ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο «μηχανισμός στήριξης» είναι της πλουτοκρατίας

Οι βουλευτές του Κόμματος αποκάλυψαν τους πραγματικούς στόχους της κυβέρνησης στη χτεσινή ενημέρωση από τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο μηχανισμός δανειοδότησης στήθηκε για την πλουτοκρατία. Καμιά σχέση δεν έχει με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, τα οποία εχθρεύεται
Ο μηχανισμός δανειοδότησης στήθηκε για την πλουτοκρατία. Καμιά σχέση δεν έχει με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, τα οποία εχθρεύεται
Νέο γύρο άγριων αντιλαϊκών μέτρων σχεδιάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με ΕΕ, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όταν οι σχετικές συζητήσεις ολοκληρωθούν, τότε η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή για κύρωση.

Αυτό είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές σχετικά με την ενεργοποίηση του περίφημου «μηχανισμού στήριξης».

Συντηρώντας το βολικό δικομματικό καυγά, είπε ότι οι κύριες ευθύνες για το ότι φθάσαμε ως εδώ, οφείλονται στις πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και στο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας που αυτές δημιούργησαν, ενώ υποστήριξε ότι όσο είμαστε χρεωμένοι και ζητάμε δάνεια, δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι είμαστε ελεύθεροι, ισχυριζόμενος ότι με το «μηχανισμό στήριξης» η Ελλάδα πλέον δεν είναι έρμαιο των αγορών.

Οχι στα ψευτοδιλήμματα

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση και είπε ότι βασικός υπεύθυνος είναι η αστική τάξη, οι κεφαλαιοκράτες, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που στρέφεται κατά της λαϊκής οικογένειας. Συνυπεύθυνες, συνέχισε, είναι και οι αστικές κυβερνήσεις που όλα αυτά τα χρόνια υπηρετούν πιστά το σύστημα.

Η κρίση, συνέχισε, δεν οφείλεται σε «διεθνείς τοκογλύφους» ή στον «καζινοκαπιταλισμό», αλλά είναι κρίση του ίδιου του συστήματος και με όχημα τα δημοσιονομικά ελλείμματα οργανώνεται μια προαποφασισμένη επίθεση κατά των εργαζομένων, με ταυτόχρονη επιχείρηση τρομοκράτησής τους, προκειμένου αυτά να περάσουν πιο εύκολα.

Αναφερόμενος στην προσφυγή σε ΕΕ- ΔΝΤ- ΕΚΤ για τη λήψη δανείων, είπε ότι ήταν προαποφασισμένη, η κυβέρνηση συμμετείχε στη διαμόρφωση των όρων με στόχο να συνεχίζει να δανείζεται η χώρα για να συνεχίζουν να κερδίζουν οι βιομήχανοι.

Είναι ψευτοδίλημμα, είπε ο βουλευτής, «ΔΝΤ ή ΕΕ», αφού αυτοί οι οργανισμοί από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και οργανώνουν την ολομέτωπη επίθεση για όσα δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν απομείνει στα λαϊκά στρώματα.

Να παρέμβει ο λαός

Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου, στην ομιλία του, είπε ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει την αντιλαϊκή πολιτική και τονίζει στους εργαζόμενους ότι ή θα φτωχύνει ο λαός, ή οι μεγιστάνες του πλούτου. Εμείς, τόνισε, καλούμε το λαό να οργανωθεί και να μη δεχθεί τίποτα μοιρολατρικά, να μην υποταχθεί ούτε στον μπαμπούλα του ΔΝΤ ούτε στην «ευγενική δεσποινίδα», την ΕΕ, η οποία αποτελεί φυλακή για τους λαούς της

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, αναφερόμενος στα όσα λέγονται για το δημόσιο χρέος, είπε ότι το 29% του χρέους είναι μέσα στη χώρα μας και το έχουν τράπεζες και άλλοι επενδυτικοί οργανισμοί. Το υπόλοιπο, είπε, το έχουν τράπεζες της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όλες οι κυβερνήσεις - και η ελληνική - ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα και τα κέρδη των τραπεζών τους που έχουν αγοράσει το ελληνικό χρέος.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Μ. Κεφαλογιάννης ισχυρίστηκε ότι για το πρόβλημα μπορούσε να βρεθεί μια «ελληνική λύση» και είπε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο με την προσφυγή στο ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, προσφέροντας στήριξη στην αντιλαϊκή επέλαση, είπε ότι όλοι πρέπει «να ομονοήσουμε μπροστά στη σημερινή κατάσταση», ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Α.Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ υφάρπαξε τη λαϊκή ψήφο, αφού παρουσίασε προεκλογικά ένα άλλο πρόγραμμα από αυτό που ακολουθεί σήμερα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
«Μέλι» για τους ιδιώτες σε ΟΣΕ - κατασκευές

Καθεστώς «άγονων γραμμών» στα τρένα, απολύσεις και συγχωνεύσεις

Ζωτικό χώρο, βασικές υποδομές και μαζικές απολύσεις εργαζομένων είναι η «συνεισφορά» του υπουργείου Υποδομών στις σαρωτικές αντιλαϊκές αλλαγές και τα πακέτα που έχουν δρομολογηθεί από κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ.

Το κοινό κλιμάκιο της «τρόικας» στο πλαίσιο των «διαβουλεύσεων» με την κυβέρνηση, συναντήθηκε χτες και με τον αρμόδιο υπουργό Δ. Ρέππα. Σε πρώτο πλάνο προβάλλουν η είσοδος ιδιωτικών κεφαλαίων στον ΟΣΕ, η συγχώνευση μεταφορικών, όπως και κατασκευαστικών φορέων, εξέλιξη που σύμφωνα και με τις επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις, δείχνει την πόρτα της αναγκαστικής εξόδου για τους εργαζόμενους.

Στα προωθούμενα μέτρα, αρμοδιότητας του υπουργείου, είναι και τα παρακάτω:

  • Διαμορφώνουν καθεστώς «άγονης γραμμής» για τις ζημιογόνες γραμμές στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι ιδιώτες που θα αναλάβουν την εκμετάλλευσή τους θα επιδοτούνται με χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως δηλαδή και το εφοπλιστικό κεφάλαιο.
  • Ο ΟΣΕ σπάει σε σχήμα τριών εταιρειών (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ) που θα απορροφήσουν τις 5 εταιρείες που λειτουργούν σήμερα.
  • Προχωρά η κατάργηση δρομολογίων που οι ίδιοι κρίνουν ασύμφορα.
  • Στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα εργάζονται με λειψά ή και ανύπαρκτα δικαιώματα.
  • Συγχωνεύσεις δρομολογούνται και στις αστικές συγκοινωνίες. Σε ενιαίο σχήμα περνούν ΕΘΕΛ (λεωφορεία) και ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ). Ακόμη ένα επιχειρηματικό σχήμα προβλέπεται για τα μέσα «σταθερής τροχιάς (ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ και ΤΡΑΜ).
  • Σε ενιαίο επιχειρηματικό σχήμα συγκεντρώνεται και η κατασκευαστική δραστηριότητα. Με εξαίρεση τον ΟΕΚ οι άλλοι κατασκευαστικοί φορείς συγχωνεύονται. Πρόκειται για τους: ΔΕΠΑΝΟΜ (νοσοκομεία), «Θέμις Κατασκευαστική» (δικαστήρια), ΟΣΚ (σχολεία).
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Καταγράφουν κλιμακούμενες αντιδράσεις

Αναπόφευκτες θεωρεί τις κοινωνικές αντιδράσεις στα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, καθώς πιστεύει ότι έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο για νέες «θυσίες».

Οκτώ στους δέκα (ποσοστό 80,3%), σύμφωνα με δημοσκόπηση της RASS για το «Παρόν», δηλώνουν ότι θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής έκρηξης τους επόμενους μήνες λόγω της οικονομικής κατάστασης, θεωρώντας βέβαιο ότι η κατάσταση αυτή θα χειροτερέψει μετά τα μέτρα που προωθούν από κοινού κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή το 66,7% δηλώνει ότι δεν έχει κανένα περιθώριο για «επιπλέον θυσίες», ενώ το 31,6% απαντά ότι είναι διατεθειμένο να δεχθεί θυσίες.

Αν και η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε πριν από την ανακοίνωση της προσφυγής στο δανειοδοτικό μηχανισμό ΕΕ - ΔΝΤ, το 63% πιστεύει ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ σημαίνει «ακραία μέτρα λιτότητας και αύξηση της ανεργίας», ενώ η πλειοψηφία επιρρίπτει στην κυβέρνηση τις ευθύνες για αυτή την εξέλιξη. Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 31,4%, η ΝΔ 22,7%, το ΚΚΕ 7,9%, ο ΛΑΟΣ 4,7%, Ο ΣΥΡΙΖΑ 4,5%, ενώ η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 19,4%.

Καμιά διαφορά ΕΕ - ΔΝΤ

Η «Σκύλα και η Χάρυβδη» της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι μόνον οι απολήξεις της πολιτικής που εφαρμόζει η πλουτοκρατία. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, μετά και τη χτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Οπως δήλωσε αποκαλυπτικά, οι προτάσεις του ΔΝΤ για τη Ελλάδα «δε διαφοροποιούνται ιδιαίτερα από τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», σημειώνοντας πως «είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι το ΔΝΤ έρχεται εδώ για να επιβάλει σκληρότερους ή διαφορετικούς όρους από αυτούς τους οποίους κουβεντιάζουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Είναι μία συζήτηση στην οποία υπάρχει μία κοινή προσέγγιση». Δηλαδή, υπάρχει συναντίληψη για το μέγεθος των ανατροπών που «πρέπει» να υποστεί ο λαός για να κερδίσει η πλουτοκρατία. Αρα, είτε με ΕΕ είτε με ΔΝΤ, χαμένος είναι ο λαός. Τα ίδια μέτρα προωθούν μαζί με την κυβέρνηση, τον ίδιο πόλεμο πρέπει να δεχτούν από το εργατικό λαϊκό κίνημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ