν από το Νοέμβρη, οπότε είχαν λήξει οι συμβάσεις τους. Η παρουσία τους, όμως, έχει κριθεί τόσο απαραίτητη που μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τις ενέργειες της διοίκησης του Κέντρου αναμένεται η ανανέωση των συμβάσεών τους.

Σημειώνεται ότι στο ΚΕΠΕΠ, αν και θα πρέπει να φιλοξενούνται παιδιά ηλικίας από 2 έως 18 ετών, ο μέσος όρος ηλικίας των φιλοξενούμενων ατόμων είναι τα 35 χρόνια. Κι αυτό γιατί μετά τα 18 τους χρόνια δεν υπάρχουν οι δομές εκείνες που θα μπορούσαν να πάνε τα παιδιά αυτά. Οι εργαζόμενοι ζητούν να γίνει ένας ξενώνας για τα άτομα αυτά, ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται περισσότερα παιδιά που έχουν ανάγκη το Κέντρο και να μην υπάρχει λίστα αναμονής.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΠΛΑΙΣΙΟ: Απεργία την ερχόμενη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου κουφωμάτων ΠΛΑΙΣΙΟ στη Θεσσαλονίκη, με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων τεσσάρων συναδέλφων τους. Η εταιρεία πέρσι είχε επιχειρήσει να επιβάλει την εκ περιτροπής εργασία, η οποία τελικά δεν πέρασε μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΕΒΕ: Την ετήσια τακτική απολογιστική της συνέλευση πραγματοποιεί την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Απρίλη, στις 9.30 το πρωί η Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθηνών. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Ενωσης (Σωκράτους 23, 4ος όροφος).

«ΑΝΤΩΝΙΟΥ»: Στην απόλυση του ταμία του κλαδικού Συνδικάτου Λιθογράφων Νομού Μαγνησίας προχώρησε η εταιρεία «ΑΝΤΩΝΙΟΥ», μετά την άρνησή του να αποδεχθεί την αλλαγή ωραρίου που απαιτούσε η εργοδοσία (από συνεχές σε «σπαστό»). Η διοίκηση του συνδικάτου σημειώνει ότι πρόκειται για συνδικαλιστική απόλυση, παράνομη και καταχρηστική. Κάλεσε την εργοδοσία σε τριμερή συνάντηση, μεθαύριο Δευτέρα. Επίσης, η διοίκηση θα συναντηθεί για το θέμα με τη Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Ανακύκλωση του αδιεξόδου με ανάθεση

Με ανακύκλωση του αδιεξόδου της ανάθεσης της καθαριότητας σε ιδιωτικό συνεργείο επιχείρησε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Νοσοκομείου Μεσολογγίου, μετά την αποχώρηση του προηγούμενου ιδιωτικού συνεργείου επειδή δεν του καταβλήθηκαν τα προβλεπόμενα κονδύλια απ' τον Οκτώβρη του 2009.

Οπως ανακοίνωσε στο Σωματείο των Εργαζομένων ο απερχόμενος διοικητής του νοσοκομείου κ. Κονίδης, προχώρησε σε ένα εκ των ενόντων μειοδοτικό διαγωνισμό και έτσι ανατέθηκε η καθαριότητα για δύο μήνες, μέχρι να διευθετηθεί το θέμα. Ομως τα κονδύλια που διασφαλίστηκαν είναι για 7.500 ευρώ το μήνα, έναντι 27.330 ευρώ που είχε συμφωνηθεί με το προηγούμενο συνεργείο με 15 καθαρίστριες. Αποτέλεσμα και αυτής της περικοπής, που υπακούει στις γενικότερες περικοπές του «εξορθολογισμού» των δαπανών Υγείας, είναι το νέο συνεργείο να διαθέτει μόνο δύο καθαρίστριες στην πρωινή βάρδια, «που δεν φτάνουν ούτε να περπατήσουν κι όχι να καθαρίσουν ένα νοσοκομείο 300 κλινών» όπως δήλωσε στο «Ρ» ο Παναγιώτης Νικολόπουλος, μέλος του απερχόμενου ΔΣ του Σωματείου και υποψήφιος με την «Ταξική Συσπείρωση» στις εκλογές που θα γίνουν στις 15 Απρίλη 2010.

«Η περίπτωση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου φέρνει στην επιφάνεια με σφοδρότητα τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων τομέων στα δημόσια νοσοκομεία και την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων» υπογράμμισε ο Π. Νικολόπουλος, καλώντας τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο να ενισχύσουν και με την ψήφο τους την «Ταξική Συσπείρωση», που «διεκδικεί την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με αξιοπρεπείς αμοιβές και με συνέπεια αγωνίζεται ενάντια στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας».

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Πύρινο πλήγμα στην αιμοδοσία

Την ανάγκη επανεξέτασης και επανασχεδιασμού της πυροπροστασίας στον «Ευαγγελισμό» θέτει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, καθώς είναι το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τα τρία τελευταία χρόνια.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από ψυγείο που αποθηκεύονται οι πορτοκαλάδες για τους αιμοδότες και αντιμετωπίστηκε αμέσως απ' το προσωπικό που εφημέρευε, την πυρασφάλεια του νοσοκομείου και την Πυροσβεστική. Ωστόσο όμως πυρκαγιά σημειώθηκε πριν τρία χρόνια και στο ακτινολογικό εργαστήριο για το οποίο χρειάστηκε λειτουργία σε άλλο χώρο.

Η πυρκαγιά αυτή αποτελεί ισχυρό πλήγμα για την αιμοδοσία του νοσοκομείου, η οποία λόγω της έλλειψης του προσωπικού σταμάτησε τις απογευματινές αιμοληψίες και τη μοναδική βάρδια της Κυριακής απ' το Μάη του 2008. Αντί, δηλαδή, να λειτουργούν 12 βάρδιες τις 7 μέρες της βδομάδας τώρα λειτουργούν 6 βάρδιες τις 6 μέρες. Η έλλειψη προσωπικού βρίσκεται στο 46% κάτω του προβλεπόμενου ορίου. Το σταμάτημα των απογευματινών αιμοληψιών μείωσε ήδη τους αιμοδότες κατά 35% καθώς δεν μπορούν να προσέλθουν στο νοσοκομείο τις πρωινές ώρες.

Τέλος, με ρυθμό χελώνας προχωρά και η αποπεράτωση των νέων χώρων όπου έχει εγκατασταθεί η αιμοδοσία καθώς δε δίνονται τα απαραίτητα κονδύλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ