Τρίτη 27 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκαλεί με την προπαγάνδα και την πολιτική της

Κοροϊδεύουν το λαό, λέγοντας πως στόχος τώρα είναι «να βγούμε από την κηδεμονία ΕΕ - ΔΝΤ»

Την επιβολή ακόμα πιο σκληρών ταξικών μέτρων, με την κατάθεση νέου πολυετούς προγράμματος σταθερότητας, προωθεί η κυβέρνηση. Παράλληλα, από τα επιτελεία της αστικής τάξης ξεδιπλώνεται μια πρωτοφανής προπαγάνδα, με στόχο να εξαπατήσουν το λαό, εμφανίζοντας την επιτάχυνση της εφαρμογής των προαποφασισμένων μέτρων σαν αποτέλεσμα της προσφυγής στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ - ΔΝΤ.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Την Παρασκευή και το Σάββατο από τη Ρόδο, ανέφερε ότι «είμαστε υπό επιτήρηση, είμαστε υπό κηδεμονία», σπεύδοντας όμως ταυτόχρονα να προσθέσει: «Θέλουμε με τις αλλαγές και το έργο που κάνουμε να ξαναπάρουμε τις τύχες στα χέρια μας».

Οπως είχε έγκαιρα προειδοποιήσει το ΚΚΕ, η κυβέρνηση αξιοποιεί το μηχανισμό δανειοδότησης των ιμπεριαλιστικών κέντρων, αλλά και τις «διαπραγματεύσεις» με τους τεχνοκράτες ΕΕ - ΔΝΤ στην Αθήνα, για να παρουσιάσει τα μέτρα σαν δήθεν «έξωθεν παρέμβαση», προκειμένου να συγκαλύψει ότι τα έχει συνυπογράψει στα πλαίσια του «ευρωοικοδομήματος» με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου, σε ένα ρεσιτάλ άκρατου λαϊκισμού, σε ομιλία του στην Κρεμαστή της Ρόδου, ισχυρίστηκε ότι θέλει «έξω από τη χώρα ΕΕ και ΔΝΤ», υποστηρίζοντας ότι θα «φύγουν όταν εμείς έχουμε βάλει τάξη στην οικονομία». Οταν, δηλαδή, τσακίσουν το λαϊκό εισόδημα και τα εργασιακά δικαιώματα.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί σήμερα και ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπου θα ενημερώσει για την προσφυγή στο μηχανισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου θα ισχυριστεί ότι «δεν υπήρχε άλλη επιλογή» και θα ζητήσει από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να στηρίξουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης, δηλαδή να αναπαράγουν την προπαγάνδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής έσπευσε χτες να σημειώσει ότι όλα τα στελέχη «ευθαρσώς» προκρίνουν τη διαδικασία που προωθεί η κυβέρνηση, «γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτήν που ακολουθεί».

Ετοιμάζουν γενικευμένη σφαγή

Δίνοντας το στίγμα για τους όρους της δανειοδότησης, χτες, η Γερμανίδα καγκελάριος Αν. Μέρκελ, με δηλώσεις της, ανέφερε ότι η Γερμανία θα δώσει δάνειο μόνο αν υπάρξουν «νέα μέτρα λιτότητας» και διαπιστωθεί η «αδυναμία» της ελληνικής κυβέρνηση να δανειστεί από τις αγορές. Την ίδια ώρα, από το Λευκό Οίκο διαρρεόταν ότι το ΔΝΤ (οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα βέτο για τη χορήγηση δανείων) θα δώσει «χρήματα» μόνο όταν υπάρξει παράλληλος δανεισμός από τις χώρες της ΕΕ.

Μετά την παρέμβαση Μέρκελ, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Γ. Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγκελάριο με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης για την «κατάρτιση νέου προγράμματος», ακόμα πιο σκληρής και μακρόπνοης λιτότητας.

Επιβεβαιώνοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ο Γ. Πεταλωτής, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, τόνισε: «Τα πάντα ήταν ανοικτά και θα είναι ανοικτά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Εκείνο όμως που έχουμε εμείς να πούμε, είναι ότι έχουμε λογικά επιχειρήματα για τη μη περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό όμως είναι θέμα διαπραγμάτευσης». Επί της ουσίας, όχι μόνο άφησε τα πάντα ανοιχτά, αλλά προετοίμασε το έδαφος για τον τυφώνα που θα ακολουθήσει.

Τα κυβερνητικά σχέδια για πετσόκομμα μισθών και δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα, φανέρωσε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδος, ο οποίος, με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», σημείωσε ότι με κλιμάκιο της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ η κυβέρνηση συζήτησε την κατάργηση του 14ου και του 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση του κατώτατου μισθού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε τις συγκεκριμένες συζητήσεις, υποστηρίζοντας εντελώς υποκριτικά ότι η κυβέρνηση θέτει το επιχείρημα πως «η περικοπή αυτών των δύο μισθών θα σημάνει πολύ μεγάλη απώλεια περίπου 2 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία».

Ομοίως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος σημείωσε την προηγούμενη βδομάδα ότι δεν υπάρχουν για την κυβέρνηση «κόκκινες γραμμές» στις «διαπραγματεύσεις με ΕΕ και ΔΝΤ», γιατί «δεν μπορείς να τις επιβάλεις στους δανειστές της χώρας».

Σαρωτικές απολύσεις

Την κατάργηση ή συγχώνευση 310 οργανισμών και υπηρεσιών του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που θα συνδυαστούν με απολύσεις προσωπικού, αποφάσισε χτες η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια σύσκεψης Παπανδρέου - Πάγκαλου - Σαχινίδη.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο και προβλέπει ότι όλοι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου θα «φύγουν από τις υπηρεσίες που θα καταργηθούν μόλις λήξουν οι συμβάσεις τους», ενώ μετέωρο είναι το καθεστώς για τους μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους, αφού κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν χτες ότι «πιθανά να υπάρξουν μετατάξεις». Πάντως, χτες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι θύμιζαν τη φράση του Θ. Πάγκαλου ότι «όταν καταργείται μια θέση καταργείται και ο υπάλληλος».

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η κατάργηση ακόμα 600 οργανισμών. Θα ακολουθήσει η κατάργηση οργανισμών που υπάγονται στους ΟΤΑ και σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς είναι πάνω από 2.500. Οι οργανισμοί αυτοί θα καταργηθούν μέσω της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης με το σχέδιο «Καλλικράτης». Αύριο θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, διαβλέποντας τις σφοδρές αντιλαϊκές αντιδράσεις που θα προκληθούν από την προώθηση των αντιδραστικών μέτρων, θέτει στο στόχαστρο τις λαϊκές κινητοποιήσεις, με έμφαση στο ΚΚΕ που πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τα «κόμματα της Αριστεράς για άκρατο λαϊκισμό». Παράλληλα, επιτέθηκε και σε οποιονδήποτε σκεφτεί να αντισταθεί στην εφαρμοζόμενη πολιτική, καλώντας το λαό «να αναλογιστεί την κρισιμότητα» της κατάστασης. Δεν αποκλείεται να επαναλάβει τις φραστικές επιθέσεις του και σήμερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλληλοκατηγορίες για να κρυφτεί η αντιλαϊκή στρατηγική τους (2013-01-22 00:00:00.0)
Υποκριτική «αγανάκτηση» (2010-06-01 00:00:00.0)
Ταυτίζονται στρατηγικά ΕΕ - ΔΝΤ (2010-04-25 00:00:00.0)
Φτιάχνει κλίμα για να βαθύνει την επίθεση (2010-04-07 00:00:00.0)
Χρήμα και προνόμια στο κεφάλαιο, νέα δεινά στο λαό (2010-03-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ