Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δείγματα της «μεταρρύθμισης» στην Ικαρία!

«Μη ζητάτε τίποτα, δε γίνεται τίποτα». Σ' αυτές τις λίγες λέξεις θα μπορούσε να συνοψιστεί το αποτέλεσμα της χθεσινής έκτακτης επίσκεψης του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας Αλ. Παπαδόπουλου στο νοσοκομείο του Αγίου Κηρύκου, απ' όπου ξεκίνησαν επίσης χθες - με τη 2ωρη στάση εργασίας του επιστημονικού προσωπικού - οι κινητοποιήσεις ολόκληρου του λαού της Ικαρίας για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στον τόπο τους.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος, που βρίσκεται από χθες για διακοπές στο νησί, επισκέφτηκε το πρωί το νοσοκομείο, ενημερώθηκε από το προσωπικό για το πλαίσιο των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους και στη συνέχεια συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο. Ο υπουργός αρνήθηκε να δεσμευτεί για οποιοδήποτε από τα δεκάδες αιτήματα που θέτει εδώ κι έναν μήνα περίπου η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία, που έχει δημιουργηθεί στο νησί, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλών επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων. Κυρίως, όμως, αρνήθηκε να συζητήσει οτιδήποτε έχει σχέση με τα οικονομικά αιτήματα των γιατρών.

Για το μόνο που δεσμεύτηκε είναι πως άμεσα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη μετατροπή του αγροτικού ιατρείου στον Εύδηλο, σε πολυδύναμο ιατρείο. Υποσχέθηκε, μάλιστα, πως «φέτος θα προκηρυχτούν δύο θέσεις γιατρών» για να ενισχυθεί το εν λόγω ιατρείο.

Αμέσως μετά την άρνηση του υπουργού να υλοποιήσει τα αιτήματα του αγώνα, που μόλις χθες ξεκίνησε στο νησί, το προσωπικό του νοσοκομείου πραγματοποίησε έκτακτη συνέλευση, στην οποία αποφασίστηκε η συνέχιση των στάσεων εργασίας καθημερινά από τις 9.30 έως τις 11.30 π.μ.

Επίσης το ιατρικό προσωπικό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του υπουργού, αλλά δηλώνοντας παράλληλα πως «ακόμα και ο εθελοντισμός έχει ημερομηνία λήξης», αποφάσισε να παραιτηθεί από τις θέσεις που κατέχει σε επιστημονικά και διοικητικά όργανα.

«Δεν είναι δυνατόν, απ' τη μια μεριά, να δεχόμαστε τα συγχαρητήρια του υπουργείου, γιατί χάρη στις υπερπροσπάθειες κάποιων συναδέλφων το αποτέλεσμα τη δουλιάς είναι καλύτερο απ' ό,τι σε νοσοκομεία που έχουν εκατό φορές μεγαλύτερο προϋπολογισμό απ' το δικό μας κι, απ' την άλλη, να δεχόμαστε έτσι απόλυτα την άρνηση του υπουργού να ασχοληθεί με τα αιτήματά μας», σχολίασε ο Λεωνίδας Σιδέρης, διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ικαρίας.

Ο κύριος λόγος διαμαρτυρίας του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου έχει να κάνει με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να περικόψει - έως και 35% - τα χρήματα που προορίζονται για την πληρωμή των εφημεριών όλων των γιατρών αναδρομικά από το Μάη. Παράλληλα, ζητούν να προκηρυχτούν τουλάχιστον άλλες εφτά θέσεις για συγκεκριμένες ειδικότητες που λείπουν από το νοσοκομείο, αλλά και επάνδρωσή του με ιατρικά μηχανήματα, άκρως απαραίτητα για τη λειτουργία του. Σ' αυτό το αίτημα, ο υπουργός δεσμεύτηκε μόνο για την αγορά φορητού ακτινολογικού μηχανήματος.

Απ' την άλλη πλευρά, ο δήμαρχος Ευδήλου Στέλιος Σταμούλος δήλωσε ικανοποιημένος από τη δέσμευση του υπουργού για μετατροπή του αγροτικού σε πολυδύναμο ιατρείο, ξεκαθαρίζοντας «πως η δέσμευση αυτή αποτελεί και είναι προϊόν και καρπός της πίεσης που ασκήθηκε απ' όλους μας προς την κυβέρνηση».

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως η ΤΑ θα συνεχίσει, στο πλευρό των εργαζομένων, τους αγώνες, έως ότου δικαιωθούν και τα δικά τους αιτήματα. «Μαζί ξεκινήσαμε αυτόν τον αγώνα, μαζί θα πορευτούμε, ανεξάρτητα εάν η δέσμευση του υπουργού είναι για το δήμο μας ένα θετικό, θετικότατο βήμα», είπε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ