ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Συνεχίζονται οι προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης
ΤΖΙΕΓΚΟΥ.--

Τους 2.000 φτάνουν πλέον οι νεκροί στην περιοχή Γιουσού, της επαρχίας Κινγκάι, της Κίνας που χτυπήθηκε από τον εγκέλαδο των 6,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, την περασμένη βδομάδα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τις 12.000. Οι ομάδες των σωστικών συνεργείων συνεχίζουν το έργο τους, παρά το ότι οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων εξανεμίζονται με την πάροδο των ημερών. Μετά τις προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων, που αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τροφή και νερό και την ολοκλήρωση του έργου των διασωστών σειρά έχει η ανοικοδόμηση της περιοχής, που ισοπεδώθηκε σε ποσοστό 90%, καθώς κατέρρευσε σχεδόν το σύνολο των σπιτιών, ενώ ακατάλληλα λόγω ζημιών είναι και τα ψηλότερα - στην πλειοψηφία τους κυβερνητικά - κτήρια.

Οι ελπίδες αναζωπυρώθηκαν με τη διάσωση χτες ενός τετράχρονου κοριτσιού από τα συντρίμμια που το κράτησαν ζωντανό οι συγγενείς του χρησιμοποιώντας μπαμπού για να του δίνουν τροφή και νερό.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
200ή επέτειος του αγώνα της ανεξαρτησίας

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, με τον ομόλογό του της Κούβας, Ραούλ Κάστρο
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, με τον ομόλογό του της Κούβας, Ραούλ Κάστρο
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Με σειρά εκδηλώσεων αλλά και τα εγκαίνια του Μνημείου της Απελευθέρωσης γιορτάστηκαν χτες τα 200 χρόνια από τις 19 του Απρίλη 1810, ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε ο αγώνας για την απελευθέρωση της Νότιας Αμερικής υπό τον Σιμόν Μπολίβαρ. Οι γιορτασμοί κορυφώθηκαν χτες στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας με παρέλαση στρατού και λαού, παρουσία σχεδόν όλων των ηγετών της Νότιας αλλά και της Κεντρικής Αμερικής, που ήταν προσκαλεσμένοι του Προέδρου Ούγο Τσάβες, ενώ η πλειοψηφία τους θα συμμετάσχει στην 9η Σύνοδο της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική (ALBA), που αναμενόταν να ξεκινήσει χτες το απόγευμα τοπική ώρα.

Το λαό να μελετήσει την Ιστορία, ειδικά την περίοδο της αποικιοκρατίας, καθώς η Ιστορία είναι «όπλο για τον αγώνα», κάλεσε ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες κατά τις δηλώσεις πριν την έναρξη των πανηγυρικών εκδηλώσεων, προσθέτοντας ότι η «γνώση απελευθερώνει». Ζήτησε μάλιστα από τους δασκάλους, τους γονείς, τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγωνιστές αλλά και τις Ενοπλες Δυνάμεις να στηρίξουν τη μόρφωση των νέων προσπαθώντας να εξηγήσουν τα γεγονότα και τα αίτιά τους. Οσον αφορά στη 19η Απρίλη ο Πρόεδρος Τσάβες τόνισε ότι ήταν η μέρα, η στιγμή που ξεκίνησαν όλα, που ξεκίνησε η διαδικασία για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία, διαδικασία που δε θα τελειώσει εάν δεν επιτευχθεί η πραγματική απελευθέρωση και ανεξαρτησία. «Η επανάσταση δεν έχει τελειώσει», κατέληξε ο Πρόεδρος Τσάβες.

Μερικές ώρες αργότερα αναμενόταν να ξεκινήσουν, στο Τεάτρο Τερέσα Καρένιο, οι εργασίες της 9ης Συνόδου της ALBA, που δημιουργήθηκε το Δεκέμβρη του 2004 από την Κούβα και τη Βενεζουέλα αλλά σήμερα συμμετέχουν ακόμη η Βολιβία, η Νικαράγουα, το Εκουαδόρ, οι μικρές χώρες της Καραϊβικής Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Ντομίνικα και Σεντ Βίνσεντ και Γρεναδίνες και η Ονδούρα με τον πρώην (ανατραπέντα) Πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια, που είχε υπογράψει συμφωνία εισόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των ηγετών των κρατών - μελών της ALBA, όπως των Ραούλ Κάστρο, Εβο Μοράλες, Ντανιέλ Ορτέγκα, Ραφαέλ Κορέα και άλλων, στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος ο Πρόεδρος της Παραγουάης - χώρα που έχει το καθεστώς του παρατηρητή - η Πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, και ο Πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λεονέλ Φερνάντες.

  • Με 20 δισ. δολάρια θα χρηματοδοτήσει η Κίνα διάφορα προγράμματα της Μπολιβαριανής Συμμαχίας, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου Ούγο Τσάβες. Πρόκειται για συμφωνία που προστίθεται στην υπάρχουσα για τη δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου Κίνας - Βενεζουέλας, ύψους 12 δισ. δολαρίων, στο οποίο το Πεκίνο προπληρώνει με αντάλλαγμα την προνομιακή προμήθεια σε πετρέλαιο.
ΒΟΛΙΒΙΑ
Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή

ΛΑ ΠΑΣ.--

Από σήμερα και για τέσσερις μέρες περίπου, 20.000 συμμετέχοντες, αλλά και δημοσιογράφοι από τουλάχιστον 129 χώρες θα λάβουν μέρος στις εργασίες και τα πάνελ της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης των Λαών για την Κλιματική Αλλαγή και τα Δικαιώματα της «Μητέρας - Γης», που πραγματοποιείται στην πόλη Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας. Στόχος της διάσκεψης είναι να αποτελέσει ουσιαστικά απάντηση στην αποτυχημένη σύνοδο της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, αλλά και σύμφωνα με τον οικοδεσπότη και Πρόεδρο της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, ενδεχομένως να καταλήξουν σε ένα σχέδιο Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων της Μητέρας - Γης, το οποίο θα καταθέσουν στην επόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που θα γίνει από τις 29 Νοέμβρη έως τις 10 Δεκέμβρη στο Μεξικό.

«Υπάρχουν δυο διαφορετικά μονοπάτια που μπορούμε να ακολουθήσουμε», δηλώνουν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας, «είτε συνεχίζουμε στο μονοπάτι του καπιταλισμού και του θανάτου, είτε επιλέγουμε το μονοπάτι των ανθρώπων του κόσμου και των ιθαγενών κρατών για αρμονία με τη φύση και την κουλτούρα της ζωής». Ωστόσο, η «εναλλακτική λύση» του λεγόμενου «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», που λανσάρει και ο Μοράλες, δεν είναι ουσιαστική ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, αλλά η αυτάπατη ότι μπορεί να λειτουργήσει αρμονικά το κεφάλαιο και ο εργάτες. Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης γίνονται και διάφορες προτάσεις που είναι τουλάχιστον ουτοπικές. Με την έναρξη των εργασιών, το πρόγραμμα της συνδιάσκεψης προβλέπει την αξιολόγηση των πρωτοβουλιών για την κλιματική αλλαγή της κυβέρνησης Μοράλες, που συνίσταται σε έξι βασικά σημεία:

«1. Να αναλύσει τις δομικές και συστημικές αιτίες που παράγουν την κλιματική αλλαγή και να προτείνει ριζοσπαστικά μέτρα για να γίνει δυνατή η ευημερία όλη της ανθρωπότητας σε αρμονία με τη Μητέρα - Γη.

2. Να συζητήσει και να συμφωνήσει πάνω σε ένα σχέδιο Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων της Μητέρας - Γης.

3. Να συμφωνήσει πάνω σε προτάσεις για νέες δεσμεύσεις για το Πρωτόκολλο του Κιότο, καθώς και για σχέδια Αποφάσεων της Συνδιάσκεψης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που θα καθοδηγούν τις δράσεις των κυβερνήσεων, που υπερασπίζονται τη ζωή, στις διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή και σε όλα τα όργανα των Ηνωμένων Εθνών, σε σχέση με:

α) το κλιματικό χρέος, β) τους μετανάστες - πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής, γ) τη μείωση των εκπομπών, δ) την προσαρμογή, ε) τη μεταβίβαση τεχνολογίας, στ) τη χρηματοδότηση, ζ) τα δάση και την κλιματική αλλαγή, η) το κοινό όραμα, θ) τους ιθαγενείς λαούς, ι) λοιπά.

4. Να εργαστεί για την οργάνωση του Παγκόσμιου Δημοψηφίσματος των Λαών για την κλιματική αλλαγή.

5. Να αναλύσει και να καταστρώσει ένα σχέδιο δράσης για να προχωρήσει η δημιουργία ενός Δικαστηρίου κλιματικής αλλαγής.

6. Να καθορίσει τις στρατηγικές δράσης και κινητοποίησης για την υπεράσπιση της ζωής, απέναντι στην κλιματική αλλαγή και για τα δικαιώματα της Μητέρας - Γης.

Στη διάσκεψη θα λάβει μέρος αντιπροσωπεία Αμερικανών ειδικών και επιστημόνων της NASA, όπως και οι ηθοποιοί και ακτιβιστές Ντάνι Γκλόβερ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Σούζαν Σάραντον, ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας Νόαμ Τσόμσκι, η Καναδή δημοσιογράφος και συγγραφέας Ναόμι Κλέιν, ο Βραζιλιάνος ιστορικός και θεολόγος Φρέι Μπέτο, ο Ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Νομοσχέδιο για το μεγαλύτερο έλεγχο των φυσικών πόρων

ΚΙΤΟ.--

Νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει πως οι δραστηριότητες των ξένων πετρελαϊκών εταιρειών στη χώρα θ' αναληφθούν καθ' ολοκληρίαν από το κράτος, στην περίπτωση που οι εταιρείες δεν υπογράψουν τις νέες συμφωνίες, που προβλέπουν αύξηση των φορολογικών εισφορών τους, ανακοίνωσε ότι θα καταρτίσει η κυβέρνηση του Εκουαδόρ σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Ραφαέλ Κορέα.

Η κυβέρνηση ζητά από τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες να απεμπολήσουν τις συμφωνίες που είχαν συνάψει στο παρελθόν, και προέβλεπαν διαμοιρασμό των κερδών τους, και να συνάψουν νέες, βάσει των οποίων θα παρέχουν υπηρεσίες αλλά προς το παρόν οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με ρυθμό χελώνας με αποκλειστική ευθύνη των πολυεθνικών. Γεγονός που προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης και του προέδρου Κορέα.

Ας σημειωθεί ότι στη χώρα δραστηριοποιούνται η Ισπανική Repsol, η Βραζιλιάνικη Petrobras, η Ιταλική Eni και το κινεζικό κονσόρτσιουμ Andes Petroleum, ενώ ο πρόεδρος Κορέα έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι το Εκουαδόρ, χώρα - μέλος του ΟΠΕΚ, να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στους φυσικούς του πόρους, με αποτέλεσμα τις συνεχείς συγκρούσεις με τις πολυεθνικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ