ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τακτικές «διαφοροποιήσεις» από την ισραηλινή κυβέρνηση

Κοινές εκδηλώσεις από τις παλαιστινιακές οργανώσεις «Χαμάς» και «Φατάχ» στην ημέρα των φυλακισμένων

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Ισραήλ με πρωτοβουλία του ΚΚ ενάντια στην κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Ισραήλ με πρωτοβουλία του ΚΚ ενάντια στην κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Το Ισραήλ οφείλει να αποδεχτεί ότι η διεθνής κοινότητα δε θ' ανεχτεί επ' αόριστον την κυριαρχία του επί του παλαιστινιακού λαού». Αυτό δήλωνε, χτες, στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο υπουργός Αμυνας και επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Εχούντ Μπαράκ παραδέχτηκε ότι πρόκειται για «μια μοναδική περίπτωση ανά τον κόσμο» και τόνισε ότι θα πρέπει να θεωρείται «αδιαπραγμάτευτη» η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας δεν έκρυψε την ανησυχία του για την ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι «δε θα πρέπει κανείς να έχει αυταπάτες: Αυτή η ένταση δεν είναι προς όφελος του Ισραήλ». Εκτίμησε, δε, ότι μπορεί να αποκλιμακωθεί μέσα από την παρουσίαση μιας νέας διπλωματικής ισραηλινής πρωτοβουλίας «η οποία θα τολμήσει ν' αγγίξει τον πυρήνα του προβλήματος». Ως «πυρήνας» του προβλήματος είθισται να αναφέρονται το ζήτημα των συνόρων ενός παλαιστινιακού κράτους άρα και το μέλλον των εποικισμών και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν για πρωτεύουσά τους, όπως και το ζήτημα του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων.

Η συνέντευξη Μπάρακ, που δόθηκε με αφορμή τον εορτασμό, χτες, της Ημέρας Μνήμης των Πεσόντων Ισραηλινών σε επιθέσεις, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν εκφράζει τη θέση του συνόλου της ισραηλινής κυβέρνησης ή αν είναι μια προσωπική θέση. Το βέβαιο είναι ότι σε ανάλογη συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο ABC, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χτες, δήλωνε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να διαπραγματευτεί το ενδεχόμενο να σταματήσει η οικοδόμηση στην ανατολική Ιερουσαλήμ», επαναλαμβάνοντας ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η διαφορά αυτή απόψεων έδωσε λαβή για δημοσιογραφικά σχόλια περί «έντονων τριβών» και εντός της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσπάθησε, δε, να υποτιμήσει την ένταση στις ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις, μιλώντας για «διαφωνίες σε ορισμένα ζητήματα που φυσικά θα διευθετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο διπλωματικώς». Τη «σταθερά ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ» επαναδιατύπωσε, χτες, και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, με αφορμή την έναρξη από σήμερα των πολυήμερων εορτασμών για την 62η επέτειο της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Εντούτοις, απέφυγε επισταμένα να διαβεβαιώσει ότι έχουν «λυθεί» οι ισραηλινο-αμερικανικές διαφωνίες.

Αποκλεισμός και κοινές εκδηλώσεις

Με κοινές εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δύο μεγαλύτερες παλαιστινιακές οργανώσεις «Χαμάς» και «Φατάχ» τίμησαν την Ημέρα των Φυλακισμένων το Σάββατο στα παλαιστινιακά εδάφη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρωθυπουργός της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας Ισμαήλ Χανίγια κάλεσε σε «ενότητα» τον παλαιστινιακό λαό, ζητώντας να υπερσκελιστούν οι διαφωνίες και να συνεχιστεί ο κοινός αγώνας ενάντια στην κατοχή «με κάθε μέσο».

Ανάλογες κοινές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Δ. Οχθη, χωρίς, όμως, να υπάρξουν δηλώσεις. Υπολογίζεται ότι σήμερα στις ισραηλινές φυλακές κρατούνται περίπου 7.000 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 270 είναι κάτω των 18 ετών. Ανθρωπιστικές οργανώσεις, ισραηλινές και παλαιστινιακές, επισήμαναν ότι από το 1967 μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν φυλακιστεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, εκτιμώντας ότι πρόκειται για γεγονός που επηρεάζει γενιές ολόκληρες του παλαιστινιακού λαού.

Αμέσως μετά τις εκδηλώσεις, από την Κυριακή το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την ισραηλινή ανεξαρτησία, απέκλεισε μέχρι νεωτέρας τη Δ. Οχθη.

ΙΡΑΝ
Νέες επαφές για πυρηνικό καύσιμο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ετοιμη» για συνομιλίες σχετικά με την προμήθεια πυρηνικού καυσίμου με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μόνιμα και μη μόνιμα, με εξαίρεση ένα μέλος (τις ΗΠΑ) με το οποίο θα επιδιώξει έμμεσες επαφές δήλωνε, χθες, η Τεχεράνη διά του υπουργού Εξωτερικών της. Ο Μανουσέρ Μοτακί υποστήριζε ότι από σήμερα κιόλας ιρανικές αντιπροσωπείες αναχωρούν για έναν πρώτο γύρο συζητήσεων προς Κίνα, Ρωσία, Ουγκάντα, Λίβανο (οι δύο τελευταίες χώρες είναι μη μόνιμα μέλη) και θα ακολουθήσει και άλλος γύρος επαφών. Σύμφωνα, πάντα, με τον Μοτακί, η ιρανική ηγεσία είναι πρόθυμη να συνομιλήσει προκειμένου να βρεθούν τρόποι «ανταλλαγής» 1.000 κιλών, σε χαμηλό ποσοστό, εμπλουτισμένου ουρανίου με 100 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 20%, το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως πυρηνικό καύσιμο.

Οι δηλώσεις αυτές, που επαναφέρουν στο προσκήνιο μια ενδεχόμενη ανταλλαγή ουρανίου (σχετικό πλαίσιο είχε προτείνει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας με τη συμφωνία του Συμβουλίου Ασφαλείας και είχε απορριφθεί από την ιρανική ηγεσία), έγιναν ενώ τα ιρανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ ενέκρινε την έναρξη εργασιών ανέγερσης νέας εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου και πριν καν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από τη λήξη της διήμερης συνόδου για τον πυρηνικό αφοπλισμό που διοργάνωσε η Τεχεράνη. Σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους, σε αυτήν συμμετείχαν 60 αντιπροσωπείες, χωρών και οργανώσεων, εκ των οποίων ανέφεραν ενδεικτικά αυτές της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράκ, της Τουρκίας, αλλά και της Γαλλίας! (Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει συνταχθεί με την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων και πιέζει για την υιοθέτηση σχετικής απόφασης.)

Η διήμερη σύνοδος έκλεισε τις εργασίες της, καλώντας το Ισραήλ να υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών και ζητώντας τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου σώματος, το οποίο θα επιβλέψει το σταδιακό πυρηνικό αφοπλισμό. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εξαπέλυσε επίθεση κατά των ΗΠΑ χαρακτηρίζοντάς τες «πυρηνικό εγκληματία», τονίζοντας ότι είναι η μοναδική χώρα που χρησιμοποίησε πυρηνικά όπλα με αποτέλεσμα σήμερα μόνον υποκριτική να μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση τους και καταλήγοντας ότι «η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί τον πυρηνικό οπλισμό της ως εργαλείο τρομοκράτησης των λαών».

Σκληρό ύφος χρησιμοποίησε και ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, ο οποίος παρακολούθησε και την ετήσια στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε, προφανώς όχι τυχαία, με τη λήξη της συνόδου. Ο Αχμαντινετζάντ επανέλαβε τις κατηγορίες Χαμενεΐ για το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο και ζήτησε την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, τονίζοντας ότι η παρουσία τους προκαλεί ένταση και βία και ότι είναι αίτημα όλων των λαών ν' απομακρυνθούν. Αναφερόμενος στο Ισραήλ, εκτίμησε ότι «βαδίζει στην καταστροφή του» και κατέληξε ότι το Ιράν «θα συντρίψει και στρατιωτικά όποιον τολμήσει να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του».

Καλλιεργείται κλίμα στις ΗΠΑ

Σχεδόν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας βρίσκεται το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος στις ΗΠΑ, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times», το Σάββατο, όπου υποστηρίζεται ότι το Γενάρη ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, έστειλε εμπιστευτικό απόρρητο έγγραφο στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, όπου επεσήμαινε την «ανυπαρξία μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα». Το δημοσίευμα έσπευσε να σχολιάσει ο πρώην προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειαζόταν η εφημερίδα για ν' αντιληφθεί κανείς ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει σχέδιο για το θέμα.

Αμεσα αντέδρασε ο ίδιος ο Γκέιτς, υπογραμμίζοντας ότι το εσωτερικό αυτό έγγραφο, ουσιαστικά, ζητούσε από μια σειρά από υπηρεσίες (μυστικές υπηρεσίες και στρατό) να επανεξετάσουν τις λεπτομέρειες όλων των εναλλακτικών λύσεων που η αμερικανική προεδρία έχει απεργαστεί απέναντι στο Ιράν. Ο Γκέιτς υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον είναι προετοιμασμένη «για απολύτως όλες τις εκδοχές», αφήνοντας ανοιχτό το θέμα ακόμη και χρήσης στρατιωτικής βίας.

ΙΡΑΚ
«Στον αέρα» τα αποτελέσματα των υπό κατοχή εκλογών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Επανακαταμέτρηση, διά χειρός, για τις ψήφους των εκλογικών τμημάτων της Βαγδάτης, διέταξε, τελικά, χτες το μεσημέρι, η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή του Ιράκ, αποφαινόμενη ότι οι προσφυγές και οι καταγγελίες του απερχόμενου πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι περί διάπραξης νοθείας, χρήζουν περαιτέρω έρευνας. Την απόφαση ανακοίνωσε η Χαμντία αλ Χουσαϊνί, μέλος της επιτροπής, συμπληρώνοντας ότι η επανακαταμέτρηση θ' αρχίσει αμέσως, αλλά χωρίς να είναι σε θέση να απαντήσει για το πότε θα τελειώσει.

Η εξέλιξη αυτή αναμφιβόλως εντείνει την αστάθεια που επικρατεί στη χώρα, καθώς και την αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς ούτως ή άλλως το υπάρχον εκλογικό αποτέλεσμα (δύο μόλις έδρες μπροστά το κόμμα «Ιρακίγια» του Ιγιάντ Αλάουι σε σύγκριση με το «Κράτος Δικαίου» του Μάλικι) δε διασφάλιζε το σχηματισμό κυβέρνησης. Πόσο μάλλον, που από τα εκλογικά αποτελέσματα της Βαγδάτης εξαρτώνται 68 από τις 325 έδρες του κοινοβουλίου.

Τις αμφιβολίες του για το πόση επιρροή, τελικά, μπορεί να έχει είτε ο Αλάουι είτε ο Μάλικι σε ολόκληρο το Ιράκ, έτσι ώστε να αναδειχθούν σε ισχυρούς επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού εξέφρασε, από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης της μεγαλύτερης σιιτικής (ένοπλης) οργάνωσης του Ανώτατου Ισλαμικού Ιρακινού Συμβουλίου. Ο Αμάρ αλ Χακίμ, αποφεύγοντας εντέχνως να εκφράσει την οποιαδήποτε προτίμηση, υπογράμμισε ότι ούτε ο Μάλικι ούτε ο Αλάουι διαθέτουν τόσο μαζικό λαϊκό έρεισμα, ώστε να μπορέσουν ανενόχλητοι να κυβερνήσουν τη χώρα. Το σχόλιο αυτό, που ανταποκρίνεται επί της ουσίας στην πραγματικότητα, προφανώς αποτελεί μήνυμα προς τον υποψήφιο πρωθυπουργό να φροντίσει «να έχει καλές σχέσεις» και με την οργάνωση του Χακίμ, που είναι η ραχοκοκκαλιά της τρίτης πολιτικής δύναμης του Ιράκ, της θρησκευτικής σιιτικής «Εθνικής Ιρακινής Συμμαχίας», που συγκέντρωσε 70 έδρες.

  • Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν όταν συνετρίβη ελικόπτερο «Black Hawk» έξω από το Τικρίτ στο Βόρειο Ιράκ. Προς το παρόν, επισήμως εκτιμάται ότι δεν πρόκειται για επίθεση.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ