ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Αντιιμπεριαλιστικό κάλεσμα αγώνα

Την Τετάρτη 9 Αυγούστου στις 7.30 μμ στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα, οι δυο φιλειρηνικές οργανώσεις τονίζουν ότι 55 χρόνια μετά από τη μαύρη επέτειο των ατομικών βομβαρδισμών, οι ιμπεριαλιστές της «Νέας Τάξης Πραγμάτων» εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να δολοφονούν τους λαούς, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Η ΕΕΔΥΕ και η Νεανική Δράση, καλούν τον αθηναϊκό και τον πειραιώτικο λαό να πάρει μέρος μαζικά στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση της ερχόμενης Τρίτης και να απαιτήσει τη ριζική κατάργηση των πυρηνικών όπλων, το σταμάτημα του προγράμματος του Πολέμου των Αστρων των ΗΠΑ και την απομάκρυνση όλων των πυρηνικών όπλων από τη χώρα μας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει μπαράζ «επικοινωνιακής» διαστροφής

Οποιος αντιδρά στα αντιδραστικά μέτρα, θα κατασυκοφαντείται σαν «εχθρός των ανέργων»!

Οι χτεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με υπουργούς του επιβεβαίωσαν ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα θα είναι η διαμόρφωση μιας πολυπλόκαμης προπαγανδιστικής αθλιότητας, με στόχο τον ευνουχισμό των κοινωνικών αντιδράσεων που, αναμένονται να εκδηλωθούν με ένταση, λόγω της νεοσυντηρητικής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα.

Αυτό που βαφτίζεται από την κυβέρνηση με τον όρο «επικοινωνιακή τακτική» και που το περιεχόμενό της συζητήθηκε χτες από τον πρωθυπουργό με τον Δ. Ρέππα, αλλά και με τους Γ. Παπαντωνίου, Θ. Πάγκαλο και Α. Διαμαντοπούλου (σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 3) περιλαμβάνει όλες τις δυνατές μεθόδους πλύσης εγκεφάλου, με στόχο «όχι την κατανόηση και αποδοχή των κυβερνητικών μέτρων» σε εργασιακά, υγεία, ασφαλιστικό κλπ., αλλά την «ελαχιστοποίηση των κινδύνων από τις κινητοποιήσεις», όπως, άλλωστε, ομολογούσαν οι ίδιοι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Στο πλαίσιο αυτό, και ρίχνοντας ειδικό βάρος στην επιβολή των μέτρων για τη δήθεν «καταπολέμηση της ανεργίας» (!), αναμένεται την επόμενη περίοδο μπαράζ ομιλιών, διοργάνωσης ημερίδων, δημοσίευσης άρθρων εκ μέρους κυβερνητικών παραγόντων και ένας τέτοιος ...προσανατολισμός του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, που θα διέπεται από την εξής προπαγάνδα: «`Η τα μέτρα της κυβέρνησης θα εφαρμοστούν ή δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας». Ταυτόχρονα, όποιος θα αντιστέκεται στη λαίλαπα, θα επιχειρείται να συκοφαντηθεί σαν μέλος «συντεχνίας που δε σέβεται τους ανέργους»!

Η κυβέρνηση γνωρίζει, πάντως, ότι οι επιλογές της είναι τόσο αντιδραστικές, που η προπαγάνδα δεν αρκεί. Γι' αυτό επιθυμεί την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμβολή των συνδικαλιστών «της». Οι τελευταίοι έχουν ζητήσει και έχουν λάβει την «άδεια» να εμφανιστούν με δήθεν «διεκδικητική» διάθεση και κυρίως φρασεολογία (καθώς γνωρίζουν ότι ο διασυρμός τους θα είναι τέλειος, ενόψει και του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ την άνοιξη), αναλαμβάνοντας, παράλληλα, να εξασφαλίσουν ότι οι έτσι κι αλλιώς δεδομένες αντιδράσεις δε θα οδηγήσουν, κατά την επικείμενη κυβερνητική καταστροφολογία, σε «κατάλυση του κράτους και σε κατάρρευση της οικονομίας»!

Το άλλο «μέτωπο», όπως θέλει να το εμφανίζει η κυβέρνηση, το «εσωκομματικό», αναμένεται να αξιοποιηθεί επίσης σαν ανάχωμα από το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να σταλεί στον πρωθυπουργό επιστολή υπογεγραμμένη από 4 - 5 βουλευτές και μέλη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ με θέμα τα εργασιακά, όπου μεταξύ άλλων θα διαμαρτύρονται για τη μη ενημέρωσή τους σε βασικά θέματα κυβερνητικής πολιτικής. Ηδη, ο Π. Οικονόμου έχει στείλει σχετική επιστολή στον Κ. Σκανδαλίδη, με την οποία ζητά ειδική σύγκληση της ΚΕ.

Επιπλέον, στις συζητήσεις που είχε ο πρωθυπουργός, εκτιμήθηκε ότι «καλώς» ανοίχτηκαν όλα τα μέτωπα μαζί, ώστε η κυβέρνηση να πληρώσει εφ' άπαξ το πολιτικό κόστος. Παράλληλα, αποφασίστηκε η στάση απέναντι στην αντιπολίτευση να κινείται στη λογική ότι όλοι οι άλλοι πλην ΠΑΣΟΚ κινούνται στη λογική του «μηδενισμού», της «άρνησης» και των «εσωκομματικών προβλημάτων», με αφορμή και το επικείμενο συνέδριο της ΝΔ. Οπως, επίσης, διαμηνιόταν, δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού...

Οσο για την εμφάνιση του Κ. Σημίτη στη ΔΕΘ, υποστηρίζεται ότι η κυβέρνηση δε θα ακολουθήσει το περσινό προεκλογικό παράδειγμα, τάζοντας «φιλολαϊκά πακέτα», αλλά θα δώσει την εικόνα της «συνέπειας» των προεκλογικών της δεσμεύσεων, με μπόλικη δόση σε αναφορές περί «κοινωνικής φροντίδας» (!) και με έμφαση σε κορόνες, που θα αφορούν την αναβάθμιση της χώρας (σ.σ.: «αυτή θα είναι η σημαία μας», έλεγε χτες ένας από τους συνομιλητές του πρωθυπουργού). «Αναβάθμιση», τέλος, «διεθνής και κοινωνική - εσωτερική», η οποία, κατά το κυβερνητικό ρεφρέν, θα επέλθει «με αυτή την οικονομική πολιτική» και «με αυτή την εξωτερική πολιτική»...

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Μαύρος χρυσός πληρωμένος με πολέμους

«Βενζίνες και πετρέλαια εμείς τα

κυνηγάμε / γιατί έχουνε πολλά

λεφτά / και φίνα την περνάμε./

Θα σαλτάρω, θα σαλτάρω, / τις

βενζίνες, τη ρεζέρβα, για να πάρω».

Τους θυμηθήκαμε αυτές τις μέρες, που ανεβοκατεβαίνουν οι τιμές των πετρελαίων, τους σκωπτικούς στίχους για τους μαυραγορίτες της Κατοχής, οι οποίοι πούλαγαν «τη μάνα τους και τον πατέρα τους», μαζί με τους χιτλερικούς δημίους. Ηταν τότε που ο Αδόλφος για να κινήσει τις μηχανοκίνητες ορδές του χρησιμοποιούσε υποκατάστατα «ερζάτς» βενζίνης και ελαστικών και ξεκίνησε για τις πλούσιες πετρελαιοπηγές του Μπακού, όπου έσπασε τα μούτρα του. Ηταν τότε, που τα λίγα ελληνικά λεωφορεία, που ξέφυγαν από την άγρια γερμανική καταλήστευση, χρησιμοποιούσαν τα αέρια από καυσόξυλα, σε αυτοσχέδιους μηχανισμούς «γκαζοζέν».

Πού να γνώριζαν αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί - πλαγκτόν - που κάτω από συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας πριν από εκατομμύρια χρόνια, θα κατέληγαν στα υπόγεια και υποθαλάσσια αποθέματα υδρογονανθράκων. Πού να γνώριζαν ότι αυτό το δυσώδες μαύρο παχύρρευστο υγρό θα τροφοδοτούσε πολέμους για την απόκτηση, την εκμετάλλευση και τον έλεγχο των πηγών και των γεωγραφικών περιοχών όπου βρίσκονται. Και θα γέμιζε με χρυσάφι τους «μπεζαχτάδες» των αφεντικών του κόσμου.

Κάνει λάθος ο καθηγητής του Χάρβαρντ Σάμιουελ Π. Χάντινγτον, που στο όνομα της δυτικής και αμερικανικής «κουλτούρας» και του imperium της «νέας τάξης» υποστηρίζει ότι οι επόμενες τρομερές οικουμενικές συγκρούσεις θα είναι πόλεμοι ανάμεσα στους πολιτισμούς, με κυρίαρχο, κατά την άποψη του Χένρι Κίσινγκερ, τον «υπερούσιο» δυτικό πολιτισμό.

Συμπεράσματα που αγνοούν παντελώς τις διαφαινόμενες και ορατές κοινωνικές συγκρούσεις και την ταξικότητα των αγώνων σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, πέρα από τις διαμάχες των πολιτισμών, τους πολέμους για τα υδατικά αποθέματα και την επιδιωκόμενη ιμπεριαλιστική αναδιανομή και εκμετάλλευση του κόσμου.

Το βέβαιο είναι ότι μέχρις ότου βρεθούν άλλες ισχυρές και σταθερές πηγές ενέργειας (όπως π.χ. η θεωρητική πυρηνική, ΣΥΝΤΗΞΗ) κάθε σταγόνα πετρελαίου θα πληρώνεται με το αίμα τοπικών ή γενικευμένων συγκρούσεων για τις επιδιώξεις των εφτά (κακών) αδελφών!


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΠΕΔΥΕ
Μετατρέπουν την εθνική άμυνα σε «νεοταξική»...

«Η ελληνική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της μέσω του ΚΥΣΕΑ, διατύπωσε πλέον φανερά ένα "νέο" αμυντικό δόγμα, που χωρίς περιστροφές θα υπηρετεί και θα αναπαράγει το νέο επιθετικό δόγμα του ΝΑΤΟ». Αυτό τονίζει με ανακοίνωσή της η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ).

Τελείως απροκάλυπτα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΠΕΔΥΕ, ομολόγησε ότι 4 τρισ. δραχμές θα διατεθούν την επόμενη πενταετία για τη δημιουργία ενόπλων δυνάμεων ευέλικτων και ταχυκίνητων με απώτερο σκοπό την «προσαρμογή στα νέα δεδομένα, που επιβάλλουν και αποστολές εκτός συνόρων, από δυνάμεις υψηλού επιπέδου».

Είναι καθαρό, επισημαίνεται, ότι πρόκειται για μετατροπή της άμυνας από εθνική σε νεοταξική, αλλά και υλοποίηση της κατεύθυνσης του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μισθοφορικού στρατού, έτοιμου να υπηρετεί αποστολές και βρόμικους ρόλους για τις ανάγκες της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας, του ΙΡΑΚ και άλλοι που έχουν υποστεί τα δεινά της νέας τάξης, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει «διεθνής πρακτική» και «διεθνείς πρωτοβουλίες» της νέας τάξης και οι Ελληνες πολίτες αρνούνται να ενισχύσουν με τον ιδρώτα τους και τις θυσίες των παιδιών τους τα δολοφονικά σχέδια του ιμπεριαλισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της η ΠΕΔΥΕ καλεί «τις επιτροπές ειρήνης και τους μαζικούς φορείς της Αθήνας να καταδικάσουν με κάθε τρόπο τις κυβερνητικές αποφάσεις για όλα τα παραπάνω σχέδιά της, που κύριο στόχο έχουν τη συμμετοχή της στη δημιουργία παγκόσμιου κατασταλτικού μηχανισμού για το χτύπημα των λαϊκών κινημάτων. Καλεί για ανάπτυξη της πάλης και της αντίστασης του ελληνικού λαού που μαζί με άλλους ξεσηκωμένους λαούς θα ανατρέψουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών».

Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα, εξέδωσε και η Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Εξαρχείων - Νεάπολης.

Κηδεύεται αύριο ο συνταγματολόγος Α. Μάνεσης

Πέθανε χτες τα ξημερώματα σε ηλικία 78 ετών ο διαπρεπής συνταγματολόγος και ακαδημαϊκός Αριστόβουλος Μάνεσης, ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί αύριο στον Αγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ταφεί στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αριστόβουλος Μάνεσης γεννήθηκε το 1922 στο Αργοστόλι. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη στα πανεπιστήμια των Παρισίων και της Χαϊδεμβέργης. Το 1965 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και το 1968 απολύθηκε από τη χούντα που τον εκτόπισε στο Λιδωρίκι. Αργότερα εγκαταστάθηκε στη Γαλλία και από το 1970 έως το 1974 υπήρξε καθηγητής του πανεπιστημίου της Αμιένης.

Μετά τη μεταπολίτευση διατέλεσε κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ από το 1987 ήταν πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Κορυφαία στιγμή στη σταδιοδρομία του καθηγητή Αριστόβουλου Μάνεση ήταν η εκλογή του το 1992 ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο εκλιπών διατέλεσε πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και έγραψε πολλά επιστημονικά συγγραμμάτα και εργασίες.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Πέμπτη 3/8:

Στις 19.00 τον πρώτο επίσημο αγώνα για το Κύπελλο μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Εθνικού.

Στις 22.00 «Προεκτάσεις», σε επανάληψη, με θέμα «Εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο».Ο Κώστας Καραχάλιος συνομιλεί με τους: Λ. Μεθονιού - ΕΣΑΚ και Τ. Δεληγιάννη - ΠΑΣΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ