Πέμπτη 3 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι Ελληνες οι πιο φτωχοί μισθωτοί της ΕΕ

Ερευνα της Γιουροστάτ, που επιβεβαιώνει ότι οι χαμηλοί μισθοί και η μερική απασχόληση είναι βασική αιτία της αύξησης της φτώχειας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Οι πιο φτωχοί μισθωτοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι οι Ελληνες εργαζόμενοι. Σύμφωνα με έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Eurostat), που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, το 17% των Ελλήνων μισθωτών θεωρούνται φτωχοί, δηλαδή, κερδίζουν κάτω από το 60% του μέσου μηνιαίου μισθού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Eurostat, στο επίπεδο της ΕΕ θεωρούνται φτωχοί μισθωτοί το 15% του συνόλου των μισθωτών. Τα μεγαλύτερα ποσοστά φτωχών μισθωτών απαντώνται στη Μεγάλη Βρετανία (21%), στην Ιρλανδία (18%) και στην Ελλάδα και τη Γερμανία (17%), ενώ αντίθετα στην Πορτογαλία μόνο το 6% των μισθωτών βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή, κερδίζει κάτω από το 60% του μέσου μισθού.

Δεδομένου όμως ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων εργαζομένων κυμαίνεται στο 60-65% του μέσου όρου της ΕΕ, οι Ελληνες συγκριτικά με τους άλλους εργαζόμενους των χωρών της ΕΕ είναι σε ακόμα πιο μειονεκτική θέση από αυτή που δηλώνει το 17%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το στοιχείο που προκύπτει από την αιτιολόγηση της φτώχειας. Σημαντικός παράγοντας ενίσχυσης των ποσοστών της φτώχειας είναι το μειωμένο ωράριο εργασίας, δηλαδή η μερική απασχόληση. Οσο λοιπόν περισσότερο έχει προχωρήσει η εφαρμογή της μερικής απασχόλησης σε μια χώρα, ευθέως ανάλογο είναι και το ποσοστό αύξησης της φτώχειας που αποδίδεται σε αυτό το λόγο. Σύμφωνα με τη μελέτη της Eurostat, ένας μισθωτός στην ΕΕ μπορεί να χαρακτηριστεί φτωχός για δύο κυρίους λόγους: Είτε γιατί έχει εξαιρετικά μειωμένο ωράριο εργασίας (15-29 ώρες εβδομαδιαίως), είτε γιατί η ωριαία αμοιβή του είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα το 5% από το σύνολο των μισθωτών έχει μειωμένο ωράριο εργασίας, ενώ το 16% έχει χαμηλή ωριαία αποζημίωση. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ είναι 11% για το μειωμένο ωράριο εργασίας και 9% για τις χαμηλές αποζημιώσεις. Οσον αφορά στο τι δηλώνουν οι ίδιοι, σε επίπεδο της ΕΕ το 43% των φτωχών μισθωτών δηλώνει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει μειωμένο ωράριο εργασίας, το 37% στο γεγονός ότι είναι κακοπληρωμένο, το 11% και στους δύο λόγους, ενώ το 8% ότι ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος λόγος εξηγούν την κατάστασή του. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα μόνο το 12% των φτωχών μισθωτών δηλώνει ότι η κατάστασή του οφείλεται στο μειωμένο ωράριο εργασίας, ενώ το 73% δηλώνει ότι οφείλεται στο χαμηλό επίπεδο των αμοιβών. Τέλος, το 9% δηλώνει ότι συντρέχουν και οι δύο λόγοι, ενώ το 7% πιστεύει ότι δεν ισχύει κανένας από τους δύο λόγους.

Σε ό,τι αφορά στους φτωχούς μισθωτούς στα επίπεδο της ΕΕ το 45% εξ αυτών έχει μειωμένο ωράριο εργασίας, ενώ το 55% εξ αυτών έχει πλήρες ωράριο. Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 80% και 20% (Πλήρες ωράριο εργασίας θεωρείται η εργασία των 40-45 ωρών εβδομαδιαίως). Επίσης, στο επίπεδο της ΕΕ το 68% των φτωχών μισθωτών έχει συμβόλαιο αορίστου χρόνου εργασίας, ενώ το 32%ορισμένου χρόνου εργασίας. Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 44% και 56%. Από τους φτωχούς μισθωτούς στην Ελλάδα το 85% εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και το 15% στο δημόσιο τομέα, ενώ στην ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 77% και 33%.

Από τους φτωχούς μισθωτούς στην ΕΕ το 3% είναι αγρότες, το 20% βιομηχανικοί εργάτες και το 77% απασχολείται στον τομέα των υπηρεσιών. Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 5%, 31% και 64%. Σε ό,τι αφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των φτωχών μισθωτών στην Ελλάδα το 49% είναι άνδρες και το 51% γυναίκες (στην ΕΕ 23% και 77% αντιστοίχως). Από ηλικιακή άποψη, στην Ελλάδα το 25% των φτωχών μισθωτών είναι 16-24 ετών, το 61% είναι 25-49 ετών και το 14% είναι 50-64 ετών. (τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ είναι 20%, 62% και 19%). Από πλευράς σπουδών στην Ελλάδα το 23% των φτωχών μισθωτών έχει υψηλό μορφωτικό επίπεδο, το 34% μέτριο και το 43% χαμηλό (τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ είναι 9%, 45% και 46%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ