Πέμπτη 3 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Μαύρος χρυσός πληρωμένος με πολέμους

«Βενζίνες και πετρέλαια εμείς τα

κυνηγάμε / γιατί έχουνε πολλά

λεφτά / και φίνα την περνάμε./

Θα σαλτάρω, θα σαλτάρω, / τις

βενζίνες, τη ρεζέρβα, για να πάρω».

Τους θυμηθήκαμε αυτές τις μέρες, που ανεβοκατεβαίνουν οι τιμές των πετρελαίων, τους σκωπτικούς στίχους για τους μαυραγορίτες της Κατοχής, οι οποίοι πούλαγαν «τη μάνα τους και τον πατέρα τους», μαζί με τους χιτλερικούς δημίους. Ηταν τότε που ο Αδόλφος για να κινήσει τις μηχανοκίνητες ορδές του χρησιμοποιούσε υποκατάστατα «ερζάτς» βενζίνης και ελαστικών και ξεκίνησε για τις πλούσιες πετρελαιοπηγές του Μπακού, όπου έσπασε τα μούτρα του. Ηταν τότε, που τα λίγα ελληνικά λεωφορεία, που ξέφυγαν από την άγρια γερμανική καταλήστευση, χρησιμοποιούσαν τα αέρια από καυσόξυλα, σε αυτοσχέδιους μηχανισμούς «γκαζοζέν».

Πού να γνώριζαν αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί - πλαγκτόν - που κάτω από συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας πριν από εκατομμύρια χρόνια, θα κατέληγαν στα υπόγεια και υποθαλάσσια αποθέματα υδρογονανθράκων. Πού να γνώριζαν ότι αυτό το δυσώδες μαύρο παχύρρευστο υγρό θα τροφοδοτούσε πολέμους για την απόκτηση, την εκμετάλλευση και τον έλεγχο των πηγών και των γεωγραφικών περιοχών όπου βρίσκονται. Και θα γέμιζε με χρυσάφι τους «μπεζαχτάδες» των αφεντικών του κόσμου.

Κάνει λάθος ο καθηγητής του Χάρβαρντ Σάμιουελ Π. Χάντινγτον, που στο όνομα της δυτικής και αμερικανικής «κουλτούρας» και του imperium της «νέας τάξης» υποστηρίζει ότι οι επόμενες τρομερές οικουμενικές συγκρούσεις θα είναι πόλεμοι ανάμεσα στους πολιτισμούς, με κυρίαρχο, κατά την άποψη του Χένρι Κίσινγκερ, τον «υπερούσιο» δυτικό πολιτισμό.

Συμπεράσματα που αγνοούν παντελώς τις διαφαινόμενες και ορατές κοινωνικές συγκρούσεις και την ταξικότητα των αγώνων σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, πέρα από τις διαμάχες των πολιτισμών, τους πολέμους για τα υδατικά αποθέματα και την επιδιωκόμενη ιμπεριαλιστική αναδιανομή και εκμετάλλευση του κόσμου.

Το βέβαιο είναι ότι μέχρις ότου βρεθούν άλλες ισχυρές και σταθερές πηγές ενέργειας (όπως π.χ. η θεωρητική πυρηνική, ΣΥΝΤΗΞΗ) κάθε σταγόνα πετρελαίου θα πληρώνεται με το αίμα τοπικών ή γενικευμένων συγκρούσεων για τις επιδιώξεις των εφτά (κακών) αδελφών!


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ