Τρίτη 20 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή

ΛΑ ΠΑΣ.--

Από σήμερα και για τέσσερις μέρες περίπου, 20.000 συμμετέχοντες, αλλά και δημοσιογράφοι από τουλάχιστον 129 χώρες θα λάβουν μέρος στις εργασίες και τα πάνελ της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης των Λαών για την Κλιματική Αλλαγή και τα Δικαιώματα της «Μητέρας - Γης», που πραγματοποιείται στην πόλη Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας. Στόχος της διάσκεψης είναι να αποτελέσει ουσιαστικά απάντηση στην αποτυχημένη σύνοδο της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, αλλά και σύμφωνα με τον οικοδεσπότη και Πρόεδρο της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, ενδεχομένως να καταλήξουν σε ένα σχέδιο Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων της Μητέρας - Γης, το οποίο θα καταθέσουν στην επόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που θα γίνει από τις 29 Νοέμβρη έως τις 10 Δεκέμβρη στο Μεξικό.

«Υπάρχουν δυο διαφορετικά μονοπάτια που μπορούμε να ακολουθήσουμε», δηλώνουν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας, «είτε συνεχίζουμε στο μονοπάτι του καπιταλισμού και του θανάτου, είτε επιλέγουμε το μονοπάτι των ανθρώπων του κόσμου και των ιθαγενών κρατών για αρμονία με τη φύση και την κουλτούρα της ζωής». Ωστόσο, η «εναλλακτική λύση» του λεγόμενου «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», που λανσάρει και ο Μοράλες, δεν είναι ουσιαστική ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, αλλά η αυτάπατη ότι μπορεί να λειτουργήσει αρμονικά το κεφάλαιο και ο εργάτες. Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης γίνονται και διάφορες προτάσεις που είναι τουλάχιστον ουτοπικές. Με την έναρξη των εργασιών, το πρόγραμμα της συνδιάσκεψης προβλέπει την αξιολόγηση των πρωτοβουλιών για την κλιματική αλλαγή της κυβέρνησης Μοράλες, που συνίσταται σε έξι βασικά σημεία:

«1. Να αναλύσει τις δομικές και συστημικές αιτίες που παράγουν την κλιματική αλλαγή και να προτείνει ριζοσπαστικά μέτρα για να γίνει δυνατή η ευημερία όλη της ανθρωπότητας σε αρμονία με τη Μητέρα - Γη.

2. Να συζητήσει και να συμφωνήσει πάνω σε ένα σχέδιο Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων της Μητέρας - Γης.

3. Να συμφωνήσει πάνω σε προτάσεις για νέες δεσμεύσεις για το Πρωτόκολλο του Κιότο, καθώς και για σχέδια Αποφάσεων της Συνδιάσκεψης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που θα καθοδηγούν τις δράσεις των κυβερνήσεων, που υπερασπίζονται τη ζωή, στις διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή και σε όλα τα όργανα των Ηνωμένων Εθνών, σε σχέση με:

α) το κλιματικό χρέος, β) τους μετανάστες - πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής, γ) τη μείωση των εκπομπών, δ) την προσαρμογή, ε) τη μεταβίβαση τεχνολογίας, στ) τη χρηματοδότηση, ζ) τα δάση και την κλιματική αλλαγή, η) το κοινό όραμα, θ) τους ιθαγενείς λαούς, ι) λοιπά.

4. Να εργαστεί για την οργάνωση του Παγκόσμιου Δημοψηφίσματος των Λαών για την κλιματική αλλαγή.

5. Να αναλύσει και να καταστρώσει ένα σχέδιο δράσης για να προχωρήσει η δημιουργία ενός Δικαστηρίου κλιματικής αλλαγής.

6. Να καθορίσει τις στρατηγικές δράσης και κινητοποίησης για την υπεράσπιση της ζωής, απέναντι στην κλιματική αλλαγή και για τα δικαιώματα της Μητέρας - Γης.

Στη διάσκεψη θα λάβει μέρος αντιπροσωπεία Αμερικανών ειδικών και επιστημόνων της NASA, όπως και οι ηθοποιοί και ακτιβιστές Ντάνι Γκλόβερ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Σούζαν Σάραντον, ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας Νόαμ Τσόμσκι, η Καναδή δημοσιογράφος και συγγραφέας Ναόμι Κλέιν, ο Βραζιλιάνος ιστορικός και θεολόγος Φρέι Μπέτο, ο Ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ