Τρίτη 20 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Νέες επαφές για πυρηνικό καύσιμο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ετοιμη» για συνομιλίες σχετικά με την προμήθεια πυρηνικού καυσίμου με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μόνιμα και μη μόνιμα, με εξαίρεση ένα μέλος (τις ΗΠΑ) με το οποίο θα επιδιώξει έμμεσες επαφές δήλωνε, χθες, η Τεχεράνη διά του υπουργού Εξωτερικών της. Ο Μανουσέρ Μοτακί υποστήριζε ότι από σήμερα κιόλας ιρανικές αντιπροσωπείες αναχωρούν για έναν πρώτο γύρο συζητήσεων προς Κίνα, Ρωσία, Ουγκάντα, Λίβανο (οι δύο τελευταίες χώρες είναι μη μόνιμα μέλη) και θα ακολουθήσει και άλλος γύρος επαφών. Σύμφωνα, πάντα, με τον Μοτακί, η ιρανική ηγεσία είναι πρόθυμη να συνομιλήσει προκειμένου να βρεθούν τρόποι «ανταλλαγής» 1.000 κιλών, σε χαμηλό ποσοστό, εμπλουτισμένου ουρανίου με 100 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 20%, το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως πυρηνικό καύσιμο.

Οι δηλώσεις αυτές, που επαναφέρουν στο προσκήνιο μια ενδεχόμενη ανταλλαγή ουρανίου (σχετικό πλαίσιο είχε προτείνει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας με τη συμφωνία του Συμβουλίου Ασφαλείας και είχε απορριφθεί από την ιρανική ηγεσία), έγιναν ενώ τα ιρανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ ενέκρινε την έναρξη εργασιών ανέγερσης νέας εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου και πριν καν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από τη λήξη της διήμερης συνόδου για τον πυρηνικό αφοπλισμό που διοργάνωσε η Τεχεράνη. Σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους, σε αυτήν συμμετείχαν 60 αντιπροσωπείες, χωρών και οργανώσεων, εκ των οποίων ανέφεραν ενδεικτικά αυτές της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράκ, της Τουρκίας, αλλά και της Γαλλίας! (Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει συνταχθεί με την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων και πιέζει για την υιοθέτηση σχετικής απόφασης.)

Η διήμερη σύνοδος έκλεισε τις εργασίες της, καλώντας το Ισραήλ να υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών και ζητώντας τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου σώματος, το οποίο θα επιβλέψει το σταδιακό πυρηνικό αφοπλισμό. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εξαπέλυσε επίθεση κατά των ΗΠΑ χαρακτηρίζοντάς τες «πυρηνικό εγκληματία», τονίζοντας ότι είναι η μοναδική χώρα που χρησιμοποίησε πυρηνικά όπλα με αποτέλεσμα σήμερα μόνον υποκριτική να μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση τους και καταλήγοντας ότι «η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί τον πυρηνικό οπλισμό της ως εργαλείο τρομοκράτησης των λαών».

Σκληρό ύφος χρησιμοποίησε και ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, ο οποίος παρακολούθησε και την ετήσια στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε, προφανώς όχι τυχαία, με τη λήξη της συνόδου. Ο Αχμαντινετζάντ επανέλαβε τις κατηγορίες Χαμενεΐ για το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο και ζήτησε την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, τονίζοντας ότι η παρουσία τους προκαλεί ένταση και βία και ότι είναι αίτημα όλων των λαών ν' απομακρυνθούν. Αναφερόμενος στο Ισραήλ, εκτίμησε ότι «βαδίζει στην καταστροφή του» και κατέληξε ότι το Ιράν «θα συντρίψει και στρατιωτικά όποιον τολμήσει να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του».

Καλλιεργείται κλίμα στις ΗΠΑ

Σχεδόν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας βρίσκεται το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος στις ΗΠΑ, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times», το Σάββατο, όπου υποστηρίζεται ότι το Γενάρη ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, έστειλε εμπιστευτικό απόρρητο έγγραφο στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, όπου επεσήμαινε την «ανυπαρξία μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα». Το δημοσίευμα έσπευσε να σχολιάσει ο πρώην προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειαζόταν η εφημερίδα για ν' αντιληφθεί κανείς ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει σχέδιο για το θέμα.

Αμεσα αντέδρασε ο ίδιος ο Γκέιτς, υπογραμμίζοντας ότι το εσωτερικό αυτό έγγραφο, ουσιαστικά, ζητούσε από μια σειρά από υπηρεσίες (μυστικές υπηρεσίες και στρατό) να επανεξετάσουν τις λεπτομέρειες όλων των εναλλακτικών λύσεων που η αμερικανική προεδρία έχει απεργαστεί απέναντι στο Ιράν. Ο Γκέιτς υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον είναι προετοιμασμένη «για απολύτως όλες τις εκδοχές», αφήνοντας ανοιχτό το θέμα ακόμη και χρήσης στρατιωτικής βίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ