Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ
Ενισχύεται η επιχειρηματική και κερδοσκοπική δράση

«Διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε τον υπουργό Υγείας που προχωρεί σε μέτρα στον ιδιωτικό τομέα που ανατρέπουν την υφιστάμενη νομιμότητα, ενώ τα νέα μέτρα σε συνδυασμό με την επιχειρούμενη μείωση των ιατρικών αμοιβών κάνουν απαγορευτική την άσκηση της ιατρικής από τους ιδιώτες γιατρούς για την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με τη μορφή του ελεύθερου επαγγέλματος, ευνοώντας την ανάπτυξη μονάδων σε επιχειρηματική, εμπορική, κερδοσκοπική βάση».

Την παραπάνω καταγγελία κάνει η Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων (ΠΕΕΕΓΒΚΠ) και αναφέρεται στα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων για τα Διαγνωστικά Κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές καθώς και στους άξονες της λεγόμενης μεταρρύθμισης.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση, η κυβέρνηση προχωρά σε αυτές τις ρυθμίσεις παρότι η ιατρική νομοθεσία και η εξ αυτής απορρέουσα δεοντολογία απαγορεύει στους γιατρούς τον συνεταιρισμό με φαρμακοποιούς ή άλλα πρόσωπα που δεν έχουν τα νόμιμα προσόντα προς άσκηση της ιατρικής.Επίσης απαγορεύει στους γιατρούς να ασκούν άλλα επαγγέλματα που δε συνάδουν με το ιατρικό λειτούργημα.

«Η συμμετοχή των γιατρών σε εμπορικές επιχειρήσεις που θα φέρουν κατ' ευφημισμόν τον τίτλο της ιατρικής εταιρίας θα του αποδίδουν τον τίτλο του εμπόρου, ο γιατρός θα γράφεται και θα ψηφίζει στο εμπορικό επαγγελματικό επιμελητήριο σαν έμπορος (υγείας). Μέχρι σήμερα η οργάνωση και λειτουργία κεφαλαιουχικών εταιριών στο χώρο της υγείας δεν ήταν νόμιμη», υπογραμμίζει η Ενωση των Γιατρών.

Με τα νέα μέτρα, όπως καταγγέλλει η Ενωση, η κυβέρνηση επιχειρεί:

  • Την εκχώρηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε κεφαλαιουχικές εταιρίες εμπορευματοποιώντας την ιατρική πράξη και επισήμως.
  • Παρέχει το δικαίωμα στις ιδιωτικές κλινικές, που είναι δευτεροβάθμιες μονάδες περίθαλψης, να αναπτύξουν εξωτερικά ιατρεία που θα παρέχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη με άλλους όρους και προϋποθέσεις από τους όρους και τις προϋποθέσεις της ΠΦΥ.
  • Προβλέπει τη συμμετοχή κεφαλαιούχων στις ιατρικές εταιρίες μέχρι 49%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό και επικίνδυνο για την απρόσκοπτη άσκηση ευσυνείδητα της ιατρικής από τους γιατρούς.

«Το συμπέρασμα από τις ρυθμίσεις αυτές είναι ότι φωτογραφίζονται συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι που διαθέτουν περισσότερες από μία ιδιωτικές κλινικές και θα διαθέτουν τα μοναδικά επιτρεπόμενα δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τη μορφή των εξωτερικών ιατρείων των κλινικών τους»,τονίζει η Ενωση των Ελευθεροεπαγγελματιών Γιατρών.

Στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 22.7.2000 αποφασίστηκε ομόφωνα η απόσυρση των ΠΔ και η νομοθέτηση της μόνης ρεαλιστικής και πολιτικά ορθής λύσης για τον εκσυγχρονισμό της ΠΦΥ στον ιδιωτικό τομέα χωρίς τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης της υγείας.

Αυτό, όπως αναφέρει η Ενωση, μπορεί να γίνει με τη θεσμοθέτηση της ομαδικής άσκησης της ιατρικής με την καθιέρωση μιας μορφής εταιρίας με ειδική νομική προσωπικότητα για την ομαδική άσκηση ελευθερίων επαγγελμάτων κατά το πρότυπο της Γαλλίας, του Βελγίου και της Γερμανίας ή των εταιριών των δικηγόρων στην Ελλάδα. Η ρύθμιση αυτή απαιτεί τροποποίηση της υπάρχουσας ιατρικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα του ΑΝ 1565/39 που διασφαλίζει το κοινωνικό σύνολο από την κερδοσκοπική εμπορευματοποίηση της υγείας αλλά και την εφαρμογή της ιατρικής δεοντολογίας από τους ιατρικούς συλλόγους αφού τα μέλη αυτών των ιατρικών εταιριών θα είναι αποκλειστικά γιατροί, υπόλογοι, για τις τυχόν παραβιάσεις της δεοντολογίας στους Ιατρικούς Συλλόγους.

Η ανακοίνωση της Ενωσης καταλήγει: «Το ενδιαφέρον των επενδυτών στην υγεία εστιάζεται κύρια στο χώρο του εργαστηρίου επειδή σ' αυτό μπορούν πιο εύκολα να κερδοσκοπήσουν αφού οι ασθενείς δεν προσέρχονται στα εργαστήρια αλλά παραπέμπονται σε αυτά από τους κλινικούς γιατρούς. Εμείς οι εργαστηριακοί γιατροί αντιτιθέμεθα στην οργάνωση της άσκησης της επιστήμης μας σε επιχειρηματική - εμπορική - κερδοσκοπική μορφή δραστηριότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ