Τρίτη 20 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Νομοσχέδιο για το μεγαλύτερο έλεγχο των φυσικών πόρων

ΚΙΤΟ.--

Νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει πως οι δραστηριότητες των ξένων πετρελαϊκών εταιρειών στη χώρα θ' αναληφθούν καθ' ολοκληρίαν από το κράτος, στην περίπτωση που οι εταιρείες δεν υπογράψουν τις νέες συμφωνίες, που προβλέπουν αύξηση των φορολογικών εισφορών τους, ανακοίνωσε ότι θα καταρτίσει η κυβέρνηση του Εκουαδόρ σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Ραφαέλ Κορέα.

Η κυβέρνηση ζητά από τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες να απεμπολήσουν τις συμφωνίες που είχαν συνάψει στο παρελθόν, και προέβλεπαν διαμοιρασμό των κερδών τους, και να συνάψουν νέες, βάσει των οποίων θα παρέχουν υπηρεσίες αλλά προς το παρόν οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με ρυθμό χελώνας με αποκλειστική ευθύνη των πολυεθνικών. Γεγονός που προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης και του προέδρου Κορέα.

Ας σημειωθεί ότι στη χώρα δραστηριοποιούνται η Ισπανική Repsol, η Βραζιλιάνικη Petrobras, η Ιταλική Eni και το κινεζικό κονσόρτσιουμ Andes Petroleum, ενώ ο πρόεδρος Κορέα έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι το Εκουαδόρ, χώρα - μέλος του ΟΠΕΚ, να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στους φυσικούς του πόρους, με αποτέλεσμα τις συνεχείς συγκρούσεις με τις πολυεθνικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ