Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
Προτείνει διαπραγματεύσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης;

Την οδό των διαπραγματεύσεων φαίνεται να προτείνει η χώρα μας προς τη Γερμανία για το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων - αποζημιώσεων στα θύματα της θηριωδίας του ναζισμού κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό προκύπτει από συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος στην εφημερίδα «Berliner Zeitung», όπως μετέδωσε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για το ίδιο θέμα, το νεοσύστατο Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στις 25 Ιούλη, ζητούσε να τεθεί επιτέλους το θέμα σε διακρατικό επίπεδο και παράλληλα με τη δικαστική διεκδίκηση να υπάρξουν επίσημοι κυβερνητικοί χειρισμοί για τις γερμανικές επανορθώσεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αν και προτείνει το διάλογο προς τη γερμανική πλευρά, ωστόσο, εμμέσως, φαίνεται να αποδοκιμάζει τη δικαστική απόφαση για κατασχέσεις γερμανικών κτιρίων που βρίσκονται στην Ελλάδα, όπως το Ινστιτούτο Γκαίτε. «Θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, δήλωσε ο Μ. Σταθόπουλος, για να εξευρεθεί πολιτική λύση, τότε πιστεύω ότι αυτή θα γίνει δεκτή, τόσο από τους Γερμανούς, όσο και από τους Ελληνες».

Σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε όσον αφορά την υποχρεωτική εκτέλεση της τελεσίδικης απόφασης των ελληνικών δικαστηρίων που δικαίωναν τους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου, με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποδοκιμάζει τη δικαστική απόφαση: «Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ερωτηθεί προηγουμένως για το ζήτημα της κατάσχεσης, ανέφερε ο Μ. Σταθόπουλος στη γερμανική εφημερίδα. Ο δικαστικός επιμελητής ακολούθησε τις εντολές του δικηγόρου και παρέλειψε να ζητήσει την παρέμβαση της κυβέρνησης. Η Γερμανία στράφηκε τώρα στα δικαστήρια. Σε περίπτωση που τα δικαστήρια αποφανθούν ότι οι ενέργειες το δικαστικού επιμελητή ήταν παράνομες, τότε η υπόθεση θα περιέλθει στον υπουργό Δικαιοσύνης». Οι πληροφορίες έφερναν τον Μ. Σταθόπουλο να συμφωνεί με την άποψη ότι σύμφωνα με το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος αλλοδαπού κράτους απαιτείται άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης.

Στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα, ο Μ. Σταθόπουλος παραπέμπει και στη συμφωνία του 1960 μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. «Από νομική άποψη, η συμφωνία του 1960 Ελλάδας - Γερμανίας αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα για έγερση περαιτέρω αξιώσεων μετά την υπογραφή συνθήκης ειρήνης. Μετά την επανένωση της Γερμανίας, προέκυψε μια κατάσταση που δύναται να εξομοιωθεί με την υπογραφή συνθήκης ειρήνης. Επομένως, θα έπρεπε τώρα να εξεταστούν οι αξιώσεις. Εξάλλου, υπάρχει και η πολιτική άποψη. Ο νόμος που ψηφίστηκε από τη γερμανική Βουλή για την αποζημίωση εκείνων που προσέφεραν καταναγκαστική εργασία καταδεικνύει ότι από πολιτική άποψη το εν γένει ζήτημα των επανορθώσεων, ακόμη και 55 χρόνια μετά το πέρας του πολέμου, δε θεωρείται ότι έχει κλείσει».

Τέλος, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η δικαστική υπόθεση με τις κατασχέσεις γερμανικών κτιρίων θα συζητηθεί την 1η Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ