ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
«Αυτοχρηματοδότηση από το ίδιο το σύστημα»

Η μεταρρύθμιση θ' αρχίσει ο κόσμος να έρθει πάνω-κάτω, δήλωσε ο υπουργός Υγείας στα χτεσινά «Νέα»

Το ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) θα σημαίνει Εμπορικό Σύστημα Υγείας μετά την εφαρμογή των αξόνων της μεταρρύθμισης
Το ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) θα σημαίνει Εμπορικό Σύστημα Υγείας μετά την εφαρμογή των αξόνων της μεταρρύθμισης
Η τελική κατάληξη των οκτώ αξόνων της διαβόητης «μεταρρύθμισης του ΕΣΥ» είναι η αυτοχρηματοδότηση του ίδιου του συστήματος υγείας, αποσαφηνίζει ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στα χτεσινά «Νέα».

Ο Αλ. Παπαδόπουλος ήταν αποκαλυπτικός όταν ρωτήθηκε για την εξεύρεση των χρημάτων. «Οι βασικές δομές της μεταρρύθμισης ίσως χρειαστούν κάποια κονδύλια, όχι μεγάλης αξίας, για να στηριχτούν στην πρώτη φάση, απάντησε ο υπουργός. Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, θα υπάρχει μια αυτοχρηματοδότηση από το ίδιο το σύστημα».

Μάλιστα, όσον αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) -όπου και υποσχέθηκε και την ίδρυση νέων κέντρων υγείας αστικού τύπου - ο υπουργός υποστήριξε ότι τα χρήματα υπάρχουν και έφερε ως παράδειγμα τη δαπάνη για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων που το 2000 θα φτάσει «στο ιλιγγιώδες ποσό των 220 δισ. δραχμών» -κατά την έκφραση του υπουργού.

Αναλύοντας τους άξονες που - εν τέλει - οδηγούν στην αυτοχρηματοδότηση, ο υπουργός επανέλαβε τη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) με τη συγκέντρωση των πόρων υγείας των μεγαλύτερων ασφαλιστικών οργανισμών.

«Δεν πρόκειται να καταργηθεί κανένα Ταμείο ούτε κλάδος υγείας και δε δημιουργούμε νέο Ταμείο», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Τα Ταμεία θα εγγράψουν στον προϋπολογισμό τους τις δαπάνες υγείας, αλλά η διαχείριση θα γίνεται από τον ΟΔΙΠΥ με έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να υπάρχει και οικονομία χρήματος και καλύτερη διοχέτευση των πόρων σε πραγματικές υπηρεσίες υγείας μέσα από τις ειδικές συμβάσεις που θα κάνει είτε με τον δημόσιο τομέα είτε, όπου χρειάζεται, με τον ιδιωτικό».

Ο άλλος άξονας είναι ο εξορθολογισμός του όλου συστήματος καθώς - κατά τον υπουργό - το «30% των διαθέσιμων πόρων για τα νοσοκομεία δεν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες».

«Βεβαίως, προσθέτει ο υπουργός, θα υποστηριχτούν οι παρεμβάσεις και από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, που είναι 360 δισ. δραχμές από τον τακτικό προϋπολογισμό».

Στην αυτοχρηματοδότηση εντάσσεται και η προσδοκία για την «παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και σε ιδιώτες υψηλών εισοδημάτων με ειδικές τιμές και ειδικό νοσήλιο», όπως είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος στην παρουσίαση των αξόνων, για να προσθέσει ότι με αυτό τον τρόπο θα επανέλθει ο «μέσος Ελληνας στο δημόσιο νοσοκομείο».

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση αποποιείται την ευθύνη του κράτους για τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ με τις αγοραπωλησίες το σίγουρο είναι ότι μεγάλο μέρος αυτών των πόρων θα διοχετευτούν στα επιχειρηματικά σχήματα που θα δράσουν στο χώρο της υγείας. Η λειτουργία νοσοκομείων θα μετατεθεί εξ ολοκλήρου στα ασφαλιστικά ταμεία - που θα ξετιναχτούν στην κυριολεξία καθώς θα αναπροσαρμοστούν τα νοσήλια, οι διαγνωστικές πράξεις - ή στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας, είτε με άμεσο τρόπο είτε με έμμεσο τρόπο, με τις ιδιωτικές ασφαλίσεις ώστε να έχει τις πρόσθετες δυνατότητες.

Ετσι τα δημόσια νοσοκομεία θα μετατραπούν σε πτωχοκομεία καθώς οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν θα αντιστοιχούν στο ελάχιστο επίπεδο των εισφορών των εργαζομένων.

Αποκαλυπτική για την εξέλιξη αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία χρωστούν στους φαρμακοβιομηχάνους πάνω από 108 δισ. δραχμές, καθώς η κρατική επιχορήγηση για λειτουργικές δαπάνες σχεδόν μηδενίστηκε, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να πληρώσουν τα νοσήλια, που εκτινάχτηκαν στα ύψη μετά το 1998. Ετσι οι φαρμακοβιομήχανοι απειλούν με διακοπή της προμήθειας των νοσοκομείων μετά την 1.10.2000.

Αυτή την αρνητική κατάσταση ο Αλ. Παπαδόπουλος έρχεται να την αντιμετωπίσει με εντελώς ψυχρό και λογιστικό τρόπο. Ετσι απαντώντας στο ερώτημα αν γίνεται κατάχρηση ιατρικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία είπε: Τα διαγνωστικά πρωτόκολλα θα ισχύσουν και στην Ελλάδα, «ούτως ώστε να αυτοπεριορίζονται οι γιατροί και όχι να έχουν με το στιλό τους ανοιχτό μπλοκ επιταγής είτε για τα φάρμακα, είτε για παραπομπές διαγνωστικού χαρακτήρα. Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν ακριβή ιατρική (με ό,τι σημαίνει αυτό το πράγμα) μπορούν να επιλέξουν νοσοκομείο εκτός ΕΣΥ».

Ακόμα ο υπουργός έδειξε τις προθέσεις του απέναντι στους εργαζόμενους - λέγοντας ότι «τα νοσοκομεία είναι για τους ασθενείς και όχι για τους εργαζόμενους» - καθώς και στους γιατρούς - λέγοντας ότι «οι επιστημονικές επιτροπές, μέσα από τον τρόπο με το οποίο συγκροτούνταν, είχαν μεταβληθεί σε παράλληλα συνδικαλιστικά όργανα και δεν επιτελούσαν το επιστημονικό έργο για το οποίο πολύ σωστά συστήθηκαν, π.χ., για τα θέματα εκπαίδευσης».

Τέλος, ο υπουργός - αποκαλύπτοντας και πώς εννοεί το διάλογο - κλείνει τη συνέντευξή του με τη δήλωση: «Ο κόσμος να έρθει πάνω-κάτω, η μεταρρύθμιση θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο σταδιακά και βασανιστικά, αλλά κυρίως αποφασιστικά. Και ας μην τρέφουν κάποιοι αυταπάτες».

Δείγματα της «μεταρρύθμισης» στην Ικαρία!

«Μη ζητάτε τίποτα, δε γίνεται τίποτα». Σ' αυτές τις λίγες λέξεις θα μπορούσε να συνοψιστεί το αποτέλεσμα της χθεσινής έκτακτης επίσκεψης του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας Αλ. Παπαδόπουλου στο νοσοκομείο του Αγίου Κηρύκου, απ' όπου ξεκίνησαν επίσης χθες - με τη 2ωρη στάση εργασίας του επιστημονικού προσωπικού - οι κινητοποιήσεις ολόκληρου του λαού της Ικαρίας για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στον τόπο τους.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος, που βρίσκεται από χθες για διακοπές στο νησί, επισκέφτηκε το πρωί το νοσοκομείο, ενημερώθηκε από το προσωπικό για το πλαίσιο των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους και στη συνέχεια συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο. Ο υπουργός αρνήθηκε να δεσμευτεί για οποιοδήποτε από τα δεκάδες αιτήματα που θέτει εδώ κι έναν μήνα περίπου η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία, που έχει δημιουργηθεί στο νησί, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλών επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων. Κυρίως, όμως, αρνήθηκε να συζητήσει οτιδήποτε έχει σχέση με τα οικονομικά αιτήματα των γιατρών.

Για το μόνο που δεσμεύτηκε είναι πως άμεσα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη μετατροπή του αγροτικού ιατρείου στον Εύδηλο, σε πολυδύναμο ιατρείο. Υποσχέθηκε, μάλιστα, πως «φέτος θα προκηρυχτούν δύο θέσεις γιατρών» για να ενισχυθεί το εν λόγω ιατρείο.

Αμέσως μετά την άρνηση του υπουργού να υλοποιήσει τα αιτήματα του αγώνα, που μόλις χθες ξεκίνησε στο νησί, το προσωπικό του νοσοκομείου πραγματοποίησε έκτακτη συνέλευση, στην οποία αποφασίστηκε η συνέχιση των στάσεων εργασίας καθημερινά από τις 9.30 έως τις 11.30 π.μ.

Επίσης το ιατρικό προσωπικό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του υπουργού, αλλά δηλώνοντας παράλληλα πως «ακόμα και ο εθελοντισμός έχει ημερομηνία λήξης», αποφάσισε να παραιτηθεί από τις θέσεις που κατέχει σε επιστημονικά και διοικητικά όργανα.

«Δεν είναι δυνατόν, απ' τη μια μεριά, να δεχόμαστε τα συγχαρητήρια του υπουργείου, γιατί χάρη στις υπερπροσπάθειες κάποιων συναδέλφων το αποτέλεσμα τη δουλιάς είναι καλύτερο απ' ό,τι σε νοσοκομεία που έχουν εκατό φορές μεγαλύτερο προϋπολογισμό απ' το δικό μας κι, απ' την άλλη, να δεχόμαστε έτσι απόλυτα την άρνηση του υπουργού να ασχοληθεί με τα αιτήματά μας», σχολίασε ο Λεωνίδας Σιδέρης, διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ικαρίας.

Ο κύριος λόγος διαμαρτυρίας του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου έχει να κάνει με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να περικόψει - έως και 35% - τα χρήματα που προορίζονται για την πληρωμή των εφημεριών όλων των γιατρών αναδρομικά από το Μάη. Παράλληλα, ζητούν να προκηρυχτούν τουλάχιστον άλλες εφτά θέσεις για συγκεκριμένες ειδικότητες που λείπουν από το νοσοκομείο, αλλά και επάνδρωσή του με ιατρικά μηχανήματα, άκρως απαραίτητα για τη λειτουργία του. Σ' αυτό το αίτημα, ο υπουργός δεσμεύτηκε μόνο για την αγορά φορητού ακτινολογικού μηχανήματος.

Απ' την άλλη πλευρά, ο δήμαρχος Ευδήλου Στέλιος Σταμούλος δήλωσε ικανοποιημένος από τη δέσμευση του υπουργού για μετατροπή του αγροτικού σε πολυδύναμο ιατρείο, ξεκαθαρίζοντας «πως η δέσμευση αυτή αποτελεί και είναι προϊόν και καρπός της πίεσης που ασκήθηκε απ' όλους μας προς την κυβέρνηση».

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως η ΤΑ θα συνεχίσει, στο πλευρό των εργαζομένων, τους αγώνες, έως ότου δικαιωθούν και τα δικά τους αιτήματα. «Μαζί ξεκινήσαμε αυτόν τον αγώνα, μαζί θα πορευτούμε, ανεξάρτητα εάν η δέσμευση του υπουργού είναι για το δήμο μας ένα θετικό, θετικότατο βήμα», είπε χαρακτηριστικά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ
Ενισχύεται η επιχειρηματική και κερδοσκοπική δράση

«Διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε τον υπουργό Υγείας που προχωρεί σε μέτρα στον ιδιωτικό τομέα που ανατρέπουν την υφιστάμενη νομιμότητα, ενώ τα νέα μέτρα σε συνδυασμό με την επιχειρούμενη μείωση των ιατρικών αμοιβών κάνουν απαγορευτική την άσκηση της ιατρικής από τους ιδιώτες γιατρούς για την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με τη μορφή του ελεύθερου επαγγέλματος, ευνοώντας την ανάπτυξη μονάδων σε επιχειρηματική, εμπορική, κερδοσκοπική βάση».

Την παραπάνω καταγγελία κάνει η Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων (ΠΕΕΕΓΒΚΠ) και αναφέρεται στα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων για τα Διαγνωστικά Κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές καθώς και στους άξονες της λεγόμενης μεταρρύθμισης.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση, η κυβέρνηση προχωρά σε αυτές τις ρυθμίσεις παρότι η ιατρική νομοθεσία και η εξ αυτής απορρέουσα δεοντολογία απαγορεύει στους γιατρούς τον συνεταιρισμό με φαρμακοποιούς ή άλλα πρόσωπα που δεν έχουν τα νόμιμα προσόντα προς άσκηση της ιατρικής.Επίσης απαγορεύει στους γιατρούς να ασκούν άλλα επαγγέλματα που δε συνάδουν με το ιατρικό λειτούργημα.

«Η συμμετοχή των γιατρών σε εμπορικές επιχειρήσεις που θα φέρουν κατ' ευφημισμόν τον τίτλο της ιατρικής εταιρίας θα του αποδίδουν τον τίτλο του εμπόρου, ο γιατρός θα γράφεται και θα ψηφίζει στο εμπορικό επαγγελματικό επιμελητήριο σαν έμπορος (υγείας). Μέχρι σήμερα η οργάνωση και λειτουργία κεφαλαιουχικών εταιριών στο χώρο της υγείας δεν ήταν νόμιμη», υπογραμμίζει η Ενωση των Γιατρών.

Με τα νέα μέτρα, όπως καταγγέλλει η Ενωση, η κυβέρνηση επιχειρεί:

  • Την εκχώρηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε κεφαλαιουχικές εταιρίες εμπορευματοποιώντας την ιατρική πράξη και επισήμως.
  • Παρέχει το δικαίωμα στις ιδιωτικές κλινικές, που είναι δευτεροβάθμιες μονάδες περίθαλψης, να αναπτύξουν εξωτερικά ιατρεία που θα παρέχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη με άλλους όρους και προϋποθέσεις από τους όρους και τις προϋποθέσεις της ΠΦΥ.
  • Προβλέπει τη συμμετοχή κεφαλαιούχων στις ιατρικές εταιρίες μέχρι 49%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό και επικίνδυνο για την απρόσκοπτη άσκηση ευσυνείδητα της ιατρικής από τους γιατρούς.

«Το συμπέρασμα από τις ρυθμίσεις αυτές είναι ότι φωτογραφίζονται συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι που διαθέτουν περισσότερες από μία ιδιωτικές κλινικές και θα διαθέτουν τα μοναδικά επιτρεπόμενα δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τη μορφή των εξωτερικών ιατρείων των κλινικών τους»,τονίζει η Ενωση των Ελευθεροεπαγγελματιών Γιατρών.

Στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 22.7.2000 αποφασίστηκε ομόφωνα η απόσυρση των ΠΔ και η νομοθέτηση της μόνης ρεαλιστικής και πολιτικά ορθής λύσης για τον εκσυγχρονισμό της ΠΦΥ στον ιδιωτικό τομέα χωρίς τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης της υγείας.

Αυτό, όπως αναφέρει η Ενωση, μπορεί να γίνει με τη θεσμοθέτηση της ομαδικής άσκησης της ιατρικής με την καθιέρωση μιας μορφής εταιρίας με ειδική νομική προσωπικότητα για την ομαδική άσκηση ελευθερίων επαγγελμάτων κατά το πρότυπο της Γαλλίας, του Βελγίου και της Γερμανίας ή των εταιριών των δικηγόρων στην Ελλάδα. Η ρύθμιση αυτή απαιτεί τροποποίηση της υπάρχουσας ιατρικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα του ΑΝ 1565/39 που διασφαλίζει το κοινωνικό σύνολο από την κερδοσκοπική εμπορευματοποίηση της υγείας αλλά και την εφαρμογή της ιατρικής δεοντολογίας από τους ιατρικούς συλλόγους αφού τα μέλη αυτών των ιατρικών εταιριών θα είναι αποκλειστικά γιατροί, υπόλογοι, για τις τυχόν παραβιάσεις της δεοντολογίας στους Ιατρικούς Συλλόγους.

Η ανακοίνωση της Ενωσης καταλήγει: «Το ενδιαφέρον των επενδυτών στην υγεία εστιάζεται κύρια στο χώρο του εργαστηρίου επειδή σ' αυτό μπορούν πιο εύκολα να κερδοσκοπήσουν αφού οι ασθενείς δεν προσέρχονται στα εργαστήρια αλλά παραπέμπονται σε αυτά από τους κλινικούς γιατρούς. Εμείς οι εργαστηριακοί γιατροί αντιτιθέμεθα στην οργάνωση της άσκησης της επιστήμης μας σε επιχειρηματική - εμπορική - κερδοσκοπική μορφή δραστηριότητας».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Δυναμίτης στα θεμέλια της δημόσιας υγείας

«Τα μέτρα βάζουν δυναμίτη στα θεμέλια της δημόσιας υγείας και του ΕΣΥ, καθώς η κύρια κατεύθυνσή τους είναι η αποστασιοποίηση και η συνεχής μείωση της συμμετοχής του κράτους στη δαπάνη για την υγεία», τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ.

«Με τη δημιουργία, συνεχίζει η ανακοίνωση, του χρηματοδοτικού φορέα από τα Ασφαλιστικά Ταμεία ΙΚΑ - ΤΕΒΕ, που θα σηκώσουν το κύριο οικονομικό βάρος, τα ήδη χρεοκοπημένα ταμεία θα πληρώσουν ακριβότερα τις υπηρεσίες που αγοράζουν από τα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει τη χειροτέρευση της περίθαλψης για λόγους οικονομίας ή θα αυξήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές, φυσικά των εργαζομένων».

«Με κορμό την υποδομή του ΙΚΑ δημιουργούνται Κέντρα Υγείας αστικού τύπου ενώ καταργείται ο οικογενειακός γιατρός, που από τη ζωή αποδείχτηκε ότι εξυπηρετεί, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία. Στην ουσία καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας των νοσοκομείων, αφού θα λειτουργεί με διορισμένο κυβερνητικό εκπρόσωπο που θα διοικεί αυταρχικά, εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική. Ταυτόχρονα ενισχύεται με κάθε τρόπο το ιδιωτικό κεφάλαιο αφού από αυτό θα αγοράζει το σύστημα διάφορες υπηρεσίες. Η όλη μεθόδευση ανοίγει το δρόμο για το αμερικάνικο σύστημα που όποιος έχει λεφτά θα θεραπεύεται αν δεν έχει θα πεθαίνει».

«Κι ενώ η κυβέρνηση πετσοκόβει τις δαπάνες για την υγεία, εξάγγειλε δεύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα 4 τρισ. για τα επόμενα 4 χρόνια, όχι για την άμυνα της χώρας αλλά για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, αφού όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος η χώρα μας πρέπει να παίζει ηγεμονικό ρόλο στα Βαλκάνια και γενικότερα» υπογραμμίζει η Ομοσπονδία που απαιτεί:

  • Να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας που να χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να μην επιβαρυνθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία με νέα οικονομικά βάρη και να μη γίνει ο χρηματοδοτικός φορέας που θα τα τινάξει στον αέρα.
  • Επίσης να μη χρησιμοποιηθεί η υποδομή του ΙΚΑ για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.
  • Να εξοπλιστούν τα νοσοκομεία με σύγχρονα μέσα και όχι να τα προμηθεύσει το ΙΚΑ με αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους.
  • Επίσης πρέπει να παρθούν μια σειρά άλλα μέτρα ώστε να βελτιωθεί ουσιαστικά ο τομέας υγείας.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους ώστε να αποτρέψουμε τα ισοπεδωτικά μέτρα της κυβέρνησης, την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και για να υπερασπίσουμε τα Ταμεία μας από την πλήρη κατάρρευση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ