ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Συνέχεια διεργασιών και παζαριών

Εφυγε από τη χώρα ο ανατραπείς Πρόεδρος

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Στο Καζαχστάν βρίσκεται από χτες ο ανατραπείς Πρόεδρος του Κιργιστάν, Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, για συνομιλίες με τον Καζάκο Πρόεδρο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Οπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στον οποίο προεδρεύει το Καζαχστάν, η μεταφορά του στη συγκεκριμένη χώρα έγινε ύστερα από πρωτοβουλία της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του ΟΑΣΕ. Παράλληλα, πηγές από την προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν που ανέλαβε την εξουσία μετά τις αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της περασμένης βδομάδας αναφέρουν πως ο Μπακίγεφ έγραψε επιστολή παραίτησης πριν την αναχώρησή του από τη χώρα. Επιπλέον, αργά χτες το βράδυ, η προσωρινή κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύλληψη του πρώην υπουργού Αμυνας, Μακτιμπέκ Καλίγεφ.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που διοργάνωσε ο Μπακίγεφ στην πόλη Ος, ακούστηκαν πυροβολισμοί, με αποτέλεσμα οι σωματοφύλακές του να τον οδηγήσουν εσπευσμένα στο αυτοκίνητό του. Ο ίδιος, μιλώντας σε υποστηρικτές του στη γενέτειρα πόλη κοντά στο Τζελαλαμπάντ, υποστήριξε πως έλαβε προσφορά για πολιτικό άσυλο τόσο από το Καζαχστάν, όσο και από τη Λευκορωσία, προτάσεις, που, όπως είπε, απέρριψε. Παράλληλα, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπακίγεφ και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της προσωρινής κυβέρνησης Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου της ρωσικής κυβέρνησης, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Την ανησυχία του για την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών στο Κιργιστάν εξέφρασε χτες ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο, αναφέροντας πολυάριθμα περιστατικά καταγγελιών για εισβολές σε γραφεία, σπίτια, αλλά και εκδηλώσεις ακραίου εθνικισμού εναντίον τους. Πρόσθεσε, επίσης, πως οι τοπικές αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις για βοήθεια, ενώ, παράλληλα, υπογράμμισε τον κίνδυνο κλιμάκωσης της βίας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.

Τέλος, αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες της ρωσικής εφημερίδας «Κομερσάντ», σχετικά με τη στρατιωτική βάση «Μανάς» που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για να εφορμούν στο Αφγανιστάν. Οπως σημειώνει, η νέα προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν «δε θα αρνηθεί την εξωτερική πολιτική πολλών κατευθύνσεων», έχοντας καλές σχέσεις και με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Από τη μία εκτιμά ότι θα διατηρηθεί για τουλάχιστον ένα ακόμα χρόνο μετά την 10η Ιούλη, που λήγει το συμβόλαιο των ΗΠΑ, και, από την άλλη, επικαλείται πληροφορίες από το Κρεμλίνο, οι οποίες αναφέρουν πως «το ζήτημα της αμερικανικής βάσης στο Μανάς έχει λυθεί - δε θα υπάρχει πλέον».

ΓΑΛΛΙΑ
Κινητοποιήσεις σιδηροδρομικών

Χτύπημα συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων ετοιμάζει η κυβέρνηση

ΠΑΡΙΣΙ.--

Να συνεχίσουν για πολλοστή ημέρα την απεργία ψήφισε, χτες, μεγάλος αριθμός σιδηροδρομικών, κυρίως στο νότο της Γαλλίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για γενικές συνελεύσεις και ψηφοφορίες που απηύθηναν δύο από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου, η CGT και η Sud Rail, που, σύμφωνα με τις τελευταίες κλαδικές εκλογές, εκπροσωπούν το 57% των εργαζομένων. Η κινητοποίηση άρχισε την Τρίτη 6 Απρίλη και τελικά πέτυχε, μόλις χτες, η διοίκηση των σιδηροδρόμων (SNCF) να δεχτεί αντιπροσωπείες των συνδικαλιστικών οργανώσεων που βρίσκονται σε κινητοποίηση.

Οι πρώτες επαφές, πάντως, δεν έφεραν αποτέλεσμα και έτσι η απεργία συνεχίζεται. Οι σιδηροδρομικοί ζητούν άμεσο τερματισμό των «σχεδίων αναδιάρθρωσης» που προωθούνται στην εταιρεία, τονίζοντας ότι την τελευταία επταετία έχουν μειωθεί κατά 22.000 οι θέσεις εργασίας και ότι αναμένονται περικοπές άλλων 8.000 θέσεων μέχρι το 2012. Οπως υπογραμμίζουν, ήδη, οι συνθήκες εργασίας έχουν γίνει εξαιρετικά σκληρές και χρειάζεται άμεσα πρόσληψη επιπλέον προσωπικού προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των επιβατών.

Οι περικοπές που γίνονται στους κόλπους της SNCF εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο «αναδιάρθρωσης» του ευρύτερου δημοσίου τομέα που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση Σαρκοζί. Ενδεικτικό είναι ότι χτες ο υπουργός αρμόδιος για το Δημόσιο επιβεβαίωνε ότι μέχρι το 2011 στις κρατικές υπηρεσίες θα εργάζονται 32.000 λιγότεροι υπάλληλοι, καθώς δεν πρόκειται ν' αντικατασταθούν όσοι συνταξιοδοτηθούν ακολουθώντας τη «γραμμή» Σαρκοζί την τελευταία διετία: Μία πρόσληψη για κάθε δύο συνταξιοδοτήσεις.

Παράλληλα, οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων και κυβέρνησης με αφορμή το «διάλογο» που εγκαινίασε η κυβέρνηση για την αποδόμηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την οποία προωθεί χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα «εκτιμήσεις» του Συμβουλίου Συνταξιοδοτικού Προσανατολισμού.Οι «εκτιμήσεις» αυτές σκιαγραφούν ένα καταστροφικό τοπίο, προβλέποντας ελλείμματα μεταξύ 72-115 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα αποθεματικά των Ταμείων το 2050.

Οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, και κυρίως οι CGT, Force Ouvriere, CFDT, Sud, μέχρι στιγμής, αρνούνται κατηγορηματικά να κάνουν την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, για αύξηση των εισφορών ή για αύξηση του συνολικού χρόνου εργασίας και εισφορών, τρεις προοπτικές που «ανοίγει» μεθοδικά η κυβέρνηση Σαρκοζί με τη συναίνεση της Ομοσπονδίας των Ενώσεων Εργοδοτών.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Εκρηξη ηφαιστείου «έκλεισε» πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Τεράστιο είναι το νέφος σκόνης, που προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου
Τεράστιο είναι το νέφος σκόνης, που προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου
ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη του 2001 είχαν να καθηλωθούν τόσα αεροπλάνα σε δεκάδες βορειοευρωπαϊκά και δυτικοευρωπαϊκά αεροδρόμια. Ωστόσο, αυτή τη φορά, η αιτία δεν ήταν η απειλή επίθεσης, αλλά το πυκνό πέπλος αιθαλομίχλης που σχηματίστηκε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, έπειτα από την προχτεσινοβραδινή έκρηξη στον παγετώνα του ηφαιστείου Εϊγιαφιατλαγιοκούλ της νότιας Ισλανδίας...

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας «EUROCONTROL», έως και 5.000 πτήσεις ακυρώθηκαν μέχρι χτες βράδυ σε αεροδρόμια των Βρετανίας, Ιρλανδίας, Γαλλίας, Βελγίου, Λουξεμβούργου,Ολλανδίας, Γερμανίας και όλων των χωρών της σκανδιναβικής χερσονήσου. Επιπλέον, ματαιώθηκαν δεκάδες πτήσεις από τις ΗΠΑ με προορισμό δυτικοευρωπαϊκά αεροδρόμια, ενώ μοσχοπωλήθηκαν τα εισιτήρια για μία θέση στην καμπίνα βαγονιών του «Εurostar» στο δρομολόγιο Βρυξέλλες - Λονδίνο.

Θα περίμενε κανείς ανάλογα προβλήματα και στο αεροδρόμιο Κέφλαβικ της Ισλανδίας. Ωστόσο, εκεί όλες οι πτήσεις έγιναν κανονικά, αφού οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι μετέφεραν το μεγαλύτερο μέρος της στάχτης στη δυτική και βόρεια Ευρώπη. Αντίθετα, στην Ισλανδία τα περισσότερα προβλήματα εστιάστηκαν σε περιοχές του νότιου τμήματος, που πλημμύρισαν μετά το λιώσιμο πάγων λόγω της λάβας από το ηφαίστειο Εϊγιαφιατλαγιοκούλ με συνέπεια την κατά τρία μέτρα αύξηση της στάθμης σε πολλά ποτάμια της χώρας. Γεγονός, που ανάγκασε εκατοντάδες Ισλανδούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στις συγκοινωνίες, καθώς τα νερά έκοψαν στα δύο την κεντρική οδική αρτηρία του νησιού...

Οσο για το πότε θα ξαναρχίσουν οι πτήσεις στα δεκάδες ευρωπαϊκά δρομολόγια, οι ειδικοί λένε πως τα προβλήματα μπορεί να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο μέρες, μολονότι δεν μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη.

Ας σημειωθεί πως το πυκνό πέπλο ηφαιστειακής στάχτης δεν προκαλεί προβλήματα μόνο στην ορατότητα των αεροσκαφών, αλλά και στους κινητήρες τους, επειδή τα μικροσκοπικά σωματίδια αιθαλομίχλης μπορεί να σταματήσουν τη λειτουργία τους ή να επικαλύψουν εξωτερικά όργανα του αεροσκάφους (όπως τα φώτα προσγείωσης κ.λπ.).

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Η Ρωσία έκλεισε χτες αντιδραστήρα παραγωγής πλουτωνίου για οπλικά συστήματα που λειτουργούσε από το 1964 στην πόλη Ζελέζνογκορσκ της Σιβηρίας. Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε δεσμευτεί για το κλείσιμο του αντιδραστήρα κατά τη διεθνή σύνοδο της περασμένης βδομάδας στην Ουάσιγκτον.

ΓΙΑΝΓΚΟΝ.-- Τρεις εκρήξεις έπληξαν την πόλη της Μιανμάρ Γιανγκόν χτες, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς. Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 94 τραυματίστηκαν, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανάληψη ευθύνης των επιθέσεων, ούτε σχετικό σχόλιο από το δικτατορικό καθεστώς.

ΚΑΛΚΟΥΤΑ.-- Προσπάθειες να ανακουφίσουν τους πληγέντες πραγματοποιούν οι διασώστες που έσπευσαν στη Δυτική Βεγγάλη στην Ινδία, όπου ο κυκλώνας άφησε 121 νεκρούς και χιλιάδες άστεγους.

ΜΟΣΧΑ.-- Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απαγόρευσε τις υιοθεσίες παιδιών από Αμερικανούς, λίγες μέρες αφού θετή Αμερικανή μητέρα έστειλε τον επτάχρονο υιοθετημένο γιο της στη Μόσχα, με αεροπλάνο και χωρίς συνοδεία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο θάνατος των 29 ανθρακωρύχων στις 5 Απρίλη από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Δυτικής Βιρτζίνιας αποτελεί «πρώτα απ' όλα αποτυχία του πλαισίου λειτουργίας της επιχείρησης, αλλά επίσης και της (κρατικής) επίβλεψης και των νόμων που έχουν κενά και επέτρεψαν να εξακολουθούν να υφίστανται επικίνδυνες συνθήκες», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λευκό Οίκο και υποσχέθηκε ότι θα ληφθούν μέτρα για να διορθωθεί η κατάσταση.

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- Την ενίσχυση και διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών στο πλαίσιο για τη συνεργασία που θέτει η Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική (ALBA) συμφώνησαν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας, Ούγο Τσάβες και Ντανιέλ Ορτέγκα. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύονται ακόμη περισσότερο οι οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών, ενώ επίσης συμφωνήθηκε και η δημιουργία μιας κοινής τράπεζας τροφίμων μεταξύ της δημόσιας εταιρείας βασικών τροφίμων «Enabas» και του υπουργείου Τροφίμων της Βενεζουέλας (Minal).

ΛΟΥΣΑΚΑ.-- Επιδημία χολέρας που πλήττει τη Ζάμπια απ' τον περασμένο Μάρτη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 130 ανθρώπων και σοβαρά προβλήματα υγείας σε πάνω από 5.000 άλλους, ανακοίνωσαν χτες υγειονομικές αρχές της νοτιοαφρικανικής χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ