ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβερνητικά ευχολόγια για τη Σάμο

Πολυμελές κλιμάκιο υπουργών και υφυπουργών πήγε χτες στο πολύπαθο νησί, χωρίς, όμως, να προσθέσει τίποτα συγκεκριμένο στα μέτρα - κοροϊδία, που εξαγγέλθηκαν στις 21 Ιούλη

Πήγαν μια κουστωδία υπουργοί στη Σάμο, για να εξαγγείλουν τα «συμπληρωματικά» μέτρα αποκατάστασης των πυρόπληκτων, αλλά, όπως αποδείχτηκε, στόχος τους ήταν μόνο να ακουστεί σε όλη τη χώρα ότι η καλή κυβέρνηση φροντίζει για τους άτυχους που καταστράφηκε το βιος τους και όχι η ουσία του προβλήματος. Γι' αυτό και οι «εξαγγελίες» συνοδεύτηκαν με πολλά περί «ευαισθησίας της κυβέρνησης», περί «ιδιαιτερότητας της Σάμου και της ανάγκης στήριξης της οικονομίας της» κλπ., αλλά παρέμειναν σκοπίμως γενικές και «στον αέρα». Γι' αυτό και στη σχετική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από το κλιμάκιο των υπουργών, οι δημοσιογράφοι άκουγαν εντελώς γενικά για τα «ειδικά μέτρα» και όταν τα ζήτησαν γραπτά ...δεν υπήρχαν.

Οι υπουργοί Εσωτερικών Β. Παπανδρέου, Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, Αιγαίου Ν. Σηφουνάκης, οι υφυπουργοί Οικονομικών Γ. Δρυς, Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτης, ΠΕΧΩΔΕ Ν. Αλευράς, Υγείας Δ. Θάνος οι γγ Ι. Πανοπούλου και Π. Θεοφανόπουλος, επισκέφτηκαν χτες το νησί, με σκοπό να έχουν διαδοχικές συναντήσεις με φορείς του νησιού και να ανακοινώσουν ειδικό πρόγραμμα μέτρων για το νησί που πρόσφατα πλήγηκε ανεπανόρθωτα από τις φωτιές. Ομως, το πρόγραμμα των συναντήσεων δεν τηρήθηκε, οι διαδοχικές συναντήσεις μεταβλήθηκαν σε μία με όλους, όπου κανείς δεν μπορούσε να ακούσει κανέναν και το μόνο που έκανε το κυβερνητικό κλιμάκιο ήταν να συγκεντρώσει τα υπομνήματα των φορέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «ειδικά» μέτρα δεν είναι παρά μόνο μικροβελτιώσεις, άνευ σημασίας, αυτών που είχαν εξαγγελθεί προ ημερών για όλη την Ελλάδα. Οπως ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με καταστροφή των εκμεταλλεύσεών τους κατά 40 - 60% θα πάρουν προσαυξημένη αποζημίωση κατά 25% και όσων η καταστροφή είναι 60 - 80% αποζημίωση προσαυξημένη κατά 50%. Οι υπόλοιποι θα πάρουν τα αρχικώς εξαγγελθέντα, με την προϋπόθεση ότι η καταστροφή θα ξεπερνά το 25% της συνολικής ιδιοκτησίας σε ομοειδή καλλιέργεια, ενώ θα τηρηθούν απαρέγκλιτα όλες οι εγκύκλιοι για τις προϋποθέσεις και τους όρους ένταξης των πληγέντων στα μέτρα.

Η Β. Παπανδρέου τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ότι πρέπει να γίνει πρώτα η εξατομίκευση των ζημιών. Ειπώθηκε, επίσης, ότι τα μέτρα επεκτείνονται στο σύνολο των δραστηριοποιούμενων στη Σάμο επιχειρήσεων και αγροτών και όχι μόνο στους πληγέντες, αλλά χωρίς να διευκρινιστεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Το μόνο συγκεκριμένο που ειπώθηκε, αν μπορεί βέβαια να θεωρείται και στην πράξη ως τέτοιο, είναι ότι θα διατεθεί ποσό ενός δισ. δραχμών για αντιπλημμυρικά έργα. Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών δεν αναφέρεται συγκεκριμένο ποσόν.

Ακόμη, εξαγγέλθηκε ότι κεφαλαιοποιούνται χωρίς προσαύξηση οι οφειλές επιχειρήσεων προς ΔΟΥ και ΙΚΑ και η εξόφλησή τους μπορεί να γίνει σε 24 μηνιαίες δόσεις και σε ό,τι αφορά τον τουρισμό ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση ειδικού προγράμματος προβολής της Σάμου από τον ΕΟΤ, καθώς και η υλοποίηση προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.

Πάντως και με τις όποιες προσαυξήσεις, οι αποζημιώσεις παραμένουν ψευτοαποζημιώσεις και το γεγονός ότι θα δοθούν (το πότε δεν το γνωρίζει κανένας) μόνο για την παραγωγή της φετινής χρονιάς, κάνει την κοροϊδία μεγαλύτερη. Γιατί ούτε καλύπτουν τις ζημιές που έγιναν στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και κυρίως δεν εξασφαλίζουν την επιβίωση των πυρόπληκτων αγροτοκτηνοτρόφων, μέχρι να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Οπως σχολίαζαν εκπρόσωποι των αγροτών, μετά τις εξαγγελίες του κυβερνητικού κλιμακίου, τα διαφαινόμενα «πρόσθετα» μέτρα δεν είναι παρά «στάχτη στα μάτια των παραγωγών» και προσπάθεια να προκληθεί σύγχυση, ώστε να καμφθούν οι αγωνιστικές τους διαθέσεις.

Να σημειωθεί ότι, ήδη, έχει συσταθεί Επιτροπή Αγώνα φορέων της Σάμου, με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων και άλλων φορέων που περιοδεύουν στα χωριά, ενώ για σήμερα Τετάρτη έχει προγραμματιστεί κοινή συνεδρίαση Νομαρχιακού Συμβουλίου και φορέων, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ωστόσο, στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο νησί κινούνταν από χθες ανοιχτά για την αναβολή της συνεδρίασης, με το πρόσχημα να μελετηθούν οι νέες εξαγγελίες.

ΡΑΦΗΝΑ
«Του χρόνου βλέπουμε», λέει τώρα η δημοτική αρχή...

Σε συγκέντρωση ενημέρωσης καλεί αυτή τη φορά η δημοτική αρχή το λαό της Ραφήνας, προκειμένου «να καθοριστεί η συνέχιση ή η διακοπή των κινητοποιήσεων», που αφορούν την ανεξέλεγκτη λειτουργία του λιμανιού εδώ και μια δεκαετία περίπου. Ωστόσο παρά την αυριανή συγκέντρωση - θα γίνει στις 8.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης - ο δήμαρχος Ραφήνας Ανδρέας Κεχαγιόγλου «φρόντισε» τόσο μετά την προχτεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή, όσο και κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, να δηλώσει ευχαριστημένος απ' τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και να προτείνει την αναβολή των κινητοποιήσεων για ένα χρόνο. Τότε που - σύμφωνα με τη «δέσμευση» του Χρ. Παπουτσή - «η λειτουργία του λιμανιού του Λαυρίου θα αποσυμφορήσει το λιμάνι της Ραφήνας».

Κατά τη διάρκεια της αυριανής «συγκέντρωσης ενημέρωσης» η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) Ραφήνας θα προτείνει - όπως έκανε και στο προχτεσινό ΔΣ - τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, αφού όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μακρής, «τίποτα απ' όσα είπε προχτές ο υπουργός δεν αποτελεί δέσμευση, ούτε καλύπτει τα δίκαια - εδώ και χρόνια - αιτήματα των κατοίκων της Ραφήνας». Να σημειωθεί τέλος, πως η δίκη των τεσσάρων συλληφθέντων στις κινητοποιήσεις της προηγούμενης Πέμπτης στο λιμάνι, οι οποίοι κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών και αντίσταση κατά της αρχής, αναβλήθηκε επ' αόριστον.

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα

Στη σύσταση Επιτροπής Αγώνα, η οποία - όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση - έχει ως σκοπό «την αγωνιστική ενότητα των εργατών, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών, για την ανάπτυξη ενός λαϊκού κινήματος που θα διεκδικήσει την ανασυγκρότηση του νομού και την ανάπτυξη σε όφελος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων», προχώρησαν μαζικοί φορείς της Σάμου. Στόχος της Επιτροπής Αγώνα είναι η πλήρης αποκατάσταση των ζημιών, η κάλυψη των απωλειών εισοδήματος, η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας, η θεσμοθέτηση νομοθετικού πλαισίου για την πυροπροστασία και αναπτυξιακών κινήτρων για το νομό.

Στην κατεύθυνση αυτή η Επιτροπή Αγώνα καλεί όλο το σαμιακό λαό σε αγωνιστική επαγρύπνηση και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που αναμένονται, ώστε να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν.

Στην ίδια ανακοίνωση οι μαζικοί φορείς του νησιού υπογραμμίζουν πως ηθικός αυτουργός της τεράστιας πυρκαγιάς που έπληξε το νησί είναι η κυβέρνηση και οι πολιτικές που εφαρμόζει. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, δεν έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας, ενώ η οργάνωση της κατάσβεσης είναι αναποτελεσματική, κάτι που συνέβαλε στη μεγάλη έκταση που έλαβε η φωτιά στη Σάμο. Αναφορικά δε με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, οι φορείς του νησιού τονίζουν ότι είναι «ασαφή, ανεπαρκή και καλύπτουν ένα μικρό μέρος των πυροπαθών. Δεν παίρνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του νομού καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν μεικτό εισόδημα».

Τέλος, οι φορείς υπογραμμίζουν στη διακήρυξή τους πως «αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα, η μείωση του εισοδήματος θα είναι τέτοια που θα έχουμε αλυσιδωτές αντιδράσεις: Αύξηση ανεργίας, φτώχειας, μετανάστευση».

Οι φορείς που συγκροτούν την Επιτροπή Αγώνα είναι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο Σύνδεσμος Εργαζομένων ΕΟΣΣ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου, το Σωματείο Χειριστών, η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, ο Σύλλογος Μελισσοκόμων, η Επιτροπή Φορέων ΠΑΓΩΝΔΑ, ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιώνκαι η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ
Καταγγέλλει τις αυξήσεις στα εισιτήρια

Την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης για τις νέες αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος Αθήνας - Πειραιά και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα και μαζί με το ΠΑΜΕ να σταματήσουν αυτήν την κατρακύλα.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «για δεύτερη φορά μέσα σ' ένα εξάμηνο, οι αυξήσεις στα εισιτήρια έφτασαν μέχρι και 66%. Επίσης ανατιμήσεις έγιναν στα εισιτήρια της "Ολυμπιακής", στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ), με αποτέλεσμα να εξανεμίζεται το ήδη πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των άλλων χαμηλών λαϊκών στρωμάτων».

Παράλληλα, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για τους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων δίνει αυξήσεις της τάξης του 2%, ενώ οι τιμές στα είδη πρώτης - λαϊκής κατανάλωσης αυξάνονται καθημερινά και ανεξέλεγκτα.

«Η ξεπουλημένη ΓΣΕΕ με το 2,8% και το συνεχές προσκύνημα της πλειοψηφίας της προς την κυβέρνηση έχει φέρει τους εργαζόμενους σε απόγνωση», καταλήγει το Συνδικάτο.

Προεδρικό διάταγμα για τις αερομεταφορές

Προεδρικό διάταγμα με το οποίο ρυθμίζονται θέματα αερομεταφορών, όπως η λειτουργία και ασφάλεια πτήσεων, υπέγραψε χτες ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρ. Βερελής. Με το ΠΔ, στο οποίο ενσωματώνονται κανονισμοί του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και του Συνδέσμου Αεροπορικών Αρχών: εκσυγχρονίζεται ο τομέας της πτητικής λειτουργίας και ασφάλειας πτήσεων, καλύπτονται τα νομοθετικά κενά σε σχέση με τα πρότυπα και συνιστώσες πρακτικές ειδικότερα στις διαδικασίες πτητικής λειτουργίας, οι οποίες έχουν ήδη ενσωματωθεί στη διεθνή σύμβαση του Σικάγου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, με βάση το προωθούμενο σχέδιο ΠΔ ρυθμίζονται ακόμα σειρά θεμάτων, όπως η δυνατότητα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας να μπορεί πλέον να πιστοποιήσει ικανότητα αεροπορικών εταιριών, καθώς και για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων με δικινητήρια αεροσκάφη, όπως πχ είχε ζητήσει πρόσφατα η «Ολυμπιακή Αεροπορία» για την πτήση Αθήνα - Μάντσεστερ - Βοστόνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ