Πέμπτη 3 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κηδεύεται αύριο ο συνταγματολόγος Α. Μάνεσης

Πέθανε χτες τα ξημερώματα σε ηλικία 78 ετών ο διαπρεπής συνταγματολόγος και ακαδημαϊκός Αριστόβουλος Μάνεσης, ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί αύριο στον Αγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ταφεί στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αριστόβουλος Μάνεσης γεννήθηκε το 1922 στο Αργοστόλι. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη στα πανεπιστήμια των Παρισίων και της Χαϊδεμβέργης. Το 1965 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και το 1968 απολύθηκε από τη χούντα που τον εκτόπισε στο Λιδωρίκι. Αργότερα εγκαταστάθηκε στη Γαλλία και από το 1970 έως το 1974 υπήρξε καθηγητής του πανεπιστημίου της Αμιένης.

Μετά τη μεταπολίτευση διατέλεσε κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ από το 1987 ήταν πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Κορυφαία στιγμή στη σταδιοδρομία του καθηγητή Αριστόβουλου Μάνεση ήταν η εκλογή του το 1992 ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο εκλιπών διατέλεσε πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και έγραψε πολλά επιστημονικά συγγραμμάτα και εργασίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ