Τρίτη 20 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τακτικές «διαφοροποιήσεις» από την ισραηλινή κυβέρνηση

Κοινές εκδηλώσεις από τις παλαιστινιακές οργανώσεις «Χαμάς» και «Φατάχ» στην ημέρα των φυλακισμένων

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Ισραήλ με πρωτοβουλία του ΚΚ ενάντια στην κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Ισραήλ με πρωτοβουλία του ΚΚ ενάντια στην κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Το Ισραήλ οφείλει να αποδεχτεί ότι η διεθνής κοινότητα δε θ' ανεχτεί επ' αόριστον την κυριαρχία του επί του παλαιστινιακού λαού». Αυτό δήλωνε, χτες, στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο υπουργός Αμυνας και επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Εχούντ Μπαράκ παραδέχτηκε ότι πρόκειται για «μια μοναδική περίπτωση ανά τον κόσμο» και τόνισε ότι θα πρέπει να θεωρείται «αδιαπραγμάτευτη» η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας δεν έκρυψε την ανησυχία του για την ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι «δε θα πρέπει κανείς να έχει αυταπάτες: Αυτή η ένταση δεν είναι προς όφελος του Ισραήλ». Εκτίμησε, δε, ότι μπορεί να αποκλιμακωθεί μέσα από την παρουσίαση μιας νέας διπλωματικής ισραηλινής πρωτοβουλίας «η οποία θα τολμήσει ν' αγγίξει τον πυρήνα του προβλήματος». Ως «πυρήνας» του προβλήματος είθισται να αναφέρονται το ζήτημα των συνόρων ενός παλαιστινιακού κράτους άρα και το μέλλον των εποικισμών και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν για πρωτεύουσά τους, όπως και το ζήτημα του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων.

Η συνέντευξη Μπάρακ, που δόθηκε με αφορμή τον εορτασμό, χτες, της Ημέρας Μνήμης των Πεσόντων Ισραηλινών σε επιθέσεις, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν εκφράζει τη θέση του συνόλου της ισραηλινής κυβέρνησης ή αν είναι μια προσωπική θέση. Το βέβαιο είναι ότι σε ανάλογη συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο ABC, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χτες, δήλωνε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να διαπραγματευτεί το ενδεχόμενο να σταματήσει η οικοδόμηση στην ανατολική Ιερουσαλήμ», επαναλαμβάνοντας ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η διαφορά αυτή απόψεων έδωσε λαβή για δημοσιογραφικά σχόλια περί «έντονων τριβών» και εντός της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσπάθησε, δε, να υποτιμήσει την ένταση στις ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις, μιλώντας για «διαφωνίες σε ορισμένα ζητήματα που φυσικά θα διευθετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο διπλωματικώς». Τη «σταθερά ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ» επαναδιατύπωσε, χτες, και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, με αφορμή την έναρξη από σήμερα των πολυήμερων εορτασμών για την 62η επέτειο της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Εντούτοις, απέφυγε επισταμένα να διαβεβαιώσει ότι έχουν «λυθεί» οι ισραηλινο-αμερικανικές διαφωνίες.

Αποκλεισμός και κοινές εκδηλώσεις

Με κοινές εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δύο μεγαλύτερες παλαιστινιακές οργανώσεις «Χαμάς» και «Φατάχ» τίμησαν την Ημέρα των Φυλακισμένων το Σάββατο στα παλαιστινιακά εδάφη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρωθυπουργός της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας Ισμαήλ Χανίγια κάλεσε σε «ενότητα» τον παλαιστινιακό λαό, ζητώντας να υπερσκελιστούν οι διαφωνίες και να συνεχιστεί ο κοινός αγώνας ενάντια στην κατοχή «με κάθε μέσο».

Ανάλογες κοινές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Δ. Οχθη, χωρίς, όμως, να υπάρξουν δηλώσεις. Υπολογίζεται ότι σήμερα στις ισραηλινές φυλακές κρατούνται περίπου 7.000 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 270 είναι κάτω των 18 ετών. Ανθρωπιστικές οργανώσεις, ισραηλινές και παλαιστινιακές, επισήμαναν ότι από το 1967 μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν φυλακιστεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, εκτιμώντας ότι πρόκειται για γεγονός που επηρεάζει γενιές ολόκληρες του παλαιστινιακού λαού.

Αμέσως μετά τις εκδηλώσεις, από την Κυριακή το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την ισραηλινή ανεξαρτησία, απέκλεισε μέχρι νεωτέρας τη Δ. Οχθη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ