Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για την ειρήνη

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ)και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» καλούν τον αθηναϊκό και τον πειραιώτικο λαό, την Τετάρτη 9 του Αυγούστου και ώρα 7.30 μ.μ., στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στη συγκέντρωση μνήμης και τιμής, που διοργανώνουν για τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Στην ανακοίνωση-κάλεσμά του το Γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ τονίζει ότι 55 χρόνια από τη μαύρη επέτειο των ατομικών βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς, οι ιμπεριαλιστές της «νέας τάξης πραγμάτων» εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να δολοφονούν τους λαούς προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.

Σήμερα, 55 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα, εξακολουθούν να υπάρχουν στον κόσμο περίπου 30.000 πυρηνικές κεφαλές. Επίσης, οι ΗΠΑ, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών, διατηρούν πάνω από 300 πυρηνικές βόμβες στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων κάποιες απ' αυτές και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη ΝΑΤΟική βάση στον Αραξο.

Παρά τη δέσμευση των πυρηνικών δυνάμεων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, κατά το Συνέδριο για τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (ΝΡΤ) και για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, η οποία έγινε κάτω από την πίεση των λαών για πυρηνικό αφοπλισμό και τη μείωση των εξοπλισμών, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το πρόγραμμα NMD (Εθνική Πυραυλική Αμυνα), που παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες και προωθεί νέους εξοπλισμούς. Με το πρόγραμμα αυτό έχουν στόχο την εδραίωση της πλήρους κυριαρχίας μέσω της πυρηνικής υπεροχής τους. Οι δηλώσεις και άλλων πυρηνικών δυνάμεων, τονίζεται στην ανακοίνωση, πως δε θα μείνουν απαθείς, οδηγούν σε νέα κούρσα εξοπλισμών, νέους ανταγωνισμούς, που αυξάνουν τους κινδύνους για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή τους, η ΕΕΔΥΕ και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» καλούν το λαό του Λεκανοπεδίου να δώσει δυναμικό «παρών» στην κινητοποίηση της ερχόμενης Τετάρτης, «για να καταδικάσουμε τα φοβερά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας». Και παράλληλα «να απαιτήσουμε τη ριζική κατάργηση των πυρηνικών όπλων και το σταμάτημα του προγράμματος του "πολέμου των άστρων" των ΗΠΑ».

«Για να απαιτήσουμε - όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν - να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές και αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα, να φύγουν τα πυρηνικά όπλα από τον Αραξο. Να αποκρουστούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου και του Αιγαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ