ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για την ειρήνη

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ)και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» καλούν τον αθηναϊκό και τον πειραιώτικο λαό, την Τετάρτη 9 του Αυγούστου και ώρα 7.30 μ.μ., στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στη συγκέντρωση μνήμης και τιμής, που διοργανώνουν για τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Στην ανακοίνωση-κάλεσμά του το Γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ τονίζει ότι 55 χρόνια από τη μαύρη επέτειο των ατομικών βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς, οι ιμπεριαλιστές της «νέας τάξης πραγμάτων» εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να δολοφονούν τους λαούς προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.

Σήμερα, 55 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα, εξακολουθούν να υπάρχουν στον κόσμο περίπου 30.000 πυρηνικές κεφαλές. Επίσης, οι ΗΠΑ, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών, διατηρούν πάνω από 300 πυρηνικές βόμβες στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων κάποιες απ' αυτές και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη ΝΑΤΟική βάση στον Αραξο.

Παρά τη δέσμευση των πυρηνικών δυνάμεων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, κατά το Συνέδριο για τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (ΝΡΤ) και για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, η οποία έγινε κάτω από την πίεση των λαών για πυρηνικό αφοπλισμό και τη μείωση των εξοπλισμών, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το πρόγραμμα NMD (Εθνική Πυραυλική Αμυνα), που παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες και προωθεί νέους εξοπλισμούς. Με το πρόγραμμα αυτό έχουν στόχο την εδραίωση της πλήρους κυριαρχίας μέσω της πυρηνικής υπεροχής τους. Οι δηλώσεις και άλλων πυρηνικών δυνάμεων, τονίζεται στην ανακοίνωση, πως δε θα μείνουν απαθείς, οδηγούν σε νέα κούρσα εξοπλισμών, νέους ανταγωνισμούς, που αυξάνουν τους κινδύνους για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή τους, η ΕΕΔΥΕ και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» καλούν το λαό του Λεκανοπεδίου να δώσει δυναμικό «παρών» στην κινητοποίηση της ερχόμενης Τετάρτης, «για να καταδικάσουμε τα φοβερά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας». Και παράλληλα «να απαιτήσουμε τη ριζική κατάργηση των πυρηνικών όπλων και το σταμάτημα του προγράμματος του "πολέμου των άστρων" των ΗΠΑ».

«Για να απαιτήσουμε - όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν - να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές και αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα, να φύγουν τα πυρηνικά όπλα από τον Αραξο. Να αποκρουστούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου και του Αιγαίου».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Είδος προς εξαφάνιση» το νερό
  • Μειώνεται μέρα με τη μέρα το νερό στη λίμνη Πλαστήρα. Σε όρια ασφαλείας η στάθμη στον Πηνειό ποταμό
  • Κάλεσμα οργανωμένου και ενωμένου αγώνα απηύθυνε στους αγρότες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης, στα πλαίσια της περιοδείας του σε χωριά της Λάρισας

Τραγικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Θεσσαλία, καθώς καθημερινά στερεύουν όλο και περισσότερο οι ελάχιστοι υδατικοί πόροι που υπάρχουν, με αποτέλεσμα να μένουν απότιστες οι αγροτικές καλλιέργειες και οι άνθρωποι να απειλούνται από τη δίψα.

Το νερό αποτελεί, πλέον, «είδος προς εξαφάνιση». Τα νερά της λίμνης Πλαστήρα μειώνονται μέρα με τη μέρα, και το έλλειμμα των 60 εκατομμυρίων κυβικών που παρουσίασε σε σχέση με πέρσι αυξάνεται συνεχώς. Η στάθμη του Πηνειού ποταμού - πέρσι έφτανε στα 2,75 μέτρα - έπεσε στα 1,29 μέτρα, που είναι και το όριο ασφαλείας, από 1,9 που ήταν τις προηγούμενες μέρες.

Τα αποτελέσματα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι δραματικά για τους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, που βλέπουν τις καλλιέργειές τους να «καίγονται». Το ελάχιστο νερό που υπάρχει δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις αρδευτικές και υδρευτικές ανάγκες των νομών της Θεσσαλίας, χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών παραμένουν απότιστα και ήδη, πάνω από 20.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών έχουν καταστραφεί στο νομό Λάρισας.

Από την άλλη, η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται ν' αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει στην υλοποίηση των αναγκαίων μεγάλων και μικρών αρδευτικών έργων, αλλά προσπαθεί να «κουκουλώσει» τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος, εμμένοντας στη λογική του «διαίρει και βασίλευε». Εκμεταλλευόμενη, μάλιστα, την αγωνία και τον αγώνα του αγροτικού κόσμου να σώσει τις καλλιέργειές του, εξακολουθεί να επιχειρεί την καλλιέργεια κλίματος όξυνσης και αντιπαράθεσης ανάμεσα στους αγρότες.

Ο Γιάννης Πατάκης

Περιοδεία στα χωριά Μελία, Γλαύκη και Αμυγδαλή της Λάρισας, εκεί όπου οι αγρότες βιώνουν με δραματικό τρόπο το πρόβλημα της λειψυδρίας, πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης. Στις συζητήσεις που είχε με τους κατοίκους των χωριών, επισήμανε ότι υπεύθυνη για το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης νερού στη Θεσσαλία, είναι η πολιτική που ακολούθησαν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις που δεν προχώρησαν στην κατασκευή αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων για την αντιμετώπισή του. Τόνισε, επίσης, ότι σήμερα, που το πρόβλημα έχει οξυνθεί, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αδιαφορεί συνειδητά, προκειμένου να υπηρετήσει το στόχο της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζει, για βίαιο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ο Γιάννης Πατάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα έργα που πρέπει να γίνουν, όπως η εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου, το Φράγμα Σμοκόβου, η λίμνη Κάρλα, τα φράγματα Πηνειού και Εννιπέα, η εκβάθυνση και η διαπλάτυνση του Πηνειού, η κατασκευή τσιμενταύλακων για να μην χάνονται ποσότητες νερού κ.ά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι για ν' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χρειάζεται οργανωμένος και ενωμένος αγώνας του αγροτικού κόσμου και όλου του λαού της Θεσσαλίας για να δρομολογηθούν με χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα τα αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα, αλλά και για ν' αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από τη λειψυδρία. Τόνισε, δε, ότι το ΚΚΕ, όπως πάντα, θ' αναπτύξει πολύμορφη δράση στην κατεύθυνση λύσης αυτού του ζωτικής σημασίας προβλήματος.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
Προτείνει διαπραγματεύσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης;

Την οδό των διαπραγματεύσεων φαίνεται να προτείνει η χώρα μας προς τη Γερμανία για το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων - αποζημιώσεων στα θύματα της θηριωδίας του ναζισμού κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό προκύπτει από συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος στην εφημερίδα «Berliner Zeitung», όπως μετέδωσε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για το ίδιο θέμα, το νεοσύστατο Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στις 25 Ιούλη, ζητούσε να τεθεί επιτέλους το θέμα σε διακρατικό επίπεδο και παράλληλα με τη δικαστική διεκδίκηση να υπάρξουν επίσημοι κυβερνητικοί χειρισμοί για τις γερμανικές επανορθώσεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αν και προτείνει το διάλογο προς τη γερμανική πλευρά, ωστόσο, εμμέσως, φαίνεται να αποδοκιμάζει τη δικαστική απόφαση για κατασχέσεις γερμανικών κτιρίων που βρίσκονται στην Ελλάδα, όπως το Ινστιτούτο Γκαίτε. «Θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, δήλωσε ο Μ. Σταθόπουλος, για να εξευρεθεί πολιτική λύση, τότε πιστεύω ότι αυτή θα γίνει δεκτή, τόσο από τους Γερμανούς, όσο και από τους Ελληνες».

Σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε όσον αφορά την υποχρεωτική εκτέλεση της τελεσίδικης απόφασης των ελληνικών δικαστηρίων που δικαίωναν τους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου, με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποδοκιμάζει τη δικαστική απόφαση: «Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ερωτηθεί προηγουμένως για το ζήτημα της κατάσχεσης, ανέφερε ο Μ. Σταθόπουλος στη γερμανική εφημερίδα. Ο δικαστικός επιμελητής ακολούθησε τις εντολές του δικηγόρου και παρέλειψε να ζητήσει την παρέμβαση της κυβέρνησης. Η Γερμανία στράφηκε τώρα στα δικαστήρια. Σε περίπτωση που τα δικαστήρια αποφανθούν ότι οι ενέργειες το δικαστικού επιμελητή ήταν παράνομες, τότε η υπόθεση θα περιέλθει στον υπουργό Δικαιοσύνης». Οι πληροφορίες έφερναν τον Μ. Σταθόπουλο να συμφωνεί με την άποψη ότι σύμφωνα με το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος αλλοδαπού κράτους απαιτείται άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης.

Στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα, ο Μ. Σταθόπουλος παραπέμπει και στη συμφωνία του 1960 μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. «Από νομική άποψη, η συμφωνία του 1960 Ελλάδας - Γερμανίας αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα για έγερση περαιτέρω αξιώσεων μετά την υπογραφή συνθήκης ειρήνης. Μετά την επανένωση της Γερμανίας, προέκυψε μια κατάσταση που δύναται να εξομοιωθεί με την υπογραφή συνθήκης ειρήνης. Επομένως, θα έπρεπε τώρα να εξεταστούν οι αξιώσεις. Εξάλλου, υπάρχει και η πολιτική άποψη. Ο νόμος που ψηφίστηκε από τη γερμανική Βουλή για την αποζημίωση εκείνων που προσέφεραν καταναγκαστική εργασία καταδεικνύει ότι από πολιτική άποψη το εν γένει ζήτημα των επανορθώσεων, ακόμη και 55 χρόνια μετά το πέρας του πολέμου, δε θεωρείται ότι έχει κλείσει».

Τέλος, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η δικαστική υπόθεση με τις κατασχέσεις γερμανικών κτιρίων θα συζητηθεί την 1η Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ