Τρίτη 27 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
«Μέλι» για τους ιδιώτες σε ΟΣΕ - κατασκευές

Καθεστώς «άγονων γραμμών» στα τρένα, απολύσεις και συγχωνεύσεις

Ζωτικό χώρο, βασικές υποδομές και μαζικές απολύσεις εργαζομένων είναι η «συνεισφορά» του υπουργείου Υποδομών στις σαρωτικές αντιλαϊκές αλλαγές και τα πακέτα που έχουν δρομολογηθεί από κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ.

Το κοινό κλιμάκιο της «τρόικας» στο πλαίσιο των «διαβουλεύσεων» με την κυβέρνηση, συναντήθηκε χτες και με τον αρμόδιο υπουργό Δ. Ρέππα. Σε πρώτο πλάνο προβάλλουν η είσοδος ιδιωτικών κεφαλαίων στον ΟΣΕ, η συγχώνευση μεταφορικών, όπως και κατασκευαστικών φορέων, εξέλιξη που σύμφωνα και με τις επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις, δείχνει την πόρτα της αναγκαστικής εξόδου για τους εργαζόμενους.

Στα προωθούμενα μέτρα, αρμοδιότητας του υπουργείου, είναι και τα παρακάτω:

  • Διαμορφώνουν καθεστώς «άγονης γραμμής» για τις ζημιογόνες γραμμές στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι ιδιώτες που θα αναλάβουν την εκμετάλλευσή τους θα επιδοτούνται με χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως δηλαδή και το εφοπλιστικό κεφάλαιο.
  • Ο ΟΣΕ σπάει σε σχήμα τριών εταιρειών (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ) που θα απορροφήσουν τις 5 εταιρείες που λειτουργούν σήμερα.
  • Προχωρά η κατάργηση δρομολογίων που οι ίδιοι κρίνουν ασύμφορα.
  • Στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα εργάζονται με λειψά ή και ανύπαρκτα δικαιώματα.
  • Συγχωνεύσεις δρομολογούνται και στις αστικές συγκοινωνίες. Σε ενιαίο σχήμα περνούν ΕΘΕΛ (λεωφορεία) και ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ). Ακόμη ένα επιχειρηματικό σχήμα προβλέπεται για τα μέσα «σταθερής τροχιάς (ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ και ΤΡΑΜ).
  • Σε ενιαίο επιχειρηματικό σχήμα συγκεντρώνεται και η κατασκευαστική δραστηριότητα. Με εξαίρεση τον ΟΕΚ οι άλλοι κατασκευαστικοί φορείς συγχωνεύονται. Πρόκειται για τους: ΔΕΠΑΝΟΜ (νοσοκομεία), «Θέμις Κατασκευαστική» (δικαστήρια), ΟΣΚ (σχολεία).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ