Τρίτη 20 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
200ή επέτειος του αγώνα της ανεξαρτησίας

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, με τον ομόλογό του της Κούβας, Ραούλ Κάστρο
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, με τον ομόλογό του της Κούβας, Ραούλ Κάστρο
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Με σειρά εκδηλώσεων αλλά και τα εγκαίνια του Μνημείου της Απελευθέρωσης γιορτάστηκαν χτες τα 200 χρόνια από τις 19 του Απρίλη 1810, ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε ο αγώνας για την απελευθέρωση της Νότιας Αμερικής υπό τον Σιμόν Μπολίβαρ. Οι γιορτασμοί κορυφώθηκαν χτες στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας με παρέλαση στρατού και λαού, παρουσία σχεδόν όλων των ηγετών της Νότιας αλλά και της Κεντρικής Αμερικής, που ήταν προσκαλεσμένοι του Προέδρου Ούγο Τσάβες, ενώ η πλειοψηφία τους θα συμμετάσχει στην 9η Σύνοδο της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική (ALBA), που αναμενόταν να ξεκινήσει χτες το απόγευμα τοπική ώρα.

Το λαό να μελετήσει την Ιστορία, ειδικά την περίοδο της αποικιοκρατίας, καθώς η Ιστορία είναι «όπλο για τον αγώνα», κάλεσε ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες κατά τις δηλώσεις πριν την έναρξη των πανηγυρικών εκδηλώσεων, προσθέτοντας ότι η «γνώση απελευθερώνει». Ζήτησε μάλιστα από τους δασκάλους, τους γονείς, τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγωνιστές αλλά και τις Ενοπλες Δυνάμεις να στηρίξουν τη μόρφωση των νέων προσπαθώντας να εξηγήσουν τα γεγονότα και τα αίτιά τους. Οσον αφορά στη 19η Απρίλη ο Πρόεδρος Τσάβες τόνισε ότι ήταν η μέρα, η στιγμή που ξεκίνησαν όλα, που ξεκίνησε η διαδικασία για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία, διαδικασία που δε θα τελειώσει εάν δεν επιτευχθεί η πραγματική απελευθέρωση και ανεξαρτησία. «Η επανάσταση δεν έχει τελειώσει», κατέληξε ο Πρόεδρος Τσάβες.

Μερικές ώρες αργότερα αναμενόταν να ξεκινήσουν, στο Τεάτρο Τερέσα Καρένιο, οι εργασίες της 9ης Συνόδου της ALBA, που δημιουργήθηκε το Δεκέμβρη του 2004 από την Κούβα και τη Βενεζουέλα αλλά σήμερα συμμετέχουν ακόμη η Βολιβία, η Νικαράγουα, το Εκουαδόρ, οι μικρές χώρες της Καραϊβικής Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Ντομίνικα και Σεντ Βίνσεντ και Γρεναδίνες και η Ονδούρα με τον πρώην (ανατραπέντα) Πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια, που είχε υπογράψει συμφωνία εισόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των ηγετών των κρατών - μελών της ALBA, όπως των Ραούλ Κάστρο, Εβο Μοράλες, Ντανιέλ Ορτέγκα, Ραφαέλ Κορέα και άλλων, στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος ο Πρόεδρος της Παραγουάης - χώρα που έχει το καθεστώς του παρατηρητή - η Πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, και ο Πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λεονέλ Φερνάντες.

  • Με 20 δισ. δολάρια θα χρηματοδοτήσει η Κίνα διάφορα προγράμματα της Μπολιβαριανής Συμμαχίας, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου Ούγο Τσάβες. Πρόκειται για συμφωνία που προστίθεται στην υπάρχουσα για τη δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου Κίνας - Βενεζουέλας, ύψους 12 δισ. δολαρίων, στο οποίο το Πεκίνο προπληρώνει με αντάλλαγμα την προνομιακή προμήθεια σε πετρέλαιο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ