Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ιστός της «νέας τάξης»...

Σαν την αράχνη απλώνουν τον ιστό τους, αλώνοντας τα πόστα- «κλειδιά» στην πολιτική, οικονομική και εκπαιδευτική (ιδεολογική παρέμβαση) ηγεσία των χωρών ανά τον κόσμο, τα «έμπιστα» παιδιά των Ευρωαμερικάνων ιμπεριαλιστών. Και αυτό γίνεται καλυμμένα πίσω από τη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που διαρκώς πληθαίνουν, αλλά και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και φυσικά των κυβερνήσεων, που σχεδόν πάντα εμφανίζονται αρωγοί αυτής της προσπάθειας.

Ενα κομμάτι αυτού του παζλ φαίνεται να είναι και το Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών και Οικονομικών Σπουδών (ΔΙΠΟΣ), που για πέμπτη συνεχή χρονιά «λειτούργησε» στην Ελλάδα. Το ΔΙΠΟΣ εμφανίζεται ως ένας θεσμός «μετεκπαίδευσης» νέων επιστημόνων της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Η διάρκεια φοίτησης είναι περιορισμένη, μόλις 20 μέρες. Φέτος πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη (17 Ιούλη έως 4 Αυγούστου) για να «τονιστεί ο ευρύτερος ρόλος της Θεσσαλονίκης στο βαλκανικό χώρο», όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του, δηλαδή το αμερικανικό ίδρυμα Fund for American Studies και η Ελληνική Ενωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, που είναι μέλος της Ενωσης Ατλαντικού Συμφώνου.

Σκοπός του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος, όπως περιγράφεται σε ειδικό δελτίο, είναι «η συμβολή στην ολοκληρωμένη εκπαίδευση και προετοιμασία των νέων πιθανών ηγετών του αύριο». Οι σπουδαστές του ΔΙΠΟΣ προέρχονται από όλες τις βαλκανικές χώρες, τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, τις μεσογειακές χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ. Συνολικά συμμετέχουν 54 πανεπιστήμια και 16 Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί από 20 χώρες.

Το επιστημονικό μέρος πραγματοποιείται από το γνωστό αμερικανικό Πανεπιστήμιο GEORGTOWN της Ουάσιγκτον, σε συνεργασία με το «Κέντρο Ανάλυσης και Επίλυσης Συγκρούσεων» του Πανεπιστημίου HARVARD. Στα ΔΙΠΟΣ που προηγήθηκαν, στους «ηγέτες του αύριο» μίλησαν ορισμένα από τα «εκλεκτά» ηγετικά στελέχη του σήμερα, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Ανάμεσά τους ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, η τ. υφυπουργός Οικονομικών Ρ. Ζήση, οι πρέσβεις των ΗΠΑ Τόμας Νάιλς και Νίκολας Μπερνς, καθώς και πρέσβεις αλλά και πολιτικές προσωπικότητες άλλων χωρών.

Η επιλογή των συμμετεχόντων είναι ιδιαίτερα αυστηρή και ο αριθμός των «τυχερών» περιορισμένος (πέρσι εκδήλωσαν ενδιαφέρον 450 και επιλέχθηκαν 60). Πρόκειται για μεταπτυχιακούς φοιτητές άνω των 23 ετών. Στα προηγούμενα 4 χρόνια έλαβαν μέρος στα ΔΙΠΟΣ συνολικά 300 άτομα, τα οποία, όπως διαφημίζεται από τους οργανωτές, έχουν ήδη ενταχθεί στην παραγωγική διαδικασία των χωρών τους (πολιτική, δημόσια διοίκηση, τράπεζες, ιδιωτικό τομέα, πανεπιστήμια κλπ.). Ενας μάλιστα εξ αυτών είναι ο spokeman του πρωθυπουργού της Ρουμανίας, Ε. Κονσταντινέσκου.

Αποκαλυπτικό τελικά για το ρόλο του, πίσω από τα ιδιαίτερα ομιχλώδη κατά τ' άλλα στοιχεία (χρηματοδότηση, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, κριτήρια επιλογής, κλπ.), είναι πως με την «ενθάρρυνση των οργανωτών (βλ. Αμερικάνους) γίνεται προσπάθεια, οι εκπαιδευόμενοι να παραμερίσουν περιοχικές εχθρότητες και αντιπαλότητες, δημιουργώντας ένα δίκτυο συνεργασίας με προοπτική να διαρκέσει σε όλη τους τη ζωή, ώστε να αποδειχθεί χρήσιμο για τις χώρες τους, καθώς επίσης για την εδραίωση της ειρήνης και τη σταθεροποίηση στην ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεπιθύμητος ο πρέσβης των ΗΠΑ! (2024-06-21 00:00:00.0)
Οι ανάγκες διεύρυνσης του ΝΑΤΟ υπαγόρευσαν τις Πρέσπες (2019-02-19 00:00:00.0)
Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις (2003-12-16 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή ΕΥΡΩ-ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ λυκο-συμμαχία (2002-12-07 00:00:00.0)
Διαρροές... (2002-08-24 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ έτοιμες να αποσύρουν ακόμη και την υπογραφή τους... (2002-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ