Τρίτη 20 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
«Στον αέρα» τα αποτελέσματα των υπό κατοχή εκλογών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Επανακαταμέτρηση, διά χειρός, για τις ψήφους των εκλογικών τμημάτων της Βαγδάτης, διέταξε, τελικά, χτες το μεσημέρι, η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή του Ιράκ, αποφαινόμενη ότι οι προσφυγές και οι καταγγελίες του απερχόμενου πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι περί διάπραξης νοθείας, χρήζουν περαιτέρω έρευνας. Την απόφαση ανακοίνωσε η Χαμντία αλ Χουσαϊνί, μέλος της επιτροπής, συμπληρώνοντας ότι η επανακαταμέτρηση θ' αρχίσει αμέσως, αλλά χωρίς να είναι σε θέση να απαντήσει για το πότε θα τελειώσει.

Η εξέλιξη αυτή αναμφιβόλως εντείνει την αστάθεια που επικρατεί στη χώρα, καθώς και την αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς ούτως ή άλλως το υπάρχον εκλογικό αποτέλεσμα (δύο μόλις έδρες μπροστά το κόμμα «Ιρακίγια» του Ιγιάντ Αλάουι σε σύγκριση με το «Κράτος Δικαίου» του Μάλικι) δε διασφάλιζε το σχηματισμό κυβέρνησης. Πόσο μάλλον, που από τα εκλογικά αποτελέσματα της Βαγδάτης εξαρτώνται 68 από τις 325 έδρες του κοινοβουλίου.

Τις αμφιβολίες του για το πόση επιρροή, τελικά, μπορεί να έχει είτε ο Αλάουι είτε ο Μάλικι σε ολόκληρο το Ιράκ, έτσι ώστε να αναδειχθούν σε ισχυρούς επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού εξέφρασε, από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης της μεγαλύτερης σιιτικής (ένοπλης) οργάνωσης του Ανώτατου Ισλαμικού Ιρακινού Συμβουλίου. Ο Αμάρ αλ Χακίμ, αποφεύγοντας εντέχνως να εκφράσει την οποιαδήποτε προτίμηση, υπογράμμισε ότι ούτε ο Μάλικι ούτε ο Αλάουι διαθέτουν τόσο μαζικό λαϊκό έρεισμα, ώστε να μπορέσουν ανενόχλητοι να κυβερνήσουν τη χώρα. Το σχόλιο αυτό, που ανταποκρίνεται επί της ουσίας στην πραγματικότητα, προφανώς αποτελεί μήνυμα προς τον υποψήφιο πρωθυπουργό να φροντίσει «να έχει καλές σχέσεις» και με την οργάνωση του Χακίμ, που είναι η ραχοκοκκαλιά της τρίτης πολιτικής δύναμης του Ιράκ, της θρησκευτικής σιιτικής «Εθνικής Ιρακινής Συμμαχίας», που συγκέντρωσε 70 έδρες.

  • Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν όταν συνετρίβη ελικόπτερο «Black Hawk» έξω από το Τικρίτ στο Βόρειο Ιράκ. Προς το παρόν, επισήμως εκτιμάται ότι δεν πρόκειται για επίθεση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ